Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AKK, beoogd opvolgster van Angela Merkel, haakt af

  •  
10-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
NATO Secretary General attends annual meeting of the CDU’s National Executive Board

© cc-foto: NATO https://flic.kr/p/2ii2hp6

Annegret Kramp-Karrenbauer, alias AKK, wil af van het leiderschap van de christendemocratische CDU en stelt zich ook niet kandidaat als bondskanselier. Eind dit jaar moet er een nieuwe bondskanselier worden gekozen omdat Angela Merkel na 16 jaar leiderschap heeft aangekondigd te zullen vertrekken. AKK, die ook minister van Defensie is, was aangewezen als haar opvolger.
Maandag maakte ze aan de partij bekend dat ze bij de volgende verkiezingen, najaar 2021, geen lijsttrekker wil zijn. De Standaard schrijft :
"Kramp-Karrenbauer had eind 2018 het partijvoorzitterschap overgenomen van Angela Merkel. Ze werd toen verkozen voor een termijn van twee jaar. Maar het partijleiderschap van ‘AKK’ verliep verre van vlekkeloos. Zo was er vorige week nog ophef omdat CDU-leden in het parlement van de deelstaat Thüringen samen met de extreemrechtse partij AfD Thomas Kemmerich hadden gesteund, de liberale kandidaat voor het regionale minister-presidentschap."
AKK is tegen samenwerking met AfD, en overigens ook met de SP-achtige Die Linke, maar dat standpunt wordt niet door iedereen binnen haar partij gedeeld. Zeker speelde ook mee dat de CDU sinds het aantreden van AKK gevoelige verkiezingsnederlagen heeft geleden en het slecht doet in de peilingen.
cc-foto: NATO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Gefaald
Gefaald11 feb. 2020 - 8:26

Merkel kan de macht niet loslaten. Zielig. Ze doet me erg aan Lubbers denken.

Folkert2
Folkert210 feb. 2020 - 21:22

Gestruikeld over het cordon sanitaire rondom AfD. In Duitsland leeft afentoe nog steeds de gedachte dat West en Oost Duitsland bestaan. Er heerst nog steeds veel wrok vanuit het oosten richting het westen. Deze dame dacht dat zij wel eventjes vanuit het westen kon bepalen wat de regio`s in het Oosten moesten doen. (Een beetje dezelfde arrogante wat Amsterdam in NL heeft.) CDU is inmiddels een volkspartij zonder achterban.

1 Reactie
Folkert2
Folkert210 feb. 2020 - 21:23

Het is wel zorgelijk dat de middenpartijen het af laten weten.

Sonic2
Sonic210 feb. 2020 - 20:30

https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/germany/ Nogal zwaar overdreven. AFD schommelt rond de 12 a 15% en is in al die jaren nog nooit boven dat aantal uitgekomen. Misschien in een paar deelstaten. CDU/CSU daalt inderdaad iets. Ze raken wat aanhang kwijt, maar ze zijn dubbel zo groot als SPD en AFD. Je moet AFD niet onderschatten( doe ik niet), maar ook niet overdrijven. Mochten AFD en CDU/CSU nek aan nek ooit eens gaan dan zie ik veel linkse kiezers wel overstappen naar CDU/CSU. Ook de Groenen kan CDU/ CSU onder de duim houden. Ga je daar ooit mee samenwerken dan moet je gewoon overal waar je electorale schade verwacht op de rem trappen. Ik begreep dat AKK weinig charisma had. Dan moet het daar aan liggen. De obsessie ligt altijd bij AFD. Die is oververtegenwoordigd overal. Maar in werkelijkheid willen Duitsers meer types zoals Kohl en Merkel. Ik denk dat AKK gecombineerd met een wat strenger immigratie beleid veel verder had kunnen komen. Merkel heeft natuurlijk een fout gemaakt met "Wir Schaffen das", maar dat is ook deels een nationalistisch narratief. Want je had ook een Merkel van voor 2015. Dus ik denk dat een Merkel die wat strenger op immigratie is het best 10 a 15 jaar als bondskanselier kan volhouden. AKK gooit dat nu weg. En CDU/CSU moet wat minder apathisch reageren op haar verlies. Misschien zien ze het CDA in Nederland als hun voorland. Maar de paniek vind ik wat overdreven.

dirkdirk
dirkdirk10 feb. 2020 - 17:45

Gevalletje Thuringen speelt hier een rol in. Het CDU is daar de derde partij, maar ze snappen nog niet helemaal wat dat betekend, want ze sluiten gelijk partijen uit. Dat die partijen daar groter zijn dan het CDU geeft natuurlijk grote problemen. Misschien maar even wachten tot ze wat meer gedecimeerd worden, dan valt het kwartje misschien, en trekken ze niet zo,n grote broek aan.

4 Reacties
Sonic2
Sonic210 feb. 2020 - 20:34

Je verwoordt het natuurlijk mooi op zijn nationalistisch. Maar onbewust geef je aan dat AFD niets zonder CDU/CSU kan. Net als in Nederland. En de laatste tijd meer specifieker in Noord Brabant. Zonder CDA en VVD krijgen FvD en PVV niets voor elkaar. Denk eerder dat Die Linke en AFD een wat minder grote broek moeten aan trekken. Net zoals in Nederland aan beide kanten van het spectrum. En voor een enkele keer heb je gelijk. Zonder CDU/CSU of FDP kan AFD helemaal niets. Fijn vooruitzicht. Neoliberalisme gecombineerd met xenofobie. Daar krijgen alleen nationalisten hier genitale mimiek van( met dank aan Drs.P voor deze term).

dirkdirk
dirkdirk10 feb. 2020 - 23:12

Sonic 10 februari 2020 at 21:34 onbewust geef je aan dat AFD niets zonder CDU/CSU kan. Net als in Nederland. En de laatste tijd meer specifieker in Noord Brabant. Zonder CDA en VVD krijgen FvD en PVV niets voor elkaar. Wij zijn nu eenmaal een coalititieland, en samenwerken is noodzakelijk, en imo ook niet erg. In Duitsland hetzelfde, maar wat ik aangeef is als je partijen gaat uitsluiten, en in dit geval sluit het CDU 2 partijen uit die groter uit de stembus kwamen dan zij, dan trek je een te grote broek aan. Een beetje bescheidenheid zou op z,n plek zijn.

Sonic2
Sonic211 feb. 2020 - 14:27

@ Dirk Dirk U zal AFD wel weg zetten als een brave centrum rechtse partij. Dat is het natuurlijk niet. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/03/afd-leider-schokt-duitsland-met-nazi-uitspraken-a1605233 https://joop.bnnvara.nl/nieuws/afd-kopstuk-hitler-nazi-slechts-vogelpoepje-duitse-geschiedenis Die Linke komt uit de SED voort. Ik ben een neutraal beschouwer van het communisme en het socialisme. Over het algemeen. Maar het heeft in Oost Europa gefaald en in het bijzonder in de DDR. Die Linke neemt ook nu niet zoveel afstand. Ik weet niet of je het moet willen om halve kwart nazi's/ communisten aan de macht te moeten helpen. Misschien kan je praten. Misschien ook niet. Ik volg de CDU/CSU lijn wel. Helemaal niet praten is misschien wat bot. U zou eigenlijk ook tegen extreem links en extreem rechts moeten zijn. Zelfs als je voor een streng immigratie beleid ben dan moet je dat niet laten kapen door de AFD. Verdiep je in die partij. Dat is niet echt een partij waar je mee gaat zitten schaken. Misschien vindt u de AFD normaal. En wat rechtse dwaallichten vinden AFD wellicht normaal en de door hun opgedrongen tijdsgeest. Maar AFD is niet normaal. Dus dat ze in Duitsland heel voorzichtig zijn om met de AFD en Die Linke samen te werken. Ik volg ze wel.

dirkdirk
dirkdirk12 feb. 2020 - 15:25

Sonic 11 februari 2020 at 15:27 U vraagt mij of ik de AFD normaal vind. De AFD is vooral een gevolg van de massale instroom van islamitische asielzoekers. Die ontwikkeling zie je in heel Europa. Of mensen het nu leuk vinden of niet, er is nu eenmaal een grote weerstand tegen dat gegeven. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je de ontwikkelingen ziet in bijv. Indonesië nu, en in andere landen voorheen. Dus of ik de partijen die zich daar tegen verzetten nu normaal vind of niet, er is in mijn optiek geen alternatief. Al de andere partijen geven zich over, gaan op de rug liggen voor een religie. Zo zie ik dat, en ik ben de enige niet. Er wordt steeds meer bekend over salafistische geldstromen, en beïnvloeding van onze samenleving vanuit extreem islamitische hoek, maar niemand die echt wat doet. Dat drijft de mensen in de armen van steeds extremere rechtse partijen. Een abc,tje lijkt me. Als Duitser had ik AFD gestemd, hier doe ik dat op het FvD, waar het eerst PVV was. Wat een ander daar ook van vind verder.

de Boer2
de Boer210 feb. 2020 - 13:07

Een nieuwe leider moet pas op het laatste moment worden aangewezen. Voor alle wrok en achterklap uit. Zij hebben de meeste kans te blijven zitten. Zie Wladimir Poetin, op kerstdag verschenen en nooit meer weggegaan. Het zal overigens moeilijk zijn om welke opvolger dan ooit voor Mutti Merkel aan te wijzen, want zo'n mama komt maar eens per eeuw voorbij. Vergelijk het maar met Mark Rutte.

7 Reacties
Pensionada2
Pensionada210 feb. 2020 - 13:45

Gelukkig wel slechts een keer per eeuw. Merkel zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de slechtste bundeskanseliers. Haar “wir schaffen das” en energiewende waren grote fouten. Over Rutte hoeven we het helemaal niet te hebben.

Libertain
Libertain10 feb. 2020 - 14:59

@de Boer, Merkel en Rutte zijn geenzins te vergelijken vooral omdat Merkel bij elke gevoelige kwestie van discrminatie en xenofobie in de maatschappij heeft meteen erop afwijzend gereageerd, terwijl Rutte doet in dergelijke momenten alsof zijn neus bloedt en iemand anders zou deze troep voor hem gaan opruimen.

LaBou
LaBou 10 feb. 2020 - 16:24

"Het zal overigens moeilijk zijn om welke opvolger dan ooit voor Mutti Merkel aan te wijzen, want zo’n mama komt maar eens per eeuw voorbij. Vergelijk het maar met Mark Rutte." God dank dat de mal is weggegooid m.b.t. die Rutte, Je zal er maar meer van hebben. Dit land heeft al genoeg geleden onder één exemplaar.

Audio
Audio10 feb. 2020 - 17:40

@Pensionada Het "wir schaffen das" is op afstand de grootste fout van Mutti. De hoofdreden was dat ze, vanwege Duitslands geschiedenis, niet wilde dat de Duitse politie aan de grens met Oostenrijk hard optrad tegen migranten. Dus gooide ze de grens open. Daarmee blies ze Dublin en Schengen op. Maar wat nog erger was, het resulteerde in de opkomst van de AfD en gaf waarschijnlijk de doorslag bij het Brexit-referendum.

Audio
Audio10 feb. 2020 - 17:41

Tot het "wir schaffen es" vond ik haar een goede Bundeskanzlerin.

dirkdirk
dirkdirk10 feb. 2020 - 18:39

Audio 10 februari 2020 at 18:40 Daarmee blies ze Dublin en Schengen op. Maar wat nog erger was, het resulteerde in de opkomst van de AfD en gaf waarschijnlijk de doorslag bij het Brexit-referendum. U heeft gelijk. Deze dominee dochter heeft haar vrome geweten boven alle Europese belangen gesteld. Misschien was dat wel het begin van het einde van de EU, zullen we later zeggen.

Sonic2
Sonic211 feb. 2020 - 19:56

@ Audio Klopt. Een Merkel met een wat strengere toon op immigratie zou het goed doen in Duitsland. Vergeet al die agressieve nationalistische schreeuwers. Een belangrijk deel van de Duitsers wil gewoon dat Merkel haar termijn uitdient. https://www.dw.com/en/majority-of-germans-support-angela-merkel-want-her-to-finish-term/a-50320202 https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-09/merkel-most-popular-politician-in-germany-after-ruling-14-years Dat lijken me verfrissende cijfers. Als je ze vergelijkt met al die sprookjes die de uitersten verspreiden. Merkel is dit jaar ongeveer 15 jaar aan de macht. En haar approval rating is aan het stijgen. Maar dat zal wel komen omdat alle Duitsers door de media verkeerd worden voorgelicht. En omdat ze dom zijn. Merkel is in haar land ook populairder als Trump. Maar dat zal je nooit uit de toetsenborden zien verschijnen van al die nationalistische toetsenbord terroristen. Leugenachtig als ze zijn. Een ongemakkelijke waarheid dus. CDU/CSU had in 2005 34/35 procent van de stemmen. Nu schommelt de partij rond de 30 procent van de stemmen. En dat na 15 jaar onafgebroken regeren. AFD schommelt al tijden rond de 12 a 15 procent. Gewoon pure stagnatie. Al jaren. Maar dat hoor en lees je nooit, omdat zoiets niet lekker bekt. Merkel moet kapot. AFD moet als een explosief stijgende partij te boek staan. Net als de PVV hier. Die moet ook worden neergezet als een enorme groeier. In werkelijkheid een totale leugen. De PVV stagneert hier ook al jaren. Merkel is veel populairder als al die fantasten( vooral op internet) ons allemaal voorhouden. Als Merkel zich nog een keer verkiesbaar stelt, wint zij. En ook buiten haar partij is ze best populair. Het gaat over partij grenzen heen. Onaangename boodschap voor al die radicale schreeuwers.

Audio
Audio10 feb. 2020 - 12:57

Ook in Duitsland staat het traditionele politieke midden onder grote druk, wat helaas de stabiliteit niet ten goede komt. Zoals al eerder gezegd, is dit een groot risico voor Europa om dat Duitsland te groot en (economisch) te machtig is.