Joop

Al in november eerste signalen van fipronil-besmetting, Kamer is daarover niet geïnformeerd

  •  
09-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1842223850_b75cd4092f_z

© cc foto: Nicolas Nova

Al in november vorig jaar ontving de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor het eerst een tip over het gebruik van de giftige stof fipronil. Dat blijkt uit een intern document van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat door de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarne openbaar werd gemaakt.
Tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis citeerde de Belgische minister uit een document van de NVWA opgesteld op 22 juli. Daarin staat dat al in november 2016 sporen van het giftige fipronil zijn aangetroffen in Nederlandse eieren. De NVWA zou hierover destijds zijn getipt.
Destijds zou zijn geoordeeld dat ‘op basis van de beschikbare informatie, er geen acuut gevaar was voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn’.
Deze gebeurtenissen zijn niet terug te lezen in de kabinetsbrief die minister Schippers en staatssecretaris Van Dam op 3 augustus naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Jaco Geurts van het CDA vindt het “een ernstige zaak, ik neem het heel hoog op dat er zo slecht wordt gecommuniceerd”. Samen met Helma Lodders (VVD), Tjeerd de Groot (D66) en Carla Dik Faber (CU) heeft Geurts spoedvragen gesteld.
Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren spreekt van een “politieke doodzone”. “Het kabinet moet het parlement altijd volledig en zo snel mogelijk informeren. Dit is een recept voor aftreden van de verantwoordelijke bewindspersoon, Van Dam”.
De Belgische minister zei ook dat Nederland te lang gewacht heeft met het delen van informatie over de huidige eiercrisis. Al op 19 juni heeft het Belgische kabinet Landbouw uitleg gevraagd aan het Nederlandse miniserie over de fiprolil-besmetting. Zij vroegen om een klantenlijst van het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel waarin fipronil zat. Maar pas op 20 juli, ruim een maand later, hebben de Belgen informatie vanuit Nederland ontvangen. Ducarne zie daarover fel: “Het is onmogelijk dat Nederland, een van de grootste uitvoerders van eieren, die cruciale info niet sneller uitwisselt. Ik heb mijn Nederlandse collega hierover om uitleg gevraagd.” België ligt zelf onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.
Ook De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hoorde pas op 22 juli voor het eerst van de kwestie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat een woordvoerster weten.
De Kamerbrief over fipronil in eieren lees je hier.
Bron: ANP, De Gelderlander

Meer over:

fipronil, nieuws, eieren,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2017 - 5:35

Wat is nieuw. Iedere dag hetzelfde liedje...de kamer wordt al jaren niet of onvolledig ingelicht, is een gewoonte geworden in de politiek. Maar we hebben wel een democratie natuurlijk.

Martinel
Martinel11 aug. 2017 - 16:50

Gisteren het fragment gezien bij Jinek. Ik kijk nl niet meer naar haar sinds haar debacle over het bijstandsmitje…., maar dit wilde ik toch even terugzien. Schippers zat nog in haar vakantiemodus en van Dam al bij zijn volgende baan. Zij liet van Dam de appels uit het vuur halen. Die keek vervolgens bij ieder antwoord (op een vraag waar eigenlijk geen antwoord op kwam) sluiks naar zijn bazin. “Doe ik het goed?” Geen enkele keer ging het over burgers die onwetend gif eieren hebben gegeten. Volksgezondheid is hen geen moer waard. Nu weer een ‘klokkenluider’ die waarschijnlijk zijn leven niet meer zeker is…..(als het waar is uiteraard). Gelukkig heeft de SP daar een stokje voor gestoken. En is dat huis er gekomen! Maar wat mij het meest irriteerde was de onbenulligheid van Jinek. Niks doorvragen, maar alles voor de kijkcijfers. Voor mij is duidelijk, dat bestuurders die niets weten over het vak waar het om gaat op welke post dan ook hun onkunde kunnen profileren. Je ziet het overal…managers die managen, maar geen biet verstand hebben van de specifieke problematiek. (zorg, onderwijs, ov, energie, ns, economie, belastingen en noem ze allemaal op). Iedereen aldaar kan morgen van baantje wisselen middels de studie bedrijfskunde. Zo houdt men elkaar in stand. ‘O, jij de ns, dan doe ik de zorg’. Zoiets. Ik zou het trouwens niet kunnen, maar de manier waarop tegenwoordig omgegaan wordt met medewerkers is walgelijk. De slaven van de toekomst zou ik ze noemen. Wanneer staat er eens iemand op?? En Jinek is voor mij weer voorlopig not-done… Log in om te reageren Buzzer 11 augustus 2017 at 16:30

n/a
n/a10 aug. 2017 - 8:57

Het lijkt er op dat de schuld van de giftige eieren bij de NVWA is komen te liggen. De NVWA is overheid. De overheid heeft geld. De overheid c.q. belastingbetaler moet betalen. Ondernemersrisico doen we even niet aan.

1 Reactie
Break on through
Break on through11 aug. 2017 - 10:53

Ondernemersrisico doen we al een paar jaar niet meer aan. Zie bankengebeuren van '07. Sterk staaltje van afschuiven nietwaar? En nu inderdaad moet de eierboeren gered worden, immers ze zijn to big to fail....

CharlesdeValois
CharlesdeValois9 aug. 2017 - 22:04

Je zou wel eens willen weten of gif op appels bijv. net zo giftig is, je kan ze dan wel schillen, maar trekt er ook niet iets door de schil heen. En of alle kleine beetjes gif die bij groei, kweek en bewaren gebruikt worden bij elkaar opgeteld van wat we per dag naar binnen krijgen de vraag oproept hoe het toch mogelijk is dat we nog leven.

2 Reacties
Break on through
Break on through11 aug. 2017 - 10:54

Ik denk dat als je echt gaat graven in onze voedselveiligheid dat het maar zo eens zou kunnen dat mensen schrikken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2017 - 5:52

Ga er maar vanuit dat we meer niet weten dan wel. Zo werd ooit de Amerikaanse chloorkip in Europa verboden onder het kopje volksgezondheid. Later heb ik begrepen werd in het kader van een nieuw handelscontract met de VS deze zelfde chloorkip weer even gemakkelijk toegelaten, uit-geruild, ingewisseld. Uw gezondheid is gewoon te koop, wordt uit-geruild en ingewisseld.... Maar laten we blij zijn, we hebben al 3 of 4 mensen bij Nieuwsuur gezien die desondanks over de 90 waren en nog bere-fit, op zichzelf kunnen wonen en nog 10 km kunnen lopen nog van de duikplank gaan etc...etc... Devies; Als je maar beweegt en onder de mensen komt, wordt je wel honderd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond alhoewel nog niet geheel waterdicht door het geringe aantal, dat mensen die heel oud worden een genetische factor hebben die de hoge ouderdom grotendeels bepaalt. Doet er niet toe. Allemaal blij, allemaal in de rij. Dat dit soort van verhalen consequenties zal hebben is evident. Ik meen ook gezien te hebben dat het allemaal stuk voor stuk welgestelde mensen waren, geen bouwvakkers en/of stratenmakers... En dan een geriater die zich hiervoor leent... Oh ja het waren ook zeer flexibele mensen die goed met tegenslag konden omgaan. Welke tegenslag ze gehad hebben werd niet verteld... Wat ik maar wil zeggen; Als het maar verkoopt. De pensioenleeftijd zal stijgen en de uitbetaling van uw verzekering zal haperen als u niet voldoende beweegt. Ik begin waarachtig wat cynisch te worden. Waar blijft Nova en Clairy Polak met nog enige diepgang en achtergrond. De oppervlakkigheid en onwaarachtigheid vieren hoogtij. \Nieuwsuur wordt overgenomen door de reclame-jongens.

Horige
Horige9 aug. 2017 - 19:33

de maximale toegestane dosis is 0.005ug per liter of kilo. Wat betekent dit. 1mg per 1000 kilo of 1gram per miljoen kilo of 1gram per 15 miljoen eieren. Voor een middel dat matig giftig is. Persoonlijk vind ik dat iedereen die deze wet gemaakt heeft op staande voet ontslagen moet worden. Ook vind ik dat de getroffen boeren onmiddelijk 100% gecompenseerd moeten worden. Over de anticonceptie in water zijn ook van dit soort normen. Wij hebben net zo schoon oppervlakte water als Zwitserland en Zweden.

1 Reactie
RU486v2.02
RU486v2.0211 aug. 2017 - 11:11

Ook vind ik dat de getroffen boeren onmiddelijk 100% gecompenseerd moeten worden. Helemaal mee eens. Maar wel door de vervuiler dan en niet de belastingbetaler

DaanOuwens
DaanOuwens9 aug. 2017 - 16:58

Even lezen in de documenten en dan blijkt dat het bovenstaande artikel onzin is. Er was destijds sprake van 2 bedrijven en geen besmetting van eieren. Het artikel wordt dus niet onderbouwd met de documenten.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 aug. 2017 - 3:55

Logisch als er niet naar gezocht wordt. er geen onderzoek plaatsvindt. Dus wat jou betreft is het zo dat niets doen betekent dat je niet schuldig bent aan nalatigheid, vreemde redenering. Er zijn niet voor niets Europese normen in de richtlijnen vastgesteld. Eieren worden ook door baby's gegeten en in producten voor hen verwerkt.

LaBou
LaBou 10 aug. 2017 - 5:47

Het gaat dan ook niet over besmette eiereren, maar over het gebruik van fipronil.

adriek
adriek11 aug. 2017 - 9:03

Voor zover ik kan overzien waren er blijkbaar signalen dat een verboden middel gebruikt werd. Als een middel verboden is heeft dat meestal een reden... Als iedereen te goeder trouw is, is het een klusje van hooguit twee dagen voor de nvwa (die precies daarvoor bestaat): - bel chickfriend, vraag waar ze de afgelopen week/weken geweest zijn - kies twee tot vijf boerderijen - haal daar een paar kippen en eieren op - laat die testen Nu wijst alles erop dat men op allerlei niveaus heeft gedacht: "wat niet weet, dat niet deert" - het standaardrecept voor grotere narigheid.

gimli55
gimli559 aug. 2017 - 16:52

Als de winsten belangrijker zijn dan de voedselveiligheid, is dit het gevolg.

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 16:04

De geur van rotte eieren dringt zich aan mij op - deze sensorische ervaring heb ik altijd bij vuile zaakjes waarbij de VVD betrokken is. Vieze partij met vuile handen.

7 Reacties
marcelhermus
marcelhermus10 aug. 2017 - 10:00

U weet dat de staatssecretaris van de pvda is :)

LaBou
LaBou 10 aug. 2017 - 14:17

@cubert2: wat is het verschil?

marcelhermus
marcelhermus11 aug. 2017 - 8:21

Voor mij helemaal niks. Maar Clif is nogal selectief in het vinden van de kwade genius.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2017 - 6:00

Misschien kunnen we ze over Noord-Korea uitstorten en over het Witte Huis. Daar ruiken ze het toch niet meer. Ik weet niet of onze Starfighter daarvoor geschikt gemaakt kan worden. In het kader van hergebruik is het immers aan te bevelen ze nog enig nut te geven. Hebben die arme kippen ook niet voor niets zo hun best gedaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2017 - 6:04

'Starfighter'.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden13 aug. 2017 - 7:33

Ik dacht dat al onze Starfighters in de jaren '80 door Hans van den Broek (CDA) waren verkocht ...uhh waren geemigreerd naar Turkije. Maar als ze nog een dubbel paspoort hebben dan zal Erdogan het vast oké vinden als wij er nog zeggenschap over willen hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 aug. 2017 - 10:59

Joint Strike-fighter= 'starfighter' was bedoeld als woordgrapje...voor degene die het niet begreep.....

rbakels
rbakels9 aug. 2017 - 15:40

BTW: giftige stoffen bestaan niet, alleen giftige doses. In amandellikeur zit een heel klein beetje blauwzuur, goed voor de smaak maar geheel ongevaarlijk. Ook al is "cyaankali" bekend als sneldodend gif (dat is het kaliumzout van blauwzuur). Aan de andere kant kun je sterven aan een watervergiftiging: drink achter elkaar een paar emmers water en je "systeem" overleeft het niet.

3 Reacties
LaBou
LaBou 10 aug. 2017 - 5:48

Kortom: het is eigenlijk helemaal niet zo erg. Gewoon een keer minder eieren eten, nietwaar Frits.

adriek
adriek11 aug. 2017 - 9:06

Kan allemaal waar zijn @Frits, maar om een of andere reden is gebruik van het spul verboden bij kippenboeren. Als Chickfriend te goeder trouw was hadden ze een ontheffing moeten aanvragen (het kan toch geen kwaad?) of via een kamerlid of de minister een wetswijziging moeten initiëren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2017 - 6:44

Als we nu van allerlei giftige stoffen een beetje in ons lijf krijgen kan dat geen kwaad volgens jou? Ook voor baby's en kleine kinderen niet? Het is niet voor niets verboden. Vroeger had je lood, een beetje lood kon geen kwaad maar de stapeling was en is dodelijk. Het gaat er hier om dat ze het niet eens onderzocht hebben en men kan wel raden waarom niet. Het gaat erom dat het gebruik gewoon verboden is. Het gaat erom dat men ervoor kiest maar niets te onderzoeken, het niet wenst te weten. Wat niet weet wat niet deert? Alleen al het gehakkel daaromtrent bij desbetreffende bestuurders en de gezichten die ze erbij trekken spreekt boekdelen. Ze wisten het en zijn betrapt. Het was ook inderdaad te dom voor woorden. Zo kon Von Aanraadt ook zijn grondstoffen voor chemische wapens rustig leveren aan Saddam Hoessein. Door 'economische' zaken goedgekeurd. Dat ging precies zo, men was op de hoogte dat het niet mocht. Ook daar zaten toen VVD-ers die alles er van af wisten maar deden of de neus bloedde. Men had in dit geval die ministeries nooit mogen samenvoegen omdat ze tegengestelde belangen hadden en iedereen wist het, stond erbij en keek ernaar. Ergo dit soort malversatie-mogelijkheden waren de bedoeling hiervan.- Bij ieder doofpotschandaal wordt het weer gezegd maar men deed een plas en alles bleef zoals het was. Managers werden aangesteld om de boel in goede banen te leiden. Mijn God managers zonder verstand van zaken. MANAGERS? Politiek Nederland is schuldig. Met teveel dollartekens in de ogen kun je niet anders meer naar de dingen kijken, hongerig als ze zijn de MANAGERS. Goede managers hadden al lang aan de bel getrokken, de noodklok geluid, naar de vloer geluisterd. Maar nee managers hebben de touwtjes in Nederland in handen genomen, het zijn de CEO's van de toekomst, de narcisten, de slippendragers van de macht. Ik word al ziek, lijdt aan een overdosis aan managers en overdosis aan politieke nitwits.

rbakels
rbakels9 aug. 2017 - 15:34

Niet dat de Kamer hier iets zinnigs aan had kunnen doen, ze hebben alleen een aanleiding om te mekkeren. Het is de politiek van vliegen afvangen - waar Van der Laan zich bij Zomergasten zo tegen afzette.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2017 - 15:27

Zaken als fijnstof en vervuiling van drinkwater vormen een grotere bedreiging dan deze fibronil hype.

msj_meijerink
msj_meijerink9 aug. 2017 - 15:13

Als iedere (ongevaarlijke) micro verontreiniging moet worden gemelden besproken in de kamer, wordt het een drukke agenda.

Kees Halt2
Kees Halt29 aug. 2017 - 14:56

Fipronil eigif wordt de onderste steen van Rutte3. Gelijk bij de onderste MH17 steen van Rutte2 waren machthebbers langer dan ze in eerste instantie toe willen geven op de hoogte van de gevaren. De overheid mag nooit commerciële belangen zwaarder laten wegen dan de veiligheid van de burger blijkt keer op keer. Ook daarom is het goed dat commerciële ondernemers/bedrijfstakken niet zichzelf controleren. Maar waar blijf je als de overheid in onder 1 hoedje speelt met de commercie?

1 Reactie
frankie48
frankie4810 aug. 2017 - 6:56

Beste Kees, Door het neoliberalisme begint het al in het voortraject, lobbyisten moeten voor een branche de commerciële belangen veilig gaan stellen, en die mogen van hun politieke stromannen in Den Haag hun wensen op papier zetten die daarna door hun geïmplementeerd gaan worden in bestaande wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving met toezicht van buitenaf die voordien altijd aardig goed gefunctioneerd had, maar die volgens progressieve politieke partijen, waaronder de formerende politieke partijen VVD, CDA, D66, en CU naar neoliberaal model hervormd moesten gaan worden naar de tegenwoordige tijd van zelfregulering voor de sector. En in 2007 barst, terwijl er door toezichthouders in twintig jaar tijd genoeg waarschuwingen waren afgegeven, de bom als de kredietcrisis een voldongen feit is, en dit blijft zich in deze neoliberale tijd, net als de politieke verontwaardiging als het mis loopt als een constante herhalen in alle private en semi-publieke sectoren van onze samenleving.

Meta Foor3
Meta Foor39 aug. 2017 - 14:36

staatssecretaris v Dam, en Schippers waren in nov 16 al druk bezig met hun nieuwe baan en dan worden de stukken minder goed gelezen he ... alleen daarom heb ik een zeker sadistisch genoegen als het hele happie teruggeroepen wordt van hun vac adresjes. (overigens wordt dat hele kippengedoe ietwat overdreven... ik heb eien direct van de boer, maar t zou me niets verbazen als die nog DDT gebruikt voor t schoonmaken... ik voel me nog kiplekker dus zal t wel meevallen .... ik wou dat men wat meer zorgen maakte over het fijnstof in de lucht en die anti-conceptie in het drinkwater)

1 Reactie
vdbemt
vdbemt9 aug. 2017 - 15:29

@Meta Foor. Dat gevoel naar vDam en Schippers deel ik met je. Maar verder is je houding misschien een beetje dubbel? Je voelt je nog kiplekker, dus het zal wel meevallen? Bij fijnstof en anticonceptie in het water, of sigaretten, blijven mensen zich ook heel lang kiplekker voelen. Totdat......Deze hele zaak stinkt. Eerst af willen doen door de oorzaak bij een nietgecertificeerd 2-mansbedrijfje te leggen. Maar dan blijkt het al veel langer en veel breder te spelen. Hoe langer de doofpot, hoe voller hij is. En dus ook hoe meer we binnen krijgen van het 'niet-zo-gevaarlijke' goedje.