Joop

Akkoord EU: meer geld voor Nederland, minder voor klimaat, Orbán vrijuit

  •  
21-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Vierde dag van EU-top over coronanoodfonds
Na vier dagen onderhandelen hebben de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten dinsdagochtend om half zes een akkoord bereikt over de reddingsmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden en de meerjarenbegroting van de EU. De top duurde veel langer dan gepland door het hardnekkig verzet van de zogeheten Vrekkige Vier (Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken) die werden aangevoerd door premier Mark Rutte. De oorspronkelijke plannen van bondskanselier Angela Merkel en president Emmanuel Macron zijn onder die druk afgezwakt. In de laatste onderhandelingen sneuvelden ook tientallen miljarden euro’s die waren uitgetrokken voor de overgang naar een groene en digitale economie.
Rutte komt thuis met een resultaat waarmee hij het in de komende verkiezingen kan opnemen tegen het anti-EU geluid van de rechtse populisten. Dat leek de afgelopen dagen zijn belangrijkste doelstelling, tot woede van andere lidstaten die klagen dat hij in Brussel vooral binnenlandse politiek zat te bedrijven. Nederland krijgt korting op de bijdrage aan de EU, de werknemersrechten van Italianen en Spanjaarden gaan er op achteruit, er komt minder geld beschikbaar voor het bestrijden van de klimaatcrisis en Viktor Orbán, de Hongaarse bondgenoot van Wilders en Baudet, gaat vrijuit. De maatregelen om het afbreken van de democratie in Hongarije door deze autocraat te bestraffen, zijn van tafel gehaald.
PvdA-Europarlementariër Kati Piri reageerde teleurgesteld:
GroenLinks-Europarlementslid Bas Eickhout stelt in een verklaring onder meer:
"“Een traag en onrechtvaardig economisch herstel uit de crisis, zoals tien jaar geleden, verzwakt Europa. Door de inzet op rechtse hervormingen en leningen in plaats van subsidies herhaalt Nederland de fouten die gemaakt zijn tijdens de vorige schuldencrisis.”"
De Volkskrant zet de Brusselse buit van Rutte en de Vrekkige Vier op een rijtje:
"Ze stemden uiteindelijk toch in omdat de andere lidstaten inzetten op 500 miljard euro subsidies. In ruil worden de kortingen van de ‘zuinige vier’ op hun EU-betalingen verhoogd. De korting voor Nederland stijgt van 1,6 miljard naar 1,9 miljard euro per jaar. Rutte kreeg ook voor elkaar dat de EU-landen een groter deel van de douaneheffingen die ze voor de EU heffen, zelf mogen houden. Dit scheelt Nederland enkele honderden miljoenen euro’s per jaar. Samen met de hogere korting is een dreigende tegenvaller op de EU-betalingen van 600 miljoen euro per jaar van de baan."
Voor de coronaherstelmaatregelen komt 750 miljard euro beschikbaar. Iets meer dan de helft daarvan, 390 miljard, wordt verstrekt in de vorm van subsidies die niet terugbetaald hoeven worden door de ontvangers. Rutte en zijn Vrekkige Vier wilden dat in eerste instantie voorkomen en hulp alleen in de vormen van leningen verstrekken. Andere landen hadden daar bezwaar tegen omdat het lenen van geld de problemen van de betreffende landen vergroot. Op aandringen van Rutte is opgenomen dat de financiële hulp stopgezet kan worden als de ontvangende landen onvoldoende ‘hervormingen’ doorvoeren, zoals het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. In nood verkerende landen moeten ook eerst plannen presenteren voor de ‘hervormingen’ van hun sociaal beleid, anders komen ze niet eens in aanmerking voor hulp.
"Premier Mark Rutte benadrukte dinsdagochtend na de presentatie van het akkoord het belang van die methode, waarmee lidstaten „over en weer de vinger aan de pols kunnen houden”. Hij sprak tegen dat lidstaten hiermee vergaande zeggenschap krijgen over elkaars sociale beleid, en benadrukte dat de ‘noodrem’ alleen in uiterste gevallen gebruikt zal worden. „Het helpt de Commissie ook om extra druk uit te oefenen. De noodrem is er eigenlijk om niet te worden gebruikt.” In de passage over een zogeheten ‘rechtsstaattoets’, waarmee de Commissie lidstaten die de rechtsstaat ondermijnen kan korten op EU-gelden, is in de nacht van maandag op dinsdag nog behoorlijk gesnoeid. Onder druk van met name de Hongaarse premier Viktor Orbán is de tekst afgezwakt, hoewel nog steeds is afgesproken dat de Commissie met voorstellen zal komen om de rechtsstaat onderdeel van de evaluatie te maken. Premier Rutte ontkende dat het mechanisme is afgezwakt en sprak van een „soberder bewoording”. "
De nieuwe meerjarenbegroting van de EU krijgt een omvang van in totaal 1.074 miljard euro voor de komende zeven jaar (2021-2027). Dat komt neer op 153 miljard per jaar voor de hele EU met 446 miljoen inwoners, een bedrag dat ongeveer de helft is van de totale Nederlandse rijksbegroting.
De NOS meldt dat iedereen het akkoord prees.
"Premier Rutte sprak op een persconferentie van een “omvangrijk en goed pakket waarin de Nederlandse belangen goed zijn gewaarborgd”. (…) De Franse president Macron spreekt van een historisch akkoord dat goed is voor Europa. Volgens hem moesten er veel hobbels worden genomen, maar kan nu gezamenlijk de coronacrisis worden aangepakt. Ook de Duitse bondskanselier Merkel is tevreden. Zij zegt dat Europa laat zien dat het een sterk blok vormt, ook al zijn er grote verschillen tussen de landen."
Geen video? Klik hier.
De vraag is of het akkoord Nederland ook op lange termijn goed doet. De houding van Rutte, die eerder nog werd gezien als toekomstig Europees leider, is fel bekritiseerd en werd vergeleken met die van de Britten in de zwartste dagen van de Unie.
Geen video? Klik hier
Sommige landen suggereerden dat Nederland met zo’n opstelling de Unie beter kan verlaten. Nederland zal de EU overigens nog hard nodig hebben als vanaf eind dit jaar de Brexit een feit wordt. De Nederlandse economie wordt daardoor naar verwachting het zwaarst van alle lidstaten getroffen. Maar dat is iets voor na de volgende verkiezingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (189)

Wijdeveld
Wijdeveld3 aug. 2020 - 19:29

De E.U laat steeds meer openlijk zien dat ze er niet is voor de burger maar voor het kapitaal. Hoe deze lieden hun geld vergaren dat zal de E.U. een zorg zijn. Of daar nu doden bij vallen dat zal de E.U. óók een zorg zijn. Als de rijken maar rijker worden dan mag er van alles. In die zin is de situatie in de E.U. net zo gevaarlijk als in de voormalige Sovjet Unie. Om van die idiote Amerikanen met aan het hoofd een crimineel maar niet te spreken.

Uitgekleed
Uitgekleed22 jul. 2020 - 9:53

DaanOuwens "De EU voert eerst als ECB en nu met deze lening in essentie hetzelfde beleid. Ik zie niet hoe de zuidelijke economieën hierdoor anders dan een eenmalige injectie beter zouden gaan functioneren. En er is eigenlijk al veel te veel geld beschikbaar vandaar dat de rente niet kan stijgen." Dit is juist wel het verschil, Het is onmiskenbaar geworden dat de kapitaalmarkt is/wordt overvoerd met met gratis geld waarvoor de kapitalisten dank je wel zeggen en het willen gaan uitlenen tegen gebruikelijke rentepercentages van dubbele cijfers. Daarmee kan geen klimaatproject gestart worden. Nu is beklonken dat de lidstaten verplicht gaan lenen op de kapitaalmarkt. Jan met de pet denkt dan dat geld moet dus met rente terugbetaald worden. De staatsschuld mag niet weer oplopen. Dus dan worden wij verplicht de beurs te openen om de kapitalisten op de kapitaalmarkt hun vette winsten te bezorgen. Gelukkig is er net bekend geworden dat er een nieuw monetair inzicht is. Het heet The New Monetair Theory ( NMT) Deze theorie onthult dat soevereine staten verantwoord hun staatsschuld kunnen laten oplopen zonder oplopende inflatie. Als minister Hoekstra dus als soeverein bestuurder de staatsschuld laat oplopen en de inflatie beteugeld met de hand op de knip dan is een hoge staatsschuld geen enkel probleem. De vermeerdering van het geld moet gelijke tred houden met de de groei in de economie. Daarmee wordt de financiële markt gepasseerd en is het de manier om uit de stagnatie te komen.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2020 - 16:41

@ Uitgekleed Jij schrijft: Het is onmiskenbaar geworden dat de kapitaalmarkt is/wordt overvoerd met met gratis geld waarvoor de kapitalisten dank je wel zeggen en het willen gaan uitlenen tegen gebruikelijke rentepercentages van dubbele cijfers. Onzin. Wie zijn de kapitalisten? De pensioenfondsen? Blijf met je voetjes op de grond AUB. En je schrijft: Gelukkig is er net bekend geworden dat er een nieuw monetair inzicht is. Het heet The New Monetair Theory ( NMT) Deze theorie onthult dat soevereine staten verantwoord hun staatsschuld kunnen laten oplopen Dit is geen onthulling, vergeet even de complotten. Dit is wat Japan al heel lang doet. Veel landen kunnen de staatsschuld enorm op laten lopen tot het moment aanbreekt dat de rente te hoog wordt of de inflatie als de staat zelf meer geld in omloopt brengt. En dan is er geen weg meer terug. De financiële markt wordt nooit gepasseerd tenzij de staat zelf het geld aan burgers gaat geven. Dat is wat jij wellicht wil maar behalve conservatief links verder niemand. Je moet niet je eigen visoenen en dromen in dit soort discussies als realiteit brengen. Ik gun je dit gedachtegoed van harte maar voor mij is het onsamenhangende flauwekul.

Uitgekleed
Uitgekleed22 jul. 2020 - 22:02

Ook pensioenfondsen behoren bij het instituut van kapitalisten zeker alleen slechts een klein deel van kapitaalmarkt De NMT heeft niets te maken met enig complot Het is een nieuw inzicht in de VS wat uitlegt dat een goed lopende verhitte economie helemaal geen renteverhoging noodzakelijk maakt om onverantwoorde inflatie in te dammen. Als overheden de geldcreatie in handen hebben dan worden de financiële markten gepasseerd Als dat in Japan reeds gebeurt dan is dat ook daar het geval.

Pensionada2
Pensionada222 jul. 2020 - 6:36

Ik wil een groot feest geven; een mooie verre vakantiereis maken en een nieuwe auto kopen. Nu vroeg ik aan mijn buurman of hij mij het benodigde geld hiervoor wilde geven. Nou dat deed hij niet; hij voelde wel iets voor een lening aan mij. Wat een vrekkige klootzak is die buurman!

4 Reacties
Libertain
Libertain22 jul. 2020 - 8:31

("Wat een vrekkige klootzak is die buurman!") Heb je goed aangevoeld welke beeld is het Rutte gelukt voor zichzelf en ons land recentelijk in Europa te bewerkstelligen. Dachten de meeste Europese landen mooi van de narcistische Britten af te zijn, hebben de Hollanders meteen het lege plekje opgevuld. Ach, wat scheelt dat ons?

Jansen7
Jansen722 jul. 2020 - 9:56

@Pensionada: die buurman is niet alleen vrekkig, maar ook nog eens narcistisch volgens Libertain :-)

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 jul. 2020 - 12:35

Libertaire - je geeft mij hoop. Zo had ik het niet gedacht, de Britten achterna, Goed plan.

ton14024
ton1402422 jul. 2020 - 18:26

Je had het feest en de auto niet moeten noemen.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2020 - 6:31

Ik vraag mij af of dit pakket gaat werken. Grote investeringen in de economie hebben zelden het beoogde effect. Japan voert als vel jaren een dergelijk beleid en Trump in de VS doet het ook door de rente heel laag te houden. Het idee is door veel geld beschikbaar te stellen dat daardoor de economie beter gaat functioneren waardoor een vliegwiel effect ontstaat. In Japan is dat vliegwiel nooit gaan draaien en in de VS draaide het al. De EU voert eerst als ECB en nu met deze lening in essentie hetzelfde beleid. Ik zie niet hoe de zuidelijke economieën hierdoor anders dan een eenmalige injectie beter zouden gaan functioneren. En er is eigenlijk al veel te veel geld beschikbaar vandaar dat de rente niet kan stijgen. Dat dit geld nooit terugbetaald zal worden door de Nederlandse belastingbetaler of dat vanuit de Nederlandse pensioenfondsen deze 700 miljard betaald gaan worden is echter zeker. Het is geen staatsschuld. Dus ieder tekstje dat hier staat waarin mensen dergelijke verwachtingen uitspreken kan geschrapt worden. Dan kan dus eigenlijk 80% weg en zouden we over de rest een serieuze discussie kunnen hebben.

3 Reacties
Uitgekleed
Uitgekleed22 jul. 2020 - 10:14

@ Daan Ouwens " dat vanuit de Nederlandse pensioenfondsen deze 700 miljard betaald gaan worden is echter zeker. Het is geen staatsschuld. Als ons pensioengeld gebruikt gaat worden t.b.v. de Green Deal, dan moet ook de staat garant staan voor mogelijke verliezen en winsten die dan niet verhaald mogen worden op de burger belastingbetaler maar enkel door oplopende staatsschuld. Zie mijn post hierboven. De pensioenfonds bestuurders zijn niet voldoende geschoold voor dit miljarden spel. Dus alles moet onder regie van het ministerie van financiën..

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2020 - 16:44

@ Uitgekleed Jij schrijft: Als ons pensioengeld gebruikt gaat worden t.b.v. de Green Deal, Jouw pensioengeld wordt niet gebruikt voor de green deal. De pensioenfondsen stellen zelf de beleggingsportefeuille samen, de besturen van de pensioenfondsen gaan niet over de beleggingen.

Uitgekleed
Uitgekleed22 jul. 2020 - 22:12

De pensioenfondsen kunnen zelf besluiten te gaan beleggen in in de green deal. Naar ik aanneem heeft het bestuur hier ook wat van te zeggen, zeker als hier forse rente in het spel is.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 jul. 2020 - 23:34

Het was al geen pretje om een Nederlander te zijn; - als ik buitengaats ga, dan wel het luchtruim kies, houd ik angstvallig mijn Nederlanderschap (d.i. iemand uit 'n racistisch en vrekkig en tot in de haarvaten intolerant belastingparadijs waar de nazaten van de bruinhemden worden gefêteerd) geheim. Maar wat nu nog resteert, is een kuil te graven om snikkend in te vallen.

4 Reacties
Pensionada2
Pensionada222 jul. 2020 - 6:33

Grietje: ik voel met je mee. Wellicht een idee om te gaan immigreren?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty22 jul. 2020 - 7:30

Waarom? Je hoeft je na deze deal echt niet meer voor te doen als Belg. Al zal het leedvermaak over zoveel naïviteit van de Duitsers en Nederlanders in landen waar Romaanse talen worden gesproken niet van de lucht zijn.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 jul. 2020 - 15:53

Als ik zou emigreren dan wordt het - zo mogelijk - hier nog slechter. Nee, weet je wie zouden moeten emigreren...

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend22 jul. 2020 - 18:17

@Grietje Hulp nodig bij het pakken?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jul. 2020 - 20:45

Nou schijnt het akkoord min of meer tot ieders tevredenheid te zijn, mooi maar dat neemt niet weg dat ik in Rutte een kleine Trump zie, de arrogantie te denken dat zijn economisch model met verregaande bemoeienis in de sociaal economische politiek van andere lidstaten de manier is om Europa te tuchten, nou is hij z’n engelse maatjes kwijt die met hem de Reagan/Thatcher doctrine voorstaan, zeg maar de republikeinse trickle down, gelukkig zijn die engelsen opgerot want die hebben Europa meer schade berokkend dan wat anders dus heeft Rutte dat met verve op zich genomen, nou heb ik me wild geërgerd aan de italianen die de begrotingsregels aan hun italiaanse laars lapten en doodleuk de rekening naar Brussel dreigden te sturen, die mogen wat mij betreft best een lesje in nederigheid daarvoor krijgen en belasting gaan heffen, dan mogen ze hun grote bek opentrekken, waar onze Trump zich hard maakt heeft hij andere beleidsvoornemens aanzienlijk minder bevochten zoals de greendeal, innovatie en onderzoek want dat interesseert onze brood en spelen premier weinig, niet juichen bij een doelpunt, ga daar maar eens tegen aanstaan, daarom heeft deze man leiding nodig omdat hij niet rationeel is maar puur zijn doctrine laat gelden omdat hij niet anders weet, voorlopig heeft hij alle wind in de zeilen om fvd en de pvv de loef af te steken, miezerig, treurig en vooral stiekem, fascist Orban de schandvlek van Europa lijkt ongemoeid ons te kunnen uitzuigen, dat geeft Rutte m.i. liever prijs en lidstaten te dwingen zijn benepen Europa visie te slikken.

12 Reacties
Jansen7
Jansen722 jul. 2020 - 6:51

@Raymond: en wat had jij gedaan? Je lijkt met een disclaimer te werken waardoor niet precies duidelijk is waar je staat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jul. 2020 - 18:53

“en wat had jij gedaan?” Als ik Rutte was?, als sociaal democraat had ik meer ingezet op milieu, innovatie en onderzoek, ik had een vurig betoog gehouden dat Europa niet alleen een economische entiteit is maar ook een waardensysteem hoog heeft te houden, had de italianen een uitbrander gegeven en naar Orban gegromd, overigens lijkt de uitleg die Rutte over het akkoord geeft erg optimistisch. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/brussel-legt-ruttes-noodrem-anders-uit-geen-stopzetting-subsidies-slechts-pauze-in-uitbetaling~b933179e/ “Je lijkt met een disclaimer te werken waardoor niet precies duidelijk is waar je staat.” Welke disclaimer, waar ik sta heb ik voor je herhaald.

Jansen7
Jansen723 jul. 2020 - 5:19

@Raymond Bhagwandin: je hebt nog steeds geen duidelijk antwoord gegeven of je een transferunie wilt of niet. Hoe wou je controleren of Zuid- en Oost Europa dat gratis geld aan "milieu, innovatie en onderzoek" uitgeven? Los van ons gesprek: Het was toch alleen om ze door de nood van de Coronacrisis heen te helpen? Dan zou steun op medisch en zorg gebied het logische zijn geweest.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jul. 2020 - 12:51

“je hebt nog steeds geen duidelijk antwoord gegeven of je een transferunie wilt of niet.” En jij niet welke disclaimer ik zou hebben ingezet maar na een forse korting bedongen door onze inhalige oppervrek ben ik geneigd te zeggen geven en nemen en had hij best iets toeschietelijker mogen zijn naar de zuidelijken, is ook in ons belang, bij de italianen hou ik een slag om de arm vanwege hun brutaliteit destijds. “Het was toch alleen om ze door de nood van de Coronacrisis heen te helpen? Dan zou steun op medisch en zorg gebied het logische zijn geweest.” Volgens mij is dat niet het probleem, als wij dat niet doen omdat iedereen zelf naarstig op zoek was naar mondkapjes e.d. zijn er altijd de chinezen die bij wijze van een charme offensief je ermee doodgooien.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jul. 2020 - 13:02

Misschien wordt je hier iets wijzer van Jansen. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/22/europees-parlement-slijpt-messen-voor-eu-akkoord-a4006664

Jansen7
Jansen724 jul. 2020 - 7:37

@Raymond: de disclaimer is dat je het gedrag van Italië slecht vind maar dat je tegelijkertijd toch meer geld wilt overmaken en Rutte een vrek vindt. En waarom vind je Italië slecht en andere landen niet? Omdat Italië de woordvoerder van Zuid Europa is, en Spanje daardoor Italie verbaal het vuile werk kon laten doen? Omdat Italie een maffia-economie in het zuiden heeft en Spanje niet?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jul. 2020 - 16:00

“de disclaimer is dat je het gedrag van Italië slecht vind maar dat je tegelijkertijd toch meer geld wilt overmaken en Rutte een vrek vindt.” Het één hoeft het ander niet uit te sluiten, ik ben niet zo van het ééndimensionale, heeft niets met disclaimer te maken, dat suggereert een debattrucje. “Omdat Italie een maffia-economie in het zuiden heeft en Spanje niet?” Het heeft iets meer dimensies dan je je voorstelt, over Italië was ik duidelijk genoeg, daarbij lijkt het een gebed zonder einde, landen als Spanje, Portugal maar ook Ierland en in mindere mate Griekenland hebben aangetoond dat economische hulp geen weggegooid geld is.

Jansen7
Jansen725 jul. 2020 - 11:34

@Raymond: Omdat je Spanje en zelfs Griekenland het voordeel van de twijfel geeft krijgt Italië ook zijn geld. Je "foei" tegen Italië heeft alleen maar theoretische gevolgen, tegelijk profileer je je als iemand die wel degelijk nee kan en durft te zeggen. Of het een debattruuk is weet ik niet, maar het is vrij normaal geworden om op twee gedachten te hinken. Rutte is hier het beste voorbeeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 jul. 2020 - 16:37

“Omdat je Spanje en zelfs Griekenland het voordeel van de twijfel geeft krijgt Italië ook zijn geld.” Voordeel van de twijfel is jouw invulling, niet de mijne, inderdaad ook Italië krijgt geld, je zou ook niet willen dat andere landen daaronder lijden “Je “foei” tegen Italië heeft alleen maar theoretische gevolgen,” Dat is nou juist niet de bedoeling, in geval van Italië zou ik toch een hartig woordje willen spreken over hun brutale houding t.a.v. de begrotingsregels, dat ze als 3e economie van de EU een blok aan het been vormen, als ze nou simpel hun belastingsysteem op orde brengen worden we de beste maatjes zou ik er als nadrukkelijke voorwaarde aan willen stellen, dat zei ik in het begin al, dat heb je kennelijk gemist waardoor ik in herhaling val. “tegelijk profileer je je als iemand die wel degelijk nee kan en durft te zeggen.” Dat is jouw invulling, profileren als werkwoord n.b., ik weet niet waar je vandaan haalt dat ik nee zeg, je geeft ook niet aan waartegen. “Of het een debattruuk is weet ik niet, maar het is vrij normaal geworden om op twee gedachten te hinken.” Dat is jouw interpretatie, zegt misschien meer over jou dan over mij, ik blijf soeverein. “ Rutte is hier het beste voorbeeld.” Dat kan maar ik ben Rutte niet.

Jansen7
Jansen727 jul. 2020 - 5:00

@Raymond: alles is interpretatie. Als jij het NRC leest interpreteer je ook. Dus wat bedoel je er in dit verband mee?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 jul. 2020 - 16:55

“ alles is interpretatie. Als jij het NRC leest interpreteer je ook. Dus wat bedoel je er in dit verband mee?” Daarom geef ik links, VK en NRC zodat je het zelf mag uitzoeken, ik ga het hierbij laten, ik heb geen trek in je oeverloos gezuig en gun je hierbij het laatste woord, don’t feed the trolls.

Jansen7
Jansen728 jul. 2020 - 8:30

@Raymond: ik was er al bang voor dat je weg ging lopen uit de discussie. Een hele saaie discussietechniek is om alles op 'interpretatie' te gooien. Een goede tip overigens voor iedereen: hoef je nooit ergens op in te gaan. Maar het belangrijke is om scherp te blijven op partijen die de kool en de geit willen sparen, want dat lukt toch niet, zie Rutte's beleid als hij klimaat en de BV Nederland tegelijk de vleugels wil geven, en ook de PvdA ten tijde van Samson (en de uitslag daarna).

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 20:39

De constructie waarbij de EU geld leent op de kapitaalmarkt waar de lidstaten garant voor staan, is toch de facto het vergemeenschappelijken van schulden? Of heb ik dit verkeerd begrepen? Ik hoorde Rutte meermaals stellig verkondigen dat dit voor hem een "no go" was. Net als Europese belastingen overigens, waar nu toch voorzichtigjes mee wordt gestart. Nog twee punten waar hij bakzeil heeft gehaald. Misschien toch tijd voor een cursus "vergaderen en onderhandelen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 jul. 2020 - 20:15

Het is opvallend om te zien hoe verschillend er in Europa en de VS naar deze deal wordt gekeken. In Europa, vooral in Nederland, is men meer geïnteresseerd in de details en vooral wat het ons gaat kosten. De eerste berekeningen laten zien dat het noodfonds de Nederlander ongeveer 18 euro per jaar gaat kosten. Maar daar gaan nog subsidies voor investeringen af. Geschat wordt dat het op 15 euro per persoon uit komt. Een lachertje dus. Vooral omdat we voor dat bedrag onze export en ons marktaandeel in de interne markt van jaarlijks 84 miljard zeker hebben gesteld. Belangrijk is het akkoord zelf, niet zozeer de details. Amerikaanse media spreken over ons Hamilton moment. Alexander Hamilton was een van de founding fathers van de VS. Hij was minister van financiën onder George Washington en legde de financiële basis voor de 'Federal government's funding of the states' debts'. En dat is precies wat er nu in Europa gebeurd. Deze deal is een enorme stap naar een federaal Europa. Inzichten voor nauwere internationale samenwerking komen altijd als de nood het hoogst is. De wederzijdse afhankelijkheid van landen op economisch vlak legde onze kwetsbaarheid bloot. Dat is het grote belang van de deal.

6 Reacties
Jansen7
Jansen722 jul. 2020 - 6:52

"De eerste berekeningen laten zien dat het noodfonds de Nederlander ongeveer 18 euro per jaar gaat kosten." Een belofte, prachtig.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty22 jul. 2020 - 7:24

@ Martin "Deze deal is een enorme stap naar een federaal Europa" Dat ziet u goed. En dat is ook precies wat er mis is met deze deal, de overgrote meerderheid van de EU-burgers wil dit niet. Overigens gaf Rutte ook herhaaldelijk aan dat dat gedroom over een federale EU en dat soort gekkigheid niet aan hem besteed is. Daarom is deze draai van MR zo opmerkelijk. Laten u niet in de luren leggen met die optimistische en vern..keratieve rekensommetjes, dit gaat u en ik veel echt veel meer kosten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 jul. 2020 - 11:23

Lefty, De burgers kunnen er wel tegen zijn en Rutte doet net of zijn neus bloed, dit is het enige Europa dat de burger nodig heeft. Zonder dit Europa zitten we straks allemaal werkeloos thuis. 10% van ons BNP halen we uit de interne markt. Zouden al die tegenstanders 10% van hun inkomen willen inruilen voor een idee fixe? De burgers die tegen zijn zijn tegen het idee van een verenigd Europa. Niet tegen wat dat voor ons allemaal betekent in bestaanszekerheid en economische welvaart. Dan staan ze ineens allemaal voor aan om hun handje op te houden. Voor de burger verandert er helemaal niets, hij zit al 10 jaar in een federale unie zonder dat hij het doorheeft en de meesten zijn tevreden.

Uitgekleed
Uitgekleed22 jul. 2020 - 12:26

"De eerste berekeningen laten zien dat het noodfonds de Nederlander ongeveer 18 euro per jaar gaat kosten. Maar daar gaan nog subsidies voor investeringen af. Geschat wordt dat het op 15 euro per persoon uit komt" Graag een link naar deze berekeningen

Jansen7
Jansen722 jul. 2020 - 12:44

@MartinvanderLinde: TINA: There is no alternative: zei Tatcher al, sterk argument.

Uitgekleed
Uitgekleed22 jul. 2020 - 12:45

Als je toch een vergelijking wil maken mer de VS in 1790, dan kan beter een vergelijking maken met 2020 ten tijde van de pandemie. Die Verenigde staten bestaan daar niet .Wel staten maar niet verenigd dit wordt nu blootgelegd met de aanpak van de pandemie. Dan kies ik liever voor de aanpak zoals hier per niet verenigde staat. "De wederzijdse afhankelijkheid van landen op economisch vlak legde onze kwetsbaarheid bloot." Als iets nu is aangetoond dan is het dan is het de ramp van het Globalisme

TwoTone
TwoTone21 jul. 2020 - 18:38

@Harba Lorifa 21 juli 2020 at 19:04 “Zapata, nee hoor. Dat mandaat geef je op alles wat ze maar willen verzinnen.” Harba, Rutte heeft mandaat gekregen om europese belastingen af te wijzen, zie vvd verkiezigsprogramma 2017. Rutte heeft dus verkiezersbedrog gepleegd ! De vraag is of dit strafbaar is! VDD verkiezigsprogramma 2017: “■ Om relevant te zijn en te blijven moet de Europese Unie zich alleen maar richten op belangrijke, grensoverschrijdende kerntaken: interne markt, internationale handel, energie en klimaat en migratie. Wat we in Nederland beter zelf kunnen, blijven we ook zelf doen. Brussel moet zich in ieder geval niet bemoeien met nationale aangelegenheden zoals pensioenen, zorg, wonen, ruimtelijke ordening, belastingen en uitkeringen. Dat regelen we in Nederland zelf. Elke nieuwe belasting die direct door Brussel wordt geheven, wijzen wij af.”

2 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend21 jul. 2020 - 21:34

@Twotone, volgens mij zit Rutte daar als minister-president van Nederland en niet als VVD-er, dus je verhaal over kiezersbedrog met betrekking tot het VVD verkiezingsprogramma slaat echt helemaal nergens op.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty22 jul. 2020 - 7:35

@ Hoofdschuddend Formeel heeft u gelijk, maar probeer dat maar eens allemaal van elkaar los te koppelen. Zeker indien jouw partij onderdeel uitmaakt van de liberale ALDE-fractie in het EP. Bovendien weten we niet wat precies het mandaat was van MR, mocht hij namens het kabinet wel zo ver gaan?

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 18:09

'Sommige landen suggereerden dat Nederland met zo’n opstelling de Unie beter kan verlaten. Nederland zal de EU overigens nog hard nodig hebben als vanaf eind dit jaar de Brexit een feit wordt. ' Weten we niet. Dat we niet zonder de EU kunnen is een aanname gebaseerd op het gegeven dat er geen handel is met EU landen zonder lidmaatschap. Bovendien is het polariseren van dergelijke zaken niet bevorderlijk als straks blijkt dat de UK dan toch niet zo slecht af blijkt te zijn met een brexit. Wat gaat de EU dan roepen? We gaan 21 miljard betalen, daarvan is ongeveer de helft een gift. We krijgen wel een paar honderd miljoen extra korting mbt de afdracht aan Brussel. dat lijkt me dus geen goede deal. Bottom line verliest NL altijd. De combinatie van Neerlands calvinistisch/ spaarzaam gedrag en een cultuur die het altijd wint in de EU (van geld bijdrukken en uitgeven voordat je hervormt) draait uit op een nexit of een uitmergeling van de Nederlandse bevolking. Aangezien de koopkracht hier al lager ligt dan die van de Itaiaan weet ik wel waar het op uit draait.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2020 - 19:40

@ RaymondenJoop Jij schrijft: We gaan 21 miljard betalen, daarvan is ongeveer de helft een gift. Welke we gaat 21 miljard betalen aan wie?

Bouwman2
Bouwman221 jul. 2020 - 17:20

Dacht Rutte nog een daad van nationalisme te hebben gesteld door "Holland great" te verklaren., komt ie thuis om de gladiolen te ontvangen is het weer niet goed. Nee, het was niet genoeg, Rutte, niet goed. Je had veel meer voor Nederland moeten doen.Ooit beloofde je ook duizend Euro de man, dat gebeurde niet dus nu voelen we ons ook niet serieus genomen. Want onze zelfzucht is immens. En solidair: alleen met ons zelf. Hele groepen betalen nu minder aan belasting dan aan toeslagen ontvangen wordt, wie geen werk heeft wordt doorbetaald en er is ook nog vrede en vrijheid. En nog steeds is het onvoldoende. Dit land is tot op de draad verwend, wil alle dagen feest. En het ergste is dat je nog min of meer verplicht bent bij al die ontevredenheid in te wonen. Je hebt levenslang en het is niet om aan te zien.

3 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 19:47

Rutte had in moeten zetten op adrachtt naar koopkrachtgemiddelde binnen de EU. Verder moeten we de cultuur vd zuidelijke landen overnemen, meer geld voor de burger, meer schuld bij de overheid. Bovendien wat zwarte economie bevorderen. Heeft niemand meer een probleem met Brussel

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 19:51

Afdracht...

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2020 - 14:16

Bouwman Wat verplicht je, volgens mij helemaal niets! We hebben vrij verkeer van diensten en personen en je oudedagsvoorziening wordt gewoon overgemaakt.

Zapata
Zapata21 jul. 2020 - 15:49

Nou mooi maar weer, Duitse en Franse banken weer gered en austerity voor de schlemiel. Overigens gaan we dat hier ook na de verkiezingen merken. Hup broekriem aanhalen en de schulden niet doorschuiven naar later. Schulden van banken mag u wel doorschuiven, naar u zelf. Voor de verkiezingen zal u niets van dit pakket gaan merken.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 jul. 2020 - 15:15

Aha, Rutte wil hervormingen van sociaal beleid. Gaan we hetzelfde doen als destijds met de eurocrisis?? = De dodelijkste bezuinigingen deed de Nederlandse overheid echter andere landen aan. Sinds de financiële crisis van 2008 is Nederland een van de strengste EU-stemmen bij bezuinigingseisen. Griekenland is een van de meest dramatische voorbeelden, daar liepen bezuinigingen in de publieke gezondheidszorg op tot wel 40 procent. Het gevolg: een verhoogde toename van de sterftecijfers tussen 2011 en 2016, die omgerekend neerkwam op 52.500 onnodige doden op een bevolking van ruim 10 miljoen.= https://www.oneworld.nl/lezen/opinie/niet-corona-maar-ongelijkheid-doodt-de-meeste-mensen/ (voor details over de misdadige handelingen van Jeroen Dijsselbloem in 2015 zie mijn reactie hieronder)

5 Reacties
Folkert2
Folkert221 jul. 2020 - 20:02

Ze hadden natuurlijk ook kunnen beginnen met belastingen innen, iets waar de Grieken een broertje dood aan hebben. Of nog beter, wellicht hadden ze niet moeten liegen over hun huishoudboekje voordat ze bij de EU kwamen, dan waren ze ook niet zo zwaar in de problemen gekomen allicht. Het is maar een idee hoor. Ipv altijd maar onze technocraten kwaadaardig aankijken is het verstandig dat men ook eens een kritische blik op de zuidelijke landen werpt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 jul. 2020 - 13:27

Dus de Lagarde-lijst was een reden om pensionado's hun geld af te pakken? Dat Griekenland zwaar in de problemen is gekomen ligt eerder aan de financiële markten dan aan te veel geld lenen en een slechte belastingmoraal. Na 2007 steeg de staatsschuld van 120% naar 185%. Men was er achter gekomen dat gebrek aan kredietwaardigheid niet kon worden weggestreept tegen groei in de toekomst. De eurogroep had eerder moeten ingrijpen; de politieke top van het IMF stelde in 2015 te laat dat Griekenland het niet zou redden zonder afschrijving, iets wat de economen van het IMF in 2010 al wisten en er zijn voldoende bronnen die aangeven dat men in Europa voor 2007 wel degelijk op de hoogte was van het werkelijke huishoudboekje. Het zuiden is gewoon misbruikt als afzetgebied.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2020 - 14:13

Arjan Fernhout heeft gelijk!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jul. 2020 - 3:06

"(voor details over de misdadige handelingen van Jeroen Dijsselbloem in 2015 zie mijn reactie hieronder)" Dit verhaal debiteert m.n. mw. Renske met grote regelmaat in de kamer, de sp was echter tegen leningen aan Griekenland, uit het noodfonds, de ECB moest het maar oplossen. https://nos.nl/artikel/388713-roemer-onder-vuur-in-europadebat.html “Sommige partijen laten hun solidariteit stoppen bij de grens. Ik heb veel waardering voor de SP behalve voor hun nationale karakter. Je kunt niet solidair zijn en zeggen dat je solidariteit stopt bij de grens. De SP heeft geen flikker gedaan voor Griekenland. De Grieken mochten geen leningen krijgen van de SP. Weet je hoe groot de ellende dan was geweest? De SP moet bij mij niet aankomen met solidariteit. Zij hebben al die Zuid-Europese landen in de kou laten staan.” “De SP wil wel samenwerken, maar wil ook de Europese Commissie een kopje kleiner maken. Dat betekent dat je het hart uit de Europese samenwerking haalt. Een van de redenen waarom de samenwerking binnen de EU werkt is omdat hij niet vrijblijvend is. We gaan niet terug naar een statenbond waarin elk land een veto heeft, dat is geen samenwerking. Dat is zo ouderwets.” Komt hiervandaan https://sptransparant.wordpress.com/2014/05/19/de-sp-heeft-geen-flikker-gedaan-voor-griekenland/

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 jul. 2020 - 20:10

Raymond, de gedragingen van mensen lijken veel op elkaar. Wist je dat er minder genetisch verschil zit tussen eskimo's en aboriginals dan tussen groepen chimpansees in Afrika die driehonderd kilometer van elkaar verblijven?

harmmeijer
harmmeijer21 jul. 2020 - 15:11

“Viktor Orbán, de Hongaarse bondgenoot van Wilders en Baudet, gaat vrijuit. De maatregelen om het afbreken van de democratie in Hongarije door deze autocraat te bestraffen, zijn van tafel gehaald.” “De Hongaarse premier Victor Orbán wordt beschuldigd van ‘modern feodalisme’.” Er is nog heel veel werk te doen. Bijvoorbeeld, iets doen aan de enorme corruptie van politici in de Oost-Europese landen. https://www.parool.nl/wereld/politici-drukken-eu-geld-achterover~bbf2bf5d/

2 Reacties
Zapata
Zapata21 jul. 2020 - 15:51

Ik hoop toch niet dat jij het idee hebt dat corruptie onder politici hoog op de agenda staat binnen de EU. Het is een single market, dat is belangrijk.

Uitgekleed
Uitgekleed21 jul. 2020 - 19:23

Viktor Orbán, de Hongaarse bondgenoot van Wilders en Baudet, gaat vrijuit. De maatregelen om het afbreken van de democratie in Hongarije door deze autocraat te bestraffen, zijn van tafel gehaald.” Dit heeft te maken met de democratie in Duitsland want: Het Duitse Constitutioneel Hof, de hoogste rechtbank van Duitsland die regels en besluiten toetst aan de grondwet, oordeelde dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar ‘Quantitative Easing-beleid’ opereert buiten haar mandaat: het bewaken van de prijsstabiliteit.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 14:52

Rutte heeft in mijn ogen op meerdere fronten verloren. Hij wilde na het vertrek van de Britten een lagere EU-begroting, want er valt immer een belangrijke contribuant weg. Niét binnengehaald, het totale budget wordt zelfs opgeschroefd. De EU-begroting zou gemoderniseerd worden, minder "old school" subsidies naar landbouw/ structuurfondsen en meer geld naar innovatie. Niét binnengehaald. Géén giften was de inzet, er komt toch een grote zak met 390 miljard gratis geld voor notoire spilzieke lidstaten en volgens mij komen zelf lidstaten die stelselmatig een loopje nemen met Europese waarden hiervoor in aanmerking. Wel onder de voorwaarde dat ze gekort kunnen worden al ze het al te bont maken, eerlijk is eerlijk door MR in het akkoord gefietst maar in een zodanig afgezwakte vorm dat dit een "papieren tijger" clausule lijkt te zijn. Dus ook per saldo niét binnengehaald. De introductie van een noodrem-procedure is wel mede zijn verdienste. Maar gelet op het track record van ons landje, slecht één keer weifelend een gele kaart getrokken bij het uit handen geven van het toezicht op onze pensioenen aan Brussel, moeten we hier niet al te veel van verwachten. Kortom hoe dit hier wordt gepresenteerd als een daverend succes is mij eerlijk gezegd een raadsel.

5 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 15:06

"...maar in een zodanig afgezwakte vorm dat dit een “papieren tijger” clausule lijkt te zijn. " Dat weet je helemaal niet. Je speculeert nogal. Of t een succes is/wordt is op dit moment ook speculeren. Afwachten dus.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 15:17

Excuses, de "s" op het toetsenbord functioneert niet naar behoren

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:36

@Dep Misschien wel, maar als we onze linkse politici-vrienden uit NL hoorden dan was er wat hujn betreft in ieder geval zomaar 750 miljard naar Z-Europa geschoven, weet je nog: Klaver en Asscher. Duo naief. t was wel stil overigens de afgelopen weken na hun tactisch domme opstelling....

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend21 jul. 2020 - 17:49

Ah, Rutte heeft verloren... tuurlijk.. Volgens mij heeft hij het maximum eruit gesleept. Van de 27 landen waren er 22 sowieso met het eerste voorstel akkoord gegaan. Dat Nederland (dus Rutte) de moed had om het gezicht te worden van de vijf (kleine) zuinige landen.. bravo! Grootste bewijs dat Rutte het, binnen zijn mogelijkheden, goed gedaan heeft is het ontbreken van een column van zure Han.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 20:26

@ Harba Lorifa Klopt, daarom schrijf ik ook "lijkt". @ Norm Viel mij vooral tegen van Asscher. Jetten staat sowieso altijd te trappelen om geld naar Brussel over te maken. Was trouwens lyrisch en in juichstemming over dit akkoord, betekent dat Rutte het heeft laten liggen. @Hoofdschuddend Hij had hier veel meer uit moeten slepen. Las zojuist analyses van 2 hoogleraren, vonden het resultaat magertjes en gaven Rutte een mager zesje voor zijn optreden.

TwoTone
TwoTone21 jul. 2020 - 14:34

Tijd voor rechtstaatgeleerden en juristen om uit te zoeken of dit wel mag en niet tegen de demo is. Er is geen enkele kiezer in NL die een mandaat heeft verstrekt aan Den Haag voor een transfer unie en europese belastingen (beiden in dit akkoord). Wat we wel zeker weten is dat Rutte na de volgende verkiezigen geen mp meer is van NL, dat is nu wel klaar. En een mooi baantje in Brussel waarschijnlijk.

10 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen21 jul. 2020 - 14:49

Waarom dat je dat het referendum de kop is ingedrukt?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 14:56

"En een mooi baantje in Brussel waarschijnlijk. Daar heeft het idd alle schijn van. Al schijnen de Nonnen in Vught een veto te hebben uitgesproken. Tja, en de EU en democratie. Blijft een lastige combinatie.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 15:00

@ JanKlaasen "Waarom dat je dat het referendum de kop is ingedrukt? Precies. Men wist dondersgoed dat er de komende jaren majeure stappen in de EU gezet zouden gaan worden. Was voor mij reden om D66 de rug toe te keren.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 15:03

Twotone, dat mandaat heeft ie weldegelijk. Op 21 maart 2017 verkregen van de Nederlandse stemmers.

Zapata
Zapata21 jul. 2020 - 15:55

Beste Harba, het mandaat gaat niet verder dan wat in de verkiezingsprogramma's staat daar stemmen mensen op. Daarom is een referendum ook zo nuttig. Mochten politici tijdens hun regeerperiode allemaal dwaze dingen willen dan kunnen ze tot orde geroepen worden. Als politici hun eigen verkiezingsprogramma grotendeels naast zich neerleggen onder het mom van het compromis dan is stemmen nutteloos.

LaBou
LaBou 21 jul. 2020 - 16:16

@Zapata, lorifa heeft het dan ook over een blanko cheque als mandaat.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 17:04

Zapata, nee hoor. Dat mandaat geef je op alles wat ze maar willen verzinnen.

Jansen7
Jansen722 jul. 2020 - 6:55

@Harba Lorifa: je ontwijkt het punt.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa222 jul. 2020 - 9:02

Allen. Ik begrijp jullie gevoelens wel. Ik zou het zelf net ls jullie ook liever anders zien. Ik ben enorm voorstander van referenda. Maar jullie snappen een mandaat niet ben ik bang.

Jansen7
Jansen722 jul. 2020 - 9:54

@Harba Lorifa: je speelt het juridisch en bestuurlijk met mandaat, beloften breken is juridsch geen enkel probleem want mandaat. En inderdaad Rutte kan elke rechtse stemmer en gepensioneerde in hun gezicht uitlachen omdat mensen hem hebben vertrouwd als hij op TV of in de Telegraaf weer beloofde 'geen cent' te geven.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 14:28

Let op. Alle partijen, bahalve VVD en CDA gaan dit een slechte deal vinden. Niet omdat we geen enkele keus hadden en Rutte er waarschijnlijk het allerbeste heeft uitgehaald, maar om in maart zoveel mogelijk zieltjes te winnen als de populistische parasieten dat t zijn. Allemaal, nul uitgezondert.

2 Reacties
Zapata
Zapata21 jul. 2020 - 15:58

Tuurlijk jongen. Voor mij zijn de Duitse en Franse banken de parasieten en hun henchmen zoals Rutte en Merkel. Je gaat behoorlijk populistisch tekeer.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 17:10

Zapata, je hoeft me niet te geloven. Ik speculeer ook alleen maar. Maar ik denk dat ik hierin gelijk heb. Let maar op. De opositie en D66 gaan dit tegen Rutte gebruiken. Rutte populistisch noemen is in dit geval absoluut niet waar. Hij stelt zich tegenover het populistisch geblaat vanuit z-europa en frankrijk. Mbt Merkel en de banken heb je gelijk. Dat zijn ook parasieten. Merkel een populistische parasiet en de banken gewoon standaard parasieten.

HarrieJ
HarrieJ21 jul. 2020 - 13:54

De geborneerdheid van vele van de reacties hier komt heel erg in de buurt van die op Geenstijl. Allemaal verwijst men naar kleinzinnige splinters, als dat sommige Spanjaarden en Italianen het nog veel te goed hebben en het geld daar maar gehaald moet worden. Maar men vergeet de balk in het eigen oog, dat in een klassesamenleving die bovenste groep altijd buiten beschouwing blijft, en dat de kleinburger als groep de verantwoordelijkheid bij zichzelf moet zoeken, wil men er beter uitkomen. Kleine moed begint dan al met het beeld niet langer "gleich te stallen" met corporate rechtse media als WNL, GS. Kleine moed, want er ontstaat dan een periode van niet meer weten wat te moeten zeggen en denken. Maar dat zou ons nog kunnen helpen als een derde van NL in de toekomst overstroomt en de EU ons moet helpen.

11 Reacties
Tampert
Tampert21 jul. 2020 - 14:31

Je weet niet waar je het over hebt. De zuidelijke landen hebben willens en wetens niet hervormd omdat dit electorale zelfmoord zou betekenen. Als Nederland ooit eens voor eenderde overstroomt (hetgeen God verhoede) moet ik nog zien hoe snel de zuidelijke landen die nu geld krijgen de miljarden naar ons land zullen overmaken.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 15:03

@ Tampert Precies, die solidariteit is éénrichtingsverkeer. Wij worden geacht allerlei zelf potjes royaal te vullen, maar zelf hier aanspraak op doen levert commentaar op.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 15:08

Tampert, dat zal niet nodig zijn wij hebben nl onze financien wel op orde.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 jul. 2020 - 15:23

@ Joep: `De geborneerdheid van vele van de reacties hier komt heel erg in de buurt van die op Geenstijl.' Inderdaad. Juist opgemerkt! Vorig jaar was op Joop het waarnemen van een zekere pluriformiteit en beschaving in opinies nog een feest voor de geest. Thans is zulks weggekwijnd ten gunste en ten bate van nationaal-populistische platvloersheid en onbeschoft geventileerd kleinburgerlijk misnoegen. Dit alles gebrekkig verwoord in stuitend onethisch taalgebruik, doorspekt met ranzige drogredenen, absurde aannames, snode betichtingen alsmede banale beeldvormingen.

HarrieJ
HarrieJ21 jul. 2020 - 15:32

haha...je herhaalt het discours van je grote idool. Wat voor een liberale hervormingen hebben we het over? Ja, meer onzekerheid op de arbeidsmarkt in die landen, naar Nederlands model. Maar in die landen, in tegenstelling tot wat hier veel beweerd wordt, kom je al bijna niet aan een vast contract, weet ik van hoogopgeleide Italiaanse vrienden, laat staan aan een mooie baan. Die moet men in NL zoeken. Wat betekenen die liberale 'hervormingen' (lees nog meer onzekerheid op de arbeidsmarkt) voor een sterk Europa van vrijheid en veiligheid in een globale wereld? Wat betekent dit voor werken en leven in het NL van de toekomst? Als je denkt dat het prachtige Nederlandse grootbedrijf "waar we trots op mogen zijn" ons gaat redden dan heb je het mis: als we ze geen belastingverlagingen blijven geven, zijn ze vertrokken naar GB.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 jul. 2020 - 16:34

Precies. Hieronder een aantal correcties geplaatst en zo naar boven scrollen zie je dat het dweilen met de kraan open is. Vandaar dat ik 17:15 er boven maar de beuk heb ingegooid. En dan vind ik nota bene dat de EU is vastgelopen. Wat moet je er nu mee?

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:38

@Hannes Inderdaad een betere illustratie dan uw tekst is er niet te vinden....

HarrieJ
HarrieJ21 jul. 2020 - 16:57

@ Hannes: eens. Het zegt ook iets over hoe verankerd velen inmiddels zijn aan familie, kapitalistische ideologie en de Staat. Terwijl de liberalen de zoete vruchten plukken (socialism for the rich), leven vele anderen in ongenoegen, niet meer openstaand voor het grotere plaatje. Het ongenoegen leidt tot jaloezie en sadisme. We hebben weer geloof in een utopie nodig, om hieruit te komen. Niet voor niets heeft (extreem-)rechts de destructie van zulk denken tot speerpunt gemaakt van haar reactionaire denken. Want met Rutte (of Baudet wie zal het zeggen), is het voor ons allen een race to the bottom (de happy few daargelaten), of anders wel naar de afgrond.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 18:14

@Joep Je bedoeld dat NL geen geld meer heeft om z'n eigen zaken op order te brengen vanwege de afdracht aan Brussel? Weet je hoeveel dijken je kan verhogen voor 21 miljard? Overigens lijkt me een gift zonder voorwaarden (alleen veel minder) een beter plan dan een lening die toch niet wordt terugbetaald

JasDon
JasDon21 jul. 2020 - 18:38

@Joep Heb je nog wat inhoudelijks te brengen anders dan andere mensen af te zeiken? Twee posts met vooral vingertjes, beschuldigingen, guilty by association crap en beledigingen. Puur omdat mensen niet zingen zoals je wenst dat iedereen gebekt moet zijn.

HarrieJ
HarrieJ21 jul. 2020 - 22:38

@ RaymondenJoop: het precieze aantal dijken ben ik nog aan het uitrekenen. @ Jasdon: Ik begrijp niet waarom u het not done vindt, om een soort van psychologische analyse te delen naast de economische en culturele perspectieven die hier geplaatst worden?

tempest
tempest21 jul. 2020 - 13:23

Geeft voornamelijk aan dat een hele harde opstelling loont. Denk dan ook dat Rutte dit best redelijk heeft gedaan (als je naar de belangen van NL kijkt), en Hongarije, Italië en Spanje nog veel beter. Effectief gaat er dus wel echt heel veel meer geld naar Brussel. Het feit alleen al dat de begroting gewoon door stijgt, ondanks dat één van de grootste landen de Unie heeft verlaten zegt genoeg. De vergelijking met de nationale begroting is totale onzin, de EU gaat over heel andere dingen. Het beleid rond het herstelfonds zal nog heel wat problemen veroorzaken, maar problemen zouden daar altijd bij aanwezig zijn, wat er ook is gekozen. Blijft wel apart dat de propaganda "vrekkige vier" ook in de Nederlandse media zomaar klakkeloos wordt overgetypt, als je naar de bijdrage aan de EU kijkt per hoofd van de bevolking... Maar ik geef toe dat het een leuke alliteratie is.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 15:10

"Blijft wel apart dat de propaganda “vrekkige vier” ook in de Nederlandse media zomaar klakkeloos wordt overgetypt" De nederlandse media is dan ook behoorlijk populistisch.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 18:17

@tempest Dat wij verreweg de grootste afdracht p.p. hebben aan de EU en een middelmatige koopkracht in dezelfde EU zegt genoeg over de EU gezindheid van de NL-politiek. Persoonlijk had ik ingezet op een gemiddelde afdracht en akkoord met de rest. kan je Brussel in NL ook veel beter verkopen.

Hendrik5
Hendrik521 jul. 2020 - 12:52

Keihard onderhandelen voor een paar grijpstuivers. Een florerende Europese economie levert miljarden meer op voor NL.

1 Reactie
JanKlaasen
JanKlaasen21 jul. 2020 - 14:49

Met dat argument worden we keer op keer gechanteerd inderdaad.

herman van breugel
herman van breugel21 jul. 2020 - 12:31

In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaan de mensen massaal de straat op. Men heeft spijt van de #Brexit, omdat daardoor de Britse belastingbetaler niet hoeft mee te betalen aan de giften voor Zuid-Europa. *Sarcasme modus off*

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 jul. 2020 - 12:26

Neêrlands kleinburgerij moet zich in haar knieperig-calvinistische zûnigheid weldra niet beklagen over tastbaar onbegrip, misnoegen en discriminatie in Mediterraan Europa, als het er wil potverteren middels reeds rijkelijk vergaard onroerend goed dat de niet-kapitaalkrachtige integere Zuideuropeaan toebehoort.

5 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 13:46

Of je even 700 miljard wil betalen, en als je dat niet doet noemen we je zuinig!

Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 13:47

'goed dat de niet-kapitaalkrachtige integere Zuideuropeaan toebehoort.' Tegenstellingen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 14:07

De dank uit deze landen voor al dat "gratis geld" zal verpletterend zijn.

LaBou
LaBou 21 jul. 2020 - 16:14

@Achterhout, jaren geleden was in Italië al bekend waar de afkorting NL voor staat: niente lire. Rutte heeft dat nog eens dik in de verf gezet. Helaas zal de tijd leren dat elke actie een reactie oproept.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:41

@Hannes Maar gelukkig.... daar hebben we H.A. de redder in nood van deplorabel Zuid Europa. Een buldernd gelach stijgt op uit Z-Europa, bij zoveel naieve bijval.

Daniel Blank
Daniel Blank21 jul. 2020 - 12:18

Blijft vreemd dat landen als Polen en Hongarije zich zo kunnen opstellen. Maar geopolitiek wil men die landen niet in de armen van Rusland drijven. We zien dat het lastig is voor landen die een lange historie hebben gehad onder het communistische juk, zich in notime ontwikkelen tot een democratie. Iets wat we in Rusland ook zien, burgerrechten wegen daar gewoon minder zwaar. Valt er ook in andere delen van dit continent het nodige op af te dingen, maar zit toch liever hier dan daar. Misschien ben ik een neo-liberaal, maar wat leveren deze landen ons op zo nu ze in de EU zitten? Behalve goedkope arbeidskrachten die wij kunnen uitbuiten in de (land)bouw?

2 Reacties
frankie48
frankie4821 jul. 2020 - 13:46

Beste Daniel, Rusland, lijkt mij dat China een optie is die daar eerder voor in aanmerking zou gaan komen toch?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen21 jul. 2020 - 14:13

Goeie vraag Daniel. En ze hebben er ook niets van geleerd in Brussel, want Kosovo, Noord-Macedonië, Albanië etc. staan ook op het menu. Als je er voor pleit om die landen er buiten te houden, zal je dat door de eurofielen niet in dank worden afgenomen (zie bijvoorbeeld: https://www.trouw.nl/nieuws/visumvrij-reizen-hoort-bij-eu-wilders-verdient-weerwerk-van-kabinet~b86e13d5/). En als ze dan eenmaal erbij zitten weer verbaasd zijn dat ze het daar niet zo nauw nemen met de regels. Zo voorspelbaar.

Insan3
Insan321 jul. 2020 - 12:11

Kunnen we is kappen met nederland zuinig of vrekkig noemen. Nederland pompt per hoofd het meeste geld er nog steeds in, heel toevallig gevolgd door de andere 3 landen die als 'vrekkig' te boek staan. Niet zo gek dus dat ze er wel wat voorwaarden aan willen verbinden ipv zomaar op tafel te gooien.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 18:21

@Insan Dat lees je dus niet in de kranten in Zuid-Europa

Bouwman2
Bouwman221 jul. 2020 - 11:51

Solidariteit moet van beide kanten komen, dat is beste. Anders wordt het afpersen en kun je maar beter een mondmasker doordragen.

Bert de Vries
Bert de Vries21 jul. 2020 - 11:45

Macron, de Franse Trump, even hebzuchtig maar in een meer beschaafde verpakking, heeft in nauw overleg met Italië, Spanje en Portugal een deal gesloten met Merkel. Voor de andere landen was er slechts ruimte voor scharrelwerk. Frankrijk is trouwens één van de landen die, net als Italië, in de nabije toekomst een beroep zal doen op het subsidiefonds. De Franse staatschuld is bijna 100% van het bbp. En daarmee een vrijwel onoplosbaar probleem. Hoofdoorzaak: het negeren van bindende afspraken die zijn gemaakt bij de invoering van de euro. Eurodwazen zullen zeggen dat de zuidelijke landen het slachtoffer zijn van de sterke economieën van de welvarender landen. Grachtengordelwaanzin ten top. Past D66 en VVD als gegoten. Maar staat volkomen los van de werkelijkheid.

2 Reacties
Amijn
Amijn21 jul. 2020 - 13:09

Frankrijk, de zonnekoning van Europa. Acterend als de grote verdeler maar ondertussen puur en alleen de Franse belangen vooropstellen. Lak hebben aan de regels, die geld voor anderen, maar wel met een vingertje staan wapperen.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:44

@Bert Wederom zorgelijk hoe Duitsland met hun eeuwige WO2 schuldgevoel zich laat inpakken daoor de man die in eigen land geen deuk in een pak boter kan slaan > mag hopen dat na Merkel eindelijk Duitsland dat underdog principe eens van zich afwerpt.

Rechtse Bal5
Rechtse Bal521 jul. 2020 - 11:40

dit is opnieuw het morele , sociale en economische failliet van de organisatie Europa: verdeeld, onderlinge afgunst, egoisme en een ongelofelijke diversiteit van landen (van sociaal tot dictatoriaal). Rutte heeft t goed gedaan maar resultaat is symbolisch. Opnieuw wordt nu mondjesmaat duidelijk wat er met de enorme berg subsidie en giften al decennia gebeurt. Schandalig.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 jul. 2020 - 13:22

Hoe vaak kun je moreel failliet gaan, naar uw mening?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 14:25

Alfred, dat kun je elke keer opnieuw nadat je je stinkende best hebt gedaan om weer n beetje moraliteit op te bouwen.

Kaas2
Kaas221 jul. 2020 - 11:29

Blijf het apart vinden dat de grootste netto betalers de "Vrekkige Vier" worden genoemd door vooral ontvangende landen. Het is natuurlijk makkelijk geld gul te verdelen als je aan de ontvangende kant staat.

ProfessorX
ProfessorX21 jul. 2020 - 11:13

Er zal echt een aanslag komen op onze pensioenen van 1500 miljard , als dat al niet gebeurd . De rekening komt vanzelf , eerst even alles beloven , wat gedogers zoeken zoals de PVDA , CDA , Groen Links of een vleugje D66 met een CU erover heen , dan komt de grote klap na 17 Maart 2021 'WE GAAN BETALEN ", of het nu links of rechts om is dwars door het midden ,het maakt niet meer uit .

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries21 jul. 2020 - 13:25

X, voor de pensioenschade werd al gewaarschuwd bij de invoering van de euro. Onder meer door de SP. De noordelijke landen zouden opdraaien voor de zuidelijke pensioenen. Ten koste van onze eigen pensioenen. 'onze eigen pensioenen', dat klonk toen al hebberig, bijna egoïstisch.

ProfessorX
ProfessorX21 jul. 2020 - 11:06

Ach van 1000 miljard met de UK , naar 1074 miljard zonder UK . Denken ze nu echt dat we gek zijn , daar in Brussel met knaapje Rutte voorop ? Oplichters zijn het en wij betalen . Ik wil een referendum hier over !!!!

1 Reactie
Tampert
Tampert21 jul. 2020 - 12:58

Het instituut “referendum” is door de partij die zich “democratisch” noemt vakkundig de nek omgedraaid. Mijn oude zeilmaat Hans van Mierlo (God hebbe zijn ziel) zou zich in zijn graf omdraaien.

Robert Follon
Robert Follon21 jul. 2020 - 11:00

[en Viktor Orbán, de Hongaarse bondgenoot van Wilders en Baudet, gaat vrijuit] Nu wordt er gedaan alsof Rutte die maatregel van tafel trekt, terwijl hij hem er juist heeft opgelegd. Niemand uit 'kamp Eurobonds' heeft eerder rechtstatelijkheid als criterium genoemd. Rutte brengt de voorwaarde als eerste in (niet Jetten noch Eickhout), Michel zwakt hem af.

Willem D2
Willem D221 jul. 2020 - 10:53

Ons pensioengeld zijn we al aan het weggeven door het opkopen van Zuid-Europese staatschulden door de ECB. Nu gaan we ook nog gewoon geld weggeven aan o.a. Italie. Dit geld hadden we ook kunnen besteden aan onze zorghelden. Wanneer hebben bv Italië en Frankrijk voor het laatst een sluitende begroting gehad? Een bodemloze put.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 jul. 2020 - 10:47

Ik hoop dat dit dan eindelijk het breekijzer zal worden waarmee de EU afdwingt dat Nederland stopt als belastingparadijs...

5 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 13:48

En denk je dat als Nederland hier mee stopt (wat ik wel hoop), dat Spanje en Italië over 5 jaar wél of niet weer aankloppen voor meer geld?

TheBigLebowski
TheBigLebowski21 jul. 2020 - 14:34

Niet alleen als belastingparadijs. Als je de private en hypotheekschulden optelt bij de staatsschuld doen "wij" het vele malen slechter dan Spanje of Italie. Dat vingertje komt me echt de strot uit. Alles voor de beeldvorming. En dan van die landen binnen no time hervormingen eisen, terwijl Nederland zelf nog sinds de jaren 80 bezig is met hervormen. De arrogantie!

Harba Lorifa2
Harba Lorifa221 jul. 2020 - 15:16

Sylvia, dit gaat averrechts werken. Waarom zou NL ermee stoppen? Het enige wat we ermee bereiken is dat er werkgelegenheid vertrekt uit ons land. Zolang we zuinig blijven, vinden ze ons hoedanook vrekkig.

Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 16:06

@Thebigleboski 'Als je de private en hypotheekschulden optelt bij de staatsschuld doen “wij” het vele malen slechter dan Spanje of Italie.' 90% schulden zijn dus hypotheekschulden, hypotheek = vastgoed...

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:52

@Sylvia Keep on dreaming: Het belasting paradijs, het te zwakke argument van niet presterend Z- Europa om hun eigen (binnenlandse) belastingfalen te verbloemen. Noem ook eens de omvangrijke Italiaanse zwarte markt; de vastgeplakte buraucratie en justitie; de volstrekt inproductieve verouderde Franse landbouw & visserij.

2e kans
2e kans21 jul. 2020 - 10:41

Aan een ieder die Nederland asociaal gedrag verwijt, wat is in uw ogen een eerlijke oplossing? Gewoon de geldkraan open zonder voorwaarden? Maar wat te doen met salarissen voor ziekenhuispersoneel en leraren hier in Nederland? Kritiek hebben op onze overheid is makkelijk, maar hoe moet het dan?

korheiden2
korheiden221 jul. 2020 - 10:32

Tsja, meer zat er blijkbaar niet in. Het ging trouwens intussen over de vrekkige vijf, want ook Finland is aangeschoven. Of Rutte met dit resultaat stemmen weghaalt bij Wilders of Baudet betwijfel ik. Er is de dreiging van korting op de pensioenen, stijgende werkloosheid en een toenemend aantal faillissementen. Ik vind en vond het terecht dat Rutte c.s. bezwaren hebben tegen de alweer ruimhartige steun voor landen waar mensen eerder met pensioen kunnen en waar belastingontduiking een nationale sport is. Het zal waar zijn dat ons land een belastingparadijs is voor nog al wat brievenbusfirma's e.d., maar te vrezen valt dat de burger vooral weer hogere belastingen voor de kiezen krijgt.

4 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski21 jul. 2020 - 14:37

Hou toch op met dat vingertje. Er zitten hier op de Zuid-as bedrijven belasting te ontwijken, wat eigenlijk bedoelt is voor de samenleving daar. Ook de enorme hypotheekschulden (overheid schuift het lekker door naar de burger en kan dan schermen met een lage staatschuld, ja zo kan ik het ook!) en andere private schulden worden voor het gemak even verzwegen. Nederland heeft totaal geen recht om met zulke arrogante vingertjes te zwaaien. Maar Nederland krijgt deze nog terug als een boomerang in de toekomst, let maar op.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:55

@thebig "...bedoelt voor de samenleving daar....". En toen ging ik even een zakdoek halen....

Mr Ed
Mr Ed21 jul. 2020 - 17:06

@TheBig Lebowski hou toch op met die grijsgedraaide plaat over die hypotheekschulden. Als je als land denkt geld te kunnen eisen van een ander land dan heb je duidelijk je zaken niet op orde. En dan is het het wel het minste dat het land dat de knip moet trekken daar wat eiden aan verbind. Dan lijkt het wat minder dan de struikroverij die het eigenlijk is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jul. 2020 - 18:27

@TBL Maak is een optelsom, kijk naar de gemiddelde koopkracht van de NL'er vs die van bijv de Italiaan, de EU-afdracht p.p. in NL vs de 'miljarden' die ze daar dan mis gaan lopen als die paar bedrijven dat voordeel niet zouden hebben. Overigens ben ik ook van mening dat we daar zo snel mee mogelijk moeten stoppen. Alleen al om die Zuid-Europese landen dat argument niet meer te gunnen

SergeantHans
SergeantHans21 jul. 2020 - 10:30

Hoelang accepteren wij nog dat wij het luie en incompetente zuiden van Europa blijven financieren? Het gemiddelde inkomen van de Italiaan, Fransman, Spanjaard en Portugees ligt niet alleen aanzienlijk hoger , ze worden ook aan het einde van hun "werkzame" leven ook nog eens beloond met vroegpensioen. De Engelsen begrijpen het, nu wij nog weg uit de corrupte EEG.

3 Reacties
tempest
tempest21 jul. 2020 - 13:40

Ik betwijfel heel sterk of dit waar is. Het gaat bijvoorbeeld echt helemaal niet goed in Spanje. Werkloosheid, sociale problemen, corruptie, heel slecht functionerende politiek. Ik hoor van Spaanse vrienden dat ze weer terug naar Nederland willen, er zijn echt veel problemen!

TheBigLebowski
TheBigLebowski21 jul. 2020 - 14:39

Dit is allang weerlegt, Zuid-Europeanen werken netto zelfs ietsje meer dan Noord-Europeanen. Dus dit argument kan van tafel.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:47

@Thebig Les 1 Econonomie: meer werken betekent niet beter doen qua productivitteit, efficientie en effectiviteit.

Middenman
Middenman21 jul. 2020 - 10:18

Laten we Orban vooral aan de Hongaren overlaten. Berlusconi is op een gegeven moment verdwenen en dat zal met Orban en Duda ook gebeuren.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jul. 2020 - 10:01

Maar laten we het eens omdraaien. Stel dat Nederland door de Coronacrisis in grote problemen was geraakt en dringend miljarden euro's nodig had. En stel dat Italië de crisis financieel relatief goed was doorgekomen. Was Italië dan bereid geweest om ons land met miljarden euro's te helpen? Ik geloof er he-le-maal niets van. Ik ken de mentaliteit in het zuiden van Europa wel een beetje. Een heleboel blabla en gegesticuleer en wel alle prijzen binnenhalen. Rutte heeft wel goed onderhandeld, vind ik. Streng, maar niet al te streng, want dan verlies je inderdaad handelspartners. Uiteindelijk zakelijk tot en met, maar dat vind ik in deze situatie niet erg.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries21 jul. 2020 - 13:33

Donkaew, de zuidelijke landen, en vergeet Frankrijk niet (100% BBP), zijn echt niet zo in de problemen gekomen door de Coronapandemie, maar door meer dan een halve eeuw financiëel wanbeleid. Dat van de Corona, dat is gewoon de perfecte smoes. Corona heeft daar stevig huis gehouden, maar ook dat dankzij wanbeleid.

vdbemt
vdbemt21 jul. 2020 - 9:31

En weer het bewijs: liberaal gaat de planeet niet redden. Maar ook onze innovatieve wetenschap niet.

3 Reacties
itsme3
itsme321 jul. 2020 - 11:03

Links ook niet. De geplande acties waren vooral duur en voor de buhne, maar slaan op wereldschaal nog geen deuk in een gesmolten pakje boter.

Begrijpikhetgoed
Begrijpikhetgoed21 jul. 2020 - 11:13

Kunt u mij uitleggen wat hier liberaal aan is?

Buitenstaander
Buitenstaander21 jul. 2020 - 16:59

@vdbemt Mee eens, daar voor moeten we echt op Links NL wachten: Asscher en Klaver, zonder voorwaarden geld naar Z-Europa, kan u zich vast nog wel (?) herinneren. NL was gierig, geen solidariteit... Maar het vervelende is.... ze zitten niet in de regering, en volgend jaar ook weer niet :-)

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 jul. 2020 - 9:09

En we zijn er dus gewoon met boter en suiker in gegaan. Met deze 'deal' ligt de weg naar Eurobonds open. Wij gaan keihard bloeden voor Frankrijk en Italië. Maar Rutte kan tot aan de verkiezingen goede sier maken. En daarna? Apres nous le deluge......

1 Reactie
tempest
tempest21 jul. 2020 - 13:33

Met de start van euro wist je dat dit moment vroeg of laat zou gaan gebeuren. De organisatie van een samenleving verandert veel te langzaam daarvoor, als men dat al wil. De aanpassing van noordelijke landen naar steeds grotere begrotingstekorten is veel makkelijker dan de zuidelijke landen naar meer zuinigheid. En met de gezamenlijke munt, zal je uiteindelijk 1 van de 2 moeten kiezen. En dus gaan wij langzaam aan het vroegere Franse monetaire beleid achterna. Iets dat overigens ook voor de meeste mensen hier helemaal niet zo erg hoeft te zijn.

ton14024
ton1402421 jul. 2020 - 9:00

´´minder voor klimaat´´ Dan maar zorgen dat we ruim onder de stikstofdrempel uitkomen, dus moeten we met dat extra geld méér boeren uitkopen.

2 Reacties
Thuru
Thuru21 jul. 2020 - 11:14

De maatstaven van Duitsland overnemen. Dan kom je er wel aan. Dus zal dat geen probleem opleveren.

Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 14:13

'dus moeten we met dat extra geld méér boeren uitkopen.' En dan verplaatsen die boeren zich toch gewoon in Duitsland of in Polen? Iedereen weet dat stikstof de grens niet over gaat.

2e kans
2e kans21 jul. 2020 - 8:40

Dus "links" had veel liever 500 of 750 miljard euro gegeven zonder voorwaarden? En alleen omdat Rutte het subsidie bedrag omlaag heeft gekregen naar 390 miljard inclusief voorwaarden kan hij de strijd aangaan met PVV en Baudet? Wat een onzin.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland21 jul. 2020 - 9:20

Ik begrijp dat men uit linker hoek heel graag iets over dit akkoord vindt waarbij Rutte er slecht uit ziet, maar volgens mij wilde men uit linker hoek dat er zonder geen enkele voorwaarde geld overgemaakt zou gaan worden / leningen aangegaan. Dat geld zou dan zonder voorwaarden naar landen gaan zoals Polen en Hongarije waar de rechtstaat steeds vaker in het geding is en naar landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië die helemaal geen interesse hebben om ook maar iets te hervormen en het liefst zo veel mogelijk Brussels geld aan hun boeren geven De keuze om deze noodsteun aan hun boeren te geven in die landen en dan maar niet aan klimaat of innovatie is geen keuze van Rutte en de andere sociaal democratische landen Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Finland, maar dit is precies wat Frankrijk, Italië en Spanje het liefste willen…. Helemaal niets veranderen aan hoe zij hun maatschappij en economie hebben ingericht. In die landen is het nagenoeg onmogelijk om startups te beginnen, je krijgt daar zelfs het advies om het maar niet te doen, maar boeren steunen ze er heel graag en het procentueel hoge aantal miljonairs in die landen laten de regeringen in die landen ook het liefst ongemoeid. De enige die een sociale en progressief standpunt heeft uitgedragen was Rutte, maar die is van een rechtse partij en dus fout voor links Nederland. En daarom had links Nederland liever dat er zonder voorwaarden geld overgemaakt zou worden naar asociale, niet progressieve en in het geval van Oost-Europa zelfs landen die LHBT’ers steeds meer rechten afneemt, tot zelfs rechteloos maakt.

Markzelluf
Markzelluf21 jul. 2020 - 8:37

Ok, ik ken de precieze voorwaarden niet, maar alles wijst erop: te veel, te vroeg. Iemand moet het immers gaan ‘terugbetalen’ ( ook zelf gecreëerd geld is eindig en niet-alternatief aanwendbaar). En de crisis is zeker nog niet voorbij en wordt alleen maar erger. Als een land al omvalt in deze fase is het economisch doodziek en zijn er andere maatregelen nodig.

2 Reacties
Jansen7
Jansen721 jul. 2020 - 8:58

@Markzelluf: je bent de eerste die het (ook) ziet. De geldpers wordt aangezet met de Corona als dankbaar excuus. En eh, de fout die beleidsmakers maken is dat ze denken dat alleen de hyperinflatie de koopkracht onderuit haalt, maar dat is niet waar.

ProfessorX
ProfessorX21 jul. 2020 - 11:09

Die iemand is heel simpel namelijk u en ik en alle Nederlanders met uitzondering van de huidige regeringspartijen met gedogers .

Break on through
Break on through21 jul. 2020 - 8:32

Fouten uit het verleden worden gewoon door rechts Europa herhaald. Dat nu in zuid Europa nóg meer mensen aangewezen zullen zijn op nóg meer voedselbanken heeft Europa te danken aan de grote vriend van het (internationale) bedrijfsleven, Mark Rutte. Jawel. Afbouw van de sociale zekerheid, meer flex en meer ZZPers. Verder kun je, ook door Europees beleid, klimaatrampen tegemoet zien. Gewoon omdat een klimaatkans blijft liggen. Gemiste kans. Om nog maar te zwijgen over de legitimatie van dictators als Orban. Veel plezier in Europa.....

10 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen21 jul. 2020 - 8:35

Dat mensen en bedrijven daar nu niet rond kunnen komen komt grotendeels omdat die landen hun huishoudboekje niet op orde hebben. En als we die landen nu weer ladingen vis in plaats van hengels geven moeten we over een paar jaar weer ladingen vis geven. Lekkere duurzame oplossing.

Markzelluf
Markzelluf21 jul. 2020 - 8:41

Met je opmerkingen over het klimaat ben ik het eens. Investeringen zouden de groene motor van de economie kunnen vormen. De rest van je betoog is jammer genoeg lariekoek.

2e kans
2e kans21 jul. 2020 - 8:42

Break on through, Wat had uw voorkeur gehad? 750 miljard geven? 1500 miljard geven? Geen voorwaarden? Of had Italië haar eigen goud voorraad eerst moeten aanspreken? Commentaar is makkelijk, maar wat was uw voorstel?

JasDon
JasDon21 jul. 2020 - 8:47

"Dat nu in zuid Europa nóg meer mensen aangewezen zullen zijn op nóg meer voedselbanken heeft Europa te danken aan de grote vriend van het (internationale) bedrijfsleven" Wat een onzin, De reden waarom Zuid Europa niet voor zijn mensen kan zorgen is dat ze vette pensioenen uitbetalen aan mensen die best nog wel kunnen werken, op basis van werkverleden eigenlijk geen aanspraak er op zouden kunnen maken, te veel ontvangen. Ook kan Zuid Europa niet voor de armen zorgen omdat een groot deel van de bevolking veel bezit heeft waar geen belasting over wordt betaald. Bv de vele huizen zonder hypotheek. Het verschil tussen noord en zuid is private vs publieke schulden. Daarom werken we ons in het Noorden uit de naad om alles te kunnen blijven betalen en lijkt het alsof we het zo goed doen, terwijl het zuiden met minder inkomen maar veel minder kosten veel meer kan uitgeven. Behalve dan aan de financiering van de eigen regering, want die zit dus diep in de schulden.

Pensionada2
Pensionada221 jul. 2020 - 8:54

Vanochtend 2 berichten: Europees akkoord van 750 miljard waarbij 208 miljard naar Italië gaat en bericht dat in Nederland een pensioenkorting dreigt voor 7 miljoen mensen. Ik vermoed dat de voedselbanken het hier veel drukker gaan krijgen dan in Italië.

Cave Canem
Cave Canem21 jul. 2020 - 9:31

Kijkt u voir de aardigheid eens naar dit grafiekje hoeveel geld de gemiddelde Italiaan zelf kan fourneren om de voedselbanken in dat land uit te bannen. https://en.wikipedia.org/wiki/Distribution_of_wealth_in_Europe

Kilted
Kilted21 jul. 2020 - 9:48

@2e kans --- Commentaar is makkelijk, maar wat was uw voorstel? Dat is geen sterke opmerking. Je hoeft niet per sé ergens verstand van te hebben om te zien dat iets geen goed idee is. We moeten in de toekomst zo'n 850.000 huizen erbij bouwen. Ik heb geen inzicht in hoeveel huizen in welke gemeente in ons land kunnen worden gebouwd. Maar wat ik wel weet is dat het idee dat op een ander forum naar voren kwam, pomp gewoon het IJsselmeer leeg, heb je ruimte genoeg, geen goed plan is. Zo ook hier...

e men
e men21 jul. 2020 - 10:55

@Break on trough, Wat ze in Zuid Europa nodig zijn is een PvdA man, ene Wouter Bos. Dan zijn de voedselbanken zo verleden tijd...... https://www.trouw.nl/nieuws/pvda-wil-binnen-vier-jaar-van-voedselbanken-af~b65156a1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.nl-search.com%2F

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 jul. 2020 - 14:51

@Cave Canem U geeft een prima voorbeeld hoe je zo'n overzicht (je noemt het grafiekje) NIET moet gebruiken. Als je op het kaartje ook de VS laat zien, dan heeft het dezelfde kleur als IJsland en Zwitserland. (medium wealth > 150.000) 1) Vervolgens deze tekst: Overall, 4.5% of U.S. deaths were found to be attributable to poverty—midway between previous estimates of 6% and 2.3%. However the risks associated with both poverty and low education were higher for individuals aged 25 to 64 than for those 65 or older. 2) Die 4,5% komt neer op 120.000 mensen. Uit diverse andere bronnen kan men vernemen dat armoede de primaire doodsoorzaak van een kwart miljoen mensen is door andere definities. Dit soort mispercepties kan voorkomen worden door te kijken naar de gini-coëfficiënt van landen. Uw kaartje is irrelevant om iets over voedselkeukens te zeggen. Verder wijkt 1) nogal af van dat kaartje van u. Wiki geeft vaak slechts grove indicaties 1) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_financial_assets_per_capita 2) https://www.publichealth.columbia.edu/public-health-now/news/how-many-us-deaths-are-caused-poverty-lack-education-and-other-social-factors @Jasdon Nee, Zuid-Europeanen werken harder en zijn minder spilziek https://decorrespondent.nl/11430/dat-zuidelijke-landen-spilziek-zouden-zijn-is-een-mythe-stelt-politiek-econoom-alexandre-afonso/6078672584820-ed1aa2cb Die opmerking over pensioenen is ook flauwekul. De social expenditure van zuidelijke landen in de EU is lager dan de noordelijke: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Social_protection_expenditure,_2016_(%25_of_GDP_and_PPS_per_capita).png Alleen dat plaatje is belangrijk. Niet de pensioenen die daar onderdeel van uitmaken. Jeroen Dijsselbloem vijf jaar geleden met de pensioenen is het zuiden omging was ronduit misdadig, zoals ik destijds elders schreef: https://sargasso.nl/beste-jeroen/#comment-921618

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 jul. 2020 - 15:03

De link naar eurostat in mijn reactie 16:51 werkt niet: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/9/9d/Social_protection_expenditure%2C_2016_%28%25_of_GDP_and_PPS_per_capita%29.png Of anders https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Social_protection_statistics#Per_capita_expenditure_on_social_protection_and_expenditure_as_percentage_of_GDP Figure 2

Tampert
Tampert21 jul. 2020 - 8:27

Nogmaals, landen die het vanwege electorale redenen verrekken om hun vermogende burgers normaal te belasten verdienen het niet om subsidies te ontvangen. Gelukkig hoeven wij hier slechts tot 67 jaar door te werken dus dat valt dan weer alleszins mee. En de korting op pensioenen was gelukkig ook al van de baan. Oh wacht...

2 Reacties
rvb2
rvb221 jul. 2020 - 11:06

Nederland is ook zo'n land.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof22 jul. 2020 - 10:24

@rvb, Hoe komt u erbij dat Nederland zo’n land is? Onze hoogste schijf is hoger dan die van Italië, waar de overheid dus geen geld heeft om zelf uit de problemen te komen. Daarnaast kenne wij wel vermogensbelasting en Italië niet, misschien dat ze daarom zelf de middelen niet hebben om uit de crisis te komen en wij wel? Maar van u mogen wij dus nog meer betalen zodat daar minder betaald hoeft te worden. Iets zegt me dat u niet een van de nettobetalers bent...

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 8:24

"Rutte komt thuis met een resultaat waarmee hij het in de komende verkiezingen kan opnemen tegen het anti-EU geluid van de rechtse populisten." Dit kon wel eens flink tegen gaan vallen. Ik heb de VVD-stemmers in mijn directe familie afgelopen zondag nog voorgehouden dat dit ongeveer de uitkomst zou worden. "Als Rutte toch zwicht dan ga ik FVD" stemmen" was de teneur. Ik ben reuze benieuwd naar de komende peilingen. Het was allemaal een groot toneelspel. De VVD maakt in het EP deel uit van de ALDE-fractie en ik krijg steeds meer het gevoel dat deze uitkomst al van tevoren met grote vrind Macron [ en marche! maakt deel uit van dezelfde fractie] was bekokstoofd. Voor de bühne werd er nog wat tegengesputterd. Ik krijg sterk het gevoel dat dit "verdeel en heers"-plan vooral bedoeld is om nationalistische sentimenten in landen als Frankrijk, Italië en Polen in de kiem te smoren. Tja, dat mag kennelijk wat kosten, maar als we deze weg in slaan wordt dat een gebed zonder einde. Ik ben ook benieuwd of er bij de NPO ruimte is voor kritische geluiden over deze belabberde deal, ik vrees echter met grote vreze dat dit ijdele hoop is.

5 Reacties
ton14024
ton1402421 jul. 2020 - 10:13

´´Democratie is een gebed zonder einde´´ Mooi gezegd.

ProfessorX
ProfessorX21 jul. 2020 - 11:15

Iedereen die denkt dat Democratie hier nog bestaat of in de EU , nou begin eerst maar eens te lezen wat Democratie betekend .

GHS
GHS21 jul. 2020 - 12:18

En betalen moeten we toch. Was het niet 21 miljard dat Nederland bij moet dragen?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 14:05

@ Ton14024 Mochten wij stemmen dan over dit historische besluit. Een ruime meerderheid was trouwens tégen giften @ ProfessorX Klopt. @ GHS Giften zijn met ruim een kwart verlaagd en 7 jaar een lagere bijdrage, dan kom tussen de 12 en 13 miljard uit. Maar misschien maak een denkfout hoor.

Uitgekleed
Uitgekleed21 jul. 2020 - 14:29

Ton14024 21 juli 2020 at 12:13 ´´Democratie is een gebed zonder einde´´ Mooi gezegd. Fout, wat hier speelt is het omzeilen van de democratie.Het staatsrechtelijk aspect werd allen ingebracht met betrekking tot Hongarije, maar niet met betrekking tot Duitsland waar Merkel een halt wordt toegeroepen door de hoogste rechters als verdediger van de Quantitative easing door de ECB die daar geen mandaat voor heeft via de opkoop van obligaties

JanKlaasen
JanKlaasen21 jul. 2020 - 8:19

Nog steeds vind ik het bizar dat zoveel mensen bij elke crisis miljarden willen blijven overmaken naar Zuid-Europa. Willen we niet dat die landen zichzelf kunnen bedruipen op een gegeven moment?

1 Reactie
ton14024
ton1402421 jul. 2020 - 10:06

Op een gegeven moment wel ???? ???? ????

GHS
GHS21 jul. 2020 - 8:14

Maar dat is iets voor na de verkiezingen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 jul. 2020 - 8:08

Kijk al uit naar prinsjesdag.

Bouwman2
Bouwman221 jul. 2020 - 7:56

Goed voor Nederland en goed voor zichzelf gezorgd. Demasqué van de Europeaan waarachter gewoon een botte Hollander schuilt. Sorry.

frankie48
frankie4821 jul. 2020 - 7:48

Hij is er weer, 'de noodrem', een geweldige uitvinding!

4 Reacties
Kilted
Kilted21 jul. 2020 - 9:47

Noodremmen zijn vaak nodig en terecht. Alleen ontbreekt vaak het bordje; "misbruik wordt gestraft' zoals nagenoeg alle spoorwegmij's die wel hebben. De vraag is dus hoe te definiëren waar gebruik (= terecht) overgaat in misbruik (= onterecht gebruik)

rvb2
rvb221 jul. 2020 - 11:09

Hopelijk wordt die noodrem gebruikt om belastingparadijzen als Nederland te dwingen bedrijven gewoon een normaal belastingpercentage te laten betalen, liefst gelijk aan de inkomstenbelasting voor mensen.

frankie48
frankie4821 jul. 2020 - 13:43

Ik wil dat ze ons de percentages laten zien van hoe vaak er op tijd of te laat van een noodremprocedure gebruik werd gemaakt!!!!!!

Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 14:14

@Rvb 'Hopelijk wordt die noodrem gebruikt om belastingparadijzen als Nederland te dwingen bedrijven gewoon een normaal belastingpercentage te laten betalen, ' Of dat de Italiaanse burger stopt met zwartwerken en normaal inkomstenbelastingen gaat betalen, want die shadow economie is 20% van het Italiaanse BNP. Hoeveel is 20% van 2 biljoen euro ook alweer?

Jansen7
Jansen721 jul. 2020 - 7:47

"Sommige landen suggereerden dat Nederland met zo’n opstelling de Unie beter kan verlaten" Als landen zo brutaal zijn dat ze dit durven te zeggen na het ontvangen van noodhulp dan denk ik daar zeker aan.

1 Reactie
Daniel Blank
Daniel Blank21 jul. 2020 - 12:14

Misschien voor de hulp doen.

Joop Schouten
Joop Schouten21 jul. 2020 - 7:43

Je kunt het beter het 'verdrag voor in stand houden van precariteit' noemen. Zuinige apen.

2 Reacties
Elias Unique
Elias Unique21 jul. 2020 - 9:09

Ontsnappen uit het precariaat is voornamelijk je eigen verantwoordelijkheid. En als het jezelf niet lukt, je verantwoordelijkheid je nageslacht te behoeden voor misstappen zodat hun hetzelfde overkomt.

Marco de Jong2
Marco de Jong221 jul. 2020 - 14:17

Of je even 700 miljard euro wil ophoesten, zonder voorwaarden. En als je dat niet doet noemen we je zuinig!