Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Al-Maliki wil parlement omzeilen om soldaten VS in Irak te houden

  •  
30-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-AlMaliki_Obama300.jpg
Pro-Amerikaanse premier wil in wapendeals opnemen dat daar militaire 'opleiders' bij inbegrepen zijn. Het parlement hoeft dan niet te worden geraadpleegd
Om ook volgend jaar nog Amerikaanse soldaten in Irak te houden heeft premier Nuri al-Maliki voorgesteld om in ieder contract over wapenleveringen de aanwezigheid van Amerikaanse militaire ‘opleiders’ op te nemen. Dat meldt de Belgische krant De Morgen zaterdagavond. Op die manier hoeft de verlenging van de militaire VS-aanwezigheid niet aan het parlement voorgelegd te worden, waar een meerderheid voor een verlengd verblijf van de bezettingstroepen verre van zeker is.
Met name de fractie van de geestelijke Moqtada al-Sadr is vierkant tegen opschorting van het in 2008 afgesloten SOFA-akkoord (Status of Forces Afgreement), dat voorziet dat de laatste VS-soldaten Irak eind 2011 verlaten moeten hebben. Ook een meerderheid van de bevolking is tegen een nog langere VS-aanwezigheid, aldus De Morgen. Al-Maliki maakte eerder duidelijk dat hij 36 Amerikaanse F-16’s wil kopen in plaats van de oorspronkelijk voorziene achttien.
In Irak bevinden zich, ruim acht jaar na de invasie wegens vermeend bezit van massavernietigingswapens, nog 47.000 VS-militairen. Ook Washington heeft te kennen gegeven dat het graag “een contingent” soldaten in Irak zou willen behouden, om de “opleiding van de Iraakse veiligheidstroepen te verzorgen”.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos30 jul. 2011 - 21:03

Misschien is het nog het beste van alle slechte varianten. Die Moqtada al Sadr is niet echt, wat je noemt een democraat in hart en nieren. En pure democratie lijkt me op dit moment in Irak zelfmoord. Hoeveel keus heb je?

AlbertHofmann
AlbertHofmann30 jul. 2011 - 21:03

Er wordt eigenlijk bedoeld dat de wapenindustrie uit de VS een manier wil hebben om de verkopen door te laten gaan en de leveringen ervan 'veilig' te stellen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj30 jul. 2011 - 21:03

http://www.gewoon-nieuws.nl/2011/07/nederland-grijpt-macht-libische-oliemaatschappij/ Goh het lijkt allemaal een beetje op elkaar. Nederland grijpt macht Libische olie maatschappij.

leeuwenvanj
leeuwenvanj30 jul. 2011 - 21:03

Heb geen officele link gevonden over Shell en Libie,komt hopelijk wel. Toch gevonden, http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/30/libisch-bedrijf-ridderkerk-snijdt-zich-los-van-eigenaren-tripoli/

JoopSchouten
JoopSchouten30 jul. 2011 - 21:03

Na de invasie wegens vermeend bezit van massavernietigingswapens zijn er in Irak nu meer massavernietigingswapens dan daarvoor (...). Amerikaanse bedrijven hebben vaste grond onder de voeten gekregen, de olietoevoer is verzekerd, de 'gewone bevolking' kepeert, Het Volk heeft niets in te brengen, de onderlinge verdeeldheid is groot, het aantal slachtoffers is niet meer te bevatten. Irak is een hel. Al-Maliki is bang zonder zijn Amerikaanse 'Backup'. En terecht (...).

2 Reacties
Sonia2
Sonia230 jul. 2011 - 21:03

"Amerikaanse bedrijven hebben vaste grond onder de voeten gekregen" Zeg maar gerust dat de Amerikanen Irak plunderen. Het eerste wat ze deden na de inval was no-bid contracten uitdelen aan Amerikaanse bedrijven.

leeuwenvanj
leeuwenvanj30 jul. 2011 - 21:03

Joop,Shell heeft pas een gascontract afgesloten met Irak. Arm land, slechte leiders en slechte coalitie tegen de zogenaamde oorlog tegen Irak om WMD