Joop

Al Jazeera neemt zender Al Gore over

  •  
03-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jaz_300.jpg
Arabische tegenhanger CNN breidt toegang tot Amerikaans publiek uit met overname  progressieve zender
Al Jazeera neemt de progressieve tv-zender van voormalig Amerikaans vice-president Al Gore over. De Arabische zender krijgt zo meer toegang tot Amerikaanse huishoudens, iets wat mede door de regering Bush steeds werd voorkomen.
Current TV werd zeven jaar geleden door Gore opgericht onder meer om een progressief tegengeluid te bieden aan de conservatieve zender Fox News. Die missie slaagde niet, mede omdat een soortgelijke rol werd opgepikt door MSNBC.
Naar verluidt betaalt Al Jazeera 380 miljoen euro voor Current TV. De Arabische nieuwszender verkrijgt zo toegang tot 40 miljoen Amerikaanse huishouden. Tot nu toe is de ontvangst van Al Jazeera in de VS beperkt tot een paar grote steden mede omdat politici in het verleden fel op de zender afgaven en het tot een verlengstuk van terroristen bestempelden.
Al Jazeera start een Amerikaans kanaal, naast het reeds bestaande internationale Engelstalige kanaal, om zo de concurrentie aan te gaan met onder meer CNN. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

GingerTed
GingerTed3 jan. 2013 - 8:40

Goed voor de vrije nieuwsgaringmaar veel meer in de niet vrije wereld dan in de vrije, al is daar ook alle concurrentie welkom om elkaar scherp te houden. Al Jazeera is net als CNN een professionele nieuwszender. Zo kunnen ze waar ze nog niet volledig onafhankelijk zijn elkaar corrigeren. Maar verwacht eigenlijk van beide niet minder dan een versterking van de vrije nieuwsgaring d.w.z. het van oorsprong westerse type, maar nu via Al Jazeera die zich ook steeds vaker in minder vrije werelden manifesteert. Daar, in die werelden, zoals de Arabische, is dan ook de grootste winst voor de vrijheid van nieuwsgaring. En nu kan het publiek in de VS, net als Europa, samen met een deel van de Arabische wereld, en nog enige anderen, op de eerste rang zitten om o.a. ook de toenemende vruchten van vrije nieuwsgaring vernemen uit minder vrije werelden, zoals de Arabische waar Al Jazeera vooral een belangrijke rol speelt. Bovendien zijn we af van Al Gore die toch meer een boodschap had, of anders met zijn eigen politieke imago bezig was, dan dat hij aan vrije nieuwsgaring deed.

JoopSchouten
JoopSchouten3 jan. 2013 - 8:40

Deze overname toont het roofdierkapitalisme aan. Verder vind ik dat Gore niet echt progressief te noemen. Het enige goede nieuws is dat er meer Amerikanen iets beter geïnformeerd worden. Ook zal het me niet verbazen dat ze er extra voor moeten betalen.

Zjenny
Zjenny3 jan. 2013 - 8:40

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/02/time-warner-al-jazeera-current-tv_n_2399370.html NEW YORK –- Time Warner Cable pulled the plug on Current TV just hours after news of the cable channel's sale to Al Jazeera became official. "This channel is no longer available on Time Warner Cable," read an on-screen message where Current TV used to be found.

Rootman
Rootman3 jan. 2013 - 8:40

AJ had behoorlijk onafhankelijke informatie, zeker in Iraq, (maar verder mi. soms wat saai). Dit blijkt wel uit het feit dat Rumsfeld hun bijna had gebombardeerd! De sheiks van hun landje Qatar wilden helaas meer invloed toen Syria in een burgeroorlog verzeild raakte. Nu zijn ze te veel biased naar 'de rebellen' vs. Assad: lees- the M. brothers. Als je een beetje objectief nieuws wil krijgen moet je wel veel internet sites doorploegen. Maar op TV is RT- Russia Today echt een must ( Maar ook hier problemen, zoals Pussy riot en de Franse vetzak billionaire). Ik hoop dat we een goed geluid uit progressief L America gaan krijgen!

Dewik2011
Dewik20113 jan. 2013 - 8:40

Dat is ironie: de paus van de klimaat religie laat zich uitkopen met € 100 miljoen oliegeld. Al-jazeera is eigendom van qatar dat 70% van hun inkomsten uit de olie halen. Say no more.....:-)

jelius
jelius3 jan. 2013 - 8:40

Als ik goed ben ingelicht is Al Jazeera al lang in VS handen. Al jaren is Al Jazeera een slap aftreksel van wat het was. Van de satellietzenders die ik nog mag ontvangen, westerse censuur, geeft allen Russia Today ongezouten kritiek op het westen.

MichelReiziger
MichelReiziger3 jan. 2013 - 8:40

Russia Today is de Fox News Int. van Rusland. Als er 1 intrigant is in de wereld van de internationale 'nieuws'voorziening dan is het wel Russia Today. Elke zender wordt beinvloed, Al Jazeera is geen uitzondering, maar in vergelijking met vele anderen is de berichtgeving van uitstekend niveau. Ze wekken in ieder geval niet de indruk om pro of anti westers te zijn. Verder hebben ze zeer goed uitgewerkte reportages, is het 1 van enige int. nieuwszenders die veel aandacht besteed aan het 'vergeten' contingent Africa.

aprayerforsaintfrancis
aprayerforsaintfrancis3 jan. 2013 - 8:40

Qua inhoud en qua balans/perspectief mijn vijf favouriete buitenlandse 24-hour nieuwszenders zijn: 1. BBC World 2. Euronews (engels) 3. CNN 4. Al Jazeera (engels) 5. Sky News De eigenaar van Al Jazeera is het ontzettend rijk olielandje Qatar. In vergelijking met Saoedie-Arabië b.v. is Qatar een wat stukje **progressiver** land zover ik weet, meer in de richting van die Emiraten van Dubai, Abu Dhabi enz..

2 Reacties
Rootman
Rootman3 jan. 2013 - 8:40

Iedereen zijn voorkeur, maar hoe kun je nu Sky news in welke lijst dan ook plaatsen??? Ordinaire roddelzender, over moorden, filmsterren en andere beroemdheden, eigendom van Rupert Murdoch???

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2013 - 8:40

"5. Sky News" Onbegrijpelijk dat je deze pulpzender volgt. Van die crimineel Murdoch nog wel. Merkwaardig, merkwaardig.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2013 - 8:40

Bush wilde ooit Al Jazeera laten bombarderen!

1 Reactie
jelius
jelius3 jan. 2013 - 8:40

Opkopen was toch handiger.