Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Ahold onttrekt miljarden aan de Nederlandse economie

  •  
13-01-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
P3540940

© cc-foto: Frankllin Heijnen

Medewerkers van Ahold-winkels als Albert Heijn, Gall&Gall, Etos en Bol.com zetten deze coronacrisis mega-omzetten neer. Ahold laat de medewerkers nauwelijks meedelen in de winst, maar steekt wel 1 miljard in de aankoop van eigen aandelen. Wie heeft daar wat aan? Het wordt tijd dat Ahold de winst die wij als consument het bedrijf bezorgen, ook laat terugstromen in onze economie.
Door Rodrigo Fernandez (senior onderzoeker, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen – SOMO) en Özcan Colak (bestuurder FNV Handel)
Terwijl schoonmakers, vakkenvullers, distributiewerkers en vrachtwagenchauffeurs doorwerken, lockdown of niet, kijken de directieleden van Ahold verlekkerd naar de spectaculaire stijging van de omzet. Die lag de afgelopen kwartalen ruim 15% hoger dan vorig jaar. Niet vanwege goed ondernemerschap, maar omdat andere sectoren dicht moesten. Hoewel werknemers onder vaak onveilige omstandigheden hun werk moeten doen en hiermee voor de fantastische financiële resultaten hebben gezorgd, gaan bestuurders onvermoeibaar door met het ruimhartig belonen van de aandeelhouders, waaronder zichzelf, en het kort houden van de werknemers en de rest van de keten.
Opvallend is dat Ahold onlangs aankondigde om voor 1 miljard euro aan eigen aandelen te willen inkopen. Dit is pure kapitaalvernietiging en heeft weinig met ondernemen te maken. Dividend komt tenminste nog bij de aandeelhouder terecht. De inkoop van eigen aandelen gaat slechts indirect naar de aandeelhouder. Het dividend per aandeel wordt uitsluitend hoger, omdat het aantal uitstaande aandelen kleiner wordt. Ook stijgt de winst per aandeel, waar de bestuurders op afgerekend worden. Dit is dus een makkelijke knop om aan te draaien.
Van 2007 tot en met 2019 heeft Ahold voor maar liefst 11,7 miljard aan aandelen ingekocht, nu gevold door nog een miljard. De schuld die het bedrijf had is niet afgelost met het overtollige geld, maar werd opgevoerd van 3 miljard euro in 2010 tot 6,6 miljard in 2019. Dit is in lijn met de analyse van de Bank voor Internationale Betalingen. De inkoop van eigen aandelen is vooral bedoeld om de verhouding tussen het vreemd en eigen vermogen te veranderen. Bedrijven lenen geld om het de aandeelhouder cadeau te doen.
Ahold rechtvaardigt het onttrekken van deze miljarden aan het bedrijf, in een bericht aan de aandeelhouders, door te stellen dat het voldoende kapitaal heeft om de noodzakelijke investeringen te doen en het daarom de ‘excessieve liquiditeit’ cadeau doet aan de aandeelhouder. Het is een visieloze boodschap van bestuurders die zelf een persoonlijk belang hebben bij het kunstmatig op de korte termijn oppompen van de aandelenkoers. Bestuurders van Ahold (net als andere beurgenoteerde ondernemingen) ontvangen het grootste deel van salaris in de vorm van aandelen.
De rest van de keten van toeleveranciers en de medewerkers krijgen een heel ander verhaal te horen van Ahold. Onder het mom van de ‘onzekere toekomst’ houdt de directie de hand op de knip. Kijk bijvoorbeeld naar de medewerkers van Albert Heijn, die momenteel in een strijd verwikkeld zijn met hun directie over een loonsverhoging. In Nederland werken zo’n 100.000 mensen bij Albert Heijn, verdeeld over 31.000 FTE. De bruto uurlonen in de winkels liggen tussen de 4 euro en 11,35 euro. Minimum(jeugd)loon dus.
Winkelmedewerkers willen dat hun lonen stijgen met ten minste 5 %. Dat zou Albert Heijn per jaar een kleine 65 miljoen euro kosten. Een fractie van het miljard dat jaarlijks besteed wordt aan de inkoop van eigen aandelen. Wat gebeurt er aan de onderhandelingstafel? Albert Heijn zegt samen met de andere supermarkten niet alleen ‘nee’ tegen een loonsverhoging, het bedrijf wil ook de zondagtoeslagen halveren. Hierdoor zou de medewerkers in plaats van waardering voor al hun inzet in de coronatijd zelfs een achteruitgang van hun loon te wachten staan.
De mensen die beslissen over het laag houden van de lonen van de winkelmedewerkers, boeren zelf goed. ‘Topman’ Frans Muller van Ahold verdiende in 2019 ruim 4,3 miljoen euro. Dat is maar liefst 165 keer meer dan een volwassen vakkenvuller.
Ahold is helaas niet uniek. In totaal hebben Nederlandse beursgenoteerde bedrijven (min de financiële sector) van 2000 tot en met 2018 gezamenlijk voor 147 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht. Dit komt bovenop het uitgekeerde dividend van 308 miljard euro in deze periode. Ondertussen nam de totale schuld van deze bedrijven toe van 37 procent van de omzet tot 59 procent. Deze overmatige beloning van de aandeelhouder heeft negatieve macro-economische gevolgen. Investeringen en lonen blijven achter en bestedingen worden steeds meer uitgesteld of gedaan op krediet.
De winkels van Ahold worden deze crisis op een voorsprong gezet. Het wordt tijd dat het bedrijf iets terugdoet voor de maatschappij. Dat kan om te beginnen door via een loonsverhoging een deel van de enorme winsten te laten terugvloeien in onze economie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Jansen7
Jansen714 jan. 2021 - 8:56

Zelfs één (vermoedelijke) spindocter geeft het al toe. Ahold wil ook de zondag-toeslagen aanpakken want ze vinden dat werknemers teveel verdienen. We kunnen er schande over spreken of we kunnen anders gaan stemmen dan we de laatste 30 jaar hebben gedaan. Want als je hetzelfde blijft stemmen dan zullen Ahold en consorten dit gedrag blijven uitvoeren: verlagen van de reële lonen en arbeidsvoorwaarden (tenzij de vakbond een incidentele overwinning boekt) om de aandeelhouders nog rijker te maken.

2 Reacties
Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 14:13

Dit is toch een zaak tussen werkgever en werknemer (bonden) om af te spreken in de CAO. Of gaat de overheid de cao's afsluiten?

Jansen7
Jansen715 jan. 2021 - 8:55

@Jozias: je gaat er vanuit dat de afspraken gelijkwaardig zijn. Maar we zien dat Ahold vindt dat aandeelhouders niet genoeg hebben en dat vakkenvullers teveel verdienen. Misschien is het inderdaad beter dat een echt socialistische overheid zich hiermee gaat bemoeien (dat sluit heel veel linkse partijen uit trouwens).

Markzelluf
Markzelluf13 jan. 2021 - 14:36

Rodrigo heeft het niet helemaal begrepen of hij houdt bewust informatie achter. Het uitkeren van dividend of het terugkopen van aandelen, maakt aandeelhouders niet per se rijker.Ppin je € 100 bij een geldautomaat en stop je het geld in je portemonnee, dan ben je hierdoor ook niet rijker of armer geworden. Zelfde verhaal voor aandelen. Het dividend dat Ahold uitkeert, komt inderdaad bij aandeelhouders terecht. De bekendste zijn de pensioenfondsen, die dat vervolgens weer uitkeren aan pensioengerechtigden. Zij leven van dat geld en kopen er allerlei spullen voor. Kortom, door geld over te maken aan de aandeelhouders/pensioenfondsen onttrekt een bedrijf geen geld aan de samenleving maar geeft het juist geld aan die samenleving! En dan dat verhaal over de 'Nederlandse' economie, want inderdaad, sommige aandeelhouders zijn buitenlanders. Het kan best zo zijn dat een Spanjaard een levensverzekering heeft afgesloten en dat dit geld belegd is in aandelen Ahold. Dan gebeurt er iets heel ergs: dat dividend gaat naar die Spanjaard en die geeft het uit, misschien wel in Spanje zelf! Dat moeten we niet hebben, begrijp ik van Rodrigo. Wat wordt het Rodrigo? Een 'muur' om Nederland om dit soort uitwassen te voorkomen?

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 15:12

Ik denk dat de aandeelhouders die hun aandelen ter inkoop aanbieden er wel rijker van worden. Anders zijn het zogenoemde 'domme aandeelhouders'. 'Kortom, door geld over te maken aan de aandeelhouders/pensioenfondsen onttrekt een bedrijf geen geld aan de samenleving maar geeft het juist geld aan die samenleving!' Nee, ondernemen met dat geld is de manier om dit geld in omloop te brengen, niet een soort van 'trickle down' variant.

Markzelluf
Markzelluf13 jan. 2021 - 16:47

Stock, als ze hun aandelen verkopen, zijn het geen aandeelhouders meer. Prima ook om jouw advies op te volgen om met dat geld weer te gaan ondernemen - de kapitalistische moraal is jou niet vreemd, merk ik - maar Ahold stelt zich blijkbaar op het standpunt daar niet genoeg rendabele kansen voor te zien. Daarom geven ze het geld aan aandeelhouders (terug).

The Apple
The Apple13 jan. 2021 - 19:30

Er bestaat geen verschil tussen arm en rijk, want omdat we allemaal zijn aangesloten bij de pensioenfondsen zijn we allemaal even rijk, is de leugen van de aandeelhouders die hun geld zelf hebben belegd en niet via een pensioenfondsen.

EricDonkaew
EricDonkaew14 jan. 2021 - 3:51

@Apple ------------------------------------- Het kan ook beide, zoals ik het doe. Het voordeel van zelf beleggen is dat (koers)winst op aandelen bij jezelf terecht komt en niet bij allerlei heren in driedelige pakken met een hoop blabla. Ik zou ook geen moreel bezwaar kunnen noemen tegen individueel beleggen in vergelijking met pensioenfondsbeleggen.

The Apple
The Apple14 jan. 2021 - 22:09

EricDonkaew - Men zou alle aandelen moeten omzetten in leningen, zodat de inspanningen van het bedrijf niet langer zijn gericht op het bevredigen van korte termijn belangen van de aandeelhouders, maar op de bloei van het bedrijf zelf. Het is helemaal niet mijn bedoeling om daar moralistisch over te doen. Mijn stelling is dat dat grote -positieve- gevolgen zou hebben, niet voor de beurshandel, maar wel voor de reële economie.

Norsemen
Norsemen13 jan. 2021 - 13:55

Dat het goed zou zijn voor NL als de AH zijn winsten laat terugvloeien in de Nederlandse economie ben ik het mee eens. Maar dat ze nu handelen zoals ze handelen moet je de politiek kwalijk nemen, niet de AH.

The Apple
The Apple13 jan. 2021 - 13:47

Alle aandelen omzetten in leningen. Dan zijn de voormalige aandeelhouders nog steeds even rijk en hebben ze zelfs een vast inkomen.

3 Reacties
ValsPlat
ValsPlat13 jan. 2021 - 14:38

Maar wie is na deze fantastische actie de eigenaar van het concern?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 jan. 2021 - 15:55

De vakkenvullers

The Apple
The Apple13 jan. 2021 - 19:24

De werknemers. Zelfs bij de CEO's staat dan het belang van het bedrijf voorop en niet langer dat van de aandeelhouders en omdat er niet langer kapitaal wordt onttrokken aan het bedrijf, behalve voor de rente (en eventueel de aflossing) breken er gouden tijden aan voor iedereen die er werkt.

Rutger Groot
Rutger Groot13 jan. 2021 - 12:56

"Opvallend is dat Ahold onlangs aankondigde om voor 1 miljard euro aan eigen aandelen te willen inkopen. Dit is pure kapitaalvernietiging en heeft weinig met ondernemen te maken. Dividend komt tenminste nog bij de aandeelhouder terecht. De inkoop van eigen aandelen gaat slechts indirect naar de aandeelhouder." Dit heeft alles met het ondernemen van een beursgenoteerde onderneming te maken en het is zeker geen kapitaalvernietiging (gaat er iets weg dan? - en dat is het nl. ook niet bij aflossen van schulden). Het bedrag dat gebruikt wordt voor de inkoop van aandelen kan weer worden gebruikt door de aandeelhouders en verwachte hogere dividentuitkeringen kunnen ook door de aandeelhouders weer anders worden ingezet. Door inkoop aandelen neemt het eigen vermogen AF. En hogere dividenten betekent ook meer belastinginkomen dmv dividentbelasting. Snap wel dat de FNV graag ziet dat er ook iets naar de werknemers gaat, maar wees dan ook realistisch. Ten eerste door niet voor iedereen 5% te vragen, maar een 'lump sum' bedrag want anders gaat het meeste van deze verhoging naar de toch al goed verdienende medewerkers - terwijl je toch zou willen dat de minder goed betaalde banen hier het meeste voordeel van hebben. En ten tweede door je niet stuk te bijten in toeslagen, die binnen de huidige economische trends niet meer reeel zijn, zoals 100% toeslag op zondag.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 15:14

'gaat er iets weg dan?' Ja, 1 miljard euro begrijp ik.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 15:15

'Door inkoop aandelen neemt het eigen vermogen AF. ' Oh, ik zie dat een meer een vraag was die je hardop stelde?

Wilma3
Wilma313 jan. 2021 - 12:39

Het wordt tijd dat Ahold de winst die wij als consument het bedrijf bezorgen, ook laat terugstromen in onze economie. Juist! Laat ze in deze periode maar een extra toeslag op de belasting betalen wat toegaat naar de ondernemers en medewerkers van bedrijven die hun baan door corona is kwijtgeraakt. ondertussen hebben ze ook de prijzen van hun artikelen verhoogd. Laten ze ook maar wat van de prijzen af halen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 jan. 2021 - 12:30

Als AH zo doorgaat, kan ik natuurlijk altijd naar al die andere supermarkten en hoop ik dat veel anderen zullen volgen.✌✌

1 Reactie
Wilma3
Wilma313 jan. 2021 - 12:41

Oh en jij denkt dat de JUMBO een ander beleid heeft?. Die hebben ook de prijzen verhoogd. Het personeel heeft een soort bonus gehad maar een loonsverhoging zit er ook daar niet in. Het duurt niet lang meer dan hebben we alleen nog de AH, de Jumbo, Aldi en Lidl.

Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 11:53

Ja natuurlijk maar waarom genuanceerd zijn als je het 'grootkapitaal' kan aanpakken?

erikbos
erikbos13 jan. 2021 - 11:47

Wat een vreemde kop over het onttrekken van miljarden aan de Nederlandse economie. Als Ahold aandelen inkoopt zijn er dus partijen die aandelen verkopen en dus weer geld hebben om ergens anders in te investeren. Denk aan een pensioenfonds dat zijn beleggingsportefeuille aanpast. Dat geld blijft dus gewoon in de economie alleen heeft een andere bestemming gekregen.

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman13 jan. 2021 - 12:52

Erik, de spijker op de kop. Dat geld blijft in de Economie. Net als het door de ECB uitgestrooide kapitaal, zeer veel miljarden, in de economie zou blijven als dat niet in bestaande huizen of iets dergelijks gestoken wordt. Prognose dit jaar: 5% stijging.

Satya
Satya13 jan. 2021 - 14:00

Er staat ook Nederlandse economie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 15:35

Als je geld in de handen van een actieve onderneming gelijk wil stellen met geld in de handen van passieve investeerders, dan heb je gelijk.

stassnl
stassnl13 jan. 2021 - 17:03

Zeker als je bedenkt dat de meer dan de helft van de winst in de USA wordt gemaakt. Dus er gaat geld van Amerika naar nl

erikbos
erikbos13 jan. 2021 - 18:45

@stokkickhuysen Als het geld bij AH op de rekening staat te versloffen gebeurt er niet veel mee. En dat het in handen komt van passieve investeerders is uw aanname. Wie weet wordt het wel in startup's geinvesteerd. Hoe dan ook het geld wordt niet onttrokken aan de economie.

LaBou
LaBou 13 jan. 2021 - 11:37

Boekhouden natuurlijk.

LaBou
LaBou 13 jan. 2021 - 11:37

Leren boehouden, lego.

Visionair NL
Visionair NL13 jan. 2021 - 10:52

Op de politiek valt niet te rekenen. Maar we kunnen we wel voor kiezen om niet bij Albert Heijn te kopen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 11:54

Want dan kan de jumbo de F1 blijven sponsoren?

Satya
Satya13 jan. 2021 - 14:00

Cancelculture.

Visionair NL
Visionair NL14 jan. 2021 - 10:08

Ongeacht je politieke overtuigingen, dit bedrijf heeft een harde les nodig.

Tom Lucassen
Tom Lucassen13 jan. 2021 - 10:48

Ik wil de schrijver van dit stuk bedanken voor het inzicht. Ik steek hier een hoop van op. Dank.

Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 10:46

Volgens mij geeft ah een corona bonus van 15% over een maandsalaris en krijgt het personeel een winstuitkering. https://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2020/10/ah-keert-coronabonus-uit-aan-medewerkers-101138751?_ga=2.171278054.793109799.1610534136-660163967.161053413 Dus dat de winst niet terugvloeit is niet waar. Ik ken de exacte situatie bij ah niet maar er kunnen verschillende goede redenen zijn om aandelen terug te kopen. Daarnaast wordt gesteld: "Dividend komt tenminste nog bij de aandeelhouder terecht. De inkoop van eigen aandelen gaat slechts indirect naar de aandeelhouder. " Dat klopt niet. Het als dividend komt de waarde van het aandeel bij terugkopen net zo goed bij de aandeelhouder terecht. Als je veel geld op de balans hebt is het niet vreemd om eigen aandelen te kopen. De rente is 0% en zo koop je een stukje van je eigen bedrijf en daar mee zeggenschap terug. Het is niet verplicht aandelen uit te geven dus waarom zou je ze niet mogen terug kopen?

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 jan. 2021 - 13:02

En vergeet de belasting niet, de winstbelasting en de btw die afgedragen wordt. Dat vloeit allemaal terug naar de overheid. Dat de consument meer koopt is AH niet aan te rekenen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 14:45

Het is hoe je het opschrijft: 15% van een maandsalaris (maandsalaris: 100%/12 = 8.8%) dus 15% van 8.3% = een bonus van 1.25% van een jaarsalaris. Als je dit tijdens de loonronde uovereenkomt dan noemen we dit 'inflatiecorrectie'. Op een modaal inkomen van 35.000 is dat toch 500 euro. Nothing to sneeze at, maar uiteindelijk toch een magere compensatie. En daar moet je jezelf dus blootstellen aan corona, anders van de belegger, die lekker thuis blijft zitten en die samen 1.000,000,000 euro zien binnenkomen. Over de leiding: de target bonus (dus wat ze krijgen als ze hun doelen halen) is 100%. Van een jaarsalaris that is,m niet van en maandsalaris. (CEO haalde in 2019 ongeveer 4.3 miljoen op: 1 miljoen basis, 3.3 miljoen bonus en aandelen. Dat is dus een bonus van 330% van een jaarsalaris Dat verschil in wat mensen krijgen als het bedrijf het (boven verwachting) goed doet is heel onduildelijk voor mij. Iemand met een modaal inkomen van 38.500 euro zou dan een bonus krijgen van 127,050 ja zo groot zijn die percentages. Kijk, dan heb je wat). Het fundamentele verschil tussen eigen aandelen inkopen en dividend snap ik trouwens niet. In beide gevallen geniet de aandeelhouder inkomen uit aandelen, bij inkoop krijgt hij ook zijn initiele investering terug. Het verschijnsel geeft wel aan dat de ondernemingsleiding van AH niet meer kan dan dat ze nu laten zien, want anders, dat ben ik met de auteur eens, hadden ze dit geld gebruikt om te ondernemen in plaats van weg te geven. In die zin is 'inkoop eigen aandelen' een symbool voor het graaien, dat 'te goed' gaat met bepaalde onderne,miongen dat ze niet eens meer weten wat met het geld te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle Silicon Valley bedrijven, maar die hadden een business die net zo makkelijk lokaal also globaal is uit te rollen. Maar dus nu ook voor de supermarkt op de hoek.

Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 15:24

@stock Je kunt de bonus onvoldoende vinden maar het is NAAST de normale winstuitkering en CAO verhogingen. Daarmee is de stelling dat de winst niet terug vloeit naar werknemers en de economie gewoonweg niet waar. Er is niet 1 belegger die een miljard krijgt. Er zijn duizenden fondsen die inderdaad iets krijgen in ruil voor hun aandelen. Of dat winst is is afhankelijk van het aankoop bedrag maar dat a aandeel is ook ooit gekocht. Ze geven geen geld weg, ze kopen aandelen en daarmee een deel van het bedrijf. Je kunt wat vinden van het inkomen van een CEO maar als hij het goed doet en hij zorgt voor een bloeiend bedrijf en meer werkgelegenheid etc

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 15:40

maar als hij het goed doet Heeft hij de Corona crisis getriggered? Arresteren die kerel!! Als AH slecht zou gaan als gevolg van een crisis zou geen inkomen kwijt raken, maar nu het goed gaat (vanwege Corona) krijgt hij er wel veel bij. Dat is asymmetrisch, en de root cause voor economische malaise. (lees bijvoorbeeld 'skin in the game' van Taleb).

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 jan. 2021 - 10:27

Ahold profiteert natuurlijk enorm van de gaten die gevallen zijn door gedwongen sluiting van o.a. de horeca. En op zich gun ik alle bedrijven hun winst etc. Maar bij Ahold zien ze natuurlijk de bui van een bepaalde corona-taks voor tierelierende bedrijven al hangen. Dus gauw even de exorbitante winsten wegsluizen zodat de fiscus straks achter het net vist. Want de kosten van de corona-crisis een beetje eerlijk middelen past natuurlijk niet in de neoliberale heilstaats-ideologie.

4 Reacties
Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 11:53

Waarom zou de fiscus achter het net vissen?

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 jan. 2021 - 13:56

Omdat winsten belast worden en "investeringen" niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2021 - 15:07

Dividend noch inkoop van eigen aandelen leidt tot een fiscale aftrekpost, Dus het geld waaruit deze inkoop wordt betaald is gewoon belast (geweest)

Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 15:16

Het geld waarmee de aandelen worden teruggekocht is winst na belastingen dus dan is daar toch gewoon belasting over betaald?

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 jan. 2021 - 9:51

De duivel piest altijd op hetzelfde hoopje. De vraag is: Hoe doet-ie dat toch? Prima stuk, dat ons iets meer inzicht verschaft in een van de meest fundamentele problemen van onze samenleving.

4 Reacties
adriek
adriek13 jan. 2021 - 10:46

Fundamentele problemen? De zegeningen van de vrije markt zul je bedoelen?

Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2021 - 11:48

Uw aanbeveling: Verplicht afdragen van te veel (?) winst aan de werknemers? Volgende stap AH nationaliseren, want o wee vrije markt?

The Apple
The Apple13 jan. 2021 - 13:45

Norm - Alle aandelen omzetten in leningen. Dan zijn de voormalige aandeelhouders nog steeds even rijk en hebben ze zelfs een vast inkomen.

Deugkeizer
Deugkeizer13 jan. 2021 - 14:34

@Norm Arbeidersraden bestaande uit werknemers die het hoofdproces binnen een onderneming uitvoeren, verplicht opgelegd door de overheid. Te vaak zie je dat bedrijven alleen geleid worden door marketeers of financials. Deze hebben vaak niks met de kwaliteit van het product te maken. Het probleem is dat er te weinig aandacht is voor het personeel dat het operationele proces uitvoert. Als we deze les eerder geleerd hadden, dan hadden we arbeidsmigranten ook een fatsoenlijke opleiding en baan kunnen geven.

Deugkeizer
Deugkeizer13 jan. 2021 - 9:10

Tja de realiteit van vandaag. Je mag blij zijn dat je werk hebt, zonder relevante papieren (en vaak ook met papieren.). Een werknemer die weg gaat omdat die meer salaris kan verdienen is vaak wel een luxe die directeuren en managers hebben, maar de rest mag daar niet aan voldoen dan zijn ze overlopers, mensen die niks afmaken, onbetrouwbaar. Een directeur die na twee jaar vertrekt is een held, een weldoener!

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander13 jan. 2021 - 11:50

@Deugkeizer De hoge heren, en de arbeider horige. 1848. Op naar verdeling van het groot-kapitaal

EricDonkaew
EricDonkaew13 jan. 2021 - 8:45

Ik zit nu een jaar in de online aandelenhandel. Gaat uitstekend, alleen de Ahold-aandelen staan al een jaar onder water. Gemiddeld zo'n 10% vergeleken met begin 2020. Zou je niet verwachten in een tijd waarin consumenten als het ware de AH worden binnengeloodst. Dus de maatschappij heeft niets aan Ahold, de werknemers niet, maar de aandeelhouders ook niet. De bestuurders dan weer wel. Dat is kennelijk de tijdgeest.

4 Reacties
Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 10:47

Als ah eigen aandelen inkoopt gaat de waarde van uw aandelen en het dividend stijgen.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard13 jan. 2021 - 11:54

Ericdonk; als je geen verstand van beleggen hebt (wat blijkt uit je reactie) doe het dan ook niet.

EricDonkaew
EricDonkaew14 jan. 2021 - 3:15

@dezeeuwgerard ------------------------------------- Op de beurs versla ik de indexen van AEX, AMX en AScX en DAX met ruime cijfers. Mijn rendementen zijn ook hoger dan die van pensioen- en beleggingsfondsen, maar wat dat laatste betreft zou dat zelfs Bokito lukken. Het gaat op de beurs om cijfers, niet om praatjes. Kennelijk doe ik het goed. 'Ahold' is voor mij een leermomentje. Het moet een beetje spannend blijven. Ik kom er nog wel achter waarom Ahold het zo opmerkelijk matig doet. Maar daar heb ik jou niet voor nodig.

The Apple
The Apple15 jan. 2021 - 11:32

Beursspeculanten, de hyena's van de economie.