Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD waarschuwt voor gevaar ‘soevereine’ complotfantasten

  •  
09-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2283 keer bekeken
  •  
complotfantasten

Nederlanders die zichzelf soeverein verklaren, vormen een bedreiging voor de democratische rechtsorde. Die waarschuwing geven de veiligheidsdienst AIVD, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de nationale politie in een analyse.

Mensen die zichzelf autonoom verklaren, maken al sinds jaar en dag deel uit van de groep fanatieke complotfantasten. De afgelopen jaren is de groep ‘soevereinen’ echter flink gegroeid, tot “enkele tienduizenden”, schrijft de NOS. Ook wordt de groep agressiever. Bij verschillende autonomen zijn (vuur)wapens aangetroffen.

Hoewel mensen die zich soeverein verklaren in Nederland hoofdzakelijk een geweldloos verleden kennen, is er de afgelopen tijd vaker sprake van intimidatie en bedreiging van onder meer lokale politici, ambtenaren, rechters, journalisten en wetenschappers. Ook zijn er enkele kleine gewelddadige confrontaties geweest met politie en deurwaarders. Doordat sommige mensen die zich soeverein verklaren steeds verder in de problemen dreigen te komen omdat zij bijvoorbeeld hun rekeningen niet meer betalen, is de verwachting dat het aantal gewelddadige incidenten zal toenemen. Door de verspreiding van een vijandbeeld van een kwaadaardige elite die uit is op onderdrukking, slavernij en zelfs moord, kunnen sommige mensen die zich soeverein verklaren de conclusie trekken dat gewelddadig verzet noodzakelijk is.

Volgens de analyse hebben de autonomen de wind in de zeilen door het afgenomen vertrouwen in de autoriteiten. De complotfantasten beschouwen de coronamaatregelen en de toeslagenaffaire als bewijs voor het bestaan van een kwaadaardige elite die de bevolking wil knechten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.