Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Alexander, drijf een wig tussen VVD en CDA!

  •  
23-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Pechtold en Segers om de tafel

© 2017-06-21 18:13:15 DEN HAAG - (VLNR) Gert-Jan Segers (Christenunie), Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (Christenunie) en Alexander Pechtold (D66) overleggen in restaurant Garoeda. VVD,

Alexander Pechtold is met handen en voeten gebonden aan de “oude politiek”. Maar we weten maar al te goed, dat van wie blijft doen wat hij altijd al deed we niets nieuws hoeven te verwachten.Het lijkt mij dus veel verstandiger om nu al de koers te verleggen. Drijf een wig tussen VVD en CDA.
Ineens zat Alexander Pechtold aan een rijsttafel met Gert-Jan Segers. Met een gezicht alsof hij zojuist stiekem een theelepeltje sambal had geproefd. Gauw een ferme slok bier. En, o ja, even stilte voor het eten. Teleurgesteld in zijn “progressieve bondgenoten”, die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Wat verwacht je dan, Alexander? Van een partij die 29 zetels heeft verloren en die dat opvat als een boodschap van de kiezer dat hun mee-regeren niet werd gewaardeerd. Wat verwacht je dan, Alexander? Van een partij als GroenLinks, die zich groen en rood ergert aan het feit dat alle Europese lidstaten – Mark Rutte voorop – hun afspraken niet nakomen, waardoor er duizenden vluchtelingen in deerniswekkende omstandigheden vastzitten in Italië en Griekenland. Je kan en mag van alles vinden van de burgemeester van Palermo, die recent Koning Willem-Alexander en koningin Maxima de hand schudde, maar zijn opstelling ten opzichte van de vluchtelingen is prijzenswaardig. Wat verwacht je dan, Alexander? Van de Socialistische Partij. In Amsterdam voetjevrijend in het college met de VVD, maar is dat nou echt een progressieve bondgenoot? Ik denk dat de ChristenUnie in veel opzichten, behalve dan de moreel ethische kant van de politiek, progressiever is dan de club van Emile Roemer.
De burgemeester van Palermo, Leolucca Orlando, zei iets dat hout snijdt. Volgens hem is het onvermijdelijk in een globaliserende wereld dat er ook grote migrantenstromen ontstaan. “We verplaatsen goederen, geld, diensten en informatie ongelimiteerd over grenzen. Waarom dan geen mensen?” (bron: De Volkskrant van 29 december 2016) Ik voorspel dat Gert-Jan Segers zich op het vlak van het vluchtelingenvraagstuk kan ontpoppen als een Jesse Klaver in het kwadraat. Eerlijk gezegd, Alexander, snap ik jouw teleurstelling niet. Ik neem mijn pet af voor het gegeven dat jij het als jouw verantwoordelijkheid voelt ons land aan een regering te helpen. Maar die merkwaardige symbiose tussen de VVD en het CDA, dat “motorblok”, komt dat in Utrecht wel de milieuzone in? Sleutel je wel aan het goede blok?
Jouw progressieve bondgenoten zitten niet om je heen in de Kamerbankjes. Die zijn druk bezig om in passievolle kleine lokale en landelijke bewegingen de wereld te redden. Jouw bondgenoten vierden deze week feest met Urgenda, dat inmiddels 10 jaar de trom roert als het gaat over klimaatdoelstellingen. Jouw bondgenoten zitten bij de “Kantelbeweging” van Jan Rotmans die met zijn “verandering van tijdperk” zo nadrukkelijk aangeeft, dat de wereld – dus ook het speldeknopje dat Nederland heet – in een sneltreinvaart verandert.
En jij, Alexander? Je lijkt met handen en voeten gebonden aan de “oude politiek”. Aan oude recepten voor nieuwe problemen. Aan de poort van dat bastion van de oude politiek klopten veel nieuwe partijen en initiatieven. Ze hebben het allemaal niet gered. Het bastion hield moedig stand. Maar we weten maar al te goed, dat wie blijft doen wat hij altijd al deed niets nieuws hoeft te verwachten. Een nieuw kabinet met meer van hetzelfde, waar zelfs het begin van een antwoord op de vragen die het veranderende tijdperk ons stelt, voedt de ontevredenheid die zijn uitweg zoekt via een veiligheidsventiel dat “populisme” heet. Je weet dat als dat veiligheidsventiel de te ver opgebouwde spanning laat ontsnappen, daarna de hele machinerie opnieuw moet worden geïnspecteerd en opgestart.
Het lijkt mij dus veel verstandiger om nu al de koers te verleggen. Drijf een wig tussen VVD en CDA. Zorg dat de verstandige onderdelen van dat wat (kleine) progressieve partijen te bieden hebben deel wordt van de regeringsdoelen voor een nieuw kabinet. Misschien is zelfs dat idee van die ijdseltuit van een Baudet zo gek nog niet: kom tot een zakenkabinet met verstandige vakministers die niet terugvallen op een regeerakkoord dat een aantal partijen aan handen en voeten bindt, maar dat staat voor haar beleid en dat in de Kamer met verve verdedigt en daarbij stoelt op wisselende meerderheden. Weet je, Alexander, zo’n kabinet daarvan zie ik jou zelfs als één van de meest voor de hand liggende

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Kepler
Kepler26 jun. 2017 - 6:18

Iemand oproepen een wig te drijven tussen partijen getuigt van een slechte inborst of grote rancune. In beide gevallen betreurenswaardig. Ik roep D66 op om in elke geval een keer bij een standpunt te blijven en niet met alle winden mee te waaien. Heden dit, morgen dat.... Zo is het altijd geweest bij de grachtengordeldieren.

Break on through
Break on through24 jun. 2017 - 10:04

Goed stuk, dit soort dingen moet vaker gepubliceerd worden! Pechtold laat inderdaad de oude politiek niet los. Hij ziet niet in dat je door deze coalitie te blokkeren sterker uit de verf komt en in de toekomst veel meer waardering en kansen op links te oogsten is. Nieuwe politiek versus aardoliegedreven politici. Alternatieve energie versus dictatoriaal machtsdenken. Het is maar waar je je meer thuis voelt. Ik weet weinig beter dan dat Pechtold en de gehele D66 staat voor vernieuwing en vooruitgang. Toch weer stilstand? Stilstand is achteruitgang.

malou3
malou324 jun. 2017 - 3:59

Ik hoop dat Pechtold geinspireerd raakt door dit stuk, gericht aan hem...

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2017 - 1:31

Meestal vragen mensen zich eerst af of het goed was of fout wat hij deed, alvorens tot de conclusie te komen dat zij iets moeten veranderen en wat... Daarom is heel deze column voor mij niets waard. En al helemaal geen zakenkabinet, dat heeft nl. helemaal niets meer te maken met democratie. Mensen hebben gestemd op een programma, een visie, waar een partij achterstaat, niet op 'zakenmensen' Dan behoeven we de komende verkiezingen niet meer te stemmen, men weet immers niet meer waarvoor men stemt.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2017 - 1:32

wat zij deden...waar een partij voor staat..

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2017 - 11:14

Op een programma en mensen...

Paddy3
Paddy323 jun. 2017 - 21:50

Alexander kijkt wel uit. Er moet wel een coalitie gesmeed worden en ministersposten worden binnengehaald.

[verwijderd]
[verwijderd]23 jun. 2017 - 16:50

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert23 jun. 2017 - 22:51

euhhh vergroening erwin> we lopen hopeloos achter. de conservatieve middenpartijen, want dat zijn vvd,pvda, d66,cda nu eenmaal, houden de werkelijke verduurzaming van nederland al jaren tegen.

LaBou
LaBou 24 jun. 2017 - 5:40

"Inclusief de vergroening die nu plaatsvindt." Welke vergroening? Die vergroening die we ooit, misschien in de verre toekomst, op st. Juttemis ooit eens zullen gaan meemaken? Overigens, misschien zoude jouw favoriete partijen eens wat meer moeten luisteren naar die socialisten die niet Europa afwijzen (dat is een werelddeel en als zodanig een vaststaand gegeven waarvan bijv. ook Rusland deel uitmaakt) maar EU zoals die nu georganiseerd is.

Stephan Wijering
Stephan Wijering23 jun. 2017 - 15:40

De progressieve partijen lijken te vergeten dat ze collectief nog geen 33% van de stemmen hebben gehaald, dus ook al zou Pechtold dit al willen, dan nog is dit een utopie. Links is compleet de voeling met het grootste deel van het electoraat kwijt geraakt.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 jun. 2017 - 6:53

Progressieve partijen, dat is in Nederland geen meervoud. Het is D66.

LaBou
LaBou 24 jun. 2017 - 8:49

D66, dat is toch die partij die de ontslagbescherming (die overigens toch al niet zoveel voorstelt) helemaal wil afschaffen? De partij die vindt dat alles aan de "markt" moet worden overgelaten? Als dat tegenwoordig progressief is, ja dan is D66 een progressieve partij. Het is wel een progressiviteit met als thema: terug naar de 18e eeuw.

JanVG2
JanVG223 jun. 2017 - 15:06

ALS je CDA en VVD uit elkaar wilt halen moet je één van beiden HEEL veel bieden en krijg je dus minder van wat je zelf wilt ...

rbakels
rbakels23 jun. 2017 - 14:13

"Maar we weten maar al te goed, dat van wie blijft doen wat hij altijd al deed we niets nieuws hoeven te verwachten." Dat is een waarheid als een koe: wie niets nieuws doet, doet niets nieuws. De VVD zal blijven bouwen op de populariteit van Mark Rutte, die op zich van de linkervleugel van de VVD komt. Ik heb de indruk dat de VVD zich een beetje losmaakt van het streven een "PVV light" te zijn, en meer richtng een echte liberale partij opschuift. Maar van het CDA vrees ik dat ze zo blij zijn dat Buma zich zo populair heeft gemaakt door zijn beginselloze scherpe bocht naar links dat ze daar misschien nog wel meer van lusten, en Wilders nog een keer zal roepen dat zóveel islamhaat nou ook weer niet goed is. Maar Buma is door het dolle heen. Het doet denken aan die proef met die man die steeds sterkere stroomstoten moest toedienen (Milgram-experiment).

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert23 jun. 2017 - 22:52

[ Ik heb de indruk dat de VVD zich een beetje losmaakt van het streven een “PVV light” te zijn, en meer richtng een echte liberale partij opschuift.] dat zie je dan verkeerd want het was de vvd die GL blokkeerde door onverkort aan dat 'kleine puntje' vast te houden wat gewoon een pvv standpunt is.

Anoniempje5
Anoniempje523 jun. 2017 - 14:08

hmmm, geen slecht plan. Hij heeft al bewezen goed te kunnen draaien dus uit principes zal die het niet hoeven laten.