Joop

Algemene Rekenkamer gaat functioneren DNB onderzoeken

  •  
16-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VanRooy_620.jpg
Rekenkamer constateert spanningen in systeem van toezicht op financiële markten
De Algemene Rekenkamer constateert allerlei spanningen in het systeem van toezicht op de stabiliteit van financiële markten. Die spanningen zijn volgens zijn onderzoek relevant voor het functioneren van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Hoe DNB functioneert, komt in een onderzoek volgend jaar aan de orde.
Een van de punten waar het wringt, is dat mededelingen van DNB over een financiële instelling de stabiliteit daarvan in gevaar brengen, maar dat het achterwege laten van waarschuwingen niet aan het vertrouwen in het toezicht bijdraagt. Verder ziet de Rekenkamer onder meer spanningen tussen publieke belangen die DNB nastreeft als centrale bank, zoals lage inflatie, en het toezicht op de stabiliteit van de financiële sector.
Volgens de Rekenkamer is uit diverse analyses gebleken dat het stelsel van toezicht moeilijk in staat is om het hoofd te bieden aan risico’s die het financieel systeem als geheel bedreigen. Door de wereldwijde kredietcrisis is dat duidelijk geworden. Overheden en sector hebben daarom maatregelen genomen om het toezicht te verbeteren.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Pimpelnel
Pimpelnel16 dec. 2009 - 10:03

Een opmerkelijk stap. Hieraan zie je, dat de Algemene Rekenkamer echt onafhankelijk is. Ik verheug me al op de reacties van de elite.

Joeri2
Joeri216 dec. 2009 - 10:03

Daar komt dan een advies uit dat keurig naast zich neer word gelegd.

s. smit
s. smit16 dec. 2009 - 10:03

Gezien de uitkomsten van alle onafhankelijke onderzoeken naar het disfunctioneren bij instanties en instellingen die ooit gevormd zijn om toezicht te houden op, voor de burger zijn bescherming zijn opgericht, Grote Vraagtekens bij de Onafhankelijkheid. Omdat wij burgers voortdurend beschaamd zijn en worden is het niet vreemd dat er een soort onverschilligheid ontstaat en we steeds meer elk voor zich gaat leven. Tijd voor veranderingen en een nieuwe koers.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 dec. 2009 - 10:03

Het functioneren van de DNB onderzoeken? Snel klaar, dat is er namenlijk niet!

doeidoei
doeidoei16 dec. 2009 - 10:03

De enige aan wie ik dit onderzoek zou willen toe vertrouwen is Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, omdat hij heeft aangetoond tot op het bot te gaan in het belang van zijn onderzoeken. En idd, Jopers, het is een ander vakgebied, maar toch...

1 Reactie
Romke2
Romke216 dec. 2009 - 10:03

Kan ik me in vinden. Maar nog beter zou het zijn, dat er een parlementaire enquete in klein formaat, met Prof. Pieter aan het hoofd zou komen. Dan mogen de grote jongens onder ede niet jokken. Want dat is altijd weer het probleem