Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Airbnb maakt van je huiskamer een restaurant

  •  
07-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
air_300.jpg
Nieuwe dienst tart alle regelgeving ... Gaan overheden dit toestaan? En zo nee, kunnen ze er wel iets tegen doen?
Veiligheidsvoorschriften, hygiëneregels en alcoholvergunningen. Airbnb heeft er een handje van dergelijke regelgeving aan de laars te lappen, dan wel buiten spel te zetten, en gaat daar nu nog een stap verder in. Het internetbedrijf dat van ieders huis een herberg maakt door woningen makkelijk op internet tijdelijk te huur aan te bieden probeert volgens hetzelfde systeem ook een restaurantservice uit.
Airbnb werkt simpel, je maakt wat foto’s van je interieur, zegt voor hoeveel personen je het wilt verhuren en voor hoe lang. Aanvankelijk was het bedoeld als dienst voor mensen die zelf met vakantie gaan en ondertussen hun huis willen verhuren maar doordat het zo efficiënt werkt is het inmiddels een heuse concurrent voor hotels. Sommige overheden, zoals Amsterdam, proberen de dienst aan banden te leggen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
8294926371_674e1485eb_z
Nu breidt Airbnb het werkterrein uit. Reuters meldt dat het bedrijf in San Francisco experimenteert met een restaurantservice. Amateurkoks kunnen hun huiskamer omtoveren tot gelegenheidsrestaurant. In een proef die dinsdag begon werd onder meer voor 25 dollar een driegangenmenu aangeboden. Zoals gebruikelijk rekent Airbnb voor zichzelf provisie met als resultaat dat het bedrijf inmiddels een waarde heeft van 10 miljard dollar.
Het idee van maaltijden aanbieden door particulieren is niet nieuw. Zo stelt de internationaal opererende Nederlandse dienst  Thuisafgehaald.nl particulieren in staat tegen betaling te koken voor ‘hun buren’. Maar net als bij de appartementenverhuur kan Airbnb ook in deze markt snel een de facto  monopolie vestigen met een veel grotere impact. Zo wordt in Nederland onder meer de afname van het aanbod aan studentenkamers geweten aan de internetdienst.
Het is onduidelijk hoe het experiment zal uitpakken. Volgens de wet is het in San Francisco – en een groot deel van de rest van de wereld – verboden om zonder vergunning maaltijden te verkopen. De warendienst in de Californische stad kan boetes tot 3000 dollar uitdelen. Die worden opgelegd aan de particulier in kwestie, de dienst zelf gaat net als bij de kamerverhuur altijd vrijuit. Airbnb is een van de vele start-ups die met behulp van technologie tracht bestaande wetgeving irrelevant dan wel onpraktisch te verklaren, zoals bijvoorbeeld ook de taxidienst Uber die nu op 17 miljard wordt gewaardeerd en eveneens een wereldwijd monopolie aan het vestigen is.
cc-foto: Justin Pickard

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

edgarmat
edgarmat7 jun. 2014 - 6:28

En elk huishouden dat meedoet met Airbnb, valt dan onder de Patriot Act...

HanvanderHorst1
HanvanderHorst17 jun. 2014 - 6:28

Men wilde de participatiesamenleving. Men krijgt de participatiesamenleving.

RobGeurtsen
RobGeurtsen7 jun. 2014 - 6:28

Er is echt niet sprake van grote ravijnen tussen overheden en burgers of Airbnb http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3668680/2014/06/07/Airbnb-gaat-gemeente-Amsterdam-helpen.dhtml

Julia2
Julia27 jun. 2014 - 6:28

Laat de woonfunctie, en de regelgeving die er voor geldt, de woonfunctie anders krijg je op een gegeven moment toch ellende.

RobGeurtsen
RobGeurtsen7 jun. 2014 - 6:28

't is allemaal wel een beetje ophef over niets. Dat is misschien lastig om te lezen en welvalliger om te negeren, maar er is weinig mis met AirBNB, maar wel met de mensen die allerlei internet handel drijven en doen alsof hun illegale daden okay zijn, dat ze daarmee de innovatie helpen. Muziek illegaal downloaden met de grootste onzin argumenten goed praten, was er ook zo één. Aan huis een vreetschuur openen en dan het vreemd vinden dat je je moet houden aan afspraken over hygiëne en voedselbetrouwbaarheid, is dat vreemd, voel je dan belemmerd. We hebben in de wereld een paar afspraken gemaakt waarbij je als consument kan vertrouwen op minimum kwaliteit, en niet alleen de nauwelijks bestaande markt-werking als ordening en kwaliteitsbewaking toelaten. Voor mensen die zaken met toeristen aan huis doen zijn er een paar regels die heel eenvoudig zijn: Betaal toeristenbelasting aan de gemeente. Doe je het zelf niet dan wordt zegt AirBNB na verloop van tijd dat je een naheffing krijgt of ze verhogen de marges, verkleinen jouw opbrengst. Geef je inkomsten op aan de belasting. Het is nogal flauw en hypocriet om te zeiken op joop.nl over internationale bedrijven die belasting ontwijken, terwijl je zelf waarschijnlijk belasting ontduikt, hetgeen strafbaar is. Woon je in een huurhuis dan mag je wellicht vanuit huis, ook vanwege bestemmingsplan geen commerciële activiteiten met bezoekers vanuit je woning doen. Vraag toestemming, en verifieer bij de gemeente... Ontstaan er door je succes klachten van buren over de aanloop dan ben je echt de klos als je illegaal bezig was. Huis uit en zo. Airbnb heeft ook een tijdje adressen gehad waar mensen bed en vlees konden huren... dat lijkt me al helemaal niet handig. Begin niet via Airbnb te experimenteren met 'sekswerk' er zijn verstandigere methodes. Trouwens Airbnb zet je op een zwarte lijst als het uit komt. Oftewel er is in de wereld van internet business helemaal niets nieuws aan de hand, en er wordt door Airbnb heel wat zorgvuldiger geopereerd dan internetsites die nieuws en artikelen publiceren van freelancers zonder dat de freelancers er geld voor krijgen. Verder is het allemaal aan de burger zelf, en niet de schuld van Airbnb.

MichelReiziger
MichelReiziger7 jun. 2014 - 6:28

Over hygienne, veiligheidsvoroschriften....alcohol regels... Een overheid die nauwlijks controleert (merendeels alleen op basis van klachten) Ik zou zeker in Nederland nog eerder een 'woon'restaurant vertrouwen. De betrokkenheid, druk, commercieel belang alles staat niet in vergelijking met de reguliere horeca.

Michiel Online
Michiel Online7 jun. 2014 - 6:28

Dit is een ontwikkeling die je niet kan stoppen. Horeca- en hotelpersoneel worden slecht behandeld, hotels zijn beperkt in interieur en design, ze geven in vergelijking met airbnb zo'n beetje allemaal dezelfde service en je betaald indirect voor services die je niet wil. Alle services op 1 plek is ook niet meer zo nodig met internet omdat je alles kan vinden op je smartphone. Wat we moeten hebben is veiligheid via internet, en als we dat hebben dan kunnen mensen zoveel via internet doen! Koop de hackers over de wereld uit, want ze hebben nu misschien de digitale wereld, maar ze hebben buiten illegale praktijken geen fysieke macht. Moet je wel even zorgen dat je je eigen zaakjes op orde hebt, overheid. *wijst met een vingertje*

Sarah45
Sarah457 jun. 2014 - 6:28

Decennia lang van alles en nog wat gedogen op het internet - ten behoeve van de eigen investeringen en het 'pleasen' van bedrijfsbobo's - bijt de overheid nu in de staart (Holland Casino anyone?). Drastisch ingrijpen om de verloren tijd in te halen zal precies datzelfde bewerkstelligen. Sterker nog, daar wordt op gerekend.

DitBenIk2
DitBenIk27 jun. 2014 - 6:28

Wat een gek verhaal. Airbnb is slechts een platform waar je als 'ondernemer' een bepaald product kunt aanbieden. Nu is het aan de aanbieder van het product om aan de regels te voldoen. Het lijkt mij nu zelfs makkelijker voor de overheid om te controleren. Ze hoeven alleen Airbnb door te struinen.

Ansie2
Ansie27 jun. 2014 - 6:28

Mooi initiatief. De angst voor een monopolie is ongegrond, immers in een vrije markt is geen ruimte voor monopolies. Monopolies ontstaan alleen in door Overheid gereguleerde samenlevingen. Denk aan vergunningen, quota, Staatsbedrijven etc. Het is bemoedigend te zien dat mensen toch altijd weer een weg vinden los van Staatsbemoeienis!

2 Reacties
datkanniet
datkanniet7 jun. 2014 - 6:28

Op de vrije markt is er een grote kans op monopolievorming. Als bedrijven 100% vrijheid krijgen nemen ze elkaar over tot er maar één overblijft.

ratio2
ratio27 jun. 2014 - 6:28

Het probleem is niet een monopolie van de dienst die het aanbiedt. Het probleem, vanuit de overheid geredeneerd, is dat alle restaurants nu aan voorschriften moeten voldoen die de voedselveiligheid waarborgen, en dat ze btw enzo moeten afdragen. Deze dienst maakt het mogelijk/makkelijk dat er restaurants worden gestart die niet aan de regels voldoen. En het is leuk dat dat de reputatie van zo'n restaurant niet ten goede komt, maar de eerste 10 gasten kunnen dan al in het ziekenhuis liggen met salmonella. Plus, hoe zou jij het vinden als je in een appartementje woont en de buren links en rechts hebben allebei een leuk goedlopend thuisrestaurantje? Elke avond 5-10 man over de vloer, veel herrie, parkeeroverlast wellicht? Je mag het er best mee eens zijn dat dit gebeurt, maar de regels rondom voedselhygiene en bestemmingsbeleid zijn er met een reden. Als we besluiten dat dit allemaal mag, dan moet ook alle controle op gewone restaurants worden afgeschaft, en moeten bestemmingsplannen eigenlijk overboord. Want waarom zou Jantje via AirBnB wel allerlei commerciële activiteiten mogen ontplooien en Pietje die netjes een echt restaurant wil beginnen wel opeens allerlei regels moeten hanteren. En wat is het volgende? Ik zie al de volgende markt-opening voor AirBnB: thuis-café's. Zeg maar de zuipketen voor de grote stad. Waarom niet? Smijt het rookverbod en het alcoholverbod voor 18-minners ook maar meteen bij het vuilnis.

ALenig
ALenig7 jun. 2014 - 6:28

Wat mij dan weer opvalt aan de foto is de telefoonterreur aan tafel. De zes mensen aan de tafel hebben allemaal hun telefoon in de hand of binnen handbereik.

2 Reacties
Mursili2
Mursili27 jun. 2014 - 6:28

Dat viel mij ook het eerst op...

PeterDraman
PeterDraman7 jun. 2014 - 6:28

Als die mensen zich daar prettig mee voelen wat maakt dat dan uit?

jooptheDutchman
jooptheDutchman7 jun. 2014 - 6:28

Airbnb vervangt de overheids regelgeving met een transparant systeem van klanten-feedback. Als het niet hygienisch is krijgt de hele wereld dat te horen. De Horeca kan zich ook aanpassen aan de 21ste eeuw, in plaats van naar de overheid te lopen voor "bescherming".

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen7 jun. 2014 - 6:28

Joop, dat zou vroeger ook gewerkt hebben? Laat me niet lachen... Geld verdienen, dan moet je een wettelijke ondergrens van kwaliteit leveren, waar mensen blindelings op kunnen vertrouwen. Yelp e.d. website zijn niet voor iedereen toegankelijk, en de commentaren zijn niet te vertrouwen. Een onafhnakelijk namens de burger opererende overheid, die door parlement gecontroleerd wordt is de meest onafhankelijke toetser.

ColorHugo949
ColorHugo9497 jun. 2014 - 6:28

Mensen zoeken altijd nieuwe uitdagingen, regelgeving loopt altijd achter marktontwikkelingen aan. Internet verbindt vraag en aanbod. Kan me wel voorstellen dat de horeca en hotel branche gelijk speelveld willen. Wij zaten laatst in prachtig Airbnb historisch apartement op de markt in Brussel... koning te rijk en zoveel meer privacy dan in een hotel. Smoor nieuwe initiatieven niet gelijk met overload aan regelgeving en harmonisatie. Het zijn natuurlijk ook voordeliger oplossingen voor dagje uit in de crisis en ook de andere horeca en hotels profiteren van extra economische activiteit.

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen7 jun. 2014 - 6:28

'regelgeving loopt altijd achter marktontwikkelingen aan' wat een flauwekul. De meeste innovatie komt tot stand via overheden, via vroegtijdige regelgeving, financiering, en proefprojecten... Wat AirBNB is al decennia oud. Vroeger had je bed and breakfast, in eenvoudige onderkomens... in badplaatsen werden mensen gestimuleerd om te verhuren. Welvaaart verhogend, en het spaarde veel infrastructurele investeringen uit, muv van wegen en parkeerplaatsen.

edgarmat
edgarmat7 jun. 2014 - 6:28

@Ans: "Mooi initiatief. De angst voor een monopolie is ongegrond, immers in een vrije markt is geen ruimte voor monopolies. Monopolies ontstaan alleen in door Overheid gereguleerde samenlevingen. Denk aan vergunningen, quota, Staatsbedrijven etc." Pardon? Bedrijven willen juist monopolies. En die ontstaan ook omdat, ongereguleerd, de groten de kleintjes opkopen. Alleen open source kan een tegenhanger vormen voor monopolisten.

3 Reacties
Ansie2
Ansie27 jun. 2014 - 6:28

Nee Edgar, dat is een misverstand. In een vrije markt is geen plaats voor monopolies, omdat het iedereen vrij staat te gaan concurreren met de monopolist als de kwaliteit van het product te laag is of de prijs te hoog! Monopolies onstaan alleen door Staat-reguleringen (vergunningen, quota etc.)

RobGeurtsen
RobGeurtsen7 jun. 2014 - 6:28

@Edgar waar baseer je de wetmatigheid dat monopolies ontstaan in overheidsgereguleerde markten?

Julia2
Julia27 jun. 2014 - 6:28

Hoe denkt u dat de kamer van koophandel ontstaan is?