Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Airbnb als asielzoekerscentrum

  •  
27-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51202457097_98f978b7ca_k

© cc-foto: Ivan Radic

Wie weet heeft Silicon Valley voor elk van de wereldproblemen gewoon een tech CEO met een Twitter account
De CEO van Airbnb, Brian Chesky, kondigde via Twitter aan wereldwijd gratis onderdak te willen bieden aan 20.000 Afghanen op de vlucht. En hij roept andere bedrijven op om ook in actie te komen. De CEO van gezondheidsdiensten platform Hims & Hers, Andrew Dudum, raakte geïnspireerd en biedt 10.000 gratis zorgsessies.
Opvang bij de mensen thuis. Een mooie uiting van medemenselijkheid. Airbnb biedt al sinds Orkaan Sandy in 2012 onderdak aan slachtoffers van crises.
20.000 is net zoveel als het totaal aantal Afghanen in de VS voor de Vexit. Maar het is een fractie van de 2,5 miljoen gevluchte Afghanen sinds de invasie. En minder dan de 30.000 eerste generatie Afghanen in Nederland. De regering Biden houdt nu rekening met slechts 50.000 evacués; volgens sommige Amerikaanse politici zouden dat er tenminste 200.000 moeten zijn.
Het is de vraag of evacués hier voldoende mee uit de voeten kunnen. Kunnen de benodigde ondersteuning en voorzieningen geboden worden op zoveel verschillende locaties wereldwijd? Gaan hosts zorgen voor de formele asielprocedures? En wat te denken van taalbarrières, eten, kleding, zakgeld, wassen, vervoer, educatie, integratie, werk, medische verzorging, verzekeringen.
En wat te doen met buren van de Airbnb’s die geen vergoeding krijgen? Niet iedereen zit te wachten op nieuwkomers, zo laten de recente AZC rellen in het dorpje Harskamp zien. Het asielzoekerscentrum daar vangt 800 Afghanen op, ten opzichte van 3500 inwoners. Gastvrijheid ja, maar liever geen honderden gasten in mijn achtertuin. Een beetje als het windmolenprotest van yuppen in Amsterdam IJburg, maar dan xenofober.
original-7eef7d0c-222b-42c4-b4e2-1dccb8b9f76f
Aan de andere kant, een gegeven paard mag wat scheve tanden hebben. En wie weet heeft Silicon Valley voor elk van deze problemen gewoon een tech CEO met een Twitter account. De CEO van Duolingo voor taallessen, UberEat voor eten, Coursera voor onderwijs. Het is wachten op de volgende ‘mondiale’ aanbieding. En als de opvang toch niet klikt, dan geven nieuwkomers toch gewoon een lage rating? En bij te heftige protesten boeken ze een andere kamer.
Toch is het de vraag of Airbnb en Hims & Hers met met hun initiatieven in Nederland wel van toegevoegde waarde kunnen zijn. Hier worden mensen immers al opgevangen via COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, in centrale azc’s. En basis medische zorg is hier al gratis beschikbaar.
Hoewel, ook hier zijn genoeg nieuwkomers. Maar dan op de huizenmarkt, op zoek naar een betaalbare woning. En we hebben tienduizenden dak- en thuislozen. Voor die laatste doelgroep is de Regenboog Groep zelfs al begonnen om woningeigenaren te werven. Misschien kan Airbnb hen gratis woonruimte aanbieden? Om wat te compenseren voor de torenhoge kosten van een woning. Of de massa’s anonieme toeristen in de buurt. Over een invasie gesproken.
En die evacués? Zolang het Witte Huis niet op Airbnb staat, zou Biden zelf zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Geen Ubers, maar vliegtuigen. Geen Airbnb, maar voldoende, menswaardige opvang.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Mini2
Mini228 aug. 2021 - 5:01

Het is gewoon goedkope reclame, niet meer niet minder.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 aug. 2021 - 15:39

Airbnb heeft zelf geen woningen dus de vraag is hoeveel mensen hieraan mee willen doen. Maar goed een tweetje uitsturen is natuurlijk altijd makkelijk.

Rick Hofland
Rick Hofland27 aug. 2021 - 12:40

Bij ons in Nederland zijn er veel mensen die zo veel mogelijk vluchtelingen en migranten welkom te heten en dat klinkt allemaal heel erg humaan, maar stel dat we zeer soepel worden naar Afghanen en wie dan ook waar die ook maar vandaan komt, zelfs als het uit een veilig land is. Dan kijken we al snel aan tegen honderduizenden nieuwkomers per jaar. Mijn vraag is dan hoe we dat maatschappelijk voor elkaar moeten krijgen en daarbij ook nog zorg, onderwijs, onderdak en kans op werk willen bieden? En wat te denken van natuur en milieuvraagtstukken dat dit met zich meebrengt? Is het niet beter als een stel knappe koppen eerst eens samen gaan bepalen hoeveel mensen wij als land op kunnen nemen met behoud van onze andere maatschappelijke doelstellingen?

3 Reacties
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles27 aug. 2021 - 17:44

U bent gewoon xenofoob, de wereld is van iedereen en Nederland is groot genoeg!

Mini2
Mini228 aug. 2021 - 4:59

@Rick Ja maar Rick, dat zijn praktische vragen. Daar houden ze hier niet zo van, het gaat er om dat je je 'goed kunt voelen' door te zeggen dat je hier heel veel vluchtelingen en migranten wil hebben. Wat er verder met die mensen gebeurd interesseert niemand.

Kaas2
Kaas228 aug. 2021 - 9:40

Dat is juist het mooie van dit voorstel! Je kunt ze zelf in huis nemen. Zelf de weg wijzen in Nederland. Zelf voorbereiden op een zelfstandig leven in Nederland!!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2021 - 11:51

150 kamerleden uit hun huis zetten en afghanen erin zei wilden zo nodig oorlog voeren tegen een land dat ons niets misdaan had dus laten zij maar voor de oplossing zorgen die huizen van ze zijn groot genoeg om meerdere gezinnen te huisvesten dus dat tikt lekker aan die kamerleden zelf kunnen best naar het veilige afghanistan dan

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2021 - 11:53

Nu hoor ik u al zeggen : "maar de SP was tegen" De SP is voor de NAVO en beweren zelfs dat die democratie brengen en je kunt niet voor de NAVO zijn en tegen de oorlog .

adriek
adriek27 aug. 2021 - 14:37

"De SP is tegen de ontwikkeling van de regionaal gerichte oude Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) naar een wereldwijd opererende NAVO als offensieve en agressieve interventiemacht." De SP is realistisch genoeg om te beseffen dat we niet zonder goede defensie kunnen, ik neem dat Griezel dat ook vindt?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 aug. 2021 - 15:38

@Griezel "je kunt niet voor de NAVO zijn en tegen de oorlo" Hoezo niet? NAVO is een defensief bondgenootschap. De meeste NAVO landen, helaas Nederland niet, hebben dan ook vriendelijk bedankt voor de illegale onzinoorlog tegen Irak.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2021 - 16:08

Nee Griezel ziet de NAVO als een verlengstuk van de Amerikaanse oorlogslust en de SP weet dat donders goed ook wel . Eerst waren ze tegen de NAVO maar als je niet voor de NAVO bent kun je nooit regeren dus dat zal hun afweging wel geweest zijn De NAVO is niet voor onze veiligheid dat slaat nergens op . Defensie is verdediging en geen aanval

Eid
Eid28 aug. 2021 - 8:00

@Griezel Maar nou even eerlijk, en niet met dat woordgekunstel: Dus als de NAVO als verdedigingsorganisatie verder gaat dan zou je ook bereidt zijn daar 2% aan bij te dragen, of krijgen we dan weer zo'n free-riders verhaal?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 aug. 2021 - 13:17

Nee de NAVO is kwaadaardig en dient te worden opgeheven

Kaas2
Kaas227 aug. 2021 - 9:03

Geweldig idee! Gezien de reacties op dit forum en de "welkom" protesten gaat dit in Nederland een groot succes worden! Bijkomend voordeel is dat de integratie sneller verloopt op deze manier.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles27 aug. 2021 - 8:52

Goed geformuleerd. Hier is alles beschikbaar inderdaad maar uitstroom uit de AZC’s vindt niet plaats want er is nauwelijks woonruimte vrij. En die yuppen in Amsterdam moeten niet zeuren, hier wonen er nog geen 20.000 mensen die ook stroom gebruiken maar we hebben hier 80 mega-windmolens draaien. In Amsterdam zijn er 50 keer meer gebruikers van stroom maar zie daar geen 4.000 windmolens opgesteld worden. Volstrekt krankzinnige situatie naar mijn bescheiden mening.

Joopinie
Joopinie27 aug. 2021 - 8:51

En zo blijven de VS met hun bedrijven zich toch met Afghanen bemoeien. Ze springen als vanouds over de wetten en werkelijkheid van andere landen en continenten heen. Verbijsterend hoe amerikaanse bedrijven die bekend staat om hun uitbuitende houding naar lageloners ineens op politiek vlak de linkse activist spelen. Wat is hun volgende doel? De Afghaan "krijgt" een airbnb-hutje maar dan wel even werken voor airbnb? Laten we dat soort bedrijven a.u.b. buiten de nationale en lokale politiek houden.

1 Reactie
Eid
Eid28 aug. 2021 - 8:02

@Joop Maar dan wilt u vast wel actief deelnemen in Takecarebnb en nou eens niet alleen met woorden maar ook met daden iemand opvangen?