Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Aliansi Merah Putih besmeurt de roemrijke Indonesische vlag

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
indiemonument

© cc-foto: H. de Vegt, Wikipedia

Half geïnformeerde domkoppen ontheiligen de verkeerde monumenten
Je moet een stuk nooit met een tijdsaanduiding beginnen, hebben ze mij geleerd. Ik doe het toch. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben half geïnformeerde domkoppen het Indisch Monument in Den Haag met rode verf besmeurd. Zij schilderden er de volgende leuzen op: “ Merdeka atau mati ”, en “ kami belum lupa ”. “Vrijheid of dood” en “we zijn het nog niet vergeten”. Op 18 juni was het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt het slachtoffer. Daarop stond: “Fuck VOC”, “ kami belum lupa” en “ kami bersiap, wij zijn bereid.
Detail: het Indonesisch kent twee verschillende woorden voor wij: kita, waarbij de aangesprokene wordt ingesloten en kami, waarbij deze is uitgesloten. De leuzen zijn door de bekladders dus duidelijk aan andermans adres gericht. Het is een soort dreigement.
Wie zijn deze kami? De daders noemen zich Aliansi Merah Putih. Dat is een verwijzing naar de rood-witte Indonesische vlag. Haar Facebook-pagina begint met een foto uit het Jakarta van vlak na 1945. Op een groot bord staat: ¨ We do not like the Dutch ”.
Achter de alliantie zullen zich wel twee of drie heethoofden verschuilen. Toch wekt hun optreden ergernis. Je mag van activisten verwachten dat zij zich op de hóógte stellen als zij losgaan op grond van gebeurtenissen die zich inmiddels drie kwart eeuw geleden afspeelden.
Dat deden ze niet en daarom hebben zij het verkéérde monument ontheiligd. Het Haags Indië-monument herdenkt alle slachtoffers van de Japanse bezetting. Niemand meer, niemand minder. Het heeft geen enkele betrekking op de periode tot 1949 toen Nederland een bloedige koloniale oorlog voerde om de Indonesiërs een vorm van (schijn)onafhankelijkheid op te leggen op Haagse voorwaarden. Dat Indonesië al sinds 17 augustus 1945 met de onafhankelijkheidsverklaring door Soekarno en Hatta een zelfstandige en vrije natie vormde, is door onze regering pas enkele jaren geleden schoorvoetend erkend. Dat zegt veel over het Nederlandse talent voor wat de oosterburen aanduiden als Vergangenheitsbewältigung maar dáár gaat dát monument niet over.
Dat herdenkt de slachtoffers van de Japanners. In de praktijk gaat het tijdens plechtigheden tot nog toe vrijwel uitsluitend over de Nederlanders in de interneringskampen en de krijgsgevangen Knil-soldaten, die zware dwangarbeid moesten verrichten, bijvoorbeeld in Thailand aan de brug over de Kwai-rivier. Dat is maar een beperkt gedeelte van de slachtoffers. Als gevolg van de Japanse bezetting zijn ongeveer twee en een half miljoen Indonesiërs omgekomen op een moment dat zij officieel nog onderdanen van Nederland waren. De Japanners kenden een soort arbeidsinzet, de romoesja’s en die stierven als ratten. Aan de Kwai zijn veel en veel meer Indonesiërs omgekomen dan Nederlandse soldaten. Honger en gebrek sleepten overigens het merendeel van die twee en een half miljoen weg. Daar was de Nederlandse hongerwinter niks bij.
Tekenend: pas nu begint in Nederland het besef te ontstaan dat die twee en een half miljoen niet vergeten mogen worden. Hoe ze dan het best herdacht kunnen worden is natuurlijk een zaak van de nazaten en die wonen vooral in Indonesië. Daarom zou via de Indonesische ambassade in Den Haag eerst maar eens gesondeerd moeten worden of men daar behoefte aan heeft en op welke manier hieraan op een waardige wijze vorm kan worden gegeven, die recht doet aan de gevoelens van de nabestaanden.
Dit alles wast de schande van de bekladding niet weg. De rood-witte alliantie heeft voornamelijk iets van zichzelf gezegd: dat zij geen eerbied heeft. Voor de slachtoffers van de Japanse bezetting, die dik meer dan twee en een half miljoen mannen, vrouwen en kinderen dus.
Ze hebben het ook nog gedurfd “ kami bersiap ” te schilderen op het beeld van Johan van Oldenbarnevelt. Het “Fuck VOC” is nog tot daaraan toe, maar dat andere verwijst naar massale moordpartijen die direct na de Japanse capitulatie in Indonesië begonnen. Doodseskaders, meestal samengesteld uit jongeren, gingen massaal los op Nederlanders en Chinezen om bloedig wraak te nemen voor drie eeuwen kolonialisme. Hun leuze was bersiap.
De geïnterneerden in de kampen kwamen er nog het genadigst af. Zij dankten de overleving vaak genoeg aan hun Japanse en Koreaanse bewakers die in opdracht van het geallieerde oppercommando een beschermende ring om hen heen vormden tot soldaten – vaak van het Brits Indische leger – die rol overnamen. Zij stonden verbaasd over de verwatenheid van het merendeel der Nederlandse kolonialen, die dachten dat ze draad van voor de Japanse bezetting weer konden opvatten maar boden toch bescherming. Dat leidde bijvoorbeeld in Surabaya tot een bloedige veldslag waarover hier veel meer. De Indonesiërs herdenken deze door hen verloren slag op 10 december als heldendag. Het was allemaal begonnen toen voormalige geïnterneerden een aan hen toegewezen hotel markeerden met de Nederlandse vlag en daarmee agressie opriepen uit de stad. Ze begrepen niet dat dit dundoek te Surabaya niet zo goed meer viel. De situatie liep uit de hand, vooral nadat de commandant van de Britse bezettingstroepen was vermoord. Daarop openden dezen de aanval. De vijfde Brits Indische divisie speelde een hoofdrol in de gevechten. Ze bracht de Indonesische strijdkrachten een zware nederlaag toe. Die  verloren misschien wel twintigduizend man en een groot deel van hun bewapening. De vijfde divisie bestaat nog steeds en heeft zich nu als onderdeel van het geduchte Indiase leger gespecialiseerd op oorlogsvoering in de Himalaya.
Er bestaat geen enkele aanleiding om met een misplaatste leuze juist Johan van Oldenbarnevelt bij dit soort zaken te betrekken.
Je zou ook kunnen zeggen: deze maffe, half geïnformeerde aliansi besmeurt de roemrijke Indonesische vlag. Dit alles neemt niet weg dat ons land geen enkele reden heeft trots te zijn op zijn rol in Indonesië, met name niet over de periode 1940 – 1950. Het was een tijd van bloed, geweld en schande met Nederland, zoals ex-minister Bot van buitenlandse zaken terecht zei, aan de verkeerde kant van de geschiedenis.
Maar toch: de Aliansi Putih Merah besmeurt de roemrijke Indonesische vlag. Wellicht niet uit kwade wil maar toch zeker uit domheid. Het is de vraag wat erger is.
Update: Griselda Molemans publiceert op 15 augustus bij Follow the Money een uitstekend gedocumenteerd artikel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (113)

Indisch4ever
Indisch4ever17 aug. 2020 - 10:06

Voor de half-geinformeerde domkoppen, De wise guys die denken het allemaal te weten, en dom zijn in sociale intelligentie = empathisch vermogen. Of die hun agressie verbloemen onder het mom van rechtvaardigheid voor de Indonesiers van 75 jaar geleden en nog langer terug na te streven. https://www.rijnmond.nl/nieuws/198167/Het-tragische-leven-van-Beppie-verkracht-in-Nederlands-Indie-en-tien-jaar-dood-in-huis Beppie de Bruin, lag 10 jaar dood in huis. Een familiedrama als gevolg van het geweld van het Japanse imperialisme, Veel meer Indische families kennen familiedrama's Velen niet zo erg en niet zo bekend als dit van Beppie de Bruin. Dit soort trauma's, gezinsontwrichtingen, gebroken gezinnen worden ook op 15 augustus herdacht . The wise guys willen dat niet snappen, hebben geen respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden die uiteraard ook slachtoffers zijn als familieleden overleden in de oorlog, of getraumatiseerd eruit kwamen, Ik noem Beppie de Bruin , maar ook haar dochter die moest leven met een moeder die haar niet wenste Voor sommige wiseguys was Beppie die 15 jaar werd medio 1944 een slecht mens .... die rijk was geworden door Indonesiers uit te buiten, te mishandelen of te vermoorden ( J.Pondaag roept dit laatste regelmatig) En ook de dochter die op 15 augustus natuurlijk een soort herdenking beleeft tav haar eigen jeugd en moeilijke moeder..... is een vreselijk mens die het kolonialisme zou ophemelen.

2 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever17 aug. 2020 - 19:25

https://www.rijnmond.nl/nieuws/198167/Het-tragische-leven-van-Beppie-verkracht-in-Nederlands-Indie-en-tien-jaar-dood-in-huis

gimli55
gimli5517 aug. 2020 - 20:21

Zoals de rechtse aanhangers de getinte mensen met kritiek verwijten maken en zich afvragen waarom die getinte mensen niet uit Nederland verdwijnen, want ze appreciëren hun aanwezigheid niet, wil de zaak omdraaien en de bekende jijbak in dit onderwerp gooien. Waarom gaat M niet gewoon lekker naar Indonesie om de bevolking te ondersteunen in hun strijd tegen het imperialistische westen, daar verheerlijken ze toch het koloniale verleden, daar hebben ze alleen oog voor de daders van de misdragingen. M kan vast nog heel veel werk verzetten om de onderdrukking te vergoeden door goede daden en financiele ondersteuning. Sarcasme off.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 aug. 2020 - 7:22

Op grond van ongelooflijke onkunde besluit je om je als een klootzak te gedragen. Zo zit het ongeveer in elkaar, wat je nu doet. Het enige wat je doet is dat je uiterst rechts een geldig argument in handen speelt om je weg te zetten. Dat doe je dus zelf. In volle overtuiging.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 aug. 2020 - 6:18

"Temeer daar het bij koloniale extremisten alleen maar schijnt toe te nemen en zelfs salonfähig meer gemaakt lijkt te worden." Nogal een boude uitspraak zonder motivering, u heeft vast wel een aantal aansprekende voorbeelden van het salonfähig maken van neo-kolonialisme

Indisch4ever
Indisch4ever16 aug. 2020 - 21:57

tjonge wat een domme haat Reserve Bank mensen herdenken op 15 augustus doorstane oorlogsellende ook een eerbetoon aan de doden van toen en aan hen die het wel overleefden.. en doorgingen met vallen en opstaan net als men op 4 mei doet. Net als mensen overal ter wereld hun doden en geschiedenissen van oorlogen en rampen herdenken Het is allemaal heel simpel te begrijpen.... Wie dat niet begrijpt , wil dat niet begrijpen. Velen denken dat zij heel meelevend zijn met andere groepen... maar het is ook vaak een smoes om haat tot etnische haat te bedekken Ik ben geen koloniaal, geen extremist.. Jij bent diegene hier die overdrijft....

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 aug. 2020 - 9:32

Precies. Dit is verwerpelijk gedrag van nitwits zonder enig historische besef. Jammer dat jouw genuanceerde artikel dat IMO aan ál het leed recht doet , wordt vervuild door lieden die Indische Nederlanders en hun afstammelingen wel even gaan uitleggen hoe het echt in elkaar zit. Schandelijk om deze "nieuwe" Nederlanders min of meer en masse weg te zetten als NSB'ers die heulden met de kolonisator. Een erg simplistische kijk op deze kwestie. Dat dit overwegend gewone burgers waren die zich senang voelden bij de Westerse/Nederlandse manier van leven, past kennelijk niet in hun binaire wereldbeeld. Daar komt nog bij Nederlanders van Indonesische afkomst het relatief goed doen en zich vaak nog Nederlandser gedragen dan de native bevolking zelf, dat moeten we helemaal niet willen natuurlijk.

6 Reacties
Mokeshame
Mokeshame16 aug. 2020 - 10:17

“Dat dit overwegend gewone burgers waren die zich senang voelden bij de Westerse/Nederlandse manier van leven, past kennelijk niet in hun binaire wereldbeeld.“ Klopt dat is ook een pertinente leugen. Bloemetjes over gruwelijkheden heen leggen. Maar de waarheid komt nog wel eens boven tafel. Helaas zal je van andere zijde geen sorry meer horen omdat het allang duidelijk is dat er geen eer aan te behalen valt.

Indisch4ever
Indisch4ever16 aug. 2020 - 11:28

Indische Nederlanders waren Nederlanders, maar dan op hun Indische wijze. Dat is niks gelogen Han schreef: Half geïnformeerde domkoppen . Neem dat ter harte

gimli55
gimli5516 aug. 2020 - 12:22

Verder dan beschuldigingen komt M niet, niet inhoudelijk en niet relevant. Gewoon het bekende riedeltje van ongeinformeerde dommerikken, wijzen naar anderen. Terwijl de Nederlandse regering en hun onderdanen de grootste oorlogsmisdrijven op hun geweten hebben. Het was Nederlands Indie, viel onder Nederlands verantwoordelijkheid. Het is altijd makkelijker om anderen de schuld te geven van het eigen hardvochtige optreden. Vergelijkbaar hoe na de oorlog is omgegaan met de Joodse slachtoffers, die terugkwamen uit de vernietigingskampen. Hun huizen en inboedel kwijt waren en van de A'damse gemeente hun verschuldigde erfpacht over de oorlogstijd moesten betalen. De manier waarop instituties nog steeds grootschalig discrimineren, zoals bij de mensen met een dubbele nationaliteit en de belastingdienst. Het is systhemisch en institutioneel geborgd in de Nederlandse staat en de aanhangers zijn er zelfs trots op en komen steeds vaker uit hun holen gekropen om de macht weer te misbruiken. Voorbeelden te over van een hardvochtige regering. De stellingname is ook vaak absoluut, er is geen nuance. Woorden als pertinent, gecombineerd met gruwelijkheden. Een stapeling van gebeurtenissen gedurende 300 jaar, worden gebracht alsof alles tegelijkertijd is geschiedt. Geen aandacht voor positieve zaken, alsof alles slecht en negatief was. Spiegeltje spiegeltje aan de wand, kijk er eens goed in. Wie zonder zonden is werpte de eerste steen. Alsof de Nederandse staat zo'n hagelwit verleden heeft, ze zijn medeverantwoordelijk voor de gebeurtenissen en dat heb ik al een keer gezegd. Maar het is makkelijker om dat te negeren. Naast ongenuanceerd, en slecht geinformeerd zijn de bekende reageerders ook nog lui en gemakzuchtig. Niet inhoudelijk reageren, alleen herhaling van beschuldigingen.

Mokeshame
Mokeshame16 aug. 2020 - 13:13

@Indisch4ever: Je kan ook zeggen koloniale Nederlanders. Alleen herdenken ze nu niet een aanval op hun eigen land. Maar een aanval op een kolonie waar ze nooit recht op hadden. Heb je iets nieuws gezegd ofzo? Ik iig niet. In christelijke kringen is het volgens mij ook een groot onheil wat je over jezelf afroept als je misdadigers voor helden aan gaat zien.

gimli55
gimli5517 aug. 2020 - 20:35

Verder dan een niet inhoudelijke mening komt M niet meer, gevolgd door een beschuldiging en een vage opmerking over het christendom. Niemand heeft ooit de Indischen uitgeroepen tot helden, niet wij zelf en zeker niet de Nederandse staat of de Indonesische staat. Het conflict kent helaas alleen maar verliezers, zelfs na 75 jaar. Iets heel zeker weten wijst meestal op tunnelvisie of betonnen plaat voor het gelaat. Niet in staat om enige nuance aan te brengen in een inhoudelijk onderbouwde mening. Het is vooral zo hard schreeuwen om je eigen onkunde en gebrek aan kennis te maskeren.

Deugkeizer
Deugkeizer18 aug. 2020 - 9:32

@gimli55 Je volk had het lef en de moed gewoon niet om vergeving te vragen aan Indonesiërs. Daarom blijft dit een slepende kwestie, voor iedereen in Nederland. Ga mijn geweten of dat van anderen niet uitrekken of beschuldigen van starheid of gebrek aan kennis, omdat jullie geen vergiffenis wilden vragen voor jullie daden, of claimen dat dit onmogelijk is, of teveel slachtoffers van jullie had gevraagd.

OlavM
OlavM16 aug. 2020 - 2:43

Een overzichtelijk verhaal over de bijzonder gecompliceerde geschiedenis van "Nederlandsch Oost-Indië" resp. Indonesië. In "Indië" bestond een soort rassenhiërarchie: de witte Europeanen, de Chinezen, de Indo-Europeanen (gemengd) en de "inlanders". Molukkers vormen een bijzondere groep van de Indonesische bevolking, omdat veel van hen in het KNIL hebben gediend en daardoor als hulpkrachten van de koloniale onderdrukkers werden gezien, en zij een onafhankelijke staat nastreefden -die hun door Nederland was toegezegd-, los van de Javaanse machthebbers. Na de "bersiap"-periode zagen de betrokkenen zich, evenals de Indo-Europeanen, gedwongen de wijk te nemen naar Nederland. Een heel aparte geschiedenis is de slechte behandeling van de Molukkers door Nederland. (Ontslag uit het leger al tijdens de bootreis, geen betaling van soldij over de tijd van krijgsgevangenschap, opname in concentratiekampen, e.d.). Nog ingewikkelder: in de Molukken bestaat ook nog een inheemse groep van Alifuru: de oorspronkelijke stammen uit de binnenlanden Ze zijn etnisch verwant aan de bevolking van Melanesië. De wirwar van tegenstellingen maakt het gezamenlijk herdenken van de Japanse bezetters en onderdrukkers tijdens de Tweede Wereldoorlog ingewikkeld. In elk geval moet m.i. het leed van de Indonesische bevolking zelf zeker meer aandacht krijgen. Duidelijk is, zoals in het artikel wordt beschreven, het tot de Nederlandse regering veel te laat doordrong dat ze het kolonialisme moest beëindigen en een akkoord moest sluiten met de onafhankelijkeidsbeweging. Met alle gevplgen van dien, met name de "politionele acties" (d.i. regelrechte orlogvoering) die tot oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben geleid. Deze "Vergangenheit" is nog steeds niet helemaal "bewältigt".

1 Reactie
OlavM
OlavM16 aug. 2020 - 2:51

Herstel in laatste blokje: -onafhankelijkeidsbeweging = onafhankelijkheidsbeweging -gevplgen = gevolgen orlogvoering = oorlogvoering

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 22:43

Hopelijk kan het 4 jarige onderzoek wat over 1 a 2 maanden openbaar wordt over de behandeling van Nederlandse militairen wat meer licht schijnen op de werkelijke situatie, wat daar toen echt afgespeeld heeft.

1 Reactie
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 aug. 2020 - 9:12

Ik kan me niet voorstellen dat jij daar ook maar enige interesse in hebt, je hebt je "waarheid" al lang klaar. Baudet kan trots op je zijn.

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 21:42

https://www.ftm.nl/artikelen/oorlogsslachtoffers-uit-voormalig-nederlands-indie?&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=NederlandsIndie Voorstel om te lezen, een beetje nuance over onze " barmhartige" regering van toen. Lees en huiver.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 18:15

Ik heb ook altijd een dubbel gevoel maar begrijp wel de pijn van mensen en het verdriet. Ik heb vanmiddag naar de herdenking gekeken en vond het indrukwekkend en begreep het, voelde het soms bijna, ondanks mijn dubbele gevoelens. Echter menselijkheid en leed laten zich niet in hokjes stoppen. Het leed van de een wordt niet meer of minder door het leed de ander aangedaan. Persoonlijk leed kun je niet rationeel benaderen, leed en pijn zijn niet rationeel te duiden. Overigens werden inderdaad alle slachtoffers herdacht van de Japanners in en buiten de kampen. In gedachten heb ik het leed door Nederland aangedaan meegenomen. Iedere oorlog kent enkel maar verliezers. De machthebbers zelf zijn altijd veilig. Het ging hier om de 2e wereldoorlog.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 17:47

En dan heb ik het nog niet eens over de Nederlanders die een achtergrond hebben in Indonesië. Die zijn ook gek vaak vertegenwoordigd in de top van samenleving. Hoe kan dat?

Bouwman2
Bouwman215 aug. 2020 - 15:06

Trots zijn op je geschiedenis van je voorvaderen is nooit een reden om trots te zijn. Trots ie een vorm van hoogmoed. Je kunt wel blij zijn, bijvoorbeeld als de wapens worden neergelegd, of verdrietig als de slachtoffers worden begraven. Je noemt de periode 40/50 niet zo maar, Van der Horst. Je spreekt er schande over. Bloed en geweld zeg je.Wat we anderen hebben aangedaan. En dan weet je toch wel wie in die periode minister president van Nederland was, naast Koningin Juliana en Sukarno en Hatta? Dat was Willen Drees, de ouwe Drees. van de PvdA. Iemand die de hele sociale wetgeving in gang zette. Het prototype van beschaving, van degelijkheid en soberheid en van keihard werken. Die Drees had zoveel respect verdiend dat zelfs de dood hem ontzag. Je laat enkel de zwarte kant zien, en nooit eens de lichtere zijde. En die mensen plaats je niet in hun eigen tijd, maar in die van jou en ook die van mij. Dat geeft een onrustig en onzeker beeld in een tijd waarin de roep om zekerheid en stabiliteit oorverdovend is.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 19:30

Mede onder verantwoordelijkheid van Drees is daar een bloedige oorlog gevoerd die nergens toe leidde. Daar heeft hij zijn leven lang last van gehad inderdaad. En dit stuk gaat over 15 augustus 1945 en niet over pensioenen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 23:32

"Het kabinet Drees-Van Schaik begon in december 1948 de tweede politionele actie om orde en gezag te herstellen. Willem Drees noemde het besluit tot de tweede politionele actie een ramp. (...) Van 1945 tot 1949 was deze kwestie voor Drees ‘vier jaar nachtmerrie’. (...) De biograaf van Drees, Hans Daalder, beklemtoont de zwakke positie die Drees tijdens de eerste belangrijke maanden in zijn eigen kabinet had. Hij had immers een minderheidspositie in een vier partijen kabinet. Het Indonesië-beleid was tijdens de formatie vooral door Beel en Van Schaik bepaald. Bovendien waren de belangrijkste posten op dit terrein niet in handen van de PvdA." - https://www.anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/449/Drees-en-Indonesie

Bouwman2
Bouwman216 aug. 2020 - 8:43

Het was me bekend, dat Nederland een koloniale oorlog voerde in " óns Indië". En dat dat nu scherp veroordeeld wordt, waar indertijd nog anders over werd gedacht. Het nationalisme in Nederland is op dit punt dan ook wel fors opgedroogd. Er zijn altijd meerdere kanten aan historische feiten. voor de volledigheid moet je altijd het beeld compleet vertonen.. Dat geldt voor Willem Drees eveneens. Dat Drees verantwoordelijkheid droeg voor de "politionele"actie is bewezen en dus waar, of hij schuldig was is toch iets anders. Schuld vergt boos opzet, en die vooringenomenheid kan Drees niet worden aangewreven. Drees kon toen in de jaren vlak na de oorlog onmogelijk voorzien hoe de mores later zouden veranderen op terrein van kolonialisme. .Hij was gewoon een kind van zijn tijd. Als er ergens een standbeeld voor de ouwe Drees zou staan, wat niet het geval is, zelfs op de Haagse Beeklaan ontbreekt elke verwijzing, dan zou dat niet mogen worden omgetrokken of beklad.Volstrekt niet. Er zou wel een toelichting bij mogen staan: Willem Drees, hij leidde kabinetten, was een waarlijk socialist en een onvolmaakt politicus die nochtans Nederland wilde verheffen en dat ook deed.. Willem, de erfprins van Oranje, heeft wél een beeld(je) van brons in Delft. Alle voortreffelijkheid is hem beschoren terwijl zijn Heer, de Koning van Hispanje, alleen kwalijke eigenschappen zijn toebedeeld. Dat levert toch een vertekend beeld op. Het geschiedenisboek is een kunstige kleurenplaat, heeft veel kleuren, die je moet gebruiken. want anders wordt het een gefragmenteerd boek vol overbelichte cartoons in zwart wit. U mag mij best bits verwijten dat ik herinner aan pensioenen, maar dat neemt niet weg dat het basispensioen ook heel belangrijk is, nog steeds en nu zeker evidentie heeft. U mag mij niet nadragen dat ik het overzicht breed wil houden, zoals de chirurg zei tegen de anesthesioloog toen de laatste ongeduldig vond dat de incisie nu wel eens gesloten kon worden. .

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks16 aug. 2020 - 17:44

@Bouwman "Schuld vergt boos opzet" Wat een flauwekul, boos opzet in een veel en veel zwaardere variant van verwijtbaarheid dan schuld. Maar goed, als ik je reactie verder lees dan verbaast het me eigenlijk ook helemaal niets dat je dit soort basale begrippen niet uit elkaar kunt houden.

Biokat
Biokat15 aug. 2020 - 11:26

Altijd goed dus om even de feiten te checken. Beelden bekladden en vernielen getuigt sowieso niet van heel veel intelligentie, maar als je dan ook nog de verkeerde argumenten gebruikt is het helemaal oerdom. Goed achtergrondverhaal weer van Han.

NoahAmber
NoahAmber15 aug. 2020 - 10:40

Vraagt Han niet teveel als hij van bekladders ook maar enige feitelijke kennis verwacht over het hoe en waarom. Daar gaat het toch niet om.

8 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 12:55

NoahAmber - Nee, natuurlijk gaat het daar niet om. De bedoeling van de actievoerders is om de aandacht te trekken en de bedoeling van Han kun je aflezen aan soortgelijke stukjes over KOZP en BLM. De doelgroep kun je aflezen aan de positieve en negatieve reacties. Ik heb er al eerder op gewezen dat Han een oude rot in het vak is: hij weet precies bij wie hij weerklank wil oproepen en hoe hij dat moet doen. Je ziet dat ook bij mensen die hier reageren, maar dan op een bijzonder primitieve manier: "Ik ben (vroeger was ik) links, maar...

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 15:00

Ik ben tegen domheid en onwetendheid vooral in combinatie met gevoelloosheid. Daar geven deze misbruikers van de roodwitte vlag uitvoerig blijk van.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 17:17

Aha, de gevoelloosheid is het probleem. Behalve natuurlijk als het ZP en kleine zwarte kinderen betreft, want die kun je gewoon uitleggen dat het gaat om een traditie die absoluut niet racistisch bedoeld is. Hypocriet !!

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 17:25

Nou ik weet niet hoor. Maar misschien omdat KNIL militairen aan operaties hebben meegedaan waarbij Dutchbat maar over een rondfladderend vleermuisje gaat.

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 22:13

@M Nog nooit van nuance gehoord. Er hebben niet alleen KNIL militairen gevochten na WW2, er zijn ook Nederlandse soldaten naar toe gestuurd. Er was gewoon dienstplicht, en als je wilt schelden, mag je ook op de Nederlandse regering schelden. Die wilde de kolonie nog niet kwijt, en dat wordt nu maar even handig vergeten door de bekende reageerders.

Mokeshame
Mokeshame16 aug. 2020 - 13:26

@gimli55: Ah dus je geeft toe dat ze vochten voor een monster. Maar de regering deed het, men moest immers vechten van de baas. En ze herdenken nu dat ze op pad zijn gestuurd in een oorlog waar ze tegen hun wil de gruwelijkste misdaden moesten begaan. In plaats van hoe ze uit een kolonie geknikkerd zijn die niet van hun was. En de gedachtenis dat deze toch wel van hun was nog steeds proberen te dragen door trucjes met volkeren uit te halen door ze voor eeuwig te verbinden aan indonesie?

gimli55
gimli5517 aug. 2020 - 20:28

@M Er zijn daar zeker vreselijke dingen gebeurd, alleen zijn die aan allebei de zijden uitgevoerd. Niet alleen aan de Nederlandse kant, maar ook aan de Indonesische kant. Als je de ene kant geen probleem vindt, waarom vind e het aan de andere kant het dan wel? Dat is hypocriet en getuigt zeker van veel voorbeelden niet tot nuance. Als jij alles zo goed weet, dan zijn je bijdragen vast in menig museum te vinden. Heb je persoonlijke ervaring met het onderwerp? Of is het erg veel hear say, opgezocht op het darkweb met veel fakenews?

Deugkeizer
Deugkeizer18 aug. 2020 - 9:41

@gimli55 Omdat indische mensen gewoon niet het juiste doen wat ze horen te doen met deze herdenking.Het voelt voor mij aan als een feest over een begrafenis. Mijn geweten slaat op tilt als ik me er bewust van wordt dat dit gebeurt in mijn achtertuin. In plaats van een gebrek aan geweten,snap ik niet, waarom mensen niet instaat zijn om de juiste keuzes te maken door hun geweten te volgen en de consequenties te aanvaarden, zolang het maar goed is.. Dit hele circus is gewoon het gevolg van wegloop gedrag, te trots om sorry te zeggen. Nou sorry hoor @Gimli55...Dat is ook het laatste wat ik erover zeg.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 8:16

Misselijkmakend hoe Nederland Japan gebruikt om zichzelf als held van de 2e wereld af te roepen en daar Indische Nederlanders voor gebruiken om de waarheid te verdoezelen.

11 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong215 aug. 2020 - 10:15

Huh? Waar zie je dat dan?

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 10:41

@marco de jong: Dit hele schouwspel is 1 grote verheerlijking van het Nederlandse kolonisatie verleden. Opgelegd door nakomelingen van militairen die de grootste misdaden begingen en dat nog goed konden praten ook door de situatie. En als je er wat van zegt dan krijg je meteen te horen dat je niet meeleeft met de slachtoffers. Extreem goor.

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 12:59

Mokeshame Bedoel je dat 15 aug=herdenkingen extreem goor zijn ? Als dat je mening is.... kijk eerst in de spiegel met je eigen verwijten Als je zo denkt, dan denk je inderdaad niet mee met de slachtoffers. Dan is van een bedenkelijke hardvochtigheid Ik ben een nazaat van twee opa's die stierven in een jappenkamp. Gestorven door ondervoeding, gebrek aan medische behandeling, en een opa was gemarteld.

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 14:24

@Indisch4ever Mokeshame zou vast in het verzet hebben gezeten in de oorlog net as 3/4 van Nederland. Sarcasme off In hun simpele geest waren ook alle Duitsers nazi's en lid van de SS. Generaliseren is ook makkelijk voor de simpelen van geest. Alsof alle Indo's verkrachters en onderdrukkers waren. Het maakt alles overzichtelijk en is het vijand beeld snel gemaakt. Stel je voor dat je door informatie te verwerken en inzicht te verkrijgen, ontdekt dat er veel meer nuance was en is. Zo wie zo, wat is dat. Informatie verwerken en inzicht verkrijgen, dat is toch onzinnig. De mening is het allerbelangrijkste, of hij nu gefundeerd, onhoudelijk of relevant is, maakt toch geen zak uit. Als je maar gehoord wordt, als je toilet met onzin maar doorgespoeld is en er weer een onzinnige mening op Joop wordt gestoord. Onverdraagzaamheid is het devies, hoe grover hoe beter. Hoe kwetsender hoe beter, dan volgt er ten minste een pittige discussie. Geen duiding, en geen begrip. Dat heb ik dan weet wel geleerd door mijn Indische afkomst. Natuurlijk mag en moet je kritisch zijn, maar altijd met respect. Inhoudelijk, relevant met onderbouwde argumenten en soms met een beetje neerbuigende houding.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 15:21

@indisch4ever & gimli In vind van wel, enigzinds. Zeker omdat het nog actueel is. De Japanners waren eveneens niet allemaal moordenaars en daar is deze herdenking wel op gericht in mijn ogen. De ene groep moordenaars een podium geven en de andere groep moordenaars aanvallen. Ik snap dat er eigen leed is, maar snap dat niet dat het meteen in deze context moet worden gebracht.

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 16:00

mokeshame, Je beschuldigt mensen zonder kennis van zaken. Mijn opa's waren geen moordenaars Mijn moeder, oma, tantes, ooms, broer en neefje zijn nu overleden. Ze overleefden de kampen en ik herdenk hen ook ... Ze waren geen moordenaars. Hoe zei je het ook al weer.....? extreem goor? Nee, dat ben ik niet.... Heb je wel een spiegel ?

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 22:08

@M Vandaag zijn de slachtoffers van de WW2 in Nederlands Indie herdacht, er wordt door niemand gesteld dat alle Japanners moordenaars waren en daar is deze herdenking ook niet op gericht. Je kunt met allerlei niet relevante en uit zijn verband getrokken conclusies komen, maar dat zijn jouw conclusies, die nergens op gestoeld zijn. Loze beschuldigingen en kromme redenaties, zelfs slecht geinformeerd zijn je bijdragen kwetsend, onwaar en generaliserend.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 22:24

@Indisch4ever : Dat zeg ik ook niet. Ik heb het niet over alle Indische mensen. Maar er zitten er wel een paar tussen bij die herdenking die hun gestoordheid goed kunnen praten, massaslachtingen hebben veroorzaakt. Misschien wel meer dan een paar, en dat is voor mij al genoeg reden om te klagen hierover. Dus daar zouden de andere die daar echt niks van af wisten, maar eigenlijk diep in hun hart wel weten, ook is de goede kant op moeten kijken. In plaats van medelijden te wekken voor een herdenking waar een van de slachtoffers ook de daders zijn. Nazaten van NSB-ers enz... Dat vind ik extreem goor. Indische mensen vind ik bijzonder knap btw.

gimli55
gimli5516 aug. 2020 - 9:23

Je moet wel een extreem zieke geest hebben om de slachtoffers van de Jappenkampen, als dader weg te zetten. Dat is generaliserend, goor en ziek. Het was gisteren een herdenking van de WW2, en de gevolgen voor de slachtoffers van die oorlog. Daar het hele koloniale verleden en de politionele acties aan te verbinden maakt je precies datgene waar die idioten aandacht voor vroegen. Dat is ziek en plaatst je ophetzelfde niveau als de demonstranten die het herdenkingspunt hebben bevuild met zieke gedachten. Het was geen herdenking van de bersiap, of het koloniale verleden. Ik begrijp dat het erg moeilijk is om dat te begrijpen en uiteraard wil je de discussie blijven vervuilen door andere onderwerpen naar voren te brengen. Lees het stuk van FTM over de manier waarop de Indischen zijn behandeld door je regeringen in het verleden en het heden. Vast te veel tekst en met beperkt historisch begrip niet te volgen. Nuance is in ieder geval een verloren begrip in het Nederland van nu.

Mokeshame
Mokeshame16 aug. 2020 - 12:18

@gimli55: Ah ja Gimli dom van mij. Het koloniale verleden hoort natuurlijk niet bij WO II. Nuance of cherry picking? In die zin vraag ik ook aandacht voor mijn zere been. Ik heb er gisteren een kat mee weggeschopt, maar hij stribbelde tegen. Wat een lelijke kat he? Zullen wij mijn opgedane bias even gaan herdenken?

gimli55
gimli5517 aug. 2020 - 20:37

Inhoudelijkheid is een gave. Onzin uitkramen ook.

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 aug. 2020 - 7:43

Als je gefrustreerd bent omdat je gefrustreerd bent, zoek je een aanleiding om te frustreren. Hedendaags probleem is het gebrek aan zelfreflectie icm verwend gedrag. Het kan niet op en men wordt doelloos in het leven. Dat vind men dan ook bij kompanen die zichzelf eveneens slecht informeren

8 Reacties
Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 10:01

Vind je? Denk je dat het toeval is dat Wilders en Baudet Indisch zijn en zich nog rechtser zijn dan de gemiddelde Nederlander? Dat is er na de wo II zo ingestampt. Die vreselijke jappen en die lieve Europeanen.

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 11:28

Wilders en Baudet zijn niet Indisch Ze hebben een Indische afkomst, maar daar kun je niet hun rechtse lulligheid van af leiden. Zussen en broer van Wilders zijn al jaren linkse stemmers. Andere politici Jesse Klaver, Mei Li Vos zijn links.... en die zijn meer met Indische familie opgegroeid dan Wilders en Baudet.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof15 aug. 2020 - 11:35

@Mokeshame, Die Japanners (Jappen is een racistische bijnaam en zou een fatsoenlijk mens evenmin moeten gebruiken als, ik noem maar iets n*kk*r, maar goed, dat laat ik voor uw rekening) waren ook verschrijkkelijk tijdens WO2, of wou u dat ontkennen?

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 12:43

In beginsel was het woord Jap een verkorting van het woord Japanner. Niets racistisch an. Auveessie, Ossie. Wessie zijn ook zulke afkortingen.... en hoe meer mensen dat met boosheid en minachting uitspreken, hoe meer een woord besmet raakt. De fout van na-oorlogse mensen is die minachting eenzijdig te interpreteren als racisme, terwijl het veel meer de oorzaak is van het japanse bruut imperialisme. Als ik het over hedendaags Japanners heb dan het woord Japanner, netter en minder belast. Mensen die zeggen Jap over Japanners uit WO II bedoelen dat niet racistisch, meestal.

GoudenBergen
GoudenBergen15 aug. 2020 - 13:26

@Jan Wat moeten we dan met een een woord als "jappenkamp"? Zou dat dan niet vervangen moeten worden door zoiets als Japans kamp of japannerskamp?

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 15:02

Jappenkamp is een prima term of dacht je meer in de termen van Hotel Homan?

OlavM
OlavM16 aug. 2020 - 2:06

@ Indisch4ever: Jesse Klaver heeft volgens mij geen Indo-achtegrond, maar een Marokkaanse vader.

Indisch4ever
Indisch4ever16 aug. 2020 - 11:25

Jesse Klaver had een Indische oma waar hij deels veel woonde en dus heeft hij een Indische afkomst. Hij is meer betrokken bij het Indische opgegroeid dan Wilders en Baudet. Klaver heeft pas een paar jaar geleden zijn Marokkaanse vader leren kennen. De Nederlandse pers heeft nog steeds niet ontdekt dat Indonesische voorvaders van hem een noemenswaardige rol hebben gespeeld in de geschiedenis. https://en.wikipedia.org/wiki/Mangkunegara_II en diens grootvader https://nl.wikipedia.org/wiki/Mangkoenegara_I

Fredje3
Fredje315 aug. 2020 - 4:35

Hoi Han, Een mooi stukje, alleen 1 ding klopt absoluut niet. [Je mag van activisten verwachten dat zij zich op de hóógte stellen als zij losgaan op grond van gebeurtenissen die zich inmiddels * geleden afspeelden.] 1 ding wat activisten de laatste tijd duidelijk hebben laten zien dat zij geen flauw benul hebben van de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld. Bij BLM demonstranten uitte dit gebrek aan enige vorm van kennis (en ook intelligentie) in het neerhalen van beelden van witte mensen uit de geschiedenis. Al hadden zij niets met slavernij te maken of erger nog, al vochten zij tegen slavernij (standbeeld Hans Christian Heg) en het bekladden van het standbeeld van Piet Hein die al 6 jaar dood was voordat Nederland aan de slavernij begon en toen hij 2 Portugeze slavenschepen veroverden heeft hij de slaven vrij gelaten. Activisten zijn zeker tegenwoordig blind voor rede en voor de waarheid en lijken alleen maar ontwrichting te willen brengen in de maatschappij waardoor ze eigenlijk gerekend zouden moeten worden tot terroristen.

4 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté15 aug. 2020 - 12:32

@fredje [Activisten zijn zeker tegenwoordig blind voor rede en voor de waarheid en lijken alleen maar ontwrichting te willen brengen in de maatschappij] zeg je. Alleen is dat niet onderscheidend voor activisten. Fabuleren en saboteren is m.i. snel tot Nederlands cultuurgoed aan het worden. Het bestrijkt het volledige politieke spectrum. Een mankerende sociale, emotionele en mentale ontwikkeling is randvoorwaarde. Daar voldoet minstens de helft van de Nederlanders aan, dus succes gegarandeerd. Voor dat je het weet vraagt iemand bescherming aan voor de "Nederlandse Domme Hufter".

Fredje3
Fredje316 aug. 2020 - 6:05

@Le Chat Botté, helaas beperkt ook dit zich niet tot onze landsgrensen.

gimli55
gimli5516 aug. 2020 - 12:32

Nederlanders achten zichzelf als tolerant en kosmopolitisch. Terwijl er een heleboel hardvochtig, bot, discriminerend, kil en zeker niet tolerant zijn naar andersdenkenden. Ze moeten gehoord worden, ook al hebben ze niet zinnigs in te brengen, zijn ze slecht geinformeerd en overtuigd van hun superioriteit. De Nederlanders zijn overal in het buitenland bekend, en iedereen kan voorbeelden noemen, waarmee de mensen in de vakantie oorden ons typeren. Meestal is dat niet zo positief. Horkerig, en onbeschoft zijn dan nig de minst negatieve.

Indisch4ever
Indisch4ever16 aug. 2020 - 20:49

Fredje.. Nederlandse slavendrijvers waren er al voor het overlijden van Piet Hein. JPCoen nam ca 800 Molukkers gevangenen bij de slachtingen op Banda en deze voerden hij naar Batavia als slaaf. Het zou me niet verbazen als de VOC sinds de eerste vestigingen te Molukken al slaven veroverden of kochten Ca 1605 in Ternate. En wat te denken van dit verhaal https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/moren-in-middelburg En verder.. zullen we de beschuldiging van terroristen maar bewaren voor echte terroristen die dreigen met groot geweld, moordplannen hebben, ed

Bert de Vries
Bert de Vries14 aug. 2020 - 21:37

Soms is het begrijpelijk dat woede de rede verdringt. En een heel enkele keer valt daar nauwelijks iets tegen in te brengen. Wat Nederland de Indonesiërs heeft aangedaan, is even gruwelijk als wat de Duitsers in WO2 hebben uitgespookt. Indonesiërs werden met karrenvrachten tegelijk verbrand, doodgeschoten, opgehangen, verkracht, doodgemarteld. Er was geen sprake van ontsporing, er was sprake van min of meer planmatige oorlogsmisdaden op enorme schaal. Dit alles is meer dan een halve eeuw ontkend, weggemoffeld of vergoeilijkt door hen die verantwoording moeten afleggen of de waarheid moeten openbaren. Elke Indonesiër en ieder die met hen verwant is, heeft het volste recht om de beelden te bekladden waarmee de Nederlandse slachtoffers van de Japanners in Indonesië worden herdacht. Nog steeds is het zo dat de gemoedsrust van de veteranen onder de Indonesiëgangers zwaarder weegt dan de waarheid. Het bekladden is geen heldendaad, maar wel een begrijpelijke en gerechtvaardigde uiting van woede.

9 Reacties
Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 9:37

Tja maar deze discussie wordt altijd gekaapt door Indiërs die toendertijd voor Nederland hebben gekozen en hun moederland lekker in de kou laten staan.

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 10:33

Mokeshame, Indiërs zijn mensen uit India. Die hebben hier niks mee te maken. Kapen? Uiteraard zijn het vooral Nederlanders die zich bezig houden met dit soort discussies in Nederland.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 aug. 2020 - 10:46

Als je na zeventig jaar je nog laat leiden door rancune dan is er misschien een psychiater die je begrijpen maar ik vind zoiets idioot.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 11:15

@indisch4ever Klopt ik bedoelde Indo’s. Mijn excuus.

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 12:51

Het bekladden van het Indisch monument in Den Haag is een schofterigheid. Geen respect voor de slachtoffers van japans imperialisme, geen respect voor de overlevenden die fysiek en mentaal beschadigd hun leven moesten hervatten. Geen respect voor andere nabestaanden die hun naasten willen herdenken. Deze bekladding wordt gedaan onder het mom van Indonesische ellende aan de kaak stellen. Maar het is veel meer de persoonlijke frustratie van de dader .... lang na de oorlog geboren. En wie dit goedpraatt is in welke mate een meer fatsoenlijker mens dan de eigenlijk frustrant ? Overigens.... 1 tot 1,5 miljoen Nederlanders van Indonesische afkomst ... de overgrote meerderheid van Indonesische nazaten, zijn tegen deze bekladding en schoffering

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 14:09

Mijn grootvader van vaderskant was directeur van een Technische School, mijn grootmoeder had een bloemenwinkel. Van mijn moederkant was mijn grootmoeder secretaresse en mijn opa was door zijn asthma niet in staat om te werken, eigenlijk een heel feministisch gezin. Net als dat niet alle Duitsers nazi's waren en niet alle moslims IS aanhangers zijn, heb ik moeite met de domme veronderstelling dat alle Indo's onderdrukkers waren. De meeste werkten gewoon in een maatschappij die al verder ontwikkeld was dan in Nederland. Mijn grootvader had zelfs een auto, een Peugeot. Mijn vader en tante zaten op de HBS, net als mijn moeder. Nu krijgen ze net als na de oorlog weer een hoop stront van in mijn ogen domme toto's. Na de oorlog moesten ze hun mond houden en assimileren en nu moeten ze zich verantwoorden tegenover dezelfde bevolking die hun de mond snoerden na de oorlog. Mijn opa is vrijwel blind de oorlog uitgekomen omdat hij in het jappenkamp als straf de hele dag in de zon heeft moeten staan. Zo lang er mensen zijn die dit soort domme dingen zeggen zonder zich werkelijk te verdiepen in de materie, is de herdenking zeer nodig. De meeste vluchtelingen van toen, zo zijn ze echter nooit genoemd, waren gewoon burgers met gewone banen. Het gemak waarmee allerlei veronderstellingen worden genomen, grenst aan een onvoorstelbare domheid. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, niet goed te keuren, maar net als in Duitsland waren niet alle Indo's verkrachters of plunderaars. Net als tijdens de Bersiap niet alle Indonesiers rampokkers waren. Mijn vader is door klasgenoten gewaarschuwd om niet over straat te gaan, hij zat op dat moment gewoon op de HBS van de jezuiten. Generaliseren is makkelijk voor de simpelen van geest, het maakt alles simpel en overzichtelijk. De echte wereld is alleen niet simpel en overzichtelijk. Ons moederland bestaat niet meer, dat is een goede zaak, dat vind ik zelfs. Maar het feit dat ik besta, komt omdat mijn grootouders en ouders meer hadden met Nederland dan het net ontstane Indonesie. Ze gingen juist naar de kou toe. Mijn moeder is zo getraumatiseerd dat ze het nooit heeft kunnen opbrengen om het over de oorlog en daarna te hebben. 15 augustus bestond niet in ons gezin. Nu zou je zeggen dat ze er vast een PTSS aan heeft overgehouden, helaas heeft ze het nooit kunnen verwerken. Gelukkig hoeft ze niet meer mee te maken wat sommige domme mensen nu allemaal uitkramen. Ze zou waarschijnlijk zeggen : Adoeh, laat maar. Ze weten niet beter.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 15:06

Mokeshame, laten we het zo stellen: je weet geen hol van de Indonesische geschiedenis maar dan ook niks. Je lult maar een eind weg op grond van je eigen vooroordelen. Anders zou je niet aankomen met deze kwaadaardige flauwekul over de indo´s. Ik kan je natuurlijk de brandende kampongs van generaal Spoor aanbevelen van Remy Limpach maar ik weet dat dit parels voor de zwijnen gooien is.

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 15:35

Bedankt, Han.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 17:04

@/hanvanderhorst Ach ja, de ene horror overtreft de andere natuurlijk. Anders heb je er geen kaas van gegeten. De generaal spoor die het bloedbad van Rawagede steunde?

Handige harry
Handige harry14 aug. 2020 - 20:13

De laatste tijd ben je echt weer sterk Han. Hoe jij historische zaken uitlegt, kan ik blijven lezen. Ben blij dat je gestopt bent met Baudet. Daar kun je toch nooit iets mee winnen. Mensen die op hem stemmen kun je niet overtuigen. Maar ik vind het echt fijn dat je koloniale zaken goed uitlegt. En zonder een kant te kiezen, gewoon de feiten. Hoop dat je dat blijft doen.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 15:08

Baudet breekt momenteel zichzelf wel af. Die heeft mij niet meer nodig. Hij is ook behoorlijk onzichtbaar in het publieke debat. Maar ik houd hem in de peiling.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 23:43

Bovendien gebruiken Han en ik "Baudet" nu regelmatig gewoon als scheldnaam: zo schelden we elkaar uit zonder het woord "fascist" te gebruiken, terwijl iedereen weet wat er bedoeld wordt. Dat is veel effectiever en je hoeft niet eens argumenten te gebruiken.

Indisch4ever
Indisch4ever14 aug. 2020 - 20:03

De principeverklaring van stichting 15 augustus is dat de nationale herdenking is ter herdenking van alle slachtoffers in de oorlog tegen Japan. ------ citaat---- Op 15 augustus herdenken we jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. ----- https://15augustus1945.nl/waarom-herdenken/ Het is uiteraard zo dat in de praktijk de mensen die komen herdenken vooral de eigen naasten, de eigen geschiedenissen willen herdenken. Heel normaal.. En dat de organisatie zich aanpast met het programma. En inderdaad wordt er dan weinig gesproken over de oorlogsellende van de Indonesiers. De gastsprekers vertellen hun eigen verhaal. Hun Nederlands verhaal. De organisatie kan misschien sprekers en programma-onderdelen meer richten op meer informatie over de Indonesische slachtoffers,. Waarom niet? Maar als dat te veel tijd en aandacht vraag,... daar komen de mensen niet voor. daar kijkt men thuis niet voor naar de tv. Mensen willen hun eigen naasten en hun geschiedenissen herdenken en samen met gelijkgestemden met soortgelijke ervaringen stil staan, eerbetoon geven aan hen die er niet meer zijn.

1 Reactie
Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 10:11

Niks te maken willen hebben met het huidige Indonesië en dan wel hun vlag gebruiken? Indonesiërs hebben het recht om die vlag te gebruiken hoe ze willen. Indiërs daarentegen...

Indisch4ever
Indisch4ever14 aug. 2020 - 17:23

Het niet een zaak van onvoldoende weten en domheid. Ik zie best wel intellectuele kwaliteiten in de teksten en de lay-out van deze facebookpagina https://www.facebook.com/aliansimerahputih/ Dit type vrijheidsstrijd komt voort uit een dirty mind . Gefrustreerdheid, etnische haat. Een andere type etnische haat dan de moordende Indonesische extremisten, waar deze groep naar verwees in een verklaring enkele weken terug. Maar juist zo'n verwijzing op zich toont een agressie , een disrespect voor mensen Hoe sick is deze vrijheidsstrijd ? Of is het maar een lone wolf. Geen groep? Lone wolves ter extreemrechtse zijde kennen we ....Dit is een sicko wolf of wolves ter extreemlinksheid. Is deze wolvenhorde of lone wolf echt wel Indonesisch ? Of meer Nederlands van Indonesische afkomst en diep gefrustreerd geraakt in deze blanke samenleving Maar de facebookpagina is toch bekend. Hoe moeilijk is het voor de AIVD om t4e achterhalen wie de maker of makers zijn ? In die zin is men wel dom. De hele samenleving op stang jagen en dan denken dat men in het verborgene kan blijven. Misschien een soort suicideneiging ?

10 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 20:35

Ik heb het voorspeld: "Als het een beetje meezit tippen ze ook nog de geëigende instanties, omdat ze zulke nette burgers zijn en dan kun je maar beter verhuizen, omdat je voor je het weet de AIVD achter je aankrijgt, die je ervan verdenkt “geradicaliseerd” te zijn."

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 9:23

Echt erg hoe sommige Indische mensen blanke mensen helpen hun verleden te verdoezelen. Daar helpen ze blanken mensen en zichzelf uiteindelijk echt niet mee. Het racismedebat wordt er ook aanzienlijk door vertraagd.

Indisch4ever
Indisch4ever15 aug. 2020 - 10:36

Niks ergs, Mokeshame Logisch dat Nederlanders met een Indische komaf op veel punten hetzelfde denken als Nederlanders zonder Indische komaf. Allemaal Nederlanders onder elkaar. Jij maakt er een raciaal gedoe van met het woordje "blanke mensen"

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 11:02

@ /indisch4ever Klopt Nederlanders, die in mijn ogen door niet bepaalde historisch correcte gebeurtenissen Nederlanders zijn geworden. Voor het land kiezen waarbij het grootste deel racistische gevoelens had tov de bevolking en dat ook implementeerde. Hoewel de liefde en daaruit wellicht pragmatische keuze bewees dat dit niet altijd zo was uiteraard. Snap ik niet dat er zo eenduidig gekozen is voor een Nederlandse nationaliteit en zelfs herdacht wordt met koloniale verheerlijking.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 11:08

@/indisch4ever Ik heb daarnaast het idee dat er Indo”s rondlopen die er racistischere ideeën op nahouden dan Nederlanders en Nederlanders ook goed overtuigen daarin omdat ze zelf ondanks hun Nederlandersschap een kleurtje hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 14:02

Mokeshame Voor welke nationaliteit heb jij gekozen als ik vragen mag?

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 17:08

@/minoestuin Kosmopoliet, ik steun geen nationaliteit. Het komt allemaal voort uit ellende. Ik steun alleen nationale initiatieven waarbij Iemand zijn nationaliteit toegankelijk er kan maken voor anderen.

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 21:57

@M Indischen zijn wonend in Nederland gewoon Nederlanders, ik ben zelfs geboren, getogen ben ik van mijn 6de tot mijn 12de op Aruba. Er is dus geen verschil tussen Nederlanders en Indo's, er zullen ook racisten en fascisten tussen zitten, daar twijfel ik niet aan. Wat met die opmerking bedoeld wordt, mag je me nog uitleggen. Inhoudelijk zegt het helemaal niets, het is een constatering van een feit. Het is niet goed of slecht. Behalve dat de racisten en fascisten slecht zijn, maar daar is iedereen het wel mee eens. Kom maar met procentuele cijfers van het verschil tussen de Indo's en de autochtone bevolking, ik ben benieuwd. Lees mij bijdrage van FTM, over de manier waarop de toenmalige regering is omgegaan met de Indische vluchtelingen, ook al zijn die nooit zo genoemd. Lees en huiver over de grenzenloze hardvochtigheid. Kijk daarna in de spiegel en ga bij jezelf te raden. Of is de hardvochtigheid en het egoisme zo diep geworteld dat je dat goedkeurt.

Mokeshame
Mokeshame16 aug. 2020 - 11:02

@gimli55: Als ze Nederlands zijn waarom worden ze dan nog Indisch genoemd? Ze hebben een aparte achtergrond en eigen verhaal waarmee ze zichzelf identificeren. Wat ik er mee bedoel is hetgeen waarmee ze zich nu mee identificeren racistische elementen bevat. Zoals het romantiseren van het VOC/KNIL verleden. De andere kant opkijken bij massamoorden. Eigen leed eerst, vandaar er ook al snel naar hun leed wordt gewezen. Ze zijn de nakomelingen van een misdadig Indonesisch regime. Niet beter dan de Japanners die kinderen maakte in indonesie en vervolgens de inval goedkeurden. Moet ik daar ook sympathie voor hebben, omdat ze in Japan een lastig leven hadden en zich toen gingen gedragen als de meest Japanse japanners ooit? Voor dat deel van de Japanners en indonesiers die echt verliefd waren: Als ze echt verliefd waren hadden ze geen grote herdenking aangevraagd, want ze wisten dan dat hun liefde nog niet aan ander besteed was en omgeven door andere stellen waarbij geweld scheer en inslag was. Ze zijn inderdaad slecht behandeld door de Nederlandse overheid, maar het wrange is in plaats van de Nederlander verantwoordelijk te houden hiervoor hebben ze zich zo goed aangepast aan Nederlanders dat ze zelfs hun slechte eigenschappen gingen verheerlijken in het kolonialisme en racisme. Dan ben je in mijn ogen sowieso geen goede Nederlander, als je ze alleen verteld wat ze willen horen. Zulke vrienden zou ik niet om me heen willen hebben. En dat is exact de bijdrage die ze aan rechtervleugel geven. Als een rechts duiveltje op de schouder van het Nederlandse geweten. Ik hoop Gimli dat je net zo vergevingsgezind bent voor de Duitsers die hier in Nederland kinderen hebben gekregen, dat ze hier ook een herdenking mogen vieren. Ook heel complex natuurlijk...not! Laat je geen complex aanpraten man!

gimli55
gimli5516 aug. 2020 - 12:42

@M Wat hebben de kinderen van Duitse militairen bij Nederlandse vrouwen te maken met de herdenking. Het lijkt wel vlinder, orkaan en Amazone prietpraat. Er zit geen logica is, hooguit de wil om onzin te verkondigen. Het klinkt als een kleuter, die de weg kwijt is in een discussie. Blijf bij de les en haal er geen onzin argumenten bij die niets te maken hebben met het onderwerp. Het komt erg dom over, is niet relevant en niet inhoudelijk.

Ryan2
Ryan214 aug. 2020 - 17:13

Tja.. De kop alleen al. "Roemrijke Indonesische Vlag" .. Wat een wollig taalgebruik. En roemrijk? Wanneer dan? Toen Soeharto zo'n anderhalf miljoen Indonesiërs over de kling liet jagen? Hoe dapper van zo'n door de Amerikanen ingehuurde despoot!

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 20:31

Ryan: "Tja.. De kop alleen al. “Roemrijke Indonesische Vlag”. Ik heb een paar Polygoon-journaals uit '46 en '47 zitten bekijken, of ik er misschien eentje kon vinden waarin hetzelfde taalgebruik wordt gebezigd. Maar tot mijn verbazing leek het welhaast modern vergeleken bij wat HanvanderHorst uitkraamt. Misschien moet ik terugbladeren naar de jaren '30. Tjerrie zou er tenminste nog een inleiding in het Latijn bij hebben verzonnen.

Kuifje3
Kuifje314 aug. 2020 - 16:41

Ik moet Han een compliment maken. Een prima bijdrage! Na de nachtmerrie in het kamp van de Jappen werd mijn moeder, haar jongere zus en mijn oma door juist deze soldaten en vaak zelfs oorlogsmisdadigers, beschermd tegen de losgeslagen hordes. Ze heeft het nooit los kunnen laten dat hun luxe leventje was beëindigd en nooit meer terug kon komen. Ze sprak jaren later nog steeds laatdunkend over de mensen die op de plantage voor ze werkten. “Je moest ze ook nooit te veel loon geven want dan bleven ze daarna langer weg”, vertelde ze mij. Het is vreemd. Was voor deze mensen en de uit Indië meegevluchte oorspronkelijke inwoners er een groot saamhorigheidsgevoel, nu is er ineens die rare haat. Een haat van mensen die daar nooit gewoond hebben jegens mensen die vaak de 90 allang zijn gepasseerd of niet meer leven. Haat richting een cultuur die allang niet meer bestaat en die latere generaties, als ze het al begrijpen, volstrekt zouden afkeuren. Waar bijna niemand zich nog echt kan herinneren wat er gebeurd is, komen ze nu met dit soort leuzen.

7 Reacties
Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 9:35

De Jappen en de Nederlanders waren allebei geen lieverdjes, maar wat mij ergert is dat de standpunten vaak worden bepaald met wat de voorouders in Indonesië hebben meegemaakt. Japan was een land wat zich tot de 19e eeuw isoleerde van de wereld. Ze moesten niks van het westen weten. Toch kreeg het westen er voet aan land. Dat deden ze door de samoerai tradities in dat land kapot te maken. Het land ontwikkelde zich echter heel snel met veel tegenzin van sommige. Daardoor vonden ze dat ze net zoals de koloniale machten aanspraak mochten maken op de rest van Azië, toen nog in handen van Europese machten. De Europese machten zaten Japan op elk vlak echter zo dwars dat Japan geheel onvoorbereid probeerde koloniën uit Europese handen te veroveren en de Amerikanen te waarschuwen. De Japanners waren eerst helden in Azië. Gek genoeg konden Europeanen doordat ze al diep geïntegreerd waren in die Aziatische samenlevingen de bevolkingen opzetten tegen de Japanners en uitlokken. Waardoor de Japanners in een korte tijd of meer misdaden waren begonnen dan de Europese machten in die tijd. Turkije was hetzelfde verhaal tijdens wo I. Waarbij Alle Arabische stammen zich tegen Turkije keerden. Men vergeet echter dat Turkije en Japan de enige landen waren die zich qua ontwikkeling konden evenaren met de koloniserende Europeanen en direct een kopje kleiner werden gemaakt op 1 en dezelfde manier.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 15:13

Er zitten in de uit Amerika overgewaaide woke-ideologie een hoop tendenzen die heel erg aan extreem rechts doen denken. Daar geeft Mokeshame nu blijk van door zijn onverholen bewondering voor het imperialistische Japan met zijn massamoorden en andere oorlogsmisdaden in de eerste helft van de volgende eeuw, die hij paart aan bewondering voor de verantwoordelijken voor Armeense genocide. Rassenoorlog prediken, extreem rechts. En Vrije Geluiden is de fellow traveller.

Mokeshame
Mokeshame15 aug. 2020 - 17:19

@/hanvanderhorst Bewondering voor Japanners, nee hoor. Echter dat betekend niet dat ik bewondering moet hebben voor de even slechte koloniale Europese machten. Nu doen ze net alsof Japanners te vergelijken zijn met Duitsers, dat is niet waar. Japanners zijn een slachtoffer van het Europese imperialisme toen ze door Europeanen gedwongen werden met oorlogsschepen hun isolatie te verbreken en vervolgens op elk vlak zijn tegengewerkt bij hun internationale plannen om om te gaan met de Japanse overbevolking. En uiteindelijk bedrogen werden bij het doorvoeren van hun in de jaren 20 ontwikkelde agenda om Azië aan de Aziaten te geven. Echter hoort niemand dit omdat de koloniale machten hun invloed en leugens nog steeds willen doen laten gelden.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 17:40

HUH??!!, waar heb ik dat nou weer aan te danken? Ik ben niet iemand die de andere wang toekeert, ik betaal met gelijke munt terug, watch me...

gimli55
gimli5515 aug. 2020 - 22:02

@M Ik zou je adviseren de inval van Mantsoerije eens te onderzoeken. Dat is voor de WW2 gebeurt in China, en de behandeling van de lokale bevolking. Dat had niets met het imperialistische westen te maken, maar wel met de moordzucht van de Jappaners en hun wensdroom om daar een groot gebied te veroveren.

Mokeshame
Mokeshame16 aug. 2020 - 11:07

@gimli55: De inval van Mantsjoerije en daarvoor nog Korea. De eerste en de tweede Chinese oorlogen zijn doorspekt van kolonialistische propaganda. China was toentertijd een land vol met Europese basissen. Compleet uit elkaar gerukt door het Westen. Opstandelingen en krijgsheren maakten er de dienst uit. In dat verhaal zit pas nuance!

gimli55
gimli5516 aug. 2020 - 12:37

@M Ik ben benieuwd waar jij je verwrongen geschiedkundige kennis hebt opgedaan, vast niet op de middelbare school en geschiedenis heb je vast ook niet gestudeerd. Het zal vast in vage internet krochten van fakenews en kromme leugens zijn gevonden. Ik zou zeggen, bestudeer eens de echte geschiedenis en niet je eigen bedachte werkelijkheid.

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 15:47

Goed stuk hoor dus ook m.i. terecht. Het zijn niet alleen totoks die herdacht worden maar ook onze Indo-europeanen en allerlei overige Indiërs. Maarreh.. Toch een puntje. "Dat Indonesië al sinds 17 augustus 1945 met de onafhankelijkheidsverklaring door Soekarno en Hatta een zelfstandige en vrije natie vormde, is door onze regering pas enkele jaren geleden schoorvoetend erkend." Vrij? Het betekende voor diverse bevolkingen en burgers daar niet veel meer een afwisseling van de Nederlandse koloniaal imperiale regering die alleen kon bestaan tezamen met de inheemse regenten, structuren, en haar eigen etnische klassensysteem van veel oudere datum door een nieuw m.i. zeker niet minder kwalijk imperiale regionale bezettingsmacht die eveneens behoorlijk etnisch en volgens de al veel oudere repressieve structuren gevormd is. Was er nu juist inmiddels in de jaren vijftig en al decennia daarvoor vanuit Nederland toch niet ook al een aardig begin gemaakt met eenzelfde proces t.b.v. de lagere klassen en daarmee dus nu juist ook de inheemse zoals zij in de eeuw daarvoor ook als in Nederland en de rest van Europa had plaatsgevonden? Voor wie Multaituli kent en zijn meesterwerk begrepen heeft was de hoofdpersoon die deze verlichtende Europese geest uitdroeg nu juist een soort anti-held, een Don Quichotte, iemand die de heersende inheemse cultuur en de adat misachtte. Niet voor niets kwam er juist fel plaatselijk verzet tegen dergelijke plannen en dan bedoel ik niet van Europese kolonisten tegen dergelijke plannen van volksverheffing die als bedreigend ontwrichtend werden ervaren. Deze zomer las ik nog P. A. Daum's "Van de suiker in de tabak" waarin je dezelfde zaken benoemd ziet.

5 Reacties
Pater
Pater14 aug. 2020 - 19:26

Nooit gedacht op Joop een reactionair te vinden die vindt dat her Nederlandse koloniale regiem na de oorlog nog een kansje verdiende. Hoe moeizaam ook geformuleerd, dat haal ik er wel uit.

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 19:47

@Pater Het is meer wat jij eruit haalt. Ik pleit in geen enkele vorm van uitbuiting van het ene volk door andere en dus ook niet van door onderling door klassen en verdeelde volksdelen. De bevolkingen van deze archipel werden altijd al systematisch onderdrukt en uitgebuit. Dus niet alleen tijdens de Nederlandse en andere Europese kolonisatie. Die bestond nu juist door een inspelen op het allang bestaande feodale systeem van regenten en adat. Met de stichting van Indonesië werden er niet minder dan al daarvoor volken onderworpen aan een centraal gezag wat berustte op diezelfde inheemse structuren. Juist de Europese ideeën van volksverheffing en krachten daartoe die na in Europa hun ontwikkeling gehad te hebben ook de koloniën begonnen te bereiken stuitten niet in de laatste plaats op inheems verzet. Ken Multatuli.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 20:50

Pater: "Hoe moeizaam ook geformuleerd, dat haal ik er wel uit." Nou ja, zo moeilijk is dat nou ook weer niet, zeker gezien degene die het schrijft: "Voor wie Multaituli kent en zijn meesterwerk begrepen heeft...." Yep, daar moet je wel een paar jaar filosofie voor gestudeerd hebben.

Marco de Jong2
Marco de Jong214 aug. 2020 - 21:59

@Pater Het gaat de verkeerde kant op in Indonesië, en dat komt met name door de invloed van golfstaten.

I am Legion
I am Legion15 aug. 2020 - 12:13

@Pater&Vrije Geluiden e.a. Ik verdedig in geen enkel opzicht koloniale uitbuiting en verdedig ook niet dat voortzetting van een meer verlicht koloniaal systeem naar uiteindelijk via volksverheffing vrije samenlevingen naar Europees voorbeeld meer gewenst was geweest. Dat is iets wat nu juist Multatuli wél deed overigens. Ik geef slechts aan dat vooral het allang voor kolonisatie maar juist ook tijdens de koloniale tijd bestaande inheemse systeem van een etnische en cultuurbepaalde feodale standenmaatschappij voortgezet werd in de vorming van Indonesische imperium en voor vele burgers, vooral lagere bevolkingsdelen, maar ook specifieke andere bevolkingen van diverse eilanden bepaald geen verbetering inhield. Hier een stukje over een zeer uitgebreid artikel over de betekenis van Multatuli's meesterwerk de Max Havelaar en de duidelijk naïeve rol van de hoofdpersoon daarin ten bewijs: "Het Java van de 19e eeuw moest centraal worden gesteld, niet de roman of de persoon, maar de context en met name het administratief-bestuurlijke kader waarin Nederlandse bestuursambtenaren zoals Douwes Dekker moesten opereren. Nieuwenhuys kwam hierbij tot enige fundamentele observaties over de relatie tussen Europees en Aziatisch bestuur. Het Europees bestuur - stelde hij - was in zijn functioneren volkomen afhankelijk van de medewerking van de lokale Indonesische machthebbers, de regenten. Het bestuur werd immers geconfronteerd met een wereld die de gemiddelde Europeaan volstrekt onbekend was: die van Java. Ook Douwes Dekker moest zich ‘halus, adil en sabar’ (beschaafd, rechtvaardig en geduldig) gedragen, met andere woorden zich conformeren aan de Javaanse gebruiken en de adat. De assistent-resident van Lebak gedroeg zich echter - volgens Nieuwenhuys - als de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast. Hij behandelde zijn ‘opposite number’, de regent van Lebak, uiterst ‘kasar’ (lomp). Hij ‘gebood’, hij ‘gelastte’ - als we de Max Havelaar mogen geloven - de regent naar hartelust en gaf daarmee blijk Kartanatanegara niet als een gelijke te zien maar als een ondergeschikte. De affaire met de grassnijders spreekt boekdelen. Dit alles moet door Kartanatanegara als uiterst kwetsend zijn ervaren. Wat Douwes Dekker - volgens Nieuwenhuys - zeker niet begreep was dat de ‘knevelarijen’ en ‘misstanden’ die hij signaleerde en aan de regent en diens ondergeschikten toeschreef, onderdelen waren van de adat en door de bevolking werden gerespecteerd! De beroemde ‘karbouwenroof’ was geen roof, maar een gebruikelijke leverantie, een hommage aan de vorst (sic). De gehele kwestie, ‘perkara’ op zijn Indisch, kwam in andere woorden neer op een ‘culture clash’, veroorzaakt door Douwes Dekkers dédain voor een andere cultuur. Nieuwenhuys ging nog verder. Voorzover er al sprake was van misstanden - betoogde hij - die de regent te verwijten waren, lag dat aan zijn slechte salariëring. De regent was slachtoffer van het systeem! Nieuwenhuys zag de affaire van Lebak dan ook als een botsing tussen twee werelden: die van een volledig Europese, weinig of niets van Java begrijpende assistent-resident en die van de door en door Javaanse regent. Daarbij toonde Douwes Dekker in het geheel geen en zijn beide chefs, Brest van Kempen en gouverneur-generaal Duymaer van Twist, wèl begrip voor de Javaanse kant van de medaille. Nieuwenhuys bleek niet de enige die tot een zekere ‘debunking’ van de Max Havelaar kwam. Ook binnen bepaalde wetenschappelijke disciplines klonk - beïnvloed door cultureel-antropologische visies op de Javaanse cultuur - analoge kritiek op. In zijn klassieke Peasants revolt of Banten stelde de vooraanstaande Indonesische historicus, Sartono Kartodirdjo, al: ‘here we meet with a lack of understanding of the background of the Javanese patrimonial-bureaucratic structure’. De Australische cultureel-antropoloog, Aveling, reflecteerde dit soort opinies toen hij DD in het Multatulijaar omschreef als een naïeve, Westerse romanticus die niets begreep van de Javaanse zeden en gewoonten." https://www.dbnl.org/tekst/_hol006198901_01/_hol006198901_01_0027.php

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 15:17

Zonder "Aliansi Merah Putih" en Han van der Horst was het me overigens totaal ontgaan dat dit de dag is waarop 75 jaar geleden de Indonesiërs de Nederlanders effectief voor de deur zetten (heb ik het zo goed Han?) Inderdaad een mijlpaal. Misschien komt het toch nog wel op 1Vandaag.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 23:21

Heb ik het niet voorspelt.....

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 14:58

Vrijdag 14 augustus - Den Haag: "Afgelopen nacht is het Indië monument in Den Haag beklad. Actiegroep Aliansi Merah Putih heeft de actie opgeëist. ‘4 juta korban’, ‘merdeka atau mati’, ‘anjing’ ‘kami belum lupa’ en ‘17 augustus 1945’ zijn op het monument beklad. Het is een dag voordat de nationale herdenking zal plaatsvinden." Waar vindt die nationale herdenking dan plaats? Of is het probleem nu juist dat die niet plaatsvindt?

7 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 15:00

En als je de boel wilt bekladden, vraag dan in het vervolg eerst even aan Han waar je dat het beste kunt doen alsjeblieft.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 15:05

En welke leuzen je gebruikt natuurlijk, om te zorgen dat ze historisch juist zijn en te voorkomen dat ze verkeerde associaties oproepen of de burgers zelfs aan het schrikken maken. Leer dit van een oude rot: Johnson moordenaar mag niet, maar Johnson molenaar mag wel, ondanks het feit dat het eerste juist is en het tweede niet. -

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 aug. 2020 - 19:17

Nee, dat is pas maandag, 17 augustus.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 aug. 2020 - 19:51

Natuurlijk, het staat er tenslotte- hoe dom van mij!

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 aug. 2020 - 4:47

De nationale herdenking vindt plaats op 25 augustus om twaalf uur.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 14:04

Die nationale herdenking was dus vandaag en heb ik zojuist gezien! Vandaag is het dus 15 augustus,

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 17:32

Minoes&tuin - Ik raak er helemaal van in de war. Kunnen we nu opeens niet meer aan op de historische juistheid van het relaas van HanvanderHorst? En is die obelisk in die onopvallende Italiaanse buitenwijk -rechtdoor, tweede weg links- misschien toch een bedevaartsoord voor Italiaanse fascisten? Was dat verhaal van Han dan misschien toch niet meer dan een "dog whistle"? Langzamerhand weet je gewoon niet waar je nog geloof aan kunt hechten. -