Joop

AIVD houdt actiegroepen tegen Groningse gaswinning in de gaten

  •    •  
01-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
30480517218_42eb2f5eb5_k

© cc-forto: Ende Gelände https://flic.kr/p/NrsBQW

De staatsveiligheidsdienst AIVD houdt milieuclubs in de gaten die protesteren tegen de gaswinning in Groningen. De AIVD is daartoe overgegaan na de eerste ernstige aardbevingen in het gebied als gevolg van de gaswinning door de NAM. Dat onthult de regionale krant Dagblad van het Noorden die met een voormalig AIVD-mederwerker sprak:
"Hanselman schreef binnen de AIVD een drie pagina’s tellend scenario over de te verwachten maatschappelijke reacties op een denkbeeldige aardbeving van 5,2 op de schaal van Richter waarbij in een school instort en er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. In het scenario werd beschreven dat eenlingen, uit woede, mogelijk zouden overgaan tot sabotage van belangrijke gas-infrastructuur."
De vorig jaar gepensioneerde Hanselman werkte 38 jaar lang voor de geheime dienst AIVD en voorlopers als analist van extremistische groeperingen.
Volgens Hanselman heeft de dienst intern bewust de keuze gemaakt het ‘aardgasdossier’ en maatschappelijke onrust te volgen: „Ik zat er zelf bij, was analist van het team dat zich daarmee bezig hield, vanaf 2013, 2014. Het wordt gedaan door een team dat zich bezig houdt met linkse en rechts thema’s. Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan.”
In de jaarverslagen van de AIVD ontbreekt iedere verwijzing naar protesten tegen de gaswinning. Een van de belangrijkste actiegroep tegen de gaswinning, ‘Code Rood’, benadrukt alleen geweldloze acties te voeren. Die geweldloosheid is eenzijdig, Eerder deze week hakten agenten meedogenloos in op vreedzame actievoerders.
cc-forto: Ende Gelände
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

janusweethet
janusweethet2 sep. 2018 - 8:44

quote: ''Een van de belangrijkste actiegroep tegen de gaswinning, ‘Code Rood’, benadrukt alleen geweldloze acties te voeren. Die geweldloosheid is eenzijdig,'' Dit is fake news en een pertinente leugen. Vorig jaar in Amsterdam heeft een deel van de actievoerders (met name de door Code Rood zelf uitgenodigde figuren van anarchistische organisaties met zwarte zakdoeken voor hun gezicht) zich wel degelijk misdragen: . De actievoerders, onder wie mannen en vrouwen, werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, huisvredebreuk, mishandeling en/of vernieling. https://www.ad.nl/amsterdam/actievoerders-code-rood-weer-vrij~a375fa0e/.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 sep. 2018 - 14:54

Dan hadden ze ook maar rode zakdoeken moeten gebruiken, want zo valt dat veel te veel op. Logisch dat je dan moeilijkheden krijgt.

bram.reinders
bram.reinders2 sep. 2018 - 6:03

Er waren vele Groningers aanwezig waaronder ik zelf, jammer dat jullie van een beeldschermpje weten wie er aanwezig waren en sterker nog, hoe herken je een Groninger? Het zinloze geweld door de politie was ongeoorloofd en dat krijgt een staartje. O ja, kom de volgende keer even langs om te checken wie wie is.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut22 sep. 2018 - 8:42

Ga ik zeker doen, geef het van tevoren dan even aan.

Fritz Leiber
Fritz Leiber1 sep. 2018 - 20:51

De activisten die onlangs een d.m.v. een blokkade bewust naar een confrontatie op zoek waren wat bewezen werd door hun aankondiging zich niets van aangeduide grenzen aan te trekken in duur of plaats van hun actie waren in ieder geval niet afkomstig van de Groninger bewegingen die tegen de aardgaswinning in relatie tot aardbevingsgevaar acties voeren. Het betrof een bekende verzameling van meer radicale activisten afkomstig uit heel Europa die zich richten tegen de energieconcerns en zeker niet speciaal tegen de aardgaswinning of het aardbevingsgevaar. Dat de AIVD net als dergelijke diensten in andere Europese landen daar aandacht voor heeft is niet iets nieuws en ook niet onbegrijpelijk.

4 Reacties
Karingin
Karingin1 sep. 2018 - 22:00

Nee dat lijkt me geheel legitiem inderdaad. Het inslaan op zittende demonstranten is dat echter niet.

koffieleut2
koffieleut21 sep. 2018 - 22:19

Extremisten zeker. Ik had al gekscherend alternatieve fur amsterdam erbij gezet. Mede omdat ik toch nog redelijke banden heb met de regio die nogal last heeft van voorbijdenderende treinen. Is natuurlijk niet geplaatst. Mijn eerste gedachten waren dan ook, zullen voor een groot gedeelte wel geen Groningers zijn. Uiteindelijk blijkt dat ook. Laten dit tuig gezellig krakers in Amsterdam gaan steunen ipv echt gedupeerden een slechte naam geven. Als de Groningers in opstand komen dan komen ze ook in actie. Ik denk dat de politie die handhaafde wel uit voornamelijk Groningers bestond.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 sep. 2018 - 5:05

Gelukkig dat je ons waarschuwt Fritz, zonder jou, de AIVD en de Telegraaf zouden we het niet veilig houden in Nederland. -

L.Brusselman
L.Brusselman2 sep. 2018 - 8:10

Simpelstein houdt Nederland veilig,al dat linkse tuig moet in de gaten worden gehouden. Veel van hen geloven niet eens meer wat de media berichten,het tuig. Als ze de controle over de berichtgeving kwijtraken laat de macht haar masker zakken en wordt een fascistoide corparate dictatuur zichtbaar.