Joop

Ai Weiwei kleurt Berlijn oranje voor vluchtelingen

  •  
15-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft de zuilen van het Berlijnse concertgebouw behangen met 14.000 reddingsvesten. De vesten zijn op het Griekse eiland Lesbos achtergelaten door vluchtelingen die er hun levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee mee hebben gewaagd. Het project van Ai is ter nagedachtenis aan de mensen die de overtocht niet overleefden en een aanklacht tegen de manier waarop Europa omgaat met de vluchtelingencrisis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 feb. 2016 - 0:24

Mooi! Een goede, sterke en belangrijke boodschap, aan de hele wereld, van deze wereldberoemde kunstenaar: bravo en chapeau (net zoals sommige wereldberoemde filmsterren gedaan hebben, met o.a. Meryl Streep en George Clooney, onlangs, in Berlijn, bij de Berlijn Filmfestival 2016). Mijn petje af aan hen allemaal.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2016 - 10:45

De achtergebleven rotzooi op Lesbos is hergebruikt voornamelijk ter meerdere glorie van Ai Weiwei.

nananua
nananua15 feb. 2016 - 22:57

Mhhh, is er sprake van vluchten als Turkije, Macedonië, Servië, Slovenië en Oostenrijk doorkruist worden om uiteindelijk in Berlijn aan te komen? Ik zou wellicht hetzelfde doen met mijn gezin, maar spreek niet van vluchten als je op zoek bent naar best gedekte tafel.

crumb2
crumb215 feb. 2016 - 22:12

Ik had begrepen dat al die zwemvesten én de rubberbootjes uit China kwamen. Hij had ze beter aan het hek van de Chinese ambassade kunnen hangen. Wat doet Griekenland trouwens met al die rubberbootjes ? Of mogen ze gewoon terug naar Turkije voor hergebruik ?

Doppert2
Doppert215 feb. 2016 - 20:09

Waarom de zuilen van het Berlijnse concertgebouw en niet EU-gebouw in Brussel? Volgens mij is er niemand die bij of voor dit concertgebouw werkt, verantwoordelijk voor dode vluchtelingen. In Brussel daarentegen...

Moeder Pietje
Moeder Pietje15 feb. 2016 - 18:54

Zou deze kunstenaar in Amerika, toch door vriend en vijand gezien als de erkende troublemaker in het Midden Oosten, ook dit project kunnen neer zetten?

Hank Nozemans
Hank Nozemans15 feb. 2016 - 17:23

Misschien moet dhr WeiWei dit protest in China of Saudie Arabie houden, dat zou redelijker zijn.

Okke2
Okke215 feb. 2016 - 17:17

wat is het massive and powerful statement? Dat Ai Weiwei er geen problemen mee heeft te scoren over de rug van duizenden vluchtelingen?

MeneerdeWit
MeneerdeWit15 feb. 2016 - 16:16

Ik wordt cynisch van dit soort zgnde statements. Het gaat vnl voorbij aan de dromen die aan vluchtelingen worden verkocht door de mensensmokkelaars die met hun brakke bootjes kapitalen verdienen. Daarnaast vind ik dat de EU al heel veel doet voor vluchtelingen en dan vooral Dld (vorige jaar meer dan een miljoen vluchtelingen opnemen). Het is bijzonder gemakkelijk scoren in een land dat al tot haar grenzen gaat betreffende de opvang van vluchtelingen. Laat deze man zijn statement proberen te maken in een stinkend rijk land als Saoedie Arabie, dat geen enkele vluchteling toelaat maar wel aan de bakermat staat van deze hele crisis door al die partijen te sponsoren die landen als Syrie en Libie destabiliseren.

Joop2
Joop215 feb. 2016 - 16:03

"een aanklacht tegen de manier waarop Europa omgaat met de vluchtelingencrisis" Ach zo, natuurlijk we nemen er nog niet genoeg op, en het huis met de miele is niet groot genoeg. En daarom mag deze mediageile nep activist zijn rommel als kunst promoten. Bah, schei toch uit, laat deze lutser gewoon gaan werken in een vluchtelingen kamp als hij daadwerkelijk wat wil bijdragen ipv beetje de verheven kunstenaar uit te hangen over de rug van verdronken gelukszoekers.

P. Zwinkels
P. Zwinkels15 feb. 2016 - 15:41

Van afstand lijken het net shoarma rollen

Hell You
Hell You15 feb. 2016 - 15:10

Geweldig!

Double2
Double215 feb. 2016 - 15:03

Knullig. Welk punt wil Aiweeewee hier nou mee maken?