Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Airbnb is het spookhuis waarvoor we vroeger bang waren

  •  
26-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
airbnb

© cc-foto: Instagramfotografin

Het bedrijf heeft een dozijn veiligheidsproblemen.
In een vertrouwelijk intern document van Airbnb staat dat het verhuurplatform de afgelopen jaren ruim 50 miljoen dollar heeft uitgegeven ter voorkoming van gezichtsverlies, zo meldt Olivia Carville van persbureau Bloomberg. Het was vroeger voor velen een nachtmerrie om in een spookhuis te zitten, maar miljardair Brian Chesky is er toch in geslaagd om er een waargebeurd verhaal van te maken.
Je zou het maar meemaken: je bent samen met je vriendinnen op vakantie naar een of andere toeristische trekpleister. Na voldoende alcohol te hebben geconsumeerd, neem je het verstandige besluit om vroeg naar bed te gaan. Maar dan verschijnt een man uit de donkere schaduwen van het gehuurde appartement. Hij bedreigt je met een vlijmscherp mes, sleurt je mee naar bed en maakt je slachtoffer van seksueel misbruik.
Afgelopen jaar werden er in Brussel schrikbarende beelden verspreid van een groepsverkrachting, waarbij de daders een Airbnb hadden afgehuurd als plaats delict. De feiten spreken de leugenachtige spreuken van Airbnb-vertegenwoordigers tegen. Woorden als: “toegang is gebouwd op vertrouwen en vertrouwen is gebouwd op transparantie” of “als je anonimiteit wegneemt, brengt dat het beste in de mens naar boven”  zijn klinkklare onzin als je slachtoffers ‘zwijggeld’ gaat aanbieden om je hachje te redden.
De revelatie van een eigen vertrouwens- en veiligheidsteam en haar macht om de ergste incidenten uit de media te houden, roept vragen op over de omvang van de gruweldaden die bij Airbnb plaatsvinden en het vermogen om de veiligheid van de huurders en verhuurders te waarborgen. De controversiële geheime eenheid beschrijft dat haar takenpakket bestond uit het voorkomen van schade aan het imago, bieden van ondersteuning aan slachtoffers en ervoor zorgen dat de misdrijven binnen de vier muren van het bedrijf bleven.
Investeerder Chris Sacca, die geen geld in Airbnb stak, vreesde in het begin al dat het platform bloed aan zijn handen kon krijgen vanwege moord of verkrachting. Zijn intuïtie blijkt volledig te kloppen. Het bedrijf heeft een dozijn aan veiligheidsproblemen, waarvan de meest walgelijke nu al vaak genoeg benoemd zijn. Daarbovenop komt ook nog eens: prostitutie, vandalisme, diefstal en voyeuristische gastheren die camera’s gebruikten om zich te bevredigen bij andermans romantische avonturen.
Chesky bleef glimlachen toen hij onlangs te horen kreeg dat Airbnb ruim 120 miljoen dollar heeft gegenereerd. De 39-jarige topman heeft naar eigen zeggen, ‘een goed hart’ en geeft het grootste deel aan ‘goede doelen’, waaronder zijn eigen Host Endowment Fund. Een fonds dat zogenaamd bedoeld is om te investeren “in de ideeën van zijn host”. Daarmee doelt hij natuurlijk op het briefpapier waar een geheimhoudingsplicht mee ondertekend wordt door het volgende slachtoffer, het vergoeden van zorgkosten, een vliegticket voor een familielid als emotionele steun en een fors bedrag om ervoor te zorgen dat ze zijn eigen perfecte plaatje niet in duigen laten vallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jun. 2021 - 6:15

Feitelijk doen ze dat in Nederland regulier op tal van terreinen door het afsluiten van zwijgcontracten.

Déjà vu
Déjà vu27 jun. 2021 - 0:19

Noem ze maar op: Google, Amazon, Airbnb, Apple .. etc. Amerikaanse bedrijven die gebruik maken van de Europese infrastructuur en die daar niets voor willen betalen. Zelfs niet eens belasting! Als u dergelijke bedrijven steunt, dan bent u een dief in eigen portemonnee.

Poeha2
Poeha226 jun. 2021 - 15:14

Er zijn zat hotels en hostels waar kamers gehuurd worden voor obscure zaken. Een college werkte in haar studententijd bij een landelijke keten van hotels en werd regelmatig gevraagd of er een kamer een paar uur beschikbaar is en of ze rozen op het bed kon leggen.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf26 jun. 2021 - 19:11

Diezelfde keten van hotels wordt ook regelmatig als pop-up bordeel gebruikt. Kijk maar eens op de gekende websites...

Hank Nozemans
Hank Nozemans26 jun. 2021 - 13:04

Als je zo gaat redeneren, dan is de woningbouwvereniging ook medeplichtig aan tal van misdrijven.

Hakkepuf
Hakkepuf26 jun. 2021 - 10:53

Volgens mij is AirBnB een platform voor kamerverhuur. Ze plaatsen een advertentie op hun website en ze regelen de betaling. Als gast ga je naar het verblijf toe Vroeger ging het ongeveer hetzelfde. Een hotel/pension/ben and breakfast plaatst een advertentie in een reisgids. Als gast ga je naar het verblijf toe. Nu gebeurt er in het verblijf iets verschrikkelijks. Is AirBnB daar verantwoordelijk voor? Is de reisgids er verantwoordelijk voor? Beetje vreemde redenering. Ik denk daarom dat het stukje meer geschreven is uit 'rolkofferhaat' dan om aandacht te vragen voor gevaren bij het overnachten in Bed and Breakfasts, pensions en hotels.

5 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij26 jun. 2021 - 15:57

Als jij iets niet alleen promoot, maar vervolgens ook een percentage van de omzet opeist, zul je vroeg of laat ook een zekere verantwoordelijkheid krijgen. Dat zie je ook bij Facebook en Twitter, als je actief geld verdient met wat anderen opschrijven, dan wordt je medeverantwoordelijk voor de inhoud als die anderen haatzaaien of bedreigen.

EenMening
EenMening26 jun. 2021 - 16:32

@Hakkepuf Er is wel een groot verschil met de “traditionele” overnachtingsmogelijkheden. Er is bij AirBnB vrijwel geen toezicht, wat wetteloosheid en misbruik in de hand werkt.

Poeha2
Poeha226 jun. 2021 - 18:57

Een mening: ik mag toch hopen dat er in mijn hotelkamer geen toezicht is.

Hakkepuf
Hakkepuf26 jun. 2021 - 19:10

@Een Mening. Ik heb vrees ik iets teveel Amerikaanse films gezien waarbij het in hotels ook niet helemaal pluis was. Dirty Harry, No country for old men etc.

Pater
Pater27 jun. 2021 - 1:03

Fransss heeft groot gelijk. Dit soort digitale platforms eist altijd (niet alleen bij AirBnB) een deel van de winst maar ontkent vervolgens iedere verantwoordelijkheid, zodat ze zich in hun ogen ook niet aan regels hoeven te houden. Dat is totaal krom.