Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Albatrossen vaker uit elkaar door klimaatcrisis

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
albatrossen

© cc-foto: PublicDomainImages

Er vinden meer scheidingen plaats bij albatrossen, van oudsher juist erg monogame vogels. Terwijl albatrossen er vroeger in 1 tot 3 procent van de gevallen vandoor gingen met een andere partner, ligt het scheidingspercentage nu op wel 8 procent.
Volgens wetenschappers gaan albatrosstelletjes vaker uit elkaar als gevolg van de klimaatcrisis, schrijft The Guardian. In jaren dat het water warmer is, neemt ook het scheidingspercentage toe, stellen de onderzoekers die de albatrossen bij de Falkland-eilanden bestudeerden.
Als het water warm is, is er minder vis. Dat betekent minder eten en een kleinere kans voor jonge albatrossen om te overleven. De stress bij de albatrossen neemt daardoor toe. Ze moeten verder vliegen om eten te vinden – met alle gevolgen voor hun liefdesleven van dien.
Albatrossen die 50 tot 60 jaar oud worden, staan erom bekend dat ze zich zeer aan hun partner hechten. Als ze hun partner na lange tijd weer zien, wordt dat doorgaans luidruchtig gevierd.
Omdat ze door de klimaatcrisis nu langer weg zijn, is het lastiger om de relatie te onderhouden, stellen de wetenschappers. Een andere mogelijke verklaring voor het toegenomen aantal scheidingen is dat het stressniveau stijgt als gevolg van het warme water. Mogelijk geven de albatrossen hun partner de schuld van de stress, denkt onderzoeker Francesco Ventura van de universiteit van Lissabon.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

dirk den boer
dirk den boer24 nov. 2021 - 20:31

Dus al te grote afwijkingen van het vertrouwde, wel bekende stramien leiden zowel bij albatros als bij de mens tot verhoogde scheiding tussen man en vrouw, wat is hier de les? Streven naar zo gering mogelijke afwijkingen? Of aanpassingen en morrelen aan het stramien? Of is scheiding eigenlijk helemaal niet zo erg, en logisch gevolg van dynamiek?

Joopinie
Joopinie24 nov. 2021 - 14:37

Als op deze manier het leven verstoord wordt lopen uiteraard de onderlinge spanningen op. Hoe moeten ze weten dat hun falen bij mensen van 10000 km verop ligt?

Amar Soeters
Amar Soeters24 nov. 2021 - 10:55

It's an albatross! https://coub.com/view/xv6ve

19682
1968224 nov. 2021 - 10:02

Die laatste zin,mogelijk geven de albatrossen hun partner de schuld van de stress.Hilarisch!

Eid
Eid24 nov. 2021 - 9:17

Dus zal de volgende studie wel aantonen dat albatrossen naar koudere wateren vertrekken om daar te broeden. Zoals we dat ook bv bij vissen zien: De schol, de kabeljouw. En bij vogels zien we nu meer grote zilverreigers ipv voorheen. Darwin beschreef dat al. Aanpassen en migratie. Dingen veranderen al miljoenen jaren.