Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

In Aleppo zijn nu bijna alle ziekenhuizen vernietigd

  •  
28-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-28-om-21.23.17
In het door het Syrische leger belegerde Oost-Aleppo zijn nog maar twee ziekenhuizen met een functionerende operatiekamer. Dinsdagnacht werden nog eens twee klinieken werden verwoest door de bombardementen van president Assad. De inwoners van het oostelijke deel van de stad kunnen bij ernstige verwondingen nergens meer terecht.
Er zijn nog zes ziekenhuizen operationeel, dat zegt Artsen zonder Grenzen (AzG). Vier daarvan zijn niet geschikt om operaties in uit te voeren. En het is niet alleen het gebrek aan operatiekamers dat nijpend wordt. ‘Volgens verschillende medische bronnen zijn er nog maar zeven artsen die operaties kunnen uitvoeren in het gebied,’ aldus AzG.
In het oosten van Aleppo wonen ongeveer 250.000 mensen. Het aantal inwoners dat gewond raakt loopt in hoog tempo op nu de Syrische troepen na het mislukte staakt-het-vuren hun aanvallen op het stadsdeel hebben opgevoerd. En het einde lijkt nog lang niet in zicht nu, na alle luchtaanvallen, het Syrische leger begonnen is met een groot grondoffensief.
De Verenigde Staten zijn woedend over het nieuwe offensief. De Amerikanen dreigden woensdag de samenwerking met Rusland, dat aan de zijde van de Syrische regering strijdt, te verbreken. De VS houden de Russen verantwoordelijk voor het afwerpen van brandbommen en bunkerbusters , bommen die zijn ontworpen om door dikke lagen beton te dringen, op burgerdoelen. De Amerikanen beschouwen dat als een oorlogsmisdaad, maar volgens een bron bij de Amerikaanse overheid zien de VS geen mogelijkheid de Russische regering daarvoor aan te klagen.
Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nam woensdag wel stevig stelling tegen de Russen: als de regering in Moskou niet ‘onmiddellijk ingrijpt om de aanval op Aleppo te beëindigen’ en de stukgelopen wapenstilstand nieuw leven inblaast, zal Washington alle samenwerking met de Russen beëindigen. De VS zullen dan ook niet langer informatie van de inlichtingendiensten met Moskou delen, aldus Kerry.
HRW beschuldigde het Syrische leger er woensdag ook van afgelopen zomer twee keer chemische wapens te hebben gebruikt in Aleppo. Op 10 augustus en 6 september zouden militairen vatbommen met giftige chemicaliën uit helikopters hebben gegooid op door rebellen bezette wijken. Vijf burgers zouden bij die aanvallen om het leven zijn gekomen, onder wie drie kinderen. Tientallen mensen belandden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. HRW baseert zich op meldingen van medisch personeel, gesprekken met bewoners en foto- en videomateriaal.
Bron: De Morgen  / cc-foto: Freedom House

Meer over:

syrie, wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

arbeider3
arbeider330 sep. 2016 - 19:31

Maar lieve mensen, de oorlog in Aleppo wordt toch gevoerd door meerdere partijen. Als de troepen van Assad en Rusland niet willen stoppen, dan kunnen de tegenstanders toch zelf besluiten om te stoppen. En dan hebben wij ook geen oorlog meer en kan de vrede worden uitgebouwd. De oplossing is op zich heel eenvoudig. Velen zullen nu zeggen dat ik er niets van begrijp en dat het in Syrië allemaal heel ingewikkeld is. Dat hoor ik steeds de heren en dames politici roepen. Maar nog is het steeds zo, als de oorlog wordt uitgeroepen en niemand gaat er heen, wordt er niet begonnen met het in massa's doden van mensen.

GoedeWil
GoedeWil29 sep. 2016 - 17:18

Als u een jonge man in Syrië was, zou u dan niet over het land verspreid wonende geliefden hebben, net zoals u dat in ons land heeft? En zou u die gaan bombarderen? Uw vrouw, kinderen, broers, zusters, ooms, tantes, nichten en neven, en vrienden en bekenden? Want al zou u precies weten waar die allemaal wonen, weten alle andere militairen dat ook? Dus zouden de militaire makkers in het leger de geliefden van elkaar gaan bombarderen? Hetzelfde gold voor Libië... maar emotioneel schokkende foto's en teksten schakelen het logisch denken uit. En daar wordt misbruik van gemaakt als oorlogspropaganda.

truusbeek2
truusbeek229 sep. 2016 - 14:23

Je als vechtende partij verschuilen in een ziekenhuis en die als opslag en uitvalshaven gebruiken is volgens mij ook een oorlogsmisdaad eveneens het vasthouden van burgers .Of dit in Aleppo het geval is weet ik niet. Nu we het toch over normen hebben op internet circuleert een afschuwelijk filmpje van een gevangen palestijns jongetje die door Syrische rebbelen wordt onthoofd. De fotograaf van de bekende foto van het jongetje in ambulance heeft kort daarna trots een selfie gemaakt met deze beesten. Assad is geen lievertje maar de strijders in Aleppo zijn geen vredelievende en menslievende democraten dat wordt mij ook wel almeer duidelijk.

bob b.
bob b.29 sep. 2016 - 13:04

Het is hetzelfde beeld dat we in Grozny zagen, alles platgooien en duizenden doden. De Russen moorden voor de lol. Degenen die zo naïef of moet ik zeggen zo ontmenselijkt zijn dat ze vinden dat de hele stad maar zo snel mogelijk bevrijd moet worden (lees platgegooid met zo veel mogelijk doden) laten zien dat niets ze te dol is. Alles voor de extreem rechtse ideologie. Waarin zijn zij eigenlijk anders dan de nazi's destijds?

1 Reactie
bob b.
bob b.29 sep. 2016 - 18:42

Die corridors stellen toch helemaal niets voor. Hier niet en ook niet in de Donbass waar de Oekraïense vrijwilligers vrije aftocht was beloofd. Ze werden ter plekke in het hoofd geschoten door de rebellen. De verhalen van hen die door de plaatselijke bevolking werden geholpen en konden ontsnappen zijn gruwelijk. En dan praten we over een redelijk beschaafd gebied niet over een stad in de woestijn die al helemaal in puin is geschoten. Niemand gaat de bevrijding daar overleven. En Rusland zal zoals altijd leugens verspreiden. Ik denk dat we gisteren weer eens bevestigd zagen dat Rusland absoluut onbetrouwbaar is. De Russen gaan door tot Assad weer het rijk alleen heeft en IS weer terug kan naar Irak. IS is in Syrië binnengehaald omdat Assad een afleidingsmanoeuvre wilde voor de coalitie. Zodat hij en Poetin ongestoord hun gang konden gaan om de heel oppositie uit te roeien. Rusland en het Syrische regime zetten steeds meer rebellengroepen op de lijst met terroristische organisaties, ook al zijn ze niet gelinkt zijn aan IS, zelfs niet aan het vroegere Jabhat-al-Nusra, dat banden had met Al Qaeda. Rusland dekt intussen alle illegale acties af met leugens. Een goed voorbeeld hiervan is de aanval op het VN-konvooi. De Russen wisten heel goed dat dit konvooi (Aleppo) binnenging om hulp te bieden aan een belegerde stad, waar meer dan 300.000 mensen belegerd worden. En toch is het is aangevallen. En waarom? Natuurlijk om de Amerikanen voor het hoofd te stoten maar belangrijker is dat die hulp er gewoon niet mag komen. Die mensen moeten dood. Intussen gaven de Russen zoals we inmiddels gewend zijn vier of vijf conflicterende verklaringen. In een verklaring erkennen ze zelfs dat zij de aanval uitvoerden, maar dat het konvooi door militanten begeleid werd. In een ander zeggen ze dat ze er niets mee te maken hadden en dat het konvooi zichzelf in brand stak, wat nergens op slaat. Nogmaals, de Russen kennen geen morele principes als het om hun zin krijgen te doen is. Het wordt tijd dat er ingegrepen wordt.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!29 sep. 2016 - 6:08

Als ik de beelden zie van Aleppo lijkt het of er geen enkel gebouw nog niet vernietigd is. Het is wel zorgwekkend hoe vaak een ziekenhuis, hulpkonvooi en andere doelen "per ongeluk" worden aangevallen door landen, VS en Rusland die de techniek en inlichtingen zouden moeten hebben om dat inmiddels toch te voorkomen. En die 2 lijken nu op hoog niveau een spelletje pot verwijt de ketel te spelen. Beide hebben soms gelijk maar liegen tegelijkertijd nog meer.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek229 sep. 2016 - 13:42

Zag enige weken geleden een foto van wat zuid Aleppo zou moeten zijn en daar waren de terrassen druk bezet.Dus daar zullen ook nog ziekenhuizen zijn. Je kunt de strijd ook altijd staken en je gewonnen geven of voor de burgers een vrijgeleide zorgen. dus niet alleen VS en Rusland zijn aan zet maar ook de opstandelingen en dat schijnt toch een verloren strijd te zijn daar in oost Aleppo

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2016 - 5:52

Het bekende gebrek aan ethiek van Rusland maakt dat de Russen het goed kunnen vinden met oorlogsmisdadiger Assad. Overal ter wereld wordt vermeden locaties zoals ziekenhuizen aan te vallen of te beschadigen. Als er fouten gemaakt worden zoals bij een Amerikaans bombardement op een ziekenhuis van artsen zonder grenzen dan volgen excuses. Maar alleen partijen met echt verwerpelijke opvattingen bombarderen zieke mensen en kinderen. Er is ook in een burgeroorlog niets dat deze daden legitimeert. Assad is al outcast in de internationale gemeenschap. Poetin wordt dat ook, mede gezien deze misdaden en het feit dat Rusland een burgervliegtuig heeft neergeschoten. Dit Rusland hoort niet thuis in de internationale gemeenschap.

JanB2
JanB228 sep. 2016 - 20:48

In Aleppo zijn nu bijna alle ziekenhuizen vernietigd Was in Berlijn '45 niet anders. Is inherent aan een stedenoorlog. Als in zo'n conflict geen definitieve wapenstilstand wordt gerealiseerd en de zaak moet worden uitgevochten dan zijn dit de onvermijdelijke gevolgen. Wen er maar aan.

2 Reacties
OlavM
OlavM29 sep. 2016 - 16:46

@ Jan B: "Wen er maar aan"? Nee, ik ben niet van plan te gaan wennen aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid! Dat de Amerikanen ook vele te verwijten valt, doet niets af aan de pure misdadigheid waarmee El-Assad zijn EIGEN volk aanvalt, met hulp van de Russen.

JanB2
JanB22 okt. 2016 - 22:24

Dat de Amerikanen ook vele te verwijten valt, doet niets af aan de pure misdadigheid waarmee El-Assad zijn EIGEN volk aanvalt, met hulp van de Russen. Wanneer je je eigen volk moet bombarderen is dat wrang. Maar echt veel keus heeft Assad niet. Zoals ik al aangaf: dit is inherent aan gevechten in stedelijk gebied. Daar hebben die klootzakken van Al Nusra et al zich namelijk verschanst.

thunderbird2
thunderbird228 sep. 2016 - 20:28

Die Amerikanen hebben meer dan voldoende boter op hun eigen hoofd, houden zich dus maar beter stil. Waarom meteen praten over aanvallen op burgerdoelen als gewoon ondergrondse militaire infrastructuur wordt vernietigd (ja, goed hamasvoorbeeld doet goed volgen blijkbaar), die peperdure bommen zetten ze echt niet zomaar in.

1 Reactie
OlavM
OlavM29 sep. 2016 - 16:49

@ boenders: Het ontgaat me echt hoe je met -overigens gerechtvaardigde- verwijten aan de VS deze schandelijke misdadigheid van El-Assad en de Russen kan proberen "weg te poetsen".

Ben Sanders
Ben Sanders28 sep. 2016 - 19:46

Kerrie moet nu niet zeuren na de wapenstilstand eerst om zeep geholpen te hebben. Hoe eerder alleppo is bevrijd, hoe beter voor de bevolking.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2016 - 19:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot29 sep. 2016 - 6:27

'In dit geval is het offensief de enige manier om die burgeroorlog te beëindigen.' Tuurlijk joh, gewoon fosforbommen op ziekenhuizen gooien..allemaal voor de goede zaak. Je blinde adoratie voor Rusland begint griezelige vormen aan te nemen.