Joop

Alexander Pechtold wil dat D66 steun voor monarchie intrekt

  •    •  
11-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2487 keer bekeken
  •  
pechtoldkoning

Voormalig partijleider Alexander Pechtold roept de leden van D66 op om komend weekend tijdens het partijcongres te stemmen voor de motie ‘afschaffing koningshuis’. In een video-oproep breekt Pechtold een lans voor de motie die is ingediend door de Jonge Democraten. Hij noemt het voorstel voor de invoering van een republiek “een no-brainer voor mij als democraat”. “Erfopvolging, bij de gratie gods: het stuit mij toch een beetje tegen de borst.”

D66 is, anders dan de SP, GroenLinks en BIJ1, nu nog niet voor de republiek. De Democraten zijn voor een ceremoniële rol voor het koningshuis. Om die reden vindt D66 dat de koning geen onderdeel moet zijn van de regering of van de Raad van State. Ook moet de koning behandeld worden als andere Nederlanders, meent de partij. “De koning hoort gewoon belasting en sociale premies te betalen.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Peterrr3
Peterrr312 mei 2023 - 12:49

Prima voorstel van Pechtold. Ik hoop dat het balletje nu echt gaat rollen en we langzaam maar zeker afscheid gaan nemen van Willem de Laatste...

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2023 - 11:40

Eenmaal, andermaal! Verkocht! Pechtold als veilingmeester! Hoeveel zou het Koningshuis opbrengen als het onder de hamer zou gaan?

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood12 mei 2023 - 11:56

Niets. Wie wil die ouwe meuk hebben dan?

Jax Teller
Jax Teller12 mei 2023 - 10:17

Maar wat is dan het alternatief? Neem aan dat we dan een president gaan kiezen. President Van der Plas? President Kaag? President Klaver? President Baudet? Heb niets met dat koningshuis, maar vooralsnog de minst slechte vorm.

Ejoth
Ejoth12 mei 2023 - 7:52

Goede analyse.

Farmer3.0
Farmer3.012 mei 2023 - 3:55

Kereltje Pechtold. Er zijn op dit moment onderwerpen die veel belangrijker zijn om op te lossen. Uiteraard alles om de aandacht af te leiden.

1 Reactie
FelixFlex
FelixFlex12 mei 2023 - 7:43

precies dit, en nog veel erger: een vooropgezet plan van de spindoctors van D66 om eens anders in het nieuws te komen. wie zijn toch die D66 mensen?

a.doorgeest
a.doorgeest11 mei 2023 - 20:11

De kans is aanzienlijk dat de kiezer net iets eerder klaar is met D66, dan dat D66 heeft afgerekend met 'ons' koningshuis. Dat wordt een race tegen de klok. D66 wou ons bestel ontzuilen, is gelukt, maar ons land veranderde in een onbestuurbare politieke puinhoop. Nu weer dit modieuze proefballonnetje. Afschaffen is misschien mogelijk, maar wat is ons voorland dan eigenlijk? Een gekozen president die ook zo zijn lek en gebrek heeft en de bindende en maatschappelijke voelhorens ontbeert die ons huidige Koningshuis duidelijk wèl heeft? D66 lijkt op dit moment meer op een kamikazepiloot zonder vliegbrevet, die te veel te snel wil, en voor het ultieme neerstorten nog net even op iets te veel gebieden wil scoren. Als ik het goed heb vond Van Mierlo indertijd dat D66 weer diende te verdwijnen als zijn missie was volbracht. Pechtold handelt geheel in de lijn van zijn grote Voorganger/Roerganger en zorgt ervoor dat zijn partij zich verder van het electoraat vervreemdt om tenslotte te verdampen als ochtendmist in de zon.

2 Reacties
Zandb
Zandb12 mei 2023 - 5:50

a.doorgeest Wat een onsympathiek poging om de aandacht van het voorstel op zich te verleggen naar wie het oppert. Uw aversie tegen D66 hoort natuurlijk volkomen los te staan van de voorstellen die ze doen. Uw enige 'inhoudelijke' opmerking betreffende het voorstel getuigt ook nog eens van een enorm 'roeptoetergehalte'. Ik citeer: "Een gekozen president die ook zo zijn lek en gebrek heeft en de bindende en maatschappelijke voelhorens ontbeert die ons huidige Koningshuis duidelijk wèl heeft?" Het is toch niet heel erg aannemelijk dat een president, per definitie, niet de eigenschappen kàn hebben, die een Koning, per definitie, wel heeft!

a.doorgeest
a.doorgeest12 mei 2023 - 17:12

@ Zandb - Iets inhoudelijker had waarschijnlijk wel gekund, maar wat later op de avond wil je er wel eens iets schertsends tegen aan gooien. Nu over het 'idee' zelve: 70% van de Nederlanders wil nog geen afscheid nemen van de monarchie - de missie van Pechtold en de Jonge Democraten lijkt dus volkomen kansloos, temeer daar er een Grondwetswijziging voor nodig is. Is het vraagstuk urgent? Totaal niet, dus begint D66 erover, net als hun onzalige idee over het districtenstelsel en noem andere zwakke, onbezonnen partijstandpunten maar op. Is hun club zieltogend en overhaast? Zeer zeker wel. Krijg je er iets beters ervoor terug? Waarschijnlijk niet. De Oranjes zitten diep in de haarvaten van onze samenleving en doen het al decennia buitengewoon goed; een gekozen president zal dat niet snel weten te leveren of evenaren. Een ietwat archaïsch en gedateerd instituut is het wel. De troonopvolging zelf kan wèl beter denk ik: degene die het wil(len) doen, kunnen zich wellicht kandidaat stellen; dan heeft het Volk voortaan een gekozen vorst of vorstin binnen de ruimte die daarvoor is. En wat Pechtold zelf betreft; ook gedateerd, veel vorm, weinig inhoud. Zijn oproep het Koningshuis uit te rangeren vind ik zelf een absolute no brainer...

E w T
E w T11 mei 2023 - 18:35

Erf opvolging stuit 'm een beetje tegen de borst . 3x op rij een D66er directeur bij de NS. Thom de Graaff.De kroon juwelen man, voorstander van gekozen burgemeesters , werd burgemeester in Nijmegen omdat z'n ouweheer het ook was. Pechtold, je bent compleet ongeloofwaardig

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:41

Jij denkt dat de NS zich laat lijden door D66? In Nijmegen heeft de gemeenteraad voor Thom de Graaff gekozen omdat ze zijn vader kenden? Heeft iemand je al eens een wappie genoemd?

Zandb
Zandb12 mei 2023 - 5:51

E w T Waar u van spreekt, dat heeft niets te maken met 'erfopvolging'.

E w T
E w T12 mei 2023 - 6:28

Zandb . Tuurlijk niet joh. Dan noem ik het toch de baantjes carroussel, (waar ik zelf geen geloof aan hecht), en waar sommige partijen blijkbaar een tien ritten kaart voor hebben. Het resultaat blijft hetzelfde . Je vervangt een vrijkomende post door iemand uit je eigen nest. Misschien geen Erf opvolging maar dan nog steeds niet zuiver.

E w T
E w T12 mei 2023 - 11:30

Kraaiert. lézen wat er staat voordat je mensen die je niet begrijpt als wappie/nazi/ fascist/rechts weggezet.kom nou eens een keer met argumenten in plaats van affakkel geschreeuw.Nérgens schrijf ik dat ik denk dat de NS zich door D66 laat lijden!. Van Boxtel heeft Rintel naar voren geschoven ,Rintel heeft Koolmees naar voren geschoven . De Graaff heeft z,n ouweheer als kruiwagen gebruikt om op een post te komen waarvan hij zelf vond dat het een gekozen functie hoort te zijn. Ciao kroonjuwelen.

oproerkraaier
oproerkraaier12 mei 2023 - 16:37

EWT: ik reageerde gewoon op de inhoud van je beidrage.

Mr Ed
Mr Ed11 mei 2023 - 18:19

Laten we eerst beginnen met een gekozen burgemeester. Een paar jaar meestemmen met de partijlijn als backbencher maakt iemand echt geen goede bestuurder.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:42

Ik wil echt geen gekozen burgemeester! Nu beslist de gemeenteraad dat. Dat is 1000 keer zo democratisch.

Zandb
Zandb12 mei 2023 - 5:53

Mr Ed Ik zien niet in wat een gekozen burgemeester - nu wordt die trouwens ook gekozen want benoemd - te maken heeft met het verschijnsel 'koningshuis'.

Ejoth
Ejoth12 mei 2023 - 7:55

Kraai: door wie denk je dat de burgemeester gekozen gaat worden bij “een gekozen burgemeester” ? Door het volk. Nu snap ik waar jij staat in het proces. LOL.

onyxcumulus
onyxcumulus11 mei 2023 - 16:40

Vraag is wat je er echt voor terugkrijgt. Rutte voor de rest van zijn leven, een Putinnetje, Trumpje..etc. Nee hoor laat Willem maar gewoon zitten

4 Reacties
Karingin
Karingin11 mei 2023 - 18:52

Ja pesies, de koning doet voornamelijk verbindende dingen, aanwezig zijn om mensen te huldigen of een hart onder de riem te steken. Met een gekozen president wordt dat dan allemaal heel politiek, moet je niet willen. En het zal ook niet veel goedkoper zijn. Ben 't er wel mee eens dat hij geen uitzonderingspositie in het belastingstelsel moet hebben

oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:44

goed punt. We kunnen echter ook kiezen voor een rol waarin de macht van de president wordt ingeperkt door de 1e en 2e kamer. Een beetje zoals nu het koningshuis.

Jax Teller
Jax Teller12 mei 2023 - 11:04

@Karingin Het komt niet vaak voor, maar jouw opinie in deze onderschrijf ik volledig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2023 - 2:23

Karingin. Dat ligt aan het soort president. Niet aan of je zo'n idioot koningshuis hebt of niet. Executive presidents zijn anders dan veelal ceremoniele presidenten. Duitsland is anders dan Frankrijk.

Joop  den Uil
Joop den Uil11 mei 2023 - 15:54

Pechtold, ook niet gek, gebruikt dit (niet-hete) hangijzer waar iedereen (incl d66) wel een felle discussie voor over heeft. Dat is dan mooi -denkt hij vast en zeker- een afleidingsmanouvre voor de belangrijke onderwerpen waar het faliekant verkeerd dreigt te gaan zoals migratie, economie, stikstof, inflatie, defensie, de zorg, onderwijs ... Typisch D66 : de urgente zaken niet bespreken en op de lange baan en allemaal werpen op de secondaire issues met naborrel. Dat wijzigen Koningstaken een grondwetverandering nodig is zien we dan later wel.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:47

Niet iedereen is zo slecht als jij. Ik denk dat Pechtold integerder is dan jij, gezien je nihilistische commentaren alhier.

Mathijsco
Mathijsco11 mei 2023 - 14:28

Alexander Pechtold, die heeft op de achtergrond nog steeds een grote vinger in de pap bij D66. En sowieso rondom Haagsche kringen. Als die met iets komt: reken er dan maar op dat het ten faveure is van het huidige kabinet en de status quo. Ik gok op een nationale afleidingtruc om tijd te kopen voor Rutte & co.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 18:20

Mag je wel gokken van je lieve heer?

oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:48

Nog wat "Alexander Pechtold, die heeft op de achtergrond nog steeds een grote vinger in de pap bij D66. " Dat weet jij van "je lieve heer"? Je zwamt maar wat kwaadaardige onzin. Typisch Christelijk overigens.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 mei 2023 - 18:57

"Typisch Christelijk overigens." Wat een vreemd taalgebruik. Daar neem ik als atheïst afstand van.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 mei 2023 - 14:26

D66 gaat nooit haar steun voor de monarchie intrekken. Want ze zijn veel te bang voor de gevolgen als er een gekozen leider als staatshoofd zou kunnen worden. Nee, dan hebben ze liever een koning(in).

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 18:34

Verrek, je hebt volgens mij een keertje echt gelijk. Op dit moment deel ik die positie. Ik moet er niet aan denken dat Carolien president zou worden. Je zou overigens ook kunnen denken aan een systeem waarin de 2ekamer en de 1e kamer het primaat hebben en de president een symbolische functie heeft.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 mei 2023 - 21:27

Als men een voorbeeld wil nemen van een president, dan past het ceremoniële Duitse model beter bij Nederland dan het Frans/Amerikaanse zonnekoningtype.

Polarisario
Polarisario11 mei 2023 - 14:23

Ik ben er redelijk van overtuigd dat als D66 een referendum wil houden over afschaffing van ons koningshuis dat dit er niet van zal komen. Daar hebben ze zelf al voor gezorgd. Ik ben meer en meer overtuigd van het totaal ontbreken van het nut van D66. Het groene gedeelte kan je (veel beter) onder brengen bij Groen Links en het Neo Liberale deel mag opgeheven worden. Sociaal zijn ze volledig uitwisselbaar met de VVD. Maar meer serieus ben ik van mening dat er zowel politiek als onder het volk een meerderheid voor het koningshuis zal zijn. Ik moet er niet aan denken dat een type als Rutte hier president zal zijn. Ondanks wat ik vind van deze koning denk ik dat het nog altijd de betere optie is.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 mei 2023 - 21:28

Juist liever geen koning en ook geen premier als president.

oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:54

Ik heb mijn twijfels over het nut van koningshuis. D66 zie ik als gewoon rechts. De haat van rechts tegen D66 is alleen maar te verklaren vanwege hun tegenspraak van de fascisten van de PVV etc.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 mei 2023 - 13:06

"D66 zie ik als gewoon rechts." Wat is er rechts aan D66? Je kan het een liberale centrumpartij noemen maar rechts? Dus al die kilmaat- en stikstofplannen of standpunten over migratie (die anders zijn dan de VVD) is dat ook rechts? Wat is de rol van links dan nog als D66 dat beleid al uitvoert?

Kuifje3
Kuifje312 mei 2023 - 20:49

@Oproer: D66 en bijvoorbeeld Groen Links zijn op heel veel terreinen nagenoeg uitwisselbaar. Voornamelijk als het gaat om zaken als klimaat of asiel. Sociaal zijn ze inderdaad veel rechtser. Zelf vinden ze zich vooral progressief en dat wordt meestal geassocieerd met links. Je hebt het over de haat van rechts. Ik heb meer de indruk dat die haat ook best vanuit grote delen van links komt. Ze zijn gewoon al een flink aantal jaren niet echt goed bezig.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mei 2023 - 14:18

Nee Pechtold, hou alsjeblieft je kop. Je bent uitgekotst door de Nederlandse bevolking om meerdere redenen. Probeer alsjeblieft niet via een achterdeur terug te komen. Als je echt iets principieel wil veranderen, begin dan eens met je eigen CBR. Nederland is het enige land ter wereld waar rijexamens door een particulier bedrijf worden afgenomen. In de rest van de wereld gebeurt dat steevast door de overheid, zoals het natuurlijk hoort. Vandaar ook de extreem lage slagingspercentages in Nederland, vergeleken met de rest van de wereld. Het klopt gewoon niet en het heeft nooit geklopt. Stel dat alle kandidaten opeens zo goed zijn, dat ze allen slagen. Dan kan het CBR driekwart van zijn medewerkers, rijexaminators, op staande voet ontslaan. Nou, dat laat het CBR natuurlijk niet gebeuren. Dan maar driekwart van de examenkandidaten laten zakken, ook al leveren ze perfecte prestaties. Dus Pechtold, gaat dat maar eens veranderen. Het CBR hoort bij de overheid, net zoals in de overige 199 landen in de wereld. En laat het koningshuis tot die tijd maar met rust met jouw opzichtige spelletjes. En donder liever helemaal op.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:57

Nog een gek die over het CBR begint...

oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 21:58

"En donder liever helemaal op." Dat wilde ik nu net aan jou zeggen.

Kip  zonder Kop
Kip zonder Kop11 mei 2023 - 13:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 14:21

Goeie nick!

BasTrom
BasTrom11 mei 2023 - 12:52

Volgens mij hebben politici ook iets van erfopvolging in allerlei bestuurlijke baantjes.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 14:22

lees eens een woordenboek en begin bij de E.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 mei 2023 - 12:31

De eerste keer dat ik het met Pechtod eens ben

PGS
PGS11 mei 2023 - 12:21

Het zal wel toeval zijn maar vanaf het moment dat, op initiatief van d'66, dat de koning totaal buiten het proces van de kabinetsformaties wordt gehouden, hebben wij te maken gekregen met een steeds langer durende kabinetsformatie. De laatste duurde 299 dagen. Ben benieuwd hoe lang de volgende gaat duren.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mei 2023 - 8:07

Pgs, waarmee je zegt dat de koning invloed heeft op het proces en dat is nu precies wat Pechtold bedoelt.

PGS
PGS12 mei 2023 - 14:54

Op zich is er niets mis mee met invloed op het proces. Als dat verkeerd is, dan moeten politici zich daar ook niet schuldig aan maken. Het is alleen triest dat wij nu in een situatie zitten dat het kennelijk het nieuwe normaal gaat worden dat een kabinetsformatie bijna een jaar gaat duren. Ga toch wel de rol van de staatshoofd missen.

korheiden
korheiden11 mei 2023 - 12:20

Hij heeft natuurlijk gelijk. Maar denk niet dat andere partijen hier de vingers aan willen branden. Er zal wel weer op Pechtold losgegaan worden, zoals uit de reactie van #PGS al blijkt.

5 Reacties
PGS
PGS11 mei 2023 - 14:23

Ik heb redenen genoeg om los te gaan op Pechtold. Deze man die een apartement geschonken kreeg maar een geitenpad vond om het niet in het geschenkenregister van de 2e kamer te vermelden. Hij is niet echt het toonbeeld van een betrouwbare politicus dus het past hem om een toontje lager te zingen.

oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 18:01

PGS, waarom bent u niet zo fel als het over Baudet of Wilders gaat? Dat verhaal over dat huis van die Canadese ambassadeur ligt veel genuanceerder dan u hier doet voorkomen maar dat wilt u niet weten. Daar komt bij dat het gewoon bekend is. De FvD en de PVV zijn veel geslotener hierover. Uw emotionele insteek riekt dus naar hypocrietie en huigelachtigheid.

PGS
PGS12 mei 2023 - 15:05

@ oproerkraaier. Waarom zou ik het hebben over Wilders en/of Baudet ? Dit gaat toch over Pechtold. Grappig dat je meld dat ik emotioneel reageer. Het is een monopoly van links dat zij geemotioneerd reageren en bij gebrek aan argumenten het op de man spelen. Gezien jouw reactie.

oproerkraaier
oproerkraaier12 mei 2023 - 16:45

PGS: u sleept dat huis erbij, niet ik. D66 is openlijk over hun financiën, dat kun je van de PVV en de FvD niet zeggen. Toch mekkert u over D66 en niet over die 2 fascistische partijen. Hypocriet dus en typisch rechts.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2023 - 19:57

Geef gewoon toe dat Pechtold over dat huis niet open was, hoe je er verder ook over denkt.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen11 mei 2023 - 12:13

Goed idee, kunnen die prinsessen ook eindelijk normaal leven.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 18:02

Normaal? Leven als een luis op een zeer hoofd bedoeld u.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2023 - 19:58

Hoe leeft een luis op een zeer hoofd?

PGS
PGS11 mei 2023 - 12:03

Laat Pechtold eerst maar eens de nog steeds groeiende wachtlijsten bij het CBR oplossen ipv zich druk te maken over de rol van de monarchie.

3 Reacties
r v b
r v b11 mei 2023 - 13:08

in de rij moeten staan voor een rijbewijs zoals ik ook in de rij sta in de supermarkt is geen echt probleem. Dat er mensen puur en alleen door geboorte geen belasting hoeven te betalen, miljoenen euros kado krijgen en een baan voor het leven in de schoot geworpen krijgen is WEL een probleem.

onyxcumulus
onyxcumulus11 mei 2023 - 16:49

@PGS 11 mei 2023 - 14:03 """"Laat Pechtold eerst maar eens de nog steeds groeiende wachtlijsten bij het CBR oplossen ipv zich druk te maken over de rol van de monarchie.""": Wacht jij ook al 2 jaar op je herkeuring? Maar waarom of dit, of dat. Hij kan zich toch ook druk maken over beide.

oproerkraaier
oproerkraaier11 mei 2023 - 18:06

Ik vindt het klimaatprobleem een stukje groter, met uw welnemen.