President Knot van De Nederlandsche Bank(DNB) heeft minister Kaag van Financiën op 9 september 2022 een brief gezonden waarin hij de uiterst zwakke kapitaalpositie van onze centrale bank glashelder uiteenzet. Een brief met een inhoud waarvan verwacht had mogen worden dat deze informatie al besproken zou zijn met de Tweede Kamer. Zeker nadat ook Pieter Omtzigt en andere Kamerleden hun bedenkingen hadden geuit over het niet gedekt zijn van de posten op de begroting, zoals die na Prinsjesdag in de Tweede Kamer is behandeld. Vooral het financiële open eind van de kosten van het energieplafond worden als onaanvaardbaar beschouwd.
Tel daarbij op dat de Nederlandse Bank in haar brief aan Kaag het navolgende aankondigt. “De verwachte verliezen doen zich over een periode van enkele jaren voor Volgens de raming vinden de grootste verliezen plaats in de jaren 2023 en 2024, waarna enkele kleinere jaarverliezen volgen”. Knot sluit een negatief vermogen op de balans van DNB niet uit en bereidt de enige aandeelhouder, de Staat, al voor om straks onze centrale bank wellicht met een flinke kapitaalinjectie overeind te moeten houden. Geld dat alsdan niet aan andere broodnodige zaken uitgegeven kan worden.
Financieel-economisch gezien is dit naast andere indicatoren, zoals een inmiddels torenhoge inflatie van meer dan 17%, een vermoedelijke recessie en onzekere energieprijzen, uiterst alarmerend te achten. Zeker tegen de achtergrond dat gerichte financiële hulp bieden aan burgers die echt in de financiële problemen zitten niet mogelijk is. Slechts alleen algemene maatregelen die voor een ieder gelden, en derhalve onnodig veel geld kosten, zijn door de slechte infrastructuur van uitvoeringsinstanties van de overheid, zoals de belastingdienst, mogelijk.
Steeds vaker geven deskundigen aan dat aan een oorlogseconomie niet langer valt te ontkomen. Waarbij ook al door militaire experts gesproken wordt om productiecapaciteit voor civiele doelen te gebruiken voor militaire productie ten behoeve van defensie.
Onze samenleving is van een verzorgingsstaat in rap tempo verandert in een participatiesamenleving. Een verandering waar veel burgers nog lang niet aan gewend zijn. Onzeker is wat een oorlogseconomie voor uitwerking heeft op onze samenleving waarin de sociale cohesie toch al ernstig onder druk staat.
Nederland heeft dringend behoefte aan ervaren leiders die het te verwachten extreem zware weer het hoofd kunnen bieden.
Beste Antonie, Ik denk dat het voor veel mensen heel verhelderend zou kunnen zijn als u kunt uitleggen waarom de NCB in een Eurozone met zijn ECB, toch in deze penibele situatie terecht heeft kunnen gaan komen. Een kapitaalinjectie voor een NCB in 2023/24/25 bij een mogelijke recessie zou in veel landen bij de huidige Europese begrotingsafspraken gaan betekenen dat er bezuinigingen nodig zullen zijn!
Het meest verbazende van de brief is de stuitende onkunde van de DNB. Dit risico ontstond toen de rente laag was. Want ooit gaat ie stijgen. Waarom toen geen brief. of heeft onze opper Randiaan een andere agenda?
Balans tip voor de Minister: Links is wat er binnen komt en rechts wat je moet betalen. Die nullen achter de cijfers betekenen miljard. Die rode getallen is voor je opvolger. En bij deponeren bij de KvK moet je NIET je handtekening zetten. Simpel.... Hoekstra had nog wat lijken in de kast maar dat had Rutte je moeten mededelen.
"Nederland heeft dringend behoefte aan ervaren leiders die het te verwachten extreem zware weer het hoofd kunnen bieden." Rutte moet dus maar blijven? Wat een vreemde benadering. De door de inflatie veroorzaakte daling van de waarde van de door de DNB opgekochte waardepapieren is te overzien, DNB heeft nog weel wat reserve. Anders wordt het als hetzelfde bij de Europese centrale bank gebeurt, wat wel te verwachten is. Dan krijgen we echte problemen.
Heimwee naar Zalm; die zou het nooit zover hebben laten komen.
@ Rechtse Bal - heimwee naar Zalm? Die liet het vaak veel te ver komen in ethisch opzicht; hij was op zijn manier ernstig grensoverschrijdend bezig. Kijk maar: https://decorrespondent.nl/8449/dsb-nu-weer-shell-wie-gerrit-zalm-in-dienst-neemt-kan-rekenen-op-politieke-gunsten-uit-den-haag/508302815251-0898f0a3 https://decorrespondent.nl/3454/drie-belangrijke-nieuwe-feiten-over-de-rol-van-gerrit-zalm-bij-dsb/207797126746-ea06a471 https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/gerrit-zalm-heeft-geprofiteerd-van-dsb-drama Ben je nu naïef, dom, of heb je geen enkele moeite met rechtse belangenverstrengeling en corruptie? Overigens: heimwee naar een persoon bestaat niet. Hooguit een verlangen naar diens eigenschappen. Heimwee is letterlijk een weemoedige zucht naar thuis. Nostalgie wordt nu over het algemeen ingezet bij een hunkering naar een periode in het verleden, een tijd die men zelf meemaakte. Dit woord vond in 1924 in ons land ingang. De Zwitserse medicus Johann Hofer introduceerde het al in 1688. Hij gebruikte het om een een 'ziekmakend' verlangen naar eigen huis en haard aan te duiden, dit bij soldaten. 'Heimwehe', dus. Zie: https://historiek.net/nostalgie-herkomst-betekenis/110564/
We hebben in Nederland een minister van financiën nodig, die financiën begrijpt en daar als minister 100% van zijn/haar tijd mee bezig is. Niet een minister van buitenlandse zaken die financiën er even bij doet.
Zo persoon was Wouter Bos 2 keer drs en een man die keer op keer vertelde wat hij dacht over zaken. Ook als die niet goed vielen bij de rechtse partijen.
Kaag is op deze post een ramp voor ons land! Ze is een matige diplomate en absoluut geen financiele topper. Dit gecombineerd met een geschiedenisleraar als MP is het vrij zeker dat we financieel in een heel diep gat aan het vallen zijn. Ik zou zeggen: Schoenmaker blijf bij je leest. Kaag doe waar je voor geleerd hebt en waar je wel ervaring in hebt, maar laat deze post over aan capabele economen.
Een oorlogseconomie voor militaire productie? Dat is toch wel een beetje raar zolang wij officieel niet aan een oorlog deelnemen. Andere aspecten van een oorlogseconomie zie ik wel gebeuren. De bouwcapaciteit vanuit de staat inzetten vanwege de asielcrisis en regels met betrekking tot natuur, milieu en vervuiling terzijde schuiven om voldoende voedsel te produceren (de volgende grote crisis).
Helemaal niet. Bekijk Buitenhof nog maar een keer en dan het interview met admiraal Bauer.
@Tempest Klopt, we zitten nog niet in oorlog, maar vind je niet dat t wat laat is om te produceren als je al in oorlog bent en je hebt niets. Slim toch?
Eerst zorgen voor mensen, bedrijven komen daarna aan de beurt. Zolang er nog armoede is in Nederland moeten bedrijven dus geduld hebben, een failliet bedrijf is niet vergelijkbaar met een mensenleven.
[En een land vol failliete bedrijven?] Dus, volgens u, kunnen bedrijven het niet redden als er geen armoede is in het land?
@rvb Het zal u raar in de oren klinken als je van de 'uitgeef economie' bent en niet van de 'verdien economie': Bedrijven leveren banen op waarmee mensen uit de armoe kunnen komen, raar toch?
[Het zal u raar in de oren klinken als je van de 'uitgeef economie' bent en niet van de 'verdien economie': Bedrijven leveren banen op waarmee mensen uit de armoe kunnen komen, raar toch? ] kip/ei. Als mensen geen geld hebben, dan kunnen ze niks kopen van die bedrijven, raar toch? Ik vind het altijd grappig als we zien hoe snel bedrijven happen naar subsidies, nu met STAP bij voorbeeld. Zonder het publiek geld, geen markt. Raar, toch? (nee)
Zolang we in dezelfde muntunie zitten met landen als Italië en Frankrijk gaan Nederlandse leiders (van welke kwaliteit dan ook) ons niet uit het economische slop trekken. Misschien dat we nu al de Nederlandse burgers nog harder kunnen belasten om alvast geld in te zamelen voor de volgende verplichte kapitaalinjectie van Zuid-Europa, maar daar houdt het wel mee op qua wat wij hier kunnen doen.
Een verandering waar veel burgers nog lang niet aan gewend zijn. Of ze staan er niet achter. Participeren, zegt men. Participeren aan wat? Wat als de voorwaarden van deze zogenaamde 'participatie samenleving' gewoon niet gunstig zijn? Dan ben je gedwongen in iets te 'participeren' dat helemaal geen goede voorwaarden levert. Je wilt pas 'participeren' als de voorwaarden reëel zijn. Participeren, is ook in theorie iets dat je vrijwillig doet. Als het niet vrijwillig is, is het geen participatie, maar dwang. Niemand die 'participeert' in deze 'samenleving' doet dat écht vrijwillig. Men doet dit, omdat de schandalig hoge huur in de nek hijgt. En in de context van de woningcrisis en inflatie, valt er ook niet zoveel te 'participeren'. Als je geen vaste woonplek en geen vast werk kan vinden, hoe participeer je dan? Waarin participeer je? Je doet mee, aan wat? Aan dit collectieve fiasco? Aan deze crisismaatschappij? Aan deze ontwrichte narcostaat?
Er zit een hele grote crisis aan te komen. Grotendeels veroorzaakt door de ECB. Oplossing is uit de Euro stappen, maar dat zal flink pijn gaan doen.
Nederland kan alleen uit de euro stappen als Duitsland dat ook doet, anders wordt uit de euro stappen net zo'n drama als er niet uitstappen. We gaan hoe dan ook de boot in.
Uit de Euro stappen is een mogelijke optie. Dat het pijn zal doen is dan inmiddels wel vrij zeker. In de Euro blijven gaat echter ook pijn doen. Veel meer waarschijnlijk dan al dan niet samen met Duitsland er uit stappen.
"Nederland heeft dringend behoefte aan ervaren leiders die het te verwachten extreem zware weer het hoofd kunnen bieden" Gelukkig maar dat we een leider hebben met de meeste ervaring van allemaal.
De meeste ervaring in wat? Zaken bedonderen, liegen, uithollen van de democratie, verval in vertrouwen in de politiek, etc? Waarin heeft onze grote "lijer" veel ervaring?
Ik weet niet wie je bedoelt met die ervaren leider, maar die zit vrij zeker niet in deze regeringsploeg.