Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
En elk huishouden dat meedoet met Airbnb, valt dan onder de Patriot Act...
Men wilde de participatiesamenleving. Men krijgt de participatiesamenleving.
Er is echt niet sprake van grote ravijnen tussen overheden en burgers of Airbnb http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3668680/2014/06/07/Airbnb-gaat-gemeente-Amsterdam-helpen.dhtml
Laat de woonfunctie, en de regelgeving die er voor geldt, de woonfunctie anders krijg je op een gegeven moment toch ellende.
't is allemaal wel een beetje ophef over niets. Dat is misschien lastig om te lezen en welvalliger om te negeren, maar er is weinig mis met AirBNB, maar wel met de mensen die allerlei internet handel drijven en doen alsof hun illegale daden okay zijn, dat ze daarmee de innovatie helpen. Muziek illegaal downloaden met de grootste onzin argumenten goed praten, was er ook zo één. Aan huis een vreetschuur openen en dan het vreemd vinden dat je je moet houden aan afspraken over hygiëne en voedselbetrouwbaarheid, is dat vreemd, voel je dan belemmerd. We hebben in de wereld een paar afspraken gemaakt waarbij je als consument kan vertrouwen op minimum kwaliteit, en niet alleen de nauwelijks bestaande markt-werking als ordening en kwaliteitsbewaking toelaten. Voor mensen die zaken met toeristen aan huis doen zijn er een paar regels die heel eenvoudig zijn: Betaal toeristenbelasting aan de gemeente. Doe je het zelf niet dan wordt zegt AirBNB na verloop van tijd dat je een naheffing krijgt of ze verhogen de marges, verkleinen jouw opbrengst. Geef je inkomsten op aan de belasting. Het is nogal flauw en hypocriet om te zeiken op joop.nl over internationale bedrijven die belasting ontwijken, terwijl je zelf waarschijnlijk belasting ontduikt, hetgeen strafbaar is. Woon je in een huurhuis dan mag je wellicht vanuit huis, ook vanwege bestemmingsplan geen commerciële activiteiten met bezoekers vanuit je woning doen. Vraag toestemming, en verifieer bij de gemeente... Ontstaan er door je succes klachten van buren over de aanloop dan ben je echt de klos als je illegaal bezig was. Huis uit en zo. Airbnb heeft ook een tijdje adressen gehad waar mensen bed en vlees konden huren... dat lijkt me al helemaal niet handig. Begin niet via Airbnb te experimenteren met 'sekswerk' er zijn verstandigere methodes. Trouwens Airbnb zet je op een zwarte lijst als het uit komt. Oftewel er is in de wereld van internet business helemaal niets nieuws aan de hand, en er wordt door Airbnb heel wat zorgvuldiger geopereerd dan internetsites die nieuws en artikelen publiceren van freelancers zonder dat de freelancers er geld voor krijgen. Verder is het allemaal aan de burger zelf, en niet de schuld van Airbnb.
Over hygienne, veiligheidsvoroschriften....alcohol regels... Een overheid die nauwlijks controleert (merendeels alleen op basis van klachten) Ik zou zeker in Nederland nog eerder een 'woon'restaurant vertrouwen. De betrokkenheid, druk, commercieel belang alles staat niet in vergelijking met de reguliere horeca.
Dit is een ontwikkeling die je niet kan stoppen. Horeca- en hotelpersoneel worden slecht behandeld, hotels zijn beperkt in interieur en design, ze geven in vergelijking met airbnb zo'n beetje allemaal dezelfde service en je betaald indirect voor services die je niet wil. Alle services op 1 plek is ook niet meer zo nodig met internet omdat je alles kan vinden op je smartphone. Wat we moeten hebben is veiligheid via internet, en als we dat hebben dan kunnen mensen zoveel via internet doen! Koop de hackers over de wereld uit, want ze hebben nu misschien de digitale wereld, maar ze hebben buiten illegale praktijken geen fysieke macht. Moet je wel even zorgen dat je je eigen zaakjes op orde hebt, overheid. *wijst met een vingertje*
Decennia lang van alles en nog wat gedogen op het internet - ten behoeve van de eigen investeringen en het 'pleasen' van bedrijfsbobo's - bijt de overheid nu in de staart (Holland Casino anyone?). Drastisch ingrijpen om de verloren tijd in te halen zal precies datzelfde bewerkstelligen. Sterker nog, daar wordt op gerekend.
Wat een gek verhaal. Airbnb is slechts een platform waar je als 'ondernemer' een bepaald product kunt aanbieden. Nu is het aan de aanbieder van het product om aan de regels te voldoen. Het lijkt mij nu zelfs makkelijker voor de overheid om te controleren. Ze hoeven alleen Airbnb door te struinen.
Mooi initiatief. De angst voor een monopolie is ongegrond, immers in een vrije markt is geen ruimte voor monopolies. Monopolies ontstaan alleen in door Overheid gereguleerde samenlevingen. Denk aan vergunningen, quota, Staatsbedrijven etc. Het is bemoedigend te zien dat mensen toch altijd weer een weg vinden los van Staatsbemoeienis!
Op de vrije markt is er een grote kans op monopolievorming. Als bedrijven 100% vrijheid krijgen nemen ze elkaar over tot er maar één overblijft.
Het probleem is niet een monopolie van de dienst die het aanbiedt. Het probleem, vanuit de overheid geredeneerd, is dat alle restaurants nu aan voorschriften moeten voldoen die de voedselveiligheid waarborgen, en dat ze btw enzo moeten afdragen. Deze dienst maakt het mogelijk/makkelijk dat er restaurants worden gestart die niet aan de regels voldoen. En het is leuk dat dat de reputatie van zo'n restaurant niet ten goede komt, maar de eerste 10 gasten kunnen dan al in het ziekenhuis liggen met salmonella. Plus, hoe zou jij het vinden als je in een appartementje woont en de buren links en rechts hebben allebei een leuk goedlopend thuisrestaurantje? Elke avond 5-10 man over de vloer, veel herrie, parkeeroverlast wellicht? Je mag het er best mee eens zijn dat dit gebeurt, maar de regels rondom voedselhygiene en bestemmingsbeleid zijn er met een reden. Als we besluiten dat dit allemaal mag, dan moet ook alle controle op gewone restaurants worden afgeschaft, en moeten bestemmingsplannen eigenlijk overboord. Want waarom zou Jantje via AirBnB wel allerlei commerciële activiteiten mogen ontplooien en Pietje die netjes een echt restaurant wil beginnen wel opeens allerlei regels moeten hanteren. En wat is het volgende? Ik zie al de volgende markt-opening voor AirBnB: thuis-café's. Zeg maar de zuipketen voor de grote stad. Waarom niet? Smijt het rookverbod en het alcoholverbod voor 18-minners ook maar meteen bij het vuilnis.
Wat mij dan weer opvalt aan de foto is de telefoonterreur aan tafel. De zes mensen aan de tafel hebben allemaal hun telefoon in de hand of binnen handbereik.
Airbnb vervangt de overheids regelgeving met een transparant systeem van klanten-feedback. Als het niet hygienisch is krijgt de hele wereld dat te horen. De Horeca kan zich ook aanpassen aan de 21ste eeuw, in plaats van naar de overheid te lopen voor "bescherming".
Joop, dat zou vroeger ook gewerkt hebben? Laat me niet lachen... Geld verdienen, dan moet je een wettelijke ondergrens van kwaliteit leveren, waar mensen blindelings op kunnen vertrouwen. Yelp e.d. website zijn niet voor iedereen toegankelijk, en de commentaren zijn niet te vertrouwen. Een onafhnakelijk namens de burger opererende overheid, die door parlement gecontroleerd wordt is de meest onafhankelijke toetser.
Mensen zoeken altijd nieuwe uitdagingen, regelgeving loopt altijd achter marktontwikkelingen aan. Internet verbindt vraag en aanbod. Kan me wel voorstellen dat de horeca en hotel branche gelijk speelveld willen. Wij zaten laatst in prachtig Airbnb historisch apartement op de markt in Brussel... koning te rijk en zoveel meer privacy dan in een hotel. Smoor nieuwe initiatieven niet gelijk met overload aan regelgeving en harmonisatie. Het zijn natuurlijk ook voordeliger oplossingen voor dagje uit in de crisis en ook de andere horeca en hotels profiteren van extra economische activiteit.
'regelgeving loopt altijd achter marktontwikkelingen aan' wat een flauwekul. De meeste innovatie komt tot stand via overheden, via vroegtijdige regelgeving, financiering, en proefprojecten... Wat AirBNB is al decennia oud. Vroeger had je bed and breakfast, in eenvoudige onderkomens... in badplaatsen werden mensen gestimuleerd om te verhuren. Welvaaart verhogend, en het spaarde veel infrastructurele investeringen uit, muv van wegen en parkeerplaatsen.
@Ans: "Mooi initiatief. De angst voor een monopolie is ongegrond, immers in een vrije markt is geen ruimte voor monopolies. Monopolies ontstaan alleen in door Overheid gereguleerde samenlevingen. Denk aan vergunningen, quota, Staatsbedrijven etc." Pardon? Bedrijven willen juist monopolies. En die ontstaan ook omdat, ongereguleerd, de groten de kleintjes opkopen. Alleen open source kan een tegenhanger vormen voor monopolisten.
Nee Edgar, dat is een misverstand. In een vrije markt is geen plaats voor monopolies, omdat het iedereen vrij staat te gaan concurreren met de monopolist als de kwaliteit van het product te laag is of de prijs te hoog! Monopolies onstaan alleen door Staat-reguleringen (vergunningen, quota etc.)
@Edgar waar baseer je de wetmatigheid dat monopolies ontstaan in overheidsgereguleerde markten?