Joop

AI geeft vrouw die 18 jaar geleden haar spraakvermogen verloor haar eigen stem terug

  •  
27-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1316 keer bekeken
  •  

Ann Johnson verloor 18 jaar geleden haar spraakvermogen als gevolg van een beroerte maar volgens wetenschappers van de University of California San Francisco (UCSF) is de 48-jarige vrouw nu een pionier met een technologie om haar de capaciteit om te spreken terug te geven. Bij de beroerte heeft Johnson haar geestelijke vermogens behouden maar is ze vrijwel geheel verlamd geraakt, waaronder de spieren om te kunnen spreken. Op de hersenen van Johnson is een apparaat aangesloten dat in staat is de  signalen op te vangen waarmee de spraakspieren - tevergeefs - worden aangestuurd.. Die signalen worden vervolgens met behulp van AI omgezet in een sprekend portret op een videoscherm. Hoe dat precies werkt wordt helder uitgelegd in de video. Het gaat om een vocabulaire van zo'n duizend woorden waarvan de signalen herkend worden. Daarmee zou het volgens de wetenschappers in de toekomst mogelijk moeten worden om via een dergelijke avatar te communiceren. Om haar eigen stem te emuleren is een oude opname gebruikt van een speech die ze gaf op haar huwelijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Mathijsco
Mathijsco27 aug. 2023 - 16:07

Het mooiste zou zijn, als het principe -na langdurig testen en goed bevonden- straks als een soort prothese geimplementeerd kan worden. Dan moet het daarna natuurlijk wel helemaal 'fool proof' beveiligd en offline zijn, want anders zou men weer iemands stem kunnen 'hacken'. We staan qua AI-toepassingen nog maar aan het begin.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas27 aug. 2023 - 20:13

Ja, dat zou het mooiste zijn, maar met de ban op allerlei grondstoffen die deze techniek nodig heeft, zie ik het niet snel gebeuren. In ieder geval niet voor de gewone man en vrouw want onbetaalbaar.

Oki Doki
Oki Doki27 aug. 2023 - 14:39

Steeds verwonder ik me weer hoe mensen door blijven gaan ondanks alles en dan vraag ik me af waarom, maar dan realiseer ik me dat ze geen keuze hebben. Het is wel mooi dat er steeds meer ontwikkelingen zijn op medisch gebied, maar of je een behandeling wilt ondergaan of niet moet een vrijwillige keuze zijn van de patiënt. Als er geen andere mogelijkheden worden geboden dan wordt een persoon als het ware gedwongen om de behandeling te ondergaan en dan is een mens net een soort proefdier. Er is geen kwaliteit van leven, maar je moet door, zodat er behandelingen op je getest kunnen worden. Goed, als je dat wil, maar niet als je het niet wil.

4 Reacties
DAS13
DAS1327 aug. 2023 - 17:01

Om met dit soort onderzoeken mee te kunnen doen, en dus een proefdier te worden, moet je je zelf vrijwillig opgeven. En dan is het nog maar de vraag of je geselecteerd wordt. Dus niets verplichte behandeling en gedwongen behandelingen ondergaan. Weet niet welk ziekenhuis u normaliter bezoekt mocht dat nodig zijn. Zelfs in academische Ziekenhuizen waar onderzoek, nieuwe technieken en medisch studenten norm zijn, is niets verplicht.

Oki Doki
Oki Doki27 aug. 2023 - 19:13

DAS 13 Maar misschien willen mensen wel euthanasie, maar als dat niet kan dan blijven er weinig mogelijkheden over dan te proberen het leven minder ondraaglijk te maken door elke behandeling te nemen die er bestaat. Dat is niet per se altijd wat alle patiënten eigenlijk zouden willen. En daarom vind ik het geen vrijwillige keuze.

Karingin
Karingin27 aug. 2023 - 19:35

Ja maar hoe vrijwillig is dat he, als leek ga je af op wat je dokter je vertelt, dus het is wel degelijk mogelijk dat die je uit eigen belang een behandeling aanpraat die niet nodig is. Dat gebeurt in de reguliere zorg behoorlijk vaak, zo las ik gister in een artikel van een gepensioneerd arts/hoogleraar, die een boek geschreven heeft over hoe ongelooflijk verrot ons zorgstelsel is. Want die artsen zijn niet in loondienst maar moeten gewoon productie draaien om geld te verdienen. Zie hier het interview (let op; betaalmuur) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/oud-hoogleraar-ziet-een-commune-van-medisch-specialisten-het-zorgsysteem-is-moreel-failliet~b5d822227/

Daslief
Daslief28 aug. 2023 - 8:05

@Karingin dank voor het artikel. Ook te lezen op Reddit (geen betaalmuur): https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/162qmq2/oudhoogleraar_ziet_een_commune_van_medisch/?rdt=47232 Niet heel verbazend (helaas)... bijvoorbeeld FTM publiceerde een paar jaar geleden een vergelijkbaar artikel 'Ziekenhuizen willen suikerbaby's niet kwijt': https://www.ftm.nl/artikelen/glucosebaby-s-en-de-ziekenhuislobby (begin van het artikel ook te lezen op: https://kiesklimaat.nl/article/Ziekenhuizen-willen-suikerbabys-niet-kwijt)

Poppy Dumas
Poppy Dumas27 aug. 2023 - 13:40

De functie van de aanvullende avatar ontging me eerst even omdat ze bij die door haarzelf via AI geëmuleerde toch zelf met haar gezicht gezien wordt totdat ik bedacht dat er met AI ook de mogelijkheid ontstaat om haar gezichtsmimiek toe te voegen waar haar eigen verlamd is.

badgast
badgast27 aug. 2023 - 13:39

Het lijkt me dat er wat fouten zijn gemaakt bij het schrijven van dit artikel. Als de dame in kwestie nu 30 is, en 18 jaar geleden door een beroerte haar stem kwijtraakte, lijkt het me niet te verkopen dat haar stemgeluid komt uit een opname van een speech die ze voor haar uiterlijk gaf. Dat zou dan namelijk 18+ jaar geleden moeten zijn geweest. Toen de jongedame 12 was, dus. Amerika is een raar land maar er reden niet veel 12-jarigen in het huwelijk. Reactie redactie: Dank, gecorrigeerd.

 (Bewerkt door redactie)