Volgens mij heeft er al zo vaak in de nederlandse pers gestaan dat er een goede samenwerking is tussen de veiligheidsdiensten van Europa en de VS. Dan lijkt me uitwisseling/delen van gegevens wel onderdeel van.
Daarom wordt al mijn belangrijke mail versleuteld. Zit alle belangrijke data in een versleutelde map, en sla ik niets belangrijks op in de cloud. De leus 'wie niets te verbergen heeft, hoeft niet te vrezen' is een loze rot leus bedacht om mensen preventief te laten denken dat hun privacy wel veilig is bij de overheid en consorten. Privacy is privacy, en alles wat wordt opgeslagen kan uiteindelijk tegen je gebruikt worden. Dat eerst je schuld bewezen moet worden is allang niet meer. Je bent schuldig tot je je eigen onschuld hebt bewezen. En reken maar dat als men je verdenkt, ze een zondebok nodig hebben, het verdomde lastig zal zijn je onschuld te bewijzen.
"Dat is het soort totale controle waar men naar streeft." En daarmee is alles gezegd. Onder het motto van terrorismebestrijding is het inmiddels toegestaan om gsm posities, kentekencamera's, straatcamera's met gezichtsherkenning, bankpas, tankpas, ov-chipkaart, airmilespas, ip adressen, telefoon- en email verkeer en patientendossiers te gebruiken om het reilen en zeilen van burgers te volgen. Natuurlijk alleen met de beste bedoelingen, het is alleen jammer dat die bedoelingen kunnen veranderen zonder dat die infrastructuur dat weet... en gezien de beveiliging van onze overheids- en andere netwerken kunnen allerlei lieden die dat niet zouden mogen zich ook toegang verschaffen tot die gegevens. Interessant is misschien nog dat iedereen weet, of kan weten, dat in het kader van de patriot act alle amerikaanse bedrijven, maar ook alle bedrijven met vestigingen in amerika, de amerikaanse inlichtingendiensten toegang moeten geven tot hun servers. Toch zitten we allemaal nog gewoon op facebook, en twitter, en gmail, en outlook. De lopende discussie en de verontwaardiging is dus wat dat betreft nogal kunstmatig.
Voortaan vertik ik het om nog te emailen met mensen die een g-mail of yahoo account hebben.
Als je op de hoogte bent van de Patriot Act en een beetje computer kennis hebt, dan hoef je geen Einstein te heten om te hebben kunnen voorspellen waar dit toe zou leiden. Onze politici zijn dom of ze huilen nu krokodillentranen. Geen van beide is een aanbeveling voor politiek Nederland. We hebben in de wereld 2 soorten burgers. Degene die recht hebben op privacy, de Amerikanen, en de rest van de wereld die dat niet heeft. Hoogst waarschijnlijk zal de politieke discussie omtrent dit onderwerp verzanden in niet terzake doende aangelegenheden. De kern van de zaak, de Patriot Act, zal angstvallig worden vermeden.
Aanbevolen - Het onthutsende artikel van Tom-Jan Meeus in de NRC van 15 juni.
Geldt het briefgeheim nog wél?
Wat ik weet is dat alle pakketjes die je over de grens stuurt gecontroleerd worden.
Meneer van Raak laat geen kans onbenut zich tegen de veiligheid van de natie uit te spreken. Natuurlijk werken westerse landen samen om het hoofd te kunnen bieden aan terrorisme en zware criminaliteit. Geen middel is te zwaar om dit te bestrijden en de methodes kunnen niet geheim genoeg zijn teneinde terroristen en criminelen tegen de lamp te laten lopen. Geheime diensten hebben er geen enkele baat bij om gewone burgers die bijvoorbeeld foto's van de kleinkindjes op Facebook plaatsen te traceren en te volgen. Daarvoor ontbreekt het eenvoudig ook aan mankracht bij dergelijke diensten. Kennelijk is het voor meneer van Raak wat moeilijk voor te stellen wat een bondgenootschap met Amerika inhoudt. Hij wil dat bondgenootschap misschien niet maar ik (en velen met mij) wel en daar zal hij toch rekening mee moeten houden.
Mijn privacy is een belangrijk onderdeel van mijn vrijheid en veiligheid. Handen af van mijn privacy, wat jij met je eigen privacy doet mag je zelf weten.
‘Meneer van Raak laat geen kans onbenut zich tegen de veiligheid van de natie uit te spreken.’ Meneer van Raak heeft gelijk dat hij dit doet, en ik denk dat hij een behoorlijke groep Nederlanders vertegenwoordigd. ‘Natuurlijk werken westerse landen samen om het hoofd te kunnen bieden aan terrorisme en zware criminaliteit. Geen middel is te zwaar om dit te bestrijden en de methodes kunnen niet geheim genoeg zijn teneinde terroristen en criminelen tegen de lamp te laten lopen.’ En u vindt het normaal dat daarvoor alle informatie van alle burgers opgeslagen wordt? U bent een gevaar voor u medebewoners. ‘Geheime diensten hebben er geen enkele baat bij om gewone burgers die bijvoorbeeld foto's van de kleinkindjes op Facebook plaatsen te traceren en te volgen. Daarvoor ontbreekt het eenvoudig ook aan mankracht bij dergelijke diensten.’ U bent behoorlijk naïef om het zo maar te noemen. U bent niet alleen naïef, maar ook nog oliedom en u loopt als een mak schaap achter de overheid en de geheime dienst aan. Reken maar dat als men een verdenking tegen u heeft, zij alles tegen u zullen gebruiken. Ook die leuke foto’s van de kleinkindjes die u eigenlijk alleen deelde met u familie. ‘Kennelijk is het voor meneer van Raak wat moeilijk voor te stellen wat een bondgenootschap met Amerika inhoudt. Hij wil dat bondgenootschap misschien niet maar ik (en velen met mij) wel en daar zal hij toch rekening mee moeten houden.’ Ik denk dat meneer van Raak zich beter kan voorstellen wat een bondgenootschap met Amerika inhoudt, dan dat u dit kunt. Dat bondgenootschap kan ook bestaan zonder dat alle burgers bespied worden. Het zal niet lang duren voor u zich realiseert wat u voorheen goed vond. Van Raak heeft al het recht zich kritisch uit te spreken en vragen te stellen. U ziet hem natuurlijk liever monddood, maar zover zijn we nog niet in Nederland. Nog niet.
Ik denk dat nu duidelijk is waarom er overal politiecamera's staan, Opstelten zo graag clubkaarten voor koffieshops wil uitgeven, en de overheid wil dat je je id bij je hebt, het is allemaal voeding, data voor wat nu prism genoemd wordt. Het is al jaren aan de gang, de voorbereidingen, het bouwen van databases en het bouwen van modellen die profielen moeten gaan leveren. Het mooiste van alles is, dat het niet werkt. Er is te veel data, men is daarom genoodzaakt op een hoger geagregeerd niveau naar structuren te zoeken, maar dat levert zulke generieke inzichten dat je net zo goed aan de buurtagent kunt vragen waar zijn probleemgevallen wonen. Het is een hype, die ons allemaal heel veel geld kost. Na de managers in de zorg en het onderwijs is dit het zoveelste bewijs dat de overheid niet weet waar ze zich mee in laat. Er is geen politicus die precies weet waar dit overgaat. Maar het klinkt zo interessant dat ze niet achter willen blijven, ze willen beslist niet zo dom overkomen. Geloof me, dit stelt niets voor, het klinkt erger dan het is, want er wordt wel veel geluisterd en getapt maar uiteindelijk leidt het nergens toe. Het is fake, een hype.