Joop

Ahold boekt forse winst door coronacrisis, personeel krijgt 'middelvinger'

  •  
05-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
800px-Empty_chips_shelves_in_AH_Delft_02
Supermarktconcern AholdDelhaize heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zijn kwartaalwinst verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is het gevolg van het hamsteren van consumenten na de corona-uitbraak. De forse winst van het bedrijf vloeit rechtstreeks naar de aandeelhouders van het concern. Het personeel dat tijdens de piek van de pandemie de schappen zo goed en kwaad als het kon gevuld hield in stampvolle supermarkten, krijgt een cadeaubon van 25 euro.
‘Schrijnend’, noemt CNV-bestuurder Jacqueline Twerda het financiële beleid van het moederbedrijf van Albert Heijn. Aandeelhouders ontvangen 67 procent meer dividend dan normaliter zou worden uitgekeerd. Dat komt neer op zo’n 220 miljoen euro verdeeld over de houders van 1,1 miljard aandelen. RTL Nieuws berekende : “Als datzelfde bedrag verdeeld was onder de 380.000 personeelsleden die het supermarktbedrijf wereldwijd heeft, dan hadden ze zo’n 580 euro per persoon kunnen incasseren.”
De cadeaubon die het personeel in plaats daarvan krijgt, kan worden ingewisseld bij Bol.com, een andere dochteronderneming van AholdDelhaize. ‘Een middelvinger’, zegt Jacqueline Twerda. “Zij die middenin de coronacrisis al dat toiletpapier bijvulden krijgen vrijwel niets”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

De nuance
De nuance6 aug. 2020 - 14:45

Ahold Delhaize laat in een reactie weten dat het personeel dit jaar - naast de cadeaubon - een winstuitkering krijgt van minimaal 45 en maximaal 130 procent van vier weken salaris.

Joop Schouten
Joop Schouten5 aug. 2020 - 20:22

Ahold is er voor de groten niet voor hun kleintjes...

Gaitj
Gaitj5 aug. 2020 - 19:11

even een update: De AH-mensen krijgen een leuke bonus: https://www.telegraaf.nl/financieel/734222062/stevige-bonus-voor-personeel-albert-heijn

Cruise
Cruise5 aug. 2020 - 18:42

Als je hele artikel op rtlnieuws leest dan wijst de woordvoerder van Ahold op de jaarlijkse winstdelingsregeling als onderdeel CAO die voor al het personeel is en die dit jaar automatisch een stuk hoger uitvalt , ook voor de vakkenvullers en de kassamedewerkers. Overigens heeft Albert Heijn een supermarkt-CAO die weliswaar niet royaal is maar wel de beste onder de supermarkten met zowel betere primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden dan de concurrentie en dit weet de FNV ;bij de grootste concurrent vanAH , Jumbo , een bottem-top georganiseerd ,Brabants familiebedrijf worden de vakbonden gewoon domweg geweerd en wordt er alleen met de OR gesproken, bestaand uit voor hun inkomen van Jumbo afhankelijk leden !

3 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 aug. 2020 - 10:34

Ja, maar, feiten...

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 aug. 2020 - 18:32

@Jan Feiten: 'Maar volgens sommigen hier is China toch echt wel een voorbeeld hoe goed communisme werkt.' Wie zijn die sommigen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 aug. 2020 - 19:14

Kijk Jan,dat schiet dus niet op, zo'n feitenonderzoek op deze manier.

Handige harry
Handige harry5 aug. 2020 - 17:08

Dat is inderdaad een schijntje. Laten we wel blij wezen dat er 65.000 mensen zijn aangenomen. Dat scheelt een hoop mensen zonder baan.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 aug. 2020 - 18:35

Dus als jouw baas tonnen meer winst maakt dan voorheen, onder andere door jouw inspanning, dan ben je blij dat je werkgever meer mensen aanneemt, en jou hartelijk bedankt voor je inzet? Even een stapje terug: wat bedoel je precies met 'handig' ?

wegmetons
wegmetons5 aug. 2020 - 16:19

Die medewerkers hebben toch netjes hun overuren betaald gekregen? Dat ze wellicht wat meer hadden mogen krijgen als een cadeaubon van 25 piek kan ik me wat bij indenken. Echter toen AH verlies maakte mochten de aandeelhouders bloeden en niet het personeel, met dat gegeven is het wel terecht dat zij ook de vruchten mogen plukken als het goed gaat. Ze nemen namelijk ook het risico door hun kapitaal in Albert Heijn te steken.

Costanza
Costanza5 aug. 2020 - 15:29

Die aandeelhouders, daar zitten toch ook de pensioenfondsen tussen van het personeel? Gewoon even voor mijn begrip.

1 Reactie
Elias Unique
Elias Unique5 aug. 2020 - 16:44

Uiteraard, al mag een bedrijfspensioenfonds maar beperkt investeren in het bedrijf. Werknemers gaan pas pensioen opbouwen vanaf 21 jarige leeftijd. Veel tieners hebben dus niks aan die dividenduitkering.

Markzelluf
Markzelluf5 aug. 2020 - 14:29

Natuurlijk zouden de medewerkers een bonus moeten krijgen - en liefst ook een structurele loonsverhoging, scholing, doorgroeimogelijkheden etc. Maar ja, op individuele basis krijgen die (vaak lager geschoolden of op oproepbasis aangestelde scholieren) niks voor elkaar. Vandaar dat er vakbonden zijn, maar die zijn veel liever met allerlei andere zaken bezig als duurzaamheid, kunstenaars en dergelijke. Die hebben hun natuurlijke achterban al lang in de steek gelaten.

Kaas2
Kaas25 aug. 2020 - 13:45

Voordat je aan een baan begint spreek je met je toekomstige werk gever een bepaald bedrag af waarvoor jij bereid bent te gaan werken. Op dit bedrag heb je recht als een bedrijf even geen winst maakt maar het bedrag blijft hetzelfde als een bedrijf meer winst maakt. Wil je meer salaris als een bedrijf meer winst maakt zul je hier over moeten onderhandelen. Als je aandelen koopt koop je een stukje van het bedrijf. Niet zo gek dat je dan meer geld krijgt naarmate het bedrijf meer winst maakt. Een kado bon van 25 euro is per persoon niet veel maar doe het x het aantal werknemers en er wordt tog een gigantisch bedrag kado gedaan.

KM2
KM25 aug. 2020 - 13:40

De winst was 693 miljoen euro. Dan verdeelt men 220 miljoen daarvan over 1,1 miljard aandelen. Dat is snel gerekend 0,2 euro per aandeel. Momenteel doet 1 aandeel 25 euro. https://www.iex.nl/Aandeel-Koers/11755/Ahold-Delhaize-Koninklijke.aspx Vervolgens geeft men 380.000 personeelsleden ook nog eens 50 euro, komt neer op nog eens 19 miljoen. Ik ben verder geen econoom dus ik hoor het graag als ik een reken of formule fout gemaakt heb.

2 Reacties
KM2
KM25 aug. 2020 - 13:53

Sorry, 25 euro voor het personeel ipv 50*

Haz
Haz5 aug. 2020 - 19:39

Zoals genoemd in andere reacties, de medewerkers krijgen hun bonus nog conform winstdeling. Verder niet altijd zo zeuren met z’n allen. Tegenwoordig moet je voor alles een bonus krijgen, al is het voor simpelweg doen waarvoor je bent aangenomen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander5 aug. 2020 - 13:15

Koop niet of minder bij de supermarkt. En steek eens een keer zelf je middelvinger op naar het grootkapitaal. Voorkomt bovendien ouderwetse verplichte winkelnering( cheque die weet te goede komt aan Bol.com. Tja, hoeveel zijn we nu werkelijk opgeschoten na het uitknijpen van de veenarbeiders. Maar ja wie heeft er nog tijd om erop uit te trekken, zelf voedsel te maken of even rustig na te denken. De mallemolen van haast en je tepletter werken voorkomt even de rust te nemen en zelf even door te denken. Zo ziet Rutte en consorten het graag: gewoon normaal blijven doen!!

DiederikZeeman
DiederikZeeman5 aug. 2020 - 13:15

Werken voor je geld is ook gewoon dom. Je moet zorgen dat je rijk geboren wordt en dat andere mensen voor je werken.

1 Reactie
Martin007
Martin0075 aug. 2020 - 14:16

Of lid van de tweede kamer worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 12:11

Maar die aandeelhouders werken keihard voor hun centen hoor .

2 Reacties
MrIvez
MrIvez5 aug. 2020 - 12:44

Waarom koop je zelf geen aandelen in Ahold?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 13:23

Ik vind het niet leuk om hufter te zijn .

Aart van de aap
Aart van de aap5 aug. 2020 - 12:09

En waarom pikken mensen dit ?..........

7 Reacties
Kilted
Kilted5 aug. 2020 - 12:23

Simpel... 3/4 of van deze mensen zijn scholieren en studenten met kleine contractje voor wie het risico dat ze buiten de deur worden gezet te groot is. De macht van het groot kapitaal gesteund door Rechtsbuiten Rutte...

Frans Kwakman
Frans Kwakman5 aug. 2020 - 12:38

Het alternatief is natuurlijk dat die werknemers zelf een zaak runnen. Maar dat geeft allerlei bezwaren die niet zo eenvoudig opgelost worden. Ik neem aan dat de extra winst gewoon in het bedrijf blijft. Tot krijgen wij ook een klein stukje mee in de vorm van winstbelasting.

MrIvez
MrIvez5 aug. 2020 - 12:45

Omdat ze blijkbaar bereid zijn om het werk te doen tegen een lage beloning, ik vraag het me ook wel eens af. Als ze tezamen zouden staken heb je zo die loonsverhoging erdoor

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 13:26

[Als ze tezamen zouden staken heb je zo die loonsverhoging erdoor] Nee hoor, dat was vroeger zo. Nu vliegen ze gewoon wat goedkope krachten van elders in. Dat is de bedoeling van vrij verkeer in de EU dat je de macht van de arbeider breekt door ze te laten concurreren met elkaar.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof5 aug. 2020 - 13:28

Ga eens kijken hoeveel mensen zich organiseren in een vakbond. Als je samen een vuist maakt komt dat hogere loon er wel. Maar ja, vakbond, dat kost geld en dat doen de zuinige hollanders dan weer niet. Sukkels.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 14:19

Nee man, de vakbond is de fuckedbond geworden

Aart van de aap
Aart van de aap5 aug. 2020 - 15:06

Je hebt vakbonden en vakbonden In Amsterdam heb je wat solidariteitsnetwerken. Vloerwerk, heet dat netwerkje geloof ik. Zoek maar op. Ik zag er laatst een sticker van, in het toilet van de trein. In Rotterdam is er ook zo'n netwerkje Deze mensen weten wel meer te bereiken dan dat tamme FNV. Misschien moeten we ook allemaal collectief Albert Heijn boycotten. #boycot Albert Heijn ASAP We moeten meer lokaal gaan winkelen, denk ik, sowieso. Support je lokale economie.