Joop

AH shopt protest tegen onderbetaling om tot reclame

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-04-02 om 09.30.19
Een sympathieke actie voor de deur van een Albert Heijn in Leiden. Daar werd voor de deur door actiegroep Voor14 met stoepkrijt een hart onder de riem gestoken van de vulploegmedewerkers die de supermarkten draaiende houden in deze coronatijden. Voor14 is een groep die, aldus de eigen website streeft naar “afdwingen dat de gigantische rijkdom in Nederland eerlijker wordt verdeeld. Te beginnen met het verhogen van het minimumloon van 10 naar 14 euro per uur. Hiermee stijgt ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW.”
En die verhoging van het minimumloon was ook een van de boodschappen in stoepkrijt voor de deur. Nadat het Albert Heijn-filiaal zelf op de eigen Facebookpagina een foto deelde, was daarop alleen nog maar de tekst “Vakkenvullers we kunnen niet zonder jullie te lezen”. Wie goed kijkt, ziet dat onderaan de streep, daar waar de tekst over het minumumloon stond, de tegels er opeens heel anders bij liggen:
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Phantom3
Phantom32 apr. 2020 - 17:43

Graaiende multinationals. Geen pandemie kan ze uitroeien.

Mohawk2
Mohawk22 apr. 2020 - 15:04

Veel reageerdeers denken/lezen dat de strekking van het protest is minimumloon van alle vakkenvullers verhoogd zou moeten worden van 10 naar 14 euro per uur. Dat is een misvatting. Het huidige algemene minimumloon is ten hoogste 10 euro (plus wat dubbeltjes & centen) bruto per uur voor iedereen vanaf 21 jaar. Ben je jonger dan geldt overeenkomstig je leedtijd een lager bruto minimumuurloon. Een vakkenvuller van 17 jaar verdient beduidend minder dan die 10,- bruto. Als het hoogste minimuloon verhoogd zou worden van 10 naar 14 euro per uur voor 21+ jarige, stijgen alle andere (lagere) minimumlonen voor de overige (jongere) leeftijdsgroepen daaronder overeenkomstig mee. Tot slot: vakkenvullers van 21+ jaar kom ik in de supermarkt eigenlijk nooit tegen. Wel piepjonge van 16 à 17, die nu amper 5 euro bruto verdienen (geen tijd nu om het exacte bedrag op te zoeken, maar het is fors lager dan 10,- bruto per uur) Met van 10 naar 14 strijdt Voor14 voor een hoger minimumloon voor iedereen...

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk22 apr. 2020 - 15:11

(nog zo goed proberen te redigeren, maar het valt op je foonscherm niet mee goed te overzien of er hier&daar toch niet wat woordjes ontbreken na het schrijven van je reactie... zo ook nu weer, mijn excuses daarvoor) (de strekking van mijn reactie blijft gelukkig wel leesbaar)

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2020 - 13:17

Wel ongelofelijk dat AH denkt dat dit fotoshoppen niet tot discussie zou leiden.

Max6
Max62 apr. 2020 - 11:51

Ik kan me niet herinneren dat ik in de supermarkt ooit een vakkenvuller ben tegengekomen die 10 euro per uur verdient (?) de meeste zullen afhankelijk van hun leeftijd 3-4-5-6 euro per uur verdienen. Verder sta ik niet onwelwillend tegenover het verhogen van het minimum loon, als we dan maar een keer loslaten dat dan ook de uitkeringen mee omhoog gaan. Verhoog het minimum loon en laat werken weer lonen. En vervolgens ook niemand mopperen dat de boodschappen duurder worden.

5 Reacties
Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 13:32

Netto? Bruto?

Polletje2
Polletje22 apr. 2020 - 14:34

Max wil nog meer mensen die van een uitkering afhankelijk zijn naar de voedselbank jagen, om te voorkomen dat iemand gaat mopperen dat de boodschappen duurder worden.

Freek3
Freek32 apr. 2020 - 16:41

En vooral ook niemand mopperen dat er meer werk komt waarvoor machines en automatisering goedkoper blijkt dan mensen en men dus werkloos wordt.

Max6
Max62 apr. 2020 - 17:44

@Katootje... oh sorry @Polletje... dat zeg ik toch niet. Uitkeringen hoeven van mij niet omlaag. Consequentie van alle lonen omhoog is waarschijnlijk wel dat alles duurder zal worden, dus daar zullen de uitkeringen idd wel last van hebben. Dus misschien toch maar niet het minimum loon verhogen dan? tbv de mensen met een uitkering.

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2020 - 20:24

Max, waarom heb je zo’n hekel aan mensen die voor een minimumloon werken of in een uitkering zitten? Ik heb het idee dat je er zelf vrij comfortabel bij zit, misschien zie ik dat verkeerd. Maar mocht dat zo zijn….kun je het niet hebben dat anderen ook een beetje redelijk leven hebben? Vind je het fijn om mensen te zien verkommeren?

Joop den Uil
Joop den Uil2 apr. 2020 - 10:49

14 euro voor ongeschoolde arbeid vind ik redelijk veel; zie vakkenvuller ook als stageplek met opdoen ervaring van efficientie en klantencontacten. Bij ijn AH lopen er zeer veel jonge vakkenvullers rond; hebben er een sociale plek bij en vinden het leuker en interessanter dan aardbeine plukken of op t land te zwoegen. Dat AH stukje van foto afknipt zie ik als slordig maar geen ophef nodig; is hetzelfde als bij opkomst van een 110-tal demonstranten daar een mega-optocht te maken met tienduizenden tegenstanders.

2 Reacties
Tafelpoot
Tafelpoot2 apr. 2020 - 16:03

In normale tijden is € 14 per uur voor ongeschoolde arbeid "veel" geld. Maar nu leven we in totaal andere tijden. Corona. De kans om ernstig ziek te worden is in een supermarkt zeker aanwezig. De sussende woorden, dat het alleen maar oude mensen betreft, die door het virus getroffen worden, klopt eenvoudigweg niet. Ook jongeren worden getroffen. Misschien moeten die vakkenvullers een gevarentoeslag krijgen van enkele euro's per uur? Kan daar niet naar gekeken worden??

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2020 - 20:25

[Dat AH stukje van foto afknipt zie ik als slordig…] Je denkt dat ze een foutje maken? Dan ben je wel erg naïef.

de Boer2
de Boer22 apr. 2020 - 8:31

Het scheelt maar een letter uit het alfabet. De jaloezie, de afgunst, gaat door, zelfs in tijden van pest en cholera.

6 Reacties
Samuel Dormits
Samuel Dormits2 apr. 2020 - 9:49

Een fatsoenlijik minimumloon is jaloezie en afgunst? Een vakkenvuller is een zakkenvuller? Ik mag toch hopen dat ik je verkeerd begrijp, maar ga je anders een heel snel in een hoekje zitten schamen.

Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 10:15

de Boer Voor wie van een minimum moet leven, is jaloezie wel de minste drijfveer om te strijden voor een (geringe) loonsverhoging. Verder is de benaming "zakkenvuller" nou niet meteen een benaming die er op duidt dat iemand het geld dat hij ontvangt ook werkelijk verdient. Dus iets om jaloers op te zijn. En die afgunst (is synoniem met jaloezie) is de mens dus eigen, onder alle omstandigheden. Alleen is hier er hier geen sprake van jaloezie als een van de hoofzonden. Dan hadden ze wel iets anders bedacht dan zich afhankelijk op te stellen van de klanten en te vragen of het minimum verhoogd mag van 10 naar 14 euro.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 10:17

Het is geen afgunst om vast te stellen dat de nederige vakkenvuller in veel opzichten een stuk belangrijker is dan, ik noem maar iets, veel van de opgeblazen ego's met hun gegraai en hun dikke auto's. Het is misschien even vervelend dat de opgeblazen ego's, maar je moet maar zo denken, op je plaats gezet worden kweekt karakter.

LaBou
LaBou 2 apr. 2020 - 10:33

Jaloezie van wie, boer? Want eigenlijk denk ik dat je het dan hebt over jaloezie van de have's naar de nognetietshave's omdat ze vinden dat die eigenlijk nog te veel hebben.

gimli55
gimli552 apr. 2020 - 11:02

U hebt helemaal gelijk, het is natuurlijk hardstikke fout om misbruik te maken van de vrijheid van meningsuiting door gebruik te maken voor reclame doeleinden. De afgunst van de AH is afkeurenswaardig.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 11:38

Wellicht moet de Boer erop gewezen worden dat het een boodschap ter aanmoediging van de vakkenvullers is, geen boodschap van de vakkenvullers zelfs. Dat weet de boer wel, maar de boer is gewoon het soort mens wat geen gelegenheid voorbij laat gaan laatdunkend te doen over lageloners.

gimli55
gimli552 apr. 2020 - 8:17

Er zijn genoeg andere winkels en supermarkten behalve de AH om je boodschappen te doen, koop lokaal.

7 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof2 apr. 2020 - 8:39

Ik woon in Zaanstad, veel lokaler dan AH kun je niet krijgen ;)

madbako
madbako2 apr. 2020 - 9:06

Ik koop lokaal, en laat dat nu net de AH zijn. Klaar

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 10:44

Jan, madbako, .............................. .

gimli55
gimli552 apr. 2020 - 11:12

Ik niet, ik koop gewoon bij de boer in de buurt en die levert ook nog thuis af. Het is lokaal geproduceerd en super vers, mogelijk wat duurder en zijn het seizoensproducten. De andere noodzakelijke producten haal ik principieel niet bij de AH en tank ik ook niet bij de Shell. De bekende druppel op de gloeiende plaat, dat is zo. De AH heeft dit soort reclame toch niet nodig, de schade is groter dan de opbrengst. De mensen die boodschappen doen bij de AH blijven dat doen en het weerhoudt de nieuwe klanten nu het is uitgekomen. Eerlijk duurt het langst, is mijn devies.

madbako
madbako2 apr. 2020 - 15:40

gimli55 2 april 2020 at 13:12 Ik niet, ik koop gewoon bij de boer in de buurt Fijn voor je

Freek3
Freek32 apr. 2020 - 16:43

[Ik niet, ik koop gewoon bij de boer in de buurt] Ik weiger extra CO2 uit te stoten om naar boeren in de buurt te gaan.

gimli55
gimli552 apr. 2020 - 20:33

@Freek Dan doe je het niet, ik verplicht niemand om hetzelfde te doen als ik. Het is hoogstens een advies. Ik koop mijn verse asperges in een dorpje 15 min rijden. Net gestoken en geschild, vacuum verpakt en nog goedkoper dan bij de super. Gelukkig woon ik in het oosten, daar waar het nog rustig en betaalbaar wonen is. Iedereen groet mekaar nog vriendelijk.

P Haan
P Haan2 apr. 2020 - 8:00

14 euro per uur voor een vakkenvuller? Minimumloon 40% omhoog heeft weerslag over de gehele salaris linie, en neemt in het kielzog alle prijzen mee. Dat heeft per saldo geen enkel netto resultaat. Daarbij, hoe komt dat wc papier daar? Enig idee wat er loos is geweest in distributiecentra, en het transport? Dat er zomaar even beslist werd dat er 's nachts ook wel geleverd mocht worden betekent voor de beladers, chauffeurs en de rest van het logistieke apparaat dat ze geen rust meer kregen. De ARBO wet geldt niet meer, iedereen draait lange dagen en is op onzalige tijden aan het werk. En dat terwijl half Nederland gezellig tussen de klamme lappen ligt te stinken. Goeie actie van Albert Hein. Die snapt dat vakkenvullers maar een heel klein schakeltje in het geheel zijn.

10 Reacties
Edjeraketje
Edjeraketje2 apr. 2020 - 9:08

Heeft niets te maken met de hele linie verhogen...die juist verlagen zodat vakkenvullers beter worden gewaardeerd...oen!

Samuel Dormits
Samuel Dormits2 apr. 2020 - 9:52

Ah, ja. Dan heb ik een goed idee. Laten we alle lonen verlagen naar 2 euro per uur. Dan gaan vast alle prijzen fijn omlaag in "het kielzog". Ga eerst een onderbouw economie leren ofzo.

P Haan
P Haan2 apr. 2020 - 10:20

Een oen is een ezelruin. Ik mis het verband met de bijdrage.

Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 10:20

P Haan Als ik u goed begrijp heeft loonsverhoging dus nooit ook maar enige zin. Het verlagen van het loon van de een en het verhogen van dat van de ander, misschien vragen ze daar wel om. Weet u veel.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 10:56

P Haan, AH e.a. supermarktketens verdienen goud geld aan corona. Misschien zouden toeleveranciers, personeel waaronder ook vakkenvullers, die allemaal al jaren door hen worden afgeknepen binnen de keten van de branche, nu ook eens wat meer tot hun recht mogen komen, letterlijk en figuurlijk. .

gimli55
gimli552 apr. 2020 - 11:18

Laten we vooral hard blijven klappen, dan hoort niemand het gebrek aan echte solidariteit van neoliberaal rechts. Dat geldt natuurlijk voor de rest van de vitale beroepen. De crisis is nog niet eens voorbij en het is bussines as usual. De supermarkten die kerstwinsten hebben geboekt, sjoemelen om een positieve reclame voor zichzelf te maken. Hoe ziek ben je van geest om dit te bedenken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2020 - 13:15

heeft weerslag over de gehele salaris linie Dit had je ook kunnen zeggen over de manager en bestuurderssalarissen? We moeten komen tot een redelijke verhouding tussen wat de laagstbetaalde en de hoogstbetaalde persoon verdient in een organisatie. Dat moet los staan van j/n formeel werknemerschap. Dus als je schoonmakers in je gebouw hebt rondlopen (ik neem even aan dat dit de groep is die het minst verdient) dan zou dat het ijkpunt moeten zijn. wat een mooie verhouding is weet ik niet. Laten we eens beginnen met 1:10. Dus als de schoonmaker 25000 per jaar verdient kan de CEO met maximaal 250K naar huis gaan. Wil hij meer, zeg eens 1 mio, dan moet de schoonmaker dus naar huis met 100K Bij AH betekent dat dat de CEO blij zou moetn zijn met dit initiatief, want opeens gaat zijn verdiencapaciteit omhooog van 100 per uur naar 140 per uur. En dan zit je opeens op 250K. En dan is de CEO natuurlijk de bofkont, want hij heeft capaciteit om overuren te maken en op die manier het gat groter te maken.

LaBou
LaBou 2 apr. 2020 - 16:04

"En dat terwijl half Nederland gezellig tussen de klamme lappen ligt te stinken." Kijk, zo denkt P Haan dus over de mensen die noodgedwongen thuis zitten, met een verlaagd inkomen t.g.v. arbeidstijdverkorting dan wel helemaal zonder omdat ze als zzp-er moesten werken.

P Haan
P Haan2 apr. 2020 - 17:21

@Samuel, Doe jij dan een thuiscursusje logistiek? @Labou, Die lopen geen corona risico. Laat daar geen misverstanden over bestaan. Als die naar buiten gaan is dat een keuze, geen verplichting. Financiële klappen gaan we allemaal krijgen, dat is geen verrassing. Sterker nog, die krijgen we al. Maar daar kan je, bij leven en welzijn, je weg in vinden. En nu was ik aan het typen 'dat lossen we samen wel op' maar terwijl ik dat deed realiseerde ik me, dat het voor grote groepen steeds meer ieder voor zich begint te worden. We worden nu geconfronteerd met bedrijven die gebruik maken van de regelingen, en evengoed weigeren om werk uit te voeren. Een ziekenhuis is een complex bedrijf, met een complexe technische installatie. Daar moet onderhoud gepleegd worden, en van de mensen die dat moeten doen haken er nu steeds meer af. Want die willen voor zichzelf kiezen. En dat geldt voor veel meer plaatsen en werkplekken.

LaBou
LaBou 2 apr. 2020 - 20:47

P Haan kan natuurlijk heel veel woorden bij elkaar gooien maar aan het eind van het verhaal blijft de conclusie hetzelfde: hij heeft niets over voor mensen die noodgedwongen niets kunnen doen. Hij vindt dat " ieder voor zich" de norm dient te zijn.

JasDon
JasDon2 apr. 2020 - 7:57

Dat is pas een enthousiaste vestigingsmanager! Ga er maar van uit dat die man/vrouw op zijn donder krijgt.

frankie48
frankie482 apr. 2020 - 7:47

Naast het verhogen van het minimumloon zou iedereen die nu risicovol werk doet, zou zolang dit voortduurt een gevarentoeslag van de overheid boven op zijn salaris moeten gaan krijgen!

2 Reacties
Verver
Verver2 apr. 2020 - 8:10

En wat is risicovol werk? Een IC verpleegkundige? Of de schoonmaker die daar schoonmaakt? De conciërge die er onderhoud pleegt? De directeur die met het personeel omgaat? De uitvaartverzorger? Een rioolwerker die ontstopt?

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 apr. 2020 - 8:50

Nee verver, zo makkelijk kom je er niet vanaf. Zeg jij het zelf maar, wie niet en waarom.

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2020 - 7:45

Af en toe weet het grootkapitaal me toch nog te verbazen met hun schofterig cynisme.

9 Reacties
Audio
Audio2 apr. 2020 - 8:09

Het is wel een heel bijzonder moment om zo'n actie te voeren. Hetzelfde geldt trouwens voor de artikelen over de samenhang tussen corona en de bio-industrie en corona en het "neoliberalisme".

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 apr. 2020 - 8:43

@audio Inderdaad een bijzonder moment. Namelijk: precies het juiste. En dat geldt ook voor die artikelen.

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2020 - 9:36

Een goed moment juist. Wat hebben vakkenvullers aan al die lof die hen toegezongen wordt terwijl ze een hongerloontje krijgen voor essentieel en riskant werk. Hetzelfde geldt voor de zorgwerkers.

gimli55
gimli552 apr. 2020 - 9:43

@Audio Laten we astublieft niet protesteren tegen dit asociale systeem en bewaren voor later. Als het later is, is het vast te laat. Dan gelden de economische wetten van het neoliberalisme en wordt er weer rucktsichloos bezuinigd, waardoor de volgende gezondheids crisis nog harder toeslaat. De bekende race to the bottom, de natte droom van rechts. Er is altijd een reden om aan te geven dat het nu niet uitkomt, bekende tactiek van rechts. Toen het zo goed ging met de economie, kon het ook niet. Dat beïnvloed de economische groei. Leugens en bedrog is het normale gedrag, volgend door bagateliseren, goedpraten, beschuldigen, beschadigen en uitstellen. Met als gevolg dat modaal geen huis meer kan kopen of huren. Er 1.7 miljoen mensen onder het bestaasminimum leven, ik blijf het herhalen.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 10:12

Beste Audio, Dit is gewoon je waardering laten blijken voor een groep mensen terwijl die de hete kastanjes uit het vuur, of liever de brandhaard, aan het halen zijn. Je mag ons gaan uitleggen waarom juist dit geen goed moment zou zijn. En loonsverhoging is echte waardering, klappen en zo is ook leuk, maar het is letterlijk het minste wat je kunt doen. Verder vind ik het wat vreemd dat iemand als jij, een rechtse rakker die als geen ander deze crisis exploiteert ten behoeve van je rechtse stokpaardjes, op een links forum komt vertellen dat linksmensen dat niet moeten doen. Ik kan het me wel voorstellen, hoor, want deze crisis is een bijzonder goede illustratie waarom landsbestuur als bedreven door jouw soort mensen, niet werkt. Hopelijk heeft Rutte dit land niet de afgrond in gestuurd, maar zo niet, dan is dat is niet omdat hij het goed gedaan heeft. We zijn het derde land van de wereld wat het relatief aantal COVID-19 doden betreft. En dan is het nog steeds de vraag of we er vroeg genoeg bij waren om de Randstad voor het ergste te behoeden.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 10:47

Audio 2 april 2020 at 10:09 Wat er niet bijzonder is aan dit bijzondere moment is, dat het gewoon niet in jouw straatje past. .

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2020 - 13:23

Het is wel een heel bijzonder moment om zo’n actie te voeren. Aldus Audio de koudijzersmid

Karingin
Karingin2 apr. 2020 - 14:13

Audio=MountEverest, een laffe slechtse trol die met 2 accounts hier zijn mening opdringt.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout2 apr. 2020 - 18:19

@Karingin. `Audio=MountEverest, een laffe slechtse trol die met 2 accounts hier zijn mening opdringt.' Aha, dat verklaart veel. Die zijn mening opdringt? Erger dan dat, hij schoffeert schaamteloos iedereen met een gezonde mening. `t Was allang tijd om hem te dissen en te wissen.