Joop

AIVD en MI5 staken samenwerking Oostenrijkse diensten wegens banden Kremlin

  •  
10-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
38575612285_8a9a90cb65_z
De AIVD deelt vrijwel geen informatie meer met de Oostenrijkse binnenlandse veiligheidsdienst BVT en zou het contact zo goed als verbroken hebben, dat meldt de Oostenrijkse krant Der Standard. Reden daarvoor zijn de nauwe de banden die de extreemrechtse regeringspartij FPÖ onderhoudt met het Kremlin. Ook de Britse geheime dienst MI5 werkt om die reden niet langer wezenlijk samen met Oostenrijkse diensten, bevestigt het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz aan Reuters.
In Oostenrijk regeert sinds eind 2017 een coalitie van de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ. De partij werd opgericht door oud-nazi’s en komt regelmatig in het nieuws met antisemitische en/of racistische schandalen. De FPÖ tekende in 2016 een officieel vriendschapsverbond met Verenigd Rusland, de partij van president Poetin. De samenwerking werd niet stopgezet toen de FPÖ in de regering kwam.
De FPÖ is weliswaar niet de grootste partij in de coalitie, maar levert wel de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken die over de veiligheidsdiensten gaan. Vorig jaar maart werd een politie-inval gedaan bij inlichtingendienst BVT , waarbij documenten uit een onderzoek naar extreem-rechtse groeperingen in beslag werden genomen. Volgens Oostenrijkse media vond de inval plaats op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Purper Floyd
Purper Floyd10 apr. 2019 - 17:34

Half Europa koopt gewoon gas bij die Russen, maar een beetje normale relatie kan dan weer niet kennelijk. Lekker onconsequent en hypocriet.

3 Reacties
Purper Floyd
Purper Floyd10 apr. 2019 - 17:35

On=in

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 apr. 2019 - 22:47

Tsja. De meeste drugsverslaafden kopen hun waar bij criminelen. Moeten die dan ook streven naar 'een beetje normale relatie'?

henk-alexander
henk-alexander12 apr. 2019 - 12:54

Pas als wij (westerse 'exceptionals') zonder al te veel bloedvergieten in Rusland een regime change hebben bewerkstelligd - zoals we dat o.a. ook in Libië en Irak voor elkaar hebben gekregen - kunnen we een 'normale relatie' opbouwen, zodat we voor zo lang het nog duurt zonder scrupules Russisch gas kunnen afnemen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 apr. 2019 - 10:30

Apart dat zogenaamde patriottisch-nationalistische bewegingen zoals hier de FPÖ, zolang ze nog niet alle macht naar zich toegetrokken hebben, eerst vaak optreden als een soort vijfde colonne voor een buitenlandse mogendheid. Zie ook de betrekkingen van de NSB in de jaren dertig met Nazi-Duitsand. Volkomen terecht dat er geen contact meer is met de BVT zolang dit soort proto-landverraders daar aan de knoppen zitten.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 apr. 2019 - 18:14

Ik constateer tot mijn genoegen dat het patriottisch-nationalistische NAVO-blok scheurtjes begint te vertonen: Turkije, Oostenrijk, wie volgt? Polen en Hongarije?

Purper Floyd
Purper Floyd10 apr. 2019 - 20:12

HM, Oostenrijk is geen lid van de NATO, dus wat is je punt ?

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 apr. 2019 - 21:00

Purper Floyd slaat mijn hoop met en mokerslag de bodem in.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 apr. 2019 - 21:56

Purper Floyd - Hoe komt dat eigenlijk?

Zlazoj Slivek
Zlazoj Slivek10 apr. 2019 - 9:27

We zijn toch niet in oorlog met Rusland? Wat is er mis met vriendschappelijke banden? We gaan er naar Olympische Spelen, een WK voetbal, etc..

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 apr. 2019 - 12:53

We zijn niet in oorlog, maar zolang het Kremlin politieke tegenstanders vergiftigd, andere landen binnen valt, anti EU partijen financieel steunt, dictatoriale bewinden steunt, zijn ze geen vrienden. En dus niet te vertrouwen.

henk-alexander
henk-alexander10 apr. 2019 - 13:23

'We zijn toch niet in oorlog met Rusland?' Jawel, volgens de westerse MSM zijn we verwikkeld in een 'hybride' oorlog.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 apr. 2019 - 17:02

Martin van der Linde - Dan zou de VS bovenaan de list behoren te staan van de landen waarmee Nederland niet samenwerkt - List of authoritarian regimes supported by the United States: https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States.html

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 apr. 2019 - 17:57

'We zijn toch niet in oorlog met Rusland? ' Nee, maar Putin is gezien zijn staat van dienst zo ongeveer de laatste met wie je een beetje vriendschappeijk gaat lopen doen. MH17, vermoorde journalisten, banden met extreem rechts. Hij valt net zoals Trump, Erdogan, Modi, Bolsenaro, Orbàn, Duterte etc in de categorie: foute alfamannetjes!

Zlazoj Slivek
Zlazoj Slivek11 apr. 2019 - 20:07

We zijn toch handelspartner van elkaar? P-a-r-t-n-e-r. Voor miljarden gaat er over en weer tussen Nederland en Rusland, beetje hypocriet dan om miljarden te pompen in dat regime eigenlijk.