Joop

Albayrak beschuldigt NOS van 'trial by media'

  •    •  
17-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Nurten_Albayrak_300.jpg
COA directeur voelt zich berecht door de NOS. Hoofdredacteur Marcel Gelauff: Albayrak is meerdere keren om wederhoor gevraagd
COA directeur Nurten Albayrak dient een klacht in bij de Raad van de Journalistiek. Ze vindt dat de NOS schade heeft toegebracht aan haar persoonlijke en professionele reputatie. Ze beschuldigt de nieuwszender van wat men noemt ‘trial by media’. NOS zou ‘simpel’ en ‘zonder enige nuance’ en gebrek aan wederhoor en tegenonderzoek Albayrak in kwaad daglicht hebben gezet.
Albayrak is na de beschuldiging van het verzieken van de bedrijfscultuur bij het COA op non-actief gesteld omdat ze minister Leers onjuist zou hebben geïnformeerd, onder meer over haar inkomen. Vorige week bepaalde het hof dat Albayrak niet langer op non-actief gesteld mag worden. Dit omdat het onderzoek dat naar haar en het COA loopt, maar gedeeltelijk over het functioneren en beleid van Albayrak gaat. Ook vindt het hof dat Albayrak gerehabiliteerd moet worden als het onderzoek naar haar functioneren positief uitvalt.
Volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff spreken de feiten voor zich en heeft Albayrak meerdere keren het aanbod gekregen voor publicatie haar kant van het verhaal te belichten. NOS heeft een maand lang voor publicatie research gedaan voordat ze de feiten rond had. Tussentijds is het COA meerdere keren om wederhoor gevraagd, maar Albayrak wilde niet reageren.
Gelauff in zijn opinie in de Volkskrant: 1. De NOS heeft grondig onderzoek gedaan en is niet over één nacht ijs gegaan: er zijn veel bronnen verzameld, er is vastgesteld dat deze goed gespreid zijn en onafhankelijk van elkaar spreken, de feiten zijn geverifieerd (ook bij het COA zelf), er is steun gevonden in interne documenten van het COA. 2. De NOS heeft het COA zeer tijdig geïnformeerd over de bevindingen. 3. De NOS heeft mevrouw Albayrak tijdig en herhaaldelijk de kans gegeven om in een interview op camera haar reactie op de beschuldigingen te geven
NOS: Klacht Nurten Albayrak tegen NOS Lees meer op Joop.nl over de kwestie Albayrak: COA moet geschorste bestuurder terugnemen Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

addystoker
addystoker17 jan. 2012 - 13:51

soms hebben mensen die onder vuur liggen de tactiek om zich lang stil te houden. het kan dus ook negatief uitpakken indien je wanneer je onder vuur ligt je positie niet tijdig gaat verdedigen. Dat levert in ieder geval imago schade op. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even schrok toen ik bij een fotoreportage zo'n super dure Mercedes voor de deur voor het gebouw van het COA zag staan.. die was vast niet van een asielzoeker.. van een manager misschien?

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 13:51

... En daar heeft ze gelijk in.

msj_meijerink
msj_meijerink17 jan. 2012 - 13:51

Ik zie met plezier de behandeling van deze klacht bij de Raad van de Journalistiek tegemoet. Bij de uitspraak zal het een genot zijn om deze megalomane Truus uit haar vel te zien springen. Wat zal dan haar reactie zijn? Ik kan haast niet wachten!

CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2012 - 13:51

Tja, de Staatsomroep, dan krijg je dat, dit is weer een hard bewijs. Die Albayrak, die komt oorspronkelijk uit Allochtonië, en anders haar vader wel. Lekker uit de ruim voorziene staatsruif eten, en klagen als die vuile communisten van de NTR daar effe een lekker showproces rond breien... daarom pleit mijn partij al jarenlang vóór het aan banden leggen van die rooie neuzen, die willen toch maar alleen goede sier maken met het ruïneren van de Nederlandse zaak en dan gaan ze ook nog eens die Turkse tante met zo een 'item' fileren omdat ze... ...wacht even, voorzitter, ik geloof dat mijn betoog op punten niet klopt... het ligt aan mijn voorlichter, een Marokkaan, nou dan weet je het wel... ik loop hier toch vast... help...

ockham
ockham17 jan. 2012 - 13:51

Het belangrijkste in dit soort zaken lijkt me dat je voorkomt dat het zo ver komt. Dat is mw Albayrak in elk geval niet gelukt. Hoe ze haar salaris op die hoogte heeft gekregen weet ik niet, maar ze kon voorzien dat dat gezeur zou geven. Sarko rijdt niet in een Mercedes, ik weet niet of het waar is dat half hoog Den Haag wel in dit soort peperdure dingen rijdt, maar een wat bescheidener auto had ook mw Albayrak gesierd. Verder zijn er nu twee tegengestelde uitspraken, haar niet toegewezen eis in kort geding, en deze uitspraak van het hof. De bewering van NOS dat zij alle gelegenheid heeft gehad haar kant te brengen zal wel waar zijn; je kunt media niet verbieden nieuws te brengen.

Waterbeer
Waterbeer17 jan. 2012 - 13:51

Weet ze ook eens hoe een asielzoeker zich voelt

MichelReiziger
MichelReiziger17 jan. 2012 - 13:51

Albayrak...hoe werd ze ook alweer genoemd door velen van haar medewerkers...de Ayatollah van het COA. Dat heb ik de NOS nog niet horen zeggen.

Joeri2
Joeri217 jan. 2012 - 13:51

Niks mis met trial by media. Sociale wetten worden op een sociale media gecommuniceerd. Als je niet deugt wordt je door de bevolking verstoten. Alleen als je kapitaal ontvreemd, dan komt het wetboek bezit beschermen. Maar als je geen gunfactor weet te creeeren... Dan kom je er niet.

Meta Foor
Meta Foor17 jan. 2012 - 13:51

hier knokt iemand voor haar baan en reputatie; de echte kwaaie pieten steken nog maar een sigaar op en laten zich van commissarisbaan naar adviesjobje rijden. Die houden zich goed gedekt en hoeven geen enkele verantwoording af te leggen. Laffe Kliek uit het ambtelijke circuit. NB: in tegenstelling tot in het bedrijfsleven !

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 13:51

Mevrouw Albayrak een 'megalomane dictator' ? (...) Bizar en onmogelijk. Nurten is geen Kwantumkop. Niemand heeft het recht een persoon uit te vergroten in een dubieuze setting met een suggestief horror-verhaal. ... De reden van het hoge personeelsverloop in 'haar' toko ligt aan een beleid waar zij geen praktisch weing of geen invloed op kon en kan uitoefenen naar mijn weten. ... Communicerende vaten aanbod van asielzoekers en begeleiders. Alsof mensen machines zijn. Je weet wel, iets 'neo-liberaals' (...). ... Dus nogmaals: 'Fuck neoliberaal denken'.

JanJansen9
JanJansen917 jan. 2012 - 13:51

De media brachten Feiten. Deze Feiten gaven een mooi kijkje in de mores van deze graaiende vvd tante. ...If the facts are against you, shoot the messenger...

BasVV
BasVV17 jan. 2012 - 13:51

Als het onderzoek goed uitvalt is mevrouw Albayrak welkom blijkbaar. Waarom wacht ze dan niet gewoon even het onderzoek af. Volgens haar eigen zeggen heeft ze niets te vrezen. Maar ja. Dat zei ze ook al bij de schorsing. Een botsing van meningen. In dit soort organisaties is het niet vanzelfsprekend dat de leidinggevende wint.

TheBigLebowski
TheBigLebowski17 jan. 2012 - 13:51

NOS wint toch. :D

KoningPruts
KoningPruts17 jan. 2012 - 13:51

Toen ik dit las heb ik hardop gebulderd van het lachen. Hoe megalomaan gestoord ben je om de media de schuld te geven van je eigen dictatorisch bewind. En dan ook nog zo'n vieze kop die schijnheil, arrogantie, verhevenheid en downsyndroom in een blik vastlegt. Anderzijds wel weer grappig om te zien dat de grote kapitaal-haters hier het belangrijker vinden dat het hier om een allochtoon gaat. Dan is graaien weer iets onbelangrijks. 180 op je skateboard.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 jan. 2012 - 13:51

Ah. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar Albayrak is evident al haar case aan het maken. Als je wederhoor is aangeboden, dan moet je er wel wat mee doen: dit is heel erg mosterd VOOR de maaltijd Albayrak. sneu.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 jan. 2012 - 13:51

Het zou niet de eerste keer zijn dat er ergens een afrekening plaatsvindt, binnen een bedrijf - instelling. Reageren in de media kan ook in je nadeel worden gebruikt, als ze van je af willen. Ze heeft overigens bij Pauw en Witteman het nodige weerlegt. Ik wil niet zeggen dat er niets mis is gegaan, maar men duikt er wel heel hard en ongenuanceerd op, de PVV vooraan in het gelid. Alleen dat maakt al kopschuw. Dat de rechter haar voorlopig gelijk heeft gegeven in een aantal zaken zegt ook wel iets van de zorgvuldigheid van de gang van zaken. Ik ben heel huiverig geworden voor wat de media roepen. Ik noem maar even het geklets over zogenaamde topcriminelen.... En dan blijken ze opeens maar een paar jaar bajes te krijgen. Nou..... dan heb je de allervreselijkste dingen gedaan zeg. Een topcrimineel krijgt een top straf....LEVENSLANG. Alles wat eronder zit zijn geen topstraffen. Een paar jaar al helemaal niet. Het gaat iedere keer om beeldvorming. Draai dat maar eens recht.

Heileeuw
Heileeuw17 jan. 2012 - 13:51

Ze heeft in 1 ding gelijk: ze was al veroordeeld nog voor dat er ook maar iets echt duidelijk was. Hoor en wederhoor zoals de NOS dat roept, lijkt wel een erg makkelijke schuilplek voor het nieuwsmedium. Dan ben je nooit verantwoordelijk.

1 Reactie
Joeri2
Joeri217 jan. 2012 - 13:51

De nieuwsbrenger is ook nooit verantwoordelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 13:51

Weer een goed voorbeeld: slimme goed opgeleide hardwerkende redelijk allochtone vrouw, corrupte media. Berichtgeving over de credit crisis, Libie, Syrie, Iran, Irak, Fortis etc. etc. bewijst in feite al haar gelijk. Dan heb ik het nog niet over feiten die achtergehouden worden. Slimmer en eerlijker zou zijn als het NOS eens achter de werkwijze van het UWV en de slachting die ze aanrichten onder de mensen die via het UWV voor zichzelf beginnen te werken aanging, daar hoor je niet teveel over.

3 Reacties
geejeehaa
geejeehaa17 jan. 2012 - 13:51

Roelof, de OR van het COA wil Albayrak absoluut niet terug hebben. Zou het dan echt alleen aan de pers liggen dat ze niet zo positief in de publiciteit komt?

msj_meijerink
msj_meijerink17 jan. 2012 - 13:51

Kletskoek. Mevrouw Albayrak is een megalomane dictator. Dat wordt van alle kanten bevestigd. Het UWV daarentegen is er voor de werknemerverzekeringen (WW, WIA, ZW) voor de werkemers in loondienst(!) en niet om werkgevers te ondersteunen. Zzp-ers zijn immers eigenaar van een eenmanszaak, ze zijn directeur/eigenaar/werknemer in hun EIGEN bedrijf. Werkgevers/eigenaren zijn in het VNO/NCW of het MKB verenigd. Dat zzp-ers door de bank genomen qua buffertjes bouwen voor slechte tijden slecht voor zichzelf zorgen (het grote huis en de dikke auto zijn voor hen veelal veel belangrijker dan het appeltje voor de dorst) kun je niet het UWV aanwrijven. Hun problemen noemt de wet 'ondernemersrisico'. In goede tijden is het vaak 'lekker verdienen' en hoor je geen enkele klacht van hen over 'misgelopen geld'. (sic) Als een zzp-er zich wil verzekeren tegen slechte tijden, schadeclaims en of ziekte moet hij/zij dat zelf regelen. En dat kost (veel) geld, dat liever in de auto of het huis wordt gestoken. Kortom: zzp-ers hebben ook lusten en lasten. En de lusten komen niet van werknemersverzekeringen, waarvoor zij geen enkele premie hebben betaald. PS. Ik werk NIET bij het UWV of bij een ministerie!!!

Scepticus2
Scepticus217 jan. 2012 - 13:51

Volgens mij heb jij het over een andere Albayrak... Ter verduidelijking: COA Albayrak = VVD 2e kamer Albayrak = PvdA Ga je haar nu nog steeds verdedigen?