Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Agressieve man valt vreedzame klimaatactivisten aan, politie toont begrip

  •  
19-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7105 keer bekeken
  •  

Schokkende beelden uit Londen waar een agressieve man zich keert tegen een langzaam aan blokkade van de klimaatactiegroep Just Stop Oil. De activisten marcheren langzaam door de straten van Londen in een campagne die eind april begon. Ze houden het gemotoriseerde verkeer op om aandacht te vragen voor de almaar aanzwellende klimaatcrisis die veroorzaakt wordt door het gebruik van fossiele energie als olie. De activisten willen dat de overheidssubsidies aan de oliemaatschappijen worden gestaakt en er geen nieuwe winningen starten.

Op videobeelden is te zien hoe de onbekende man vanuit het niets de activisten aanvalt. Eerst rukt hij spandoeken uit hun handen, daarna begint hij hen omver te duwen en klappen uit te delen. De vreedzame activisten, die veelal getraind zijn in geweldloosheid, reageren niet op de provocatie en zetten hun actie voort. Toen de politie arriveerde was de man al verdwenen.

In een verklaring zegt de Londense Metropolitan Police begrip te hebben voor de woede van de man. "We begrijpen de frustratie en woede van de Londense gemeenschappen totaal als de demonstranten langzaam over de wegen lopen." De politie roept de burgers wel op niet zelf in actie te komen tegen de protesten maar de komst van de politie af te wachten, schrijft de BBC.

Just Stop Oil zegt in een reactie te begrijpen dat het frustrerend is als het verkeer gehinderd wordt maar dat "de verstoring in de Britse straten niets is vergeleken bij de verstoringen die ontstaan als we niet stoppen met het uitgeven van nieuwe vergunningen voor olie, gas en kolen". De groep wijst op de ernstige overstromingen in Noord-Italië die inmiddels al 14 mensen het leven hebben gekost en waarbij 13.000 mensen geëvacueerd moesten worden omdat als gevolg van de klimaatverwoesting in anderhalve dag evenveel regen viel als normaal gesproken in een half jaar.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (143)

Grijs gebied
Grijs gebied22 mei 2023 - 10:56

"die veelal getraind zijn in geweldloosheid," Hahaha, hoe verzin je het!? Als grote groep over de openbare weg lopen en daarmee het verkeer ophouden is strafbaar. Weten wij veel waarom die man doordraaide? Misschien had hij hoge nood? Misschien moest hij naar het ziekenhuis omdat iemand op sterven lag? Misschien had hij een werk gerelateerde afspraak? Misschien moest hij zijn vliegtuig halen? We weten het allemaal niet, maar staan wel weer direct met het vingertje te wapperen. Ja natuurlijk, hij moet met zijn tengels van naderen afblijven. Maar doe niet net alsof er geen aanleiding kan zijn, waardoor iemand knapt. Als je als groep mensen bewust ophoudt, dan kan er een reactie komen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 14:57

@Grijs "Als grote groep over de openbare weg lopen en daarmee het verkeer ophouden is strafbaar." Hoe vaak je dat ook herhaalt het is domweg niet waar. In principe is iedere vorm van demonstratie toegestaan en hoewel een specifieke invulling voor een specifieke demonstratie op grond van onder andere de verkeersveiligheid verboden kan worden moet dat moet dan voor die specifieke demonstratie onderbouwd worden en er aangetoond worden dat het facilitairen van de demonstratie (wat het uitgangspunt is!!) niet of nauwelijks mogelijk is. "Als je als groep mensen bewust ophoudt, dan kan er een reactie komen. " Wat een geleuter dan over die aanleiding van die vent voordat je dit tekstje schreef. Hier geef je toch domweg mee aan dat jij het voldoende reden vind voor de (en dus deze) reactie. Al het andere doet er dan toch gewoon niet toe.

MG1968-2
MG1968-221 mei 2023 - 18:17

Kortom. Hieronder is goed te zien dat het ‘wij zijn geweldloos’ waar het Joopse rechts prat op gaat al losgelaten wordt als ze zich geïrriteerd voelen. Maar hebben wel de eis tot geweldloosheid als er wel wat te beschermen valt. Maar verrassend was dat natuurlijk niet. Het ikkeikkeikke volk heeft het altijd van de vuist moeten hebben.

2 Reacties
Jozias2
Jozias221 mei 2023 - 21:02

@mg Los van het feit dat er ook mensen zijn die geweld vanuit elke ideologie afkeuren kun je dat ook precies omdraaien. Mensen aan linkerzijde die anderen veroordelen en de maat nemen maar als de ideologie wel in het straatje past hetzelfde gedrag goedkeuren.

MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 7:40

@Jozias "Los van het feit dat er ook mensen zijn die geweld vanuit elke ideologie afkeuren kun je dat ook precies omdraaien." En blijkbaar vind je uit jou mond beide niet ongeloofwaardig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2023 - 14:14

risicos

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2023 - 14:13

Ook Arnold Schwarzenegger heeft begrip voor het blokkeren van wegen. Zelf zie ik dat ook liever dan acties met risisco op het beschadigen van cultureel erfgoed.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mei 2023 - 10:41

Verbolgen rechts heeft traditioneel moeite met klimaatknuffelaars, pacifisten en vredesboodschappers.

6 Reacties
BasTrom
BasTrom21 mei 2023 - 14:00

Nu ik reageer, zal ik wel tot de verbolgen rechtsen betiteld worden. Wat die man doet is niet goed, maar wegen blokkeren ook niet. Sterker nog het is het opzettelijk in het gevaar brengen van het verkeer, waartoe ze zelf ook behoren. Stel er wordt zo'n oranje hesje aangereden, willen ze dan ook door een fossiele ambulance met energieverslindende snelheid naar het ziekenhuis worden gebracht? Oh dat zijn dan uiteraard weer geen goede vergelijkingen, want ze staan er voor ons allemaal...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mei 2023 - 16:20

BasTr. Boeren blokkeren óók wegen. En dan nog wel met zware trekkers. Binnenkort weer te zien. Bevreemdend en verbijsterend hoe verbolgen en banaal rechts zulk ásociaal protestgedrag op begeesterde wijze toéjuicht.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:15

bastrom, met het woordje "maar" legitimeert u het voorafgaande...

BasTrom
BasTrom22 mei 2023 - 3:02

@hannes We hadden het hier niet over boeren, maar daar mogen ze wat mij betreft wel wat geleasede Leopard tanks voor inzetten om dat van de weg te schuiven. Blokkeren is niet een goed middel. @Oproer Lees i.p.v. 'maar' dan maar 'en' Ik hou niet van geweld en niet van provoceren. Maar dan het antwoord op mijn vraag: zouden ze ook door zo'n ambulance naar het ziekenhuis willen worden gebracht? Of offert iemand zich dan voor zijn principes op?

Grijs gebied
Grijs gebied22 mei 2023 - 10:59

@Bas en toen bleef het stil vanuit extreem linkse hoek... Veel geblaad. Dag in, dag uit. (alsof ze niets nuttigs te doen hebben). Altijd met gestrekt been een discussie doodschoppen. Op normale vragen wordt nooit ingegaan. Kansloos dus om deze twee extremisten iets van nuance aan het verstand te peuteren.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 mei 2023 - 16:35

Het figuur grijs gebied schreeuwt om aandacht: `Veel geblaad. Dag in, dag uit.' En wat hij verder optypt vanuit z'n onderbuik: `links extremistische hoek', etc. is per definitie lachwekkend; en maakt deel uit van het leugenpakket van extreem rechts. Je ziet het steeds meer: rechts racaille dat hier onderling de teneur wil bepalen, met als doel dit opinieplatform te onderwerpen aan zijn eigen morbide vormen van meningsuiting. Alsof andersdenkenden zelfs op hun eigen thuishonk moeten zwijgen. Meestal in ongeletterde aanhef, direct vanuit hun primair driftleven. Ik ben benieuwd hoe hier over wordt gedacht door lezers met een betamelijke visie.

Vuurrood
Vuurrood21 mei 2023 - 9:54

Ik heb mij eens en week afzijdig gehouden van de discussies en ze alleen gelezen. Verhelderend! Rechtse tot uitermate rechtse lieden hier vinden demonsteren slechts toegestaan als rechts tot uitermate rechts demonstreert. Ieder ander dient, desnoods met grof geweld, het recht op demonstreren ontzegd te worden. De meest banale smoesjes worden uit de kast getrokken. Naar mijn bescheiden mening gewoon, zoals altijd, een triest en buitengewoon zielig gedrag van de gekende overduidelijk rechtse tot extreem rechtse reaguurders!

27 Reacties
Jozias2
Jozias221 mei 2023 - 11:00

@vuurrood Ik ben benieuwd wie hier allemaal heeft gezegd dat de boeren en anderen wel mogen blokkeren en klimaatactivisten niet. Ik lees alleen mensen die het of beide afkeuren of enkel de boeren betitelen als terroristen en daar tegen ageren.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mei 2023 - 11:28

Tja, guurrechts lijkt de reageerkolommen te hebben geconfisqueerd, zodat weldenkenden bijkans niet meer een bijdrage durven te leveren, uit vrees te worden overrompeld met onkiese en onethische tirades.

Vuurrood
Vuurrood21 mei 2023 - 12:20

Jozias2: Zoals te doen gebruikelijk bij jouw heb jij geen herinnering aan je eigen reacties hier en vraag jij altijd aan anderen wie wat heeft geschreven. Typisch staaltje gemakzuchtig rechts afschuiven.

Jozias2
Jozias221 mei 2023 - 15:34

@vuurrood Ik heb de blokkades en de standpunten nooit gesteund dus verklaar je nader zou ik zeggen.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:18

Jozias, Ik zie hier een heleboel posts die het handelen van die man goed praten omdat ze het niet eens zijn met de wetenschappelijke argumenten van XR.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:20

Jozias, verder ook een heleboel die de geweldadige knokploeg uit volendam goed praten met onzin en drogredenatie over een kinderfeestje.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2023 - 19:21

@ Jozias Jij schrijft: Ik ben benieuwd wie hier allemaal heeft gezegd dat de boeren en anderen wel mogen blokkeren Jij in tallozze discussies waar je nadrukkelijk meldde dat trekkers legitiem de weg op mogen bij demonstraties.

Jozias2
Jozias221 mei 2023 - 20:55

@daan Ja een tractor mag op de openbare weg rijden volgens de wet. Maar niet op de snelweg en niet blokkeren. Voetgangers mogen ook op de stoep lopen (gewoon of tijdens een demonstratie). @vuurrood Nee hoor. Mijn sympathie ligt totaal niet bij de boeren en hun acties. Dus die reacties zijn er niet: 0. @oproerkraaier Begrip hebben voor de frustratie en snappen waar dat vandaan komt is iets anders dan het goedpraten van geweld. Lijkt me een belangrijke nuance.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk22 mei 2023 - 5:26

'geweldadige knokploeg uit Volendam' bestaan niet. Ik ken alleen maar aardige bescahafde mensen uit Volendam.

MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 7:49

@jozias En alweer laat jij doel en intentie volledig buiten beschouwing. In jou wereld werd verkrachting binnen het huwelijk pas na 1991 verwerpelijk. Daarvoor was het immers rechtmatig (een recht).

Jozias2
Jozias222 mei 2023 - 8:39

@mg Dus als het doel en de intentie in jouw straatje past dan mag je de wet overtreden en als het doel en intentie jouw morele oordeel niet kan dragen dan moet het hard worden aangepakt. Je gaf zelf aan dat voor jou geweld dan een optie is. Volgens mij zou bij het optreden van de overheid de ideologie van de demonstratie geen enkele rol mogen spelen bij het wel of niet goedkeuren. Verder heb ik nooit gezegd dat iets wat niet strafbaar is niet verwerpelijk kan zijn. Ik zeg dat alleen verwerpelijkheid niet voldoende is voor strafrechtelijk optreden.

MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 9:54

@Jozias "Ik zeg dat alleen verwerpelijkheid niet voldoende is voor strafrechtelijk optreden. " Nee. Je betoogd telkenmale waarom het tentoongespreide gedrag volgens jou door de beugel kan. Je delegeert je eigen denken aan het strafrecht. En ook nog eens alleen als het jou zo uit komt. Overigens ik gaf aan dat bij ieder gevecht dat existentieel is, geweld niet per definitie is uit te sluiten. Als jij dat denk te kunnen vertalen naar: "Dus als het doel en de intentie in jouw straatje past dan mag je de wet overtreden en als het doel en intentie jouw morele oordeel niet kan dragen dan moet het hard worden aangepakt. Je gaf zelf aan dat voor jou geweld dan een optie is. " leef je sowieso in een fantasiewereld.

Jozias2
Jozias222 mei 2023 - 11:23

@mg Verwerpelijk gedrag kan niet door de beugel. En dan? Wie gaat objectief bepalen welk gedrag verwerpelijk is? En wat is de ‘beugel’ waar het doorheen zou moeten kunnen? En hoe groot is dat? Allemaal vage algemeenheden en subjectieve begrippen. Leg dan ook eens uit hoe je in een rechtsstaat dan democratische controle, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zou willen waarborgen. Het is heel simpel. Als er verwerpelijk gedrag is wat niet door de beugel kan volgens de maatschappij dan is het aan de politiek om daar wetgeving voor te maken. Op een democratische wijze. Dan kan de onafhankelijke rechter gedrag aan die wet toetsen. Anders heb je het over willekeur, waan van de dag en selectieve straffen. Beetje zoals in de middeleeuwen tijdens een volksgericht op het marktplein.

MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 12:30

@Jozias "Beetje zoals in de middeleeuwen tijdens een volksgericht op het marktplein. " Ja exact. Terug naar 1990. Toen die verkrachting nog mocht en daar stelling tegen nemen in jou ogen het optuigen van een volksgericht is. Sterker nog. Dat volksgericht. Dat mocht volgens de regels van die tijd. Gek dat je dat wel willekeur noemt. Niemand vraagt jou om een vervolging in te stellen of om iets voor de rechter te brengen. Er wordt jou om meningen gevraagd en je verwijst voor jou mening -als het je uitkomt- naar wetteksten. Nogmaals. Je besteed het denken uit of je creëert een mogelijkheid om na te wijzen als je op je mening wordt aangesproken en jezelf ook wel duidelijk is dat er wel wat fout in die mening zit. Zeg het maar.

MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 12:33

@Jozias "Leg dan ook eens uit hoe je in een rechtsstaat dan democratische controle, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zou willen waarborgen. " Door te beginnen met de uitkomsten van die rechtstaat ter discussie te stellen. Als er overeenstemming is dat die niet altijd zo rozengeur en maneschijn zijn zoals jij het ziet is een gesprek op inhoud mogelijk. Zo ver kom jij nooit. De uitkomsten zijn de jouwe. Een gesprek op inhoud is dan ook onmogelijk.

Jozias2
Jozias222 mei 2023 - 15:40

@mg Vanaf het moment dat de maatschappij vind dat verkrachting binnen het huwelijk strafbaar moet zijn dan is de oplossing niet door van de ene op de andere dag eigen rechter te gaan spelen op morele gronden. In een democratische rechtsstaat voer je dan een wet in die dat strafbaar stelt. Terecht lijkt mij. En als men volgens jaar in de wet opneemt dat er voor de sex een toestemming getekend moet worden bent u toch ook niet strafbaar omdat u in het verleden sex had zonder een dergelijke verklaring. Zo werkt dat en zo krijg je rechtszekerheid en worden gelijke gevallen gelijk behandeld.

MG1968-2
MG1968-223 mei 2023 - 8:38

@Jozias Je blijft verwijzen naar wetteksten. Ik weet hoe het werkt. Geloof me, beter dan dat jij dat doet. Daar vroeg ik dus ook niet naar.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2023 - 10:54

@ Jozias Jij schrijft: Ja een tractor mag op de openbare weg rijden volgens de wet. En: Ik heb de blokkades en de standpunten nooit gesteund dus Dat doe je hier dus. Door te verwijzen naar de regel maak je een keuze. Je steunt hiermee de acties van de boeren. En overigens over het blokkeren van snelwegen met tractoren heb je ook nooit een kritische opmerking gemaakt. Kortom jouw standpunt is dus. Boeren mogen wel doen wat verboden is, klimaat acitivisten niet.

Jozias2
Jozias223 mei 2023 - 13:04

@daan Een boer mag met een tractor op de openbare weg rijden netzoals u op de openbare weg mag rijden. Die feitelijke vaststelling is geen voorkeur voor de boeren. Ik was wel kritisch op de blokkades door de boeren. Toon maar aan waar ik daar steun voor uitsprak.

MG1968-2
MG1968-223 mei 2023 - 13:51

@Jozias "Toon maar aan waar ik daar steun voor uitsprak. " Hier (Jozias2 23 mei 2023 - 15:04: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/agressieve-man-valt-vreedzame-klimaatactivisten-aan-politie-toont-begrip) "Een boer mag met een tractor op de openbare weg rijden netzoals u op de openbare weg mag rijden. " Ongelooflijk. Kwartje valt niet.

Jozias2
Jozias224 mei 2023 - 7:59

@mg Dit zijn twee verschillende dingen: Toegestaan: Het lopen over de stoep; Het rijden met een auto op de weg: Het rijden met een tractor op de openbare weg mug de snelweg; Niet toegestaan: - het lopen over de rijweg en zo het blokkeren van het verkeer; - het blokkeren van de weg met auto’s - het rijden op de snelweg en het blokkeren van de weg met tractoren. Dat is geen steun voor boeren. Dit is zo voor een ieder ongeacht het beroep of ideologie. En feitelijk vaststellen dat het is toegestaan om met een tractor op de openbare weg te rijden is toch niet hetzelfde als het goedkeuren van snelweg blokkades?

MG1968-2
MG1968-224 mei 2023 - 9:39

@Jozias "En feitelijk vaststellen dat het is toegestaan om met een tractor op de openbare weg te rijden is toch niet hetzelfde als het goedkeuren van snelweg blokkades?" Je vergeet feitelijk vast te stellen dat het gebruik door de trekker door de boeren om te protesteren niets van doen met de reden waarom trekkers op de openbare weg mogen (om tot de werkplek te komen) maar als functie den doel het blokkeren en het veroorzaken van ongemak had. Het is de mens ook toegestaan zich op de (snel)weg te begeven. Dat is net zomin als die trekker generiek verboden. Maar bij de klimaatactivisten haal je het doel (blokkeren/overlast) er bij en bij de boeren (blokkeren/overlast + dreigen met geweld) er niet bij. Dit verschil in benadering toont een afkeur van de klimaatactivisten en een goedkeuring van de blokkades van de boeren. Wie denk je nou dat je voor de gek houd? Jezelf?

Jozias2
Jozias224 mei 2023 - 20:25

@mg Sinds wanneer is de reden waarom iemand in een voertuig zit relevant voor de vraag of hij op een bepaalde weg mag rijden? In de wet staat: “Volgens de wet mogen (land)bouwvoertuigen op bijna alle wegen rijden, met uitzondering van: autowegen; autosnelwegen; wegen met een geslotenverklaring voor landbouw- of bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines.” Niets of het mag om te demonstreren. Ik heb het helemaal niet over het doel van noch XR noch de boeren. Dus ook geen voorkeur. Beiden mogen niet blokkeren. En het is voor voetgangers, fietsers en bestuurders van tractoren etc zich wel degelijk verboden zich op de snelweg te begeven.

MG1968-2
MG1968-225 mei 2023 - 9:06

"En het is voor voetgangers, fietsers en bestuurders van tractoren etc zich wel degelijk verboden zich op de snelweg te begeven" En je mag ook mensen niet neerschieten. Wat ook het punt niet was. "Wie gaat objectief bepalen welk gedrag verwerpelijk is?" Grappig dat je kapstokartikelen wel een functie in het recht geeft maar dan alleen als ze je uitkomen. Jij hebt gewoon domweg nog steeds niet door dat het altijd gaat om een te beschermen en dus te objectiveren belang. Dus dat verwerpelijke kun je afzetten tegen het te beschermen belang. Het is niet willekeur zoals jij dat suggereert. Maar dat wist je ook wel. Of eigenlijk. Weet je dat wel? "Ik heb het helemaal niet over het doel van noch XR noch de boeren. Dus ook geen voorkeur. Beiden mogen niet blokkeren. " Het is niet waar. Boeren mogen van jou blokkeren. Dat je een specifieke situatie stelt waar het niet mag en het hier niet om gaat doet daar niet aan af. En nog afgezien daarvan: ik vroeg naar een mening. Niet om een rijtje. Je blijft je begeven op het niveau van reproductie van regeltjes. Gooi er een kwartje in en er komt een regeltje uit. De vaardigheid tot abstraheren, reflectie, betekenis geven lijkt je niet gegeven.

MG1968-2
MG1968-225 mei 2023 - 9:09

@Jozias Het doet overigens vermoeden dat je in IS-gebied evenzeer houvast zocht aan de jou opgelegde regeltjes en anderen op basis van die regeltjes beoordeelde. Op geen enkel moment lukt het je (of doe je uberhaupt ook maar een poging) om de logica achter die regels de legitimatie, het doel en de resultaten te beschouwen. De regel is heilig. Aldus de fundamentalist.

Jozias2
Jozias225 mei 2023 - 10:39

@mg Wat een onzin bij elkaar verzonnen. Je punt is weerlegd dus dan begin je weer over wat anders. Ik steun noch de extremistische doelen van XR noch die van de boeren. Blokkades van snelwegen met tractoren of met klimaatactivisten zijn verboden en wat mij betreft niet juist. Alle andere demonstraties vanuit welke ideologie dan ook zijn binnen de kaders van de wet gewoon toegestaan. Of dat nu door XR of de boeren is maakt mij niet uit. Veel ingewikkelder dan dat is het wat mij betreft niet.

MG1968-2
MG1968-225 mei 2023 - 11:38

@Jozias "Wat een onzin bij elkaar verzonnen. Je punt is weerlegd dus dan begin je weer over wat anders. " Lees nog eens vanaf de start. Het is altijd mijn punt geweest. Maar vragen die verder gaan de regel komen nooit binnen hé. "Veel ingewikkelder dan dat is het wat mij betreft niet. " Dat laten we het daar maar bij. Duidelijker kun je het niet maken dat het begrip stopt daar waar het de uitvoering overstijgt.

KritischKijken
KritischKijken21 mei 2023 - 6:32

Afhankelijk vanuit welke groep deze man opereert, heet ie verward of aggressief... Verward dus maar voor de balans.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:22

Geweldadig en crimineel lijkt me een betere omschrijving.

Peterrr3
Peterrr320 mei 2023 - 19:20

Ik zie eerder een wanhopige man die zich niet goed raad weet met de situatie.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 mei 2023 - 6:46

Peter Iemand is dus agressief omdat die wanhopig is en geen raad weet met de situatie. En nu?

Peterrr3
Peterrr321 mei 2023 - 11:00

Geen idee, Gerrit. Welk antwoord wil je horen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2023 - 16:31

[En nu?] cursus agressiemanagement?

Zandb
Zandb22 mei 2023 - 6:21

Peter Blijkbaar ziet u niet spontaan in, dat het weinig uitmaakt hoe je deze man beoordeelt: de man uit dat agressief. Dus dat is wat je 'ziet'.

Peterrr3
Peterrr322 mei 2023 - 19:21

@Zandb, ik kijk waarschijnlijk te vaak voetbal. De agressie die je soms in en om stadions ziet is heel anders wat ik bij deze man zie. Je ziet duidelijk dat hij zich geen raad weet met de situatie. Als hij er op uit was geweest om mensen aan te vallen, of pijn te doen, dan was hij wel gaan slaan of schoppen. Dat doet hij niet. Hij had gewoon van de mensen af moeten blijven, maar agressief... nee dat is hij niet.

Satya
Satya20 mei 2023 - 15:43

Gewoon een tractor meenemen en de mensen die nu blokkades afserveren zijn dan voor. Geweld goed praten zoals in de reacties hieronder is totaal gestoord. Vent mag blij zijn dat ik het niet ben die hij denkt te mogen aanraken want dan was ik vol voor z'n kloten gegaan. Rechts kan niet met andersdenkenden omgaan blijkt maar weer eens. Deze mensen denken dat de rijbaan bedoelt is om te demonstreren, irritant zeker maar je bent gaat niet aan zitten.

5 Reacties
Jozias2
Jozias220 mei 2023 - 22:29

@satya Er zijn ook mensen die beide blokkades afkeuren. Maar als je dit afkeurt wordt er net gedaan alsof je voor de boeren bent. Volgens mij is het simpel: demonstratie recht is er voor iedereen ongeacht de ideologie. En binnen de kaders van de wet. Er is geen recht op blokkade, noch voor de boeren noch voor milieugroepjes.

Polle Kanis
Polle Kanis21 mei 2023 - 0:48

Dus jij praat met dwingend fysieke middelen ontnemen van mensen van hun fundamentele recht op bewegingsvrijheid ontnemen goed en wanneer men met een dito tegenreactie komt ga jij vol voor hun kloten. Sneu.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick21 mei 2023 - 8:57

Nee hoor. Mensen, dus ook de meeste rechtse, hebben niets tegen een echte demonstratie. Dus eentje waarbij je het aankondigt en gaat demonstreren op de centrale plek die je wordt toegewezen zodat je wel je mening kan demonstreren. Dit maar waar de overlast ook beperkt blijft. Vinden ook de meeste rechtse mensen belangrijk voor de democratie. Maar nee, als jij expres overlast gaat veroorzaken: anders. Zeker als het betekent dat het individu dat gewoon bezig is met zijn leven, wordt geconfronteerd met een groep die, agressie tijd, ruimte, energie en andere middelen van dat individu afpikt. Dan sta je machteloos als individu. Dat is ook geweld, geweld wat maar zelfs niet benoemd wordt. Snap ik dat deze men het niet pikt: zeker. Maar geweld is fout dus beiden kanten zitten fout. En nee, ik ben zeker ook geen fan van blokkerboeren of het lastigvallen van vrouwen bij abortuscentra. Ga eens echt demonstreren.

Satya
Satya21 mei 2023 - 9:02

"Sneu." Je bent wartaal nodig om tot die conclusie te komen. Je blijft gewoon met je handen van elkaar af als burgers, als je denkt mij te mogen duwen is alles wat daarna volgt zelfverdediging.

Satya
Satya21 mei 2023 - 9:05

"Maar als je dit afkeurt wordt er net gedaan alsof je voor de boeren bent. " Het valt me gewoon op dat veel mensen die nu zo tegen blokkeren zijn voor de boeren allerlei excuses bedenken. "Er is geen recht op blokkade, noch voor de boeren noch voor milieugroepjes." Ben ik het wel mee eens maar je raakt elkaar gewoon niet aan op een agressieve wijze.

Inzicht
Inzicht20 mei 2023 - 12:35

Blokkeren van verkeer is niet heel vreedzaam. Gewoon protesteren wel. Te beginnen bij hoofdkantoren van mediabedrijven. Niet af en toe een spannend doomsday artikel maar vaste wekelijkse update stand van zaken (resterend koolstofbudget, toekomstprognose, transitie etc.) en integraal duurzaamheidsbeleid inzake advertenties en overige redacties, zoals lifestyle.

Ranonkel2
Ranonkel220 mei 2023 - 11:54

Tsja, niet iedereen heeft alle tijd om op de weg mensen te blokkeren. Het Gros van de mensen heeft wel gewoon afspraken. Niet gek dus dat mensen klaar zijn met deze blokkeergekkies.

3 Reacties
Zandb
Zandb21 mei 2023 - 6:49

Ranonkel Doe niet zo zielig. U hebt toch ook vakantiedagen? U kunt toch ook onbetaald verlof nemen!

Eric Minnens
Eric Minnens21 mei 2023 - 8:04

@R "Het Gros van de mensen heeft wel gewoon afspraken" Ook Just Stop Oil had een afspraak hoor. Namelijk om op DIT UUR op DEZE PLAATS te demonstreren. Onderdeel van die afspraak was ook omdat VREEDZAAM te doen. Waarvan akte.

Jozias2
Jozias221 mei 2023 - 9:18

@eric Gelet op het aantal demonstranten kunnen ze dat prima op de stoep doen. En als het argument dan is, ja maar dan krijgen ze minder aandacht. Dat klopt dat is ook zo voor die duizenden andere demonstraties voor tal van onderwerpen. Die houden zich meestal wel aan de regels. En als aandacht krijgen leiden wordt dan gaat al die andere ook bijvoorbeeld het spoor blokkeren. Leg je dagelijks het ov plat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:35

Volgens mij lokken zij frustratie juist uit, is dat de bedoeling! Zonder frustratie geen aandacht. Sommige mensen hebben weinig frustratietolerantie, anderen meer. Helaas kan ik niet in het hoofd van deze man kijken. Ik zou zo niet reageren maar er is m.i. nog verschil tussen gewelddadig en agressief. Daarnaast weet ik niet of er een bijkomende factor is die zou kunnen leiden tot, bijdragen tot duiding..

Valkz
Valkz20 mei 2023 - 10:29

Ik begrijp deze acties niet. Je protesteert niet tegen de regering of grote olie maatschappijen maar tegen de werkende mensen, die in deze moeilijke tijden hun hoofd nauwelijks boven water houdt. En je staat dan raar op te kijken dat je moraliserende gedrag veel irritatie opwekt.

4 Reacties
badgast
badgast20 mei 2023 - 13:22

En die mensen, in hun auto's, betalen de grote oliemaatschappijen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 14:09

Dankzij die oliemaatschappijen kan die demonstrant tegen de auto demonstreren.

Peterrr3
Peterrr320 mei 2023 - 19:23

@badgast en de mensen die in de bus zitten? Die hebben ook pech dat ze maar moeten wachten totdat de demonstranten vinden dat er genoeg aandacht is geweest voor hun actie?

badgast
badgast25 mei 2023 - 11:53

@p3: 1. de bus rijdt daar op diesel. 2. Als London nou eens een half intelligentiepunt gebruikte hadden ze vrije busbanen. Maar ja, dat doen ze niet. dus gaan de bussen niet sneller dan de rest van het verkeer.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 mei 2023 - 9:31

De demonstranten hebben blijkbaar toestemming om dit te doen. Politie zou aanwezig moeten zijn om alles in goede banen te leiden. In een noodgeval grijpen ze in en laten ze mensen door de barricade rijden. Geen demonstrant die daar moeilijk over doet. Waarmee ik wil zeggen dat alle verzonnen voorvallen en begrip voor gefrustreerde mensen die geweld plegen helemaal niet relevant is. Bovendien heb je Google die je alternatieve routes geeft als er oponthoud is. En zeg nou zelf, wel eens in London of willekeurig elke grote stad in het centrum autos niet in een file zien staan? Precies en daarom is de langzaamaan actie een mooi middel om duidelijk te maken dat er veel te veel autos rondrijden. Opvallende is dat niet de bestuurders of medepassagiers uitstappen om stampij te maken maar willekeurige passanten. Dus mensen die zelf geen nadeel ondervinden. Duidelijk gevallen van intolerantie dus.

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 9:44

'De demonstranten hebben blijkbaar toestemming om dit te doen. ' Dit is een aanname, en als die aanname niet klopt valt heel je verhaal in het water.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:03

Alleen weet je niet of je aannames kloppen? Eigenlijk weet je op de beelden na, helemaal niets.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:24

Ik heb niet het idee dat zij toestemming vragen. Ze hebben zich ook eens aan een doelpaal vastgebonden vlak voor een voetbalwedstrijd. Volgens mij zit hun actie voor een groot deel juist in het verrassingselement.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:50

Alternatieve routes op het moment dat je geconfronteerd wordt in London? Dat is bijna onmogelijk. Sowieso al moeilijk.

Ranonkel2
Ranonkel220 mei 2023 - 11:51

"In een noodgeval grijpen ze in en laten ze mensen door de barricade rijden. Geen demonstrant die daar moeilijk over doet." Onzin. Er komen steeds meer filmpjes naar buiten van stilstaande ambulances. Regelmatig doen ze geen enkele moeite om de abulance door te laten. Kijk voor de grap eens op YouTube bvb.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 mei 2023 - 11:53

Minoes en GP, dat denk ik omdat ze niet zijn weg gestuurd. In London heb je politie op iedere straathoek.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 mei 2023 - 15:11

Ranonkel, dan kijk je zeker alleen naar de boerenprotesten :)

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 mei 2023 - 15:13

Minoes en GP, daar schreef ik ook blijkbaar.

Schnitzel_Stephan
Schnitzel_Stephan20 mei 2023 - 9:04

Vreedzaam? Met dit soort acties lok je een gewelddadige reactie gewoon uit.

2 Reacties
r v b
r v b20 mei 2023 - 11:12

dat doet de automobilist inderdaad.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:41

Er moet nogal wat gebeuren voordat je gewelddadig wordt. misschien uit zelfverdediging als je direct met geweld bedreigt wordt. Sommige mensen hebben ook een erg kort lontje. Je kunt hoogstens zeggen dat het frustratie oproept wat m.i. bij deze groep ook de bedoeling is.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon20 mei 2023 - 8:39

Tja, als je zelf de confrontatie op zoekt, kun je die reactie verwachten. Ik kan me de reactie goed voorstellen. Sommige mensen, waaronder ikzelf, bepalen zelf wel of ze gediend zijn van deze boodschap. Eigen rechter spelen, zeker in het verkeer, kan je wel eens duur te staan komen, dus altijd mee oppassen en tot 10 tellen. Maar de mensen die protesteren, moeten in zo'n geval niet verbaasd zijn als ze eens de verkeerde tegenkomen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-222 mei 2023 - 8:53

@CFTBL "Eigen rechter spelen, zeker in het verkeer, kan je wel eens duur te staan komen," Sommige mensen, waaronder jijzelf, bepalen dan wel weer zelf of ze wat betreft dat 'niet voor eigen rechter spelen' ook voor zichzelf zo zien. Goed wel weer dat jij dat je sommige mensen, waaronder jezelf als 'de verkeerde' duid.

Toppie toppie
Toppie toppie20 mei 2023 - 8:07

Ik begrijp niet waarom de klimaatactivisten niet zijn opgepakt. De Europese echter heeft allang bepaald dat het demonstratierecht niet onbegrensd is en wordt beperkt daar waar andere wetten worden overtreden (Zoals blokkeren of verkeer bewust hinderen). Je zal maar naar je vrouw of kind in het ziekenhuis rijden die net aan het bevallen is of een ongeluk heeft gehad.

DaanOuwens
DaanOuwens20 mei 2023 - 7:58

Ik geloof niet zo in die geweldloosheid. Ideologisch is het natuurlijk mooi, maar praktisch is het niet. De boeren leren hoe het moet als je resultaat wil. Dreigen met geweld of geweld plegen. En het rechtse deel van de samenleving staat achter je. Ook de reactie van de politie is de gebruikelijke reactie. In het VK hetzelfde als in Nederland. Met de boeren werd een vorkje meegeprikt bij dde BBQ de klimaat activisten krijgen het waterkanon. Ik geloof niet dat je geweld als structureel als instrument moet inzetten om je doelen te bereiken. Vooral omdat je ook jezelf in de spiegel moeten kunnen zien. Maar tegen aanvallen mogen klimaatactivisten zich met geweld verweren. Eigenlijk ben je volgens mij verplicht dat te doen. Je moet de samenleving niet gunnen aan rechtse medeburgers die minder beschaving in zich hebben.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2023 - 6:14

Daan Mij is geweld ook vreemd. Ikzelf zou rustig afwachten, heb sowieso een hekel aan geweld. Ik zou zelfs niets terugdoen maar weglopen van geweld, zou rustig in de auto blijven zitten. Al is de kans klein, dat ik er stond. Ik heb nl. geen auto.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2023 - 13:38

@ Minoes Als je rustig wil afwachten moet je dat doen. Uiteindelijk moet iedereen de keuze maken die hem of haar het beste past. Ik denk echter dat geweldloosheid geen oplossing biedt. Dat is wat ik hierboven heb opgeschreven. Overigens als ik de meerderheid van de rechtse reacties zie, dan heeft rechts geen grote problemen met geweld en ook geen boodschap aan geweldloosheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2023 - 12:31

Het is me (als vrouw) nooit geleerd om geweld te gebruiken maar dat maakt mij niet tot pacifist.

weereenmening
weereenmening20 mei 2023 - 7:04

Tja, je kind zal maar op sterven liggen. Of je vrouw is aan het bevallen. Of je probeert gewoon op tijd te zijn voor je vliegvakantie.

Left is not right
Left is not right20 mei 2023 - 7:02

Ik kan me de emotie van de agressieve man goed voorstellen, zeker als de man haast had om naar het ziekenhuis, zieke moeder, sollicitatiegesprek etc te gaan. Dit soort acties helpt helemaal niks en de zelfgenoegzaamheid waarmee de deelnemers zich ten koste van de wachtenden in de file bedienen is stuitend. In een ander draadje had ik uitgerekend dat de wereldburger gemiddeld EUR 10k per jaar consumeert. Als we constateren dat we te veel consumeren ten opzichte van wat duurzaam is, dan moeten we terug naar bijv EUR 5k. Niemand van die actievoerders leeft van EUR 5k. Allemaal dragen ze bij aan vergroting van onze eco-footprint en horen ze bij dat kleine percentage wereldburgers dat bovenmatig vervuilt. Ongeacht of ze nu een bal gehakt of een sojaburger eten, met de trein of vliegtuig naar Barcelona gaan. Het enige wat die actie helpt is het goede gevoel in hun onderbuik over henzelf. Kijk mij toch eens deugen, kijk al die andere slechte mensen, och wat draag ik toch enorm bij. Het is zelfpijperij van de bovenste plank. Zorg dat de regering leidt naar een realistische energietransitie en laat het idee los dat NL (dat tov heel Europa perfect gelegen is voor havens, distributie en door verarmde grond ook landbouw) dezelfde natuurnormen moet nastreven als de bossen van Zweden en Zuid Duitsland. Net als dat we op de Veluwe meer bos willen dan in de Kalverstraat, zal NL ook meer mensen en (door de zeehaven) meer industrie hebben dan andere delen van Europa.

Ewout Pool
Ewout Pool20 mei 2023 - 6:57

Wat de Britse politie doet is slim: meebuigen en ombuigen. Natuurlijk is het frustrerend als je achter een demonstratie (van wie dan ook) vast zit, dat geeft je alleen niet het recht om eigen rechter te spelen. De politie kon in dit geval ook niet zoveel: toen zij arriveerde was de man al weg. En als Just Stop Oil (naar ik aanneem) net als XR de demonstratie niet had aangemeld is de politie ook niet in staat haar veiligheid te waarborgen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 mei 2023 - 6:44

Zo blijkt maar weer dat de mensheid geen interesse heeft in het stoppen van de vernietiging waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Zelfs bij een banale vreedzaame protest raken ze helemaal overstuur en aggresief, alsof hun eigen trots in het geding ism raken ze vol met haat. Dat gezijk over dat men niet protesteren mag op een weg is totaal onzin. Iedereen heeft ongemakken in hun levens, en daar gaan ze normaal mee om en accepteren ze of gaan er om heen, en een protest is in liberale landen al eeuwen een normale zaak, ook en nujuist vaak op wegen, maar juist op klimaat protestanten gaan ze amok. Dat is totaal abnormaal. Vreemde sociale pathologie. Zou het zijn dat ze vechten tegen de erkenning van de realiteir van de vernietiging door de boodschappers aan te vallen?

3 Reacties
Armoedegrens
Armoedegrens20 mei 2023 - 9:21

In feite begint xr nu steeds meer te fungeren als sadistisch object van de door neoliberaal beleid uitgemergelde lagere middenklasse. Daar zou xr (en al wat zich links noemt) op moeten wijzen. Maar dan open je inderdaad ook de deur voor gele paraplu's in je organisatie, en dat wil men niet. Ik snap het dilemma, maar dit werkt zo niet. Het ontbreekt toch aan echte verbinders in zo'n organisatie, alle mooie woorden ten spijt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2023 - 6:31

Paul Misschien speelt ook mee dat het in Londen heel erg vaak te doen is. Ik weet het niet. Probleem is dat we nu alles aan het invullen zijn. De demonstranten hebben zich verder afzijdig gehouden van geweld, zo kon het niet escaleren en werd de automobilist niet in de kaart gespeeld.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2023 - 8:14

Die mensen zijn activisten. Die heeft een beweging nodig. Zogenaamd linkse partijen zouden ze moeten koesteren en populiseren maar die willen hun bestuurs beaurocratische stoeltjes niet af. Een brede sociale beweging worden is ze te veel werk.

I Blame Society
I Blame Society20 mei 2023 - 6:15

De klimaatactivisten voeren actie voor een betere wereld voor iedereen. Hun tegenstanders denken aan hun eigen kortetermijnbelang en willen gewoon doorgaan op de oude voet, “na mij de zondvloed” of “het zal mijn tijd wel duren”. Alleen daarom al verdienen actiegroepen als XR en Just Stop Oil alle sympathie. Ook al zou je er even overlast van kunnen hebben, het staat niet in verhouding tot de overlast die wordt veroorzaakt door fossiele brandstoffen.

4 Reacties
Left is not right
Left is not right20 mei 2023 - 8:04

Dat (opkomen voor een betere wereld) is het frame dat ze, op zich handig, gebruiken. En op basis van dat frame dichten ze zichzelf allerlei vrijheden toe. Maar op basis waarvan leiden hun ideeën tot een betere wereld. Wie bepaalt hoe een goede wereld er uit ziet? De volslagen onrealistische en economisch destructieve plannen van XR leiden imo helemaal niet tot een betere wereld. En als de PVV gaat demonstreren voor een leefbaar Ter Apel, dienen ze dan ook opeens het goede doel?

Left is not right
Left is not right20 mei 2023 - 9:51

Overigens, over “na mij de zondvloed” of “het zal mijn tijd wel duren” gesproken. Dat is exact wat Carice “KLM business class” van Houten en Hannah “op mijn wereldreizen heb ik zo veel moois gezien” Prins uitstralen. Mogen ze dan niet meer demonstreren? Maar natuurlijk wel! Maar mogen ze dan niet anderen onnodig tot last zijn? Nee inderdaad, dat recht hebben ze verspeeld. Hun tegenstanders denken aan hun eigen kortetermijnbelang en willen gewoon doorgaan op de oude voet, “na mij de zondvloed” of “het zal mijn tijd wel duren”….. hun tegenstanders, really?

Ranonkel2
Ranonkel220 mei 2023 - 13:49

"De klimaatactivisten voeren actie voor een betere wereld voor iedereen. Hun tegenstanders denken aan hun eigen kortetermijnbelang" Onzin. Dit soort activisten zijn puur bezig vanuit het "kijk mij eens goed bezig zijn" plaatje. Puntjen scoren binnen hun eigen extreme bubbel. Het effect van dit soort acties op het klimaat is 0,0 en het roept alleen frustratie op. Puur eigenbelang dus. Zouden ze echt iets voor het klimaat willen doen dan zouden ze niet vis de mammelijke weg mensen gaan irriteren. Dan zouden ze een actie kiezen waar de aarde echt profijt van heeft. Dan zouden ze met acceptabele en werkbaren alternatieven komen.

Satya
Satya20 mei 2023 - 15:47

"Onzin. Dit soort activisten zijn puur bezig vanuit het "kijk mij eens goed bezig zijn" plaatje. " Ik denk dat jij je eigen eigenschappen op anderen projecteert. Kan mij niet voorstellen dat veel mensen daar mee bezig zijn.

Ch0k3r
Ch0k3r20 mei 2023 - 5:12

"De groep wijst op de ernstige overstromingen in Noord-Italië die inmiddels al 14 mensen het leven hebben gekost en waarbij 13.000 mensen geëvacueerd moesten worden omdat als gevolg van de klimaatverwoesting in anderhalve dag evenveel regen viel als normaal gesproken in een half jaar.” De vraag is hoeveel doden er vallen in de winter als we met olie stoppen. Laat XR eens demonstreren tegen de bevolkingsgroei. Ik hoor ze niet voor eenkinds politiek pleiten, terwijl het toch overduidelijk is dat mensen zorgen voor vervuiling. Stop met olie? Dan pleit je voor het stoppen met leven van velen. Want zonder olie (of goed alternatief die er niet is) hou je de huidige wereldbevolking niet in stand. Dat XR volk komt op mij over dat ze net zo goed nadenken als de gemiddelde pvv'er, alleen staan ze aan de andere kant van het politieke spectrum. Maar nog steeds stupid. En ja, ik zou ook hellig worden als een afvaardiging van onnadenkenden mij de weg blokkeert. Lichamelijk geweld gebruiken zou ik echter niet doen,als je het niet met woorden kunt winnen heb je sws al verloren.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:06

Ach als je ergens protesteert moet je accepteren dat er ook mensen zijn die een andere mening hebben. Anders ben je tegen democratie. We leven immers niet in Rusland of China

Armoedegrens
Armoedegrens19 mei 2023 - 20:59

helemaal eens met de boodschap, maar vanwege de omgekeerde negatieve impact op de massa, niet het juiste instrument. @ oproerkraaier: en om die reden verdienen ze ook geen standbeeld - of ze dat nou later wel of niet weten te realiseren. Kleinrechts heeft gelijk als ze zeggen te groeien dankzij XR, dat veel praat. Maar Shell doet niet eens meer moeite om te verbergen dat ze niet op tijd een subsidieaanvraag hebben ingeleverd in Brussel. Ze zijn zo arrogant dat ze openlijk de MP op pad sturen om het alsnog te regelen. Tussendoor juichen ze XR stiekem toe. Ga zo door jongens! Dat is wat XR, samen met Bij1 en PVDD heeft bereikt. En dat interesseert deze laatste partijen niks, genietend van hun kleine macht en eigen gelijk. Het is heel triest eigenlijk.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 mei 2023 - 7:53

Kennelijk is er toch iets mis met de opmerkingen van @oproerkraaier. Ze worden heel vaak verwijderd, vanwege de inhoud die niet past bij het beschavingsniveau die Joop probeert na te streven. Ik vind het opmerkelijk dat u zijn taalgebruik ondersteunt door erop in te gaan.

Armoedegrens
Armoedegrens20 mei 2023 - 9:00

@ A. Blokhuizen. Wellicht had ik mijn kritiek op een punt van deze andere reageerder nog wat duidelijker als sidenote kunnen accentueren, zoals ik het ook bedoeld had. Ik heb verder vooralsnog niet stilgestaan bij of deze reageerder wel of niet te supporten is in diens taalgebruik. Wellicht kan hij/zij uw kritiek in overweging nemen. Mocht u het niet eens zijn met mijn kritiek op XR, Bij1 en PVDD dat zij links niet vooruit helpen, dan zou ik graag uw reactie mogen lezen.

oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 20:52

Deze reactie is verwijderd

TinusJ
TinusJ19 mei 2023 - 20:47

Naïeve activiteiten toch... De energietransitie is een wereldwijd bouwproject dat 40 jaar duurt. Voor alle windmolens, EV's en energiezuinige gebouwen moet gebouwd, gebouwd en gebouwd worden. En daarvoor is fossiele nodig. Je kunt nog geen groene energie gebruiken, want dat moet nog gebouwd worden.

Peterrr3
Peterrr319 mei 2023 - 20:45

Ik zie eerder een wanhopige man die zich niet goed raad weet met de situatie. Wel knap trouwens van de demonstranten dat ze op geen enkele manier reageerden op hem. Daardoor escaleerde het niet. Maar hebben we toch weer een mooi verhaal. Doel bereikt.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout19 mei 2023 - 19:53

Zich meditatief-contemplatief voortbewegende vredelievenden, opgejaagd door obsessief-agressieve elementen. Spijtig genoeg een tragisch fenomeen des tijds.

BasTrom
BasTrom19 mei 2023 - 19:39

Misschien is die man door alle milieumaatregelen zijn auto wel kwijtgeraakt en moet met de bus. Maar ook het milieuvriendelijk vervoer moet wachten op deze mensen en dat frustreert de man voor de 2e keer.

9 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 mei 2023 - 7:46

@BasTrom Maar ja, misschien was deze man wel dronken of had een slechte dag in zijn huwelijk of op zijn werk. Wie zal het zeggen. Feit blijft dat hij onrechtmatig en gewelddadig optrad. Wel jammer dat u niet de kans aangreep om dat geweld te veroordelen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick20 mei 2023 - 13:12

@Alfred Blokhuizen: Zelf denk ik dat jij hier ook een fikse kans laat liggen. Als de kop van dit artikel zou kloppen, dan waren hier de reacties anders. Het punt is dat dit geen demonstratie was en zeker geen vreedzame. Bij een demonstratie, demonstreert men diens mening en dat is het enige doel. Overlast kan een gevolg zijn maar niet doelmatig. Maar dit was een blokkade en de overlast was doelmatig. Sterker nog, de overlast was een machtsmiddel. Dus wordt jij, als individu geconfronteerd met een groep die agressief besloten heeft dat zij jouw tijd, energie en middelen mogen inpikken. Dat moet jij maar goed vinden. Dat is natuurlijk ook geweld en makkelijk: groep tegen individu. Dat mag ook veroordeeld worden? Tja, dan pikt één van die individuen dat niet, dat kan je weten als blokkade voerder. Zat deze geweldpleger fout: zeker. Al is het niet alsof hij vreedzame demonstraten aanviel en kan ik dat dankzij deze provocatie minder erg vinden. Maar provocatie of niet: fout is fout. Beide partijen zaten fout. Daarom is het beter dat in een democratische rechtstaat men echte vreedzame demonstraties koestert. Dit maar blokkades, en andere acties waarbij overlast veroorzaken doelmatig is, hard aanpakt. Dit had nooit zo ver moeten komen.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2023 - 17:05

@VrijeNick "Daarom is het beter dat in een democratische rechtstaat men echte vreedzame demonstraties koestert" Veel echte vreedzame demonstraties (soms lange optochten door de stad) belemmeren en blokkeren het verkeer ook voor langere tijd. Ook maar afschaffen dus, en demonstraties uitsluitend beperken tot 'stilstaande' demo's op pleinen en plantsoenen? Wat mij betreft dus NIET. Demonstraties mogen best een beetje schuren en wat maatschappelijk ongemak veroorzaken. Stel ze als verkeersdeelnemer maar op één lijn met ov-stakingen, een gekantelde vrachtwagen of een brug die open staat. Dat er verschil zit in 'per ongeluk' of 'expres', so what? Overmacht is overmacht.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2023 - 17:15

PS Om het over sportwedstrijden als marathons en Amstelgoldraces nog maar niet eens te hebben.

Jozias2
Jozias220 mei 2023 - 22:34

@eric Zo werkt dat niet. Als er een demonstratie is van 100.000 personen met een tocht dan is de overlast het gevolg. Een tocht met ongeveer 12 deelnemers zoals hier kan prima op de stoep. Het feit dat ze midden op de rijbaan lopen en op het laatst zelfs direct voor de auto gaan stilstaan is overlast als doel niet als gevolg.

Eric Minnens
Eric Minnens21 mei 2023 - 9:31

@Jozias "Zo werkt dat niet" Onzin Jozias. Zo werkt dat wél. Overlast als doel of als gevolg maakt niet uit. Ik kan met mijn actiegroep Just Stop Marathons ook looproutes gaan blokkeren. Uit overwegingen van algemeen belang. Moet kunnen. Trouwens, wat is er mis met verstoring als doel? Het doel is: Wie niet horen wil (wij allemaal!) moet maar voelen. Verstoring is hier een noodkreet en wat is er mis met noodkreten? Hoe bekrompen moet je zijn om bij een noodkreet te roepen: "Niet zo hard schreeuwen jongens!" Eigenlijk zou verstoring als doel moreel zelfs hoger moeten staan dan verstoring als gevolg.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick21 mei 2023 - 11:19

@eric. Ik had het al geschreven maar even het verschil: -Demonstratie: overlast kan een gevolg zijn maar het is niet doelmatig. Moet je als samenleving koesteren. -Blokkade: overlast is puur doelmatig en een bewuste keuze. Moet je als samenleving aanpakken. Lijkt mij niet lastig te begrijpen, toch? Verschil kijkt me duidelijk en maakt uit. Iemand die een feestje heeft en aangekondigd daarom wat rumoer geeft: prima. Maar iemand die de stereo open zet om lawaai tegen de buren te maken: bepaald niet ok.

Jozias2
Jozias221 mei 2023 - 15:40

@eric Volgens de rechter maakt het wel uit. De uitspraak is hier al tig keer gedeeld. En een noodkreet van een handvol demonstranten is een subjectief iets. Natuurlijk zijn ze overtuigd van hun gelijk. Maar wat nu als iemand met een noodkreet elke dag op Utrecht cs op het spoor gaat lopen waardoor het treinverkeer dagelijks stil komt te liggen. Ook prima?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2023 - 10:37

Eric Demonstraties zonder maatschappelijk ongemak kunnen ook moeilijk effectief zijn. Vorig jaar tijdens de NS stakingen kon ik ook nog net een plaatsje bemachtigen in een flixbus.

JaapBo
JaapBo19 mei 2023 - 19:17

Het is natuurlijk heel irritant als je in de auto zit en iemand loopt langzaam voor je. Dat is provocerend, en dan kunnen mensen boos worden.

12 Reacties
r v b
r v b19 mei 2023 - 19:24

in een auto rijden met verbrandingsmotor is provocerend, logisch dat mensen boos worden op die vervuilers.

BasTrom
BasTrom19 mei 2023 - 19:40

@r v b Hahaha mensen die leven vervuilen. U vervuilt, ik ben boos op U.

oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 19:54

Ik dacht altijd dat rechts vond dat er geen recht bestaat op gekwetstheid?

FelixFlex
FelixFlex19 mei 2023 - 20:16

Inderdaad een gevalletje jammer dan. Heel irritant deze kansloze acties van deze klimaat 'activisten', openbare weg blokkeren of hinderen is strafbaar, dus dan loopt je het risico op klappen of een bekeuring. En dankzij deze activisten komt er nog minder begrip voor zinnige klimaatacties.

Max_Konijn
Max_Konijn19 mei 2023 - 20:37

@rvb Er zijn meer dan 10 miljoen auto’s met een verbrandingsmotor in NL. Wat een kut leven moet jij hebben.

E w T
E w T19 mei 2023 - 20:58

Jaapbo. Wanneer er gewerkt wordt aan de weg of er is een file vanwege een ongeval ,kan dat ook als ergerlijk ervaren worden en dan moet je ook inhouden. Dan ga je de veroorzakers toch ook niet aanvallen?.

Jozias2
Jozias220 mei 2023 - 7:14

@ewt Daarin zitten nog wel verschillen. Ten eerste is het ongeval overmacht en zal de politie ook dan het verkeer zsm weer op gang helpen. In dit geval komt het meer over als het pesten van een willekeurige automobilist en buspassagier. Daarbij heb je geen enkel idee wat het belang van de ander is. Je maakt dat per definitie ondergeschikt. Als je onderweg bent naar een bruiloft, een begrafenis, belangrijke afspraak, je kinderen van de crèche moet ophalen etc. Allemaal redenen om gefrustreerd te raken door een dergelijke actie. Wat mij betreft net zo fout als een blokkade van de boeren.

Backtobasics
Backtobasics20 mei 2023 - 7:22

Tja sommige mensen kunnen nu eenmaal moeilijk lange termijn denken dingen overzien, en reageren vooral op primitieve prikkels. En die zijn het meest agressief, en ook het meest schadelijk en makkelijk te manipuleren door rechts

Left is not right
Left is not right20 mei 2023 - 8:15

@backtobasics: Tja sommige mensen kunnen nu eenmaal moeilijk lange termijn denken (welke energiebehoefte is er met de bevolkingsgroei en ontwikkeling van Afrika wereldwijd over 10-20 jaar), dingen overzien (wat gebeurt er als we morgen stoppen met olie), en reageren vooral op primitieve prikkels (ik word zo blij als ik positieve aandacht van mijn bubbeltje krijg). En die zijn het meest beïnvloedbaar, en ook het meest labiel en makkelijk te manipuleren door links

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick20 mei 2023 - 10:24

@E w T Appels en peren. Bij wegwerkzaamheden is het doel om aan de weg te werken. De overlast wordt niet doelmatig veroorzaakt, integendeel. Men doet juist zijn best om dat te beperken waar mogelijk. Men geeft bijvoorbeeld omleidingen aan. Aan een ongeval is niets doelmatigs. Maar bij een blokkade is het juist het doel om overlast te veroorzaken. Ander verhaal dus.

E w T
E w T20 mei 2023 - 14:46

Jozias2. Als ik voor alle verloren tijd aan stakingen, blokkades,actie's van links tot rechts via milieu, vredes actievisten boeren door heel Europa-,Italiaanse/Spaanse/Franse collega chauffeurs een Euro per uur zou krijgen dan hang ik vandaag nog m'n stuurwiel aan de wilgen. Fact of life.Mensen hebben recht om te demonstreren. En als je niet in een blokkade wil komen kun je er ook voor kiezen om niet met de auto te gaan. Trouwens als je wil weten hoe de gemiddelde automobielist op weg afsluiting vanwege werkzaamheden of ongeval,(dus geen XR of stop oil) reageert dan moet je maarres met wegwerkers /hulpverleners gaan praten.het varïeert van uitschelden via bespuwen naar bekogelen met blikjes en fysiek bedreigen. Terwijl ze zo adequaat mogelijk hun werk proberen te doen.

Jozias2
Jozias220 mei 2023 - 22:38

@ewt Dat men zich zo gedraagt bij wegwerkzaamheden (hoeveel zouden het er zijn? ) is niet goed. Maar het punt blijft dat er nog steeds een groot verschil is. Bij wegwerkzaamheden is er vooraf gecommuniceerd en zijn et omleidingsroutes. Mensen hebben zeker het recht om te demonstreren. Maar een blokkade is toch echt wat anders. Als XR met 100.000 mensen demonstreert dan is overlast een logisch gevolg. Als ze dat met 10 personen doen is het een bewuste keuze en provocatie.

Polle Kanis
Polle Kanis19 mei 2023 - 18:21

De woede van de man inclusief het aanpakken van deze activisten begrijp ik ook best. Als mensen jou welbewust fysiek de weg versperren waarbij zij je fundamentele recht op bewegingsvrijheid in de openbare ruimte ontnemen is het niet meer dan een semantische kwestie dat niet als gewelddadig en de reactie van de man erop wel als gewelddadig te zien. Niet alleen een klap uitdelen is geweld.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 20:44

ik begrijp de woede van de XR-rebellen en heb bewondering voor hun geweldloze strategie. Ik walg van mensen die geweld tegen hun goed praten.

Folkward
Folkward19 mei 2023 - 21:49

"fundamentele recht op bewegingsvrijheid" Effe dimmen voor je begrippen zo enorm opblaast. Ik begrijp heus dat mensen het zo voelen, maar aan de andere kant van die muur zijn mensen die zich in hun "fundamentele recht om te leven" aangetast voelen door alle vervuiling en opwarming. Met dit soort achteloos taalgebruik worden mensen steeds minder geremd in hun bereidheid om fysiek geweld toe te passen. Zeker als je zo achteloos -nee, roekeloos- beweert dat het verschil tussen drentelen voor autoverkeer en een muilpeer slechts semantisch is, wat betreft geweld. Voor je het weet is het verschil tussen een muilpeer en een bom bij een SUV ook 'slechts semantisch'. Wil je geweld? Want zo kweek je dat aan beide zijden.

BartP2
BartP220 mei 2023 - 6:56

@Folkward "Wil je geweld? Want zo kweek je dat aan beide zijden." We leerden het al op de basisschool, in een lange stoet lopend naar het zwembad: Wie voor mijn voeten loopt Die krijgt een schop! En dat was prima, niets is vervelender dan op slakkentempo lopen omdat één in de stoet aan het treuzelen is.

oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 18:12

De klimaatbeweging gaat er nooit meer mee ophouden. Later in de geschiedenis zullen een standbeeld krijgen als we al niet te laat zijn.

4 Reacties
Max_Konijn
Max_Konijn19 mei 2023 - 20:40

Hmm, even wachten tot deze Demonstranten zelf een baan hebben, is dat geneuzel snel afgelopen.

Polle Kanis
Polle Kanis19 mei 2023 - 22:53

Dat soort standbeelden houden geen stand.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:00

Je bedoelt net als het standbeeld in Hoorn?

oproerkraaier
oproerkraaier20 mei 2023 - 2:00

Polle, wat bedoel je met dat soort standbeelden?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick19 mei 2023 - 18:05

"De activisten marcheren langzaam door de straten van landen in een campagne die eind april begon. Ze houden het gemotoriseerde verkeer op om aandacht te vragen voor de almaar aanzwellende klimaatcrisis die veroorzaakt wordt door het gebruik van fossiele energie als olie". Oké, dus een blokkade. Dan ben je geen vreedzame demonstrant maar iemand die doelbewust overlast veroorzaakt en dat als middel gebruikt. Jij ontneemt andere mensen hun vrijheden. "Just Stop Oil zegt in een reactie te begrijpen dat het frustrerend is als het verkeer gehinderd wordt maar dat "de verstoring in de Britse straten niets is vergeleken bij de verstoringen die ontstaan als we niet stoppen met het uitgeven van nieuwe vergunningen voor olie, gas en kolen". Ah, het doel heiligt de middelen. Dat vond die agressieve man dus ook. Dan moet je ook niet klagen als andere mensen ook hun middelen gaan rechtvaardigen.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 20:45

Deze reactie is verwijderd

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2023 - 4:34

@VrijeNick "Ah, het doel heiligt de middelen. Dat vond die agressieve man dus ook. Dan moet je ook niet klagen" Nee, ze klagen ook niet. En wat doel en middelen betreft: het is maar net aan welke kant je staat. 'Stop oil' of 'Ga door met oil'. Tja..., want overlast door Blokkades is natuurlijk veel erger dan overlast door Olie. Jouw persoonlijke vrijheid veel belangrijker dan zo'n actie. Stop oil? Me reet, ik moet er langs! Actie? Ik heb zelf nooit actie gevoerd. Dus waarom zou ik jullie actie steunen? Ik haat acties! Weg met acties. Weg met blokkades. Leve mijn persoonlijke vrijheid!

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick20 mei 2023 - 7:33

@Eric: dat is juist het prettige: we hebben dit in onze democratische rechtsstaat daar prima regels voor. Als jij wilt demonstreren, dan mag je dat vragen. Je krijgt dan een zichtbare plek waar dat mag en waar overlast minimaal is. Ook is het aan de democratie om regels te stellen over de zaken waar jij om wilt demonstreren. Het gaat een zooitje worden als iedereen gaat bepalen dat diens doel de middelen heiligt. Waarom zouden dan gereformeerden geen vrouwen mogen lastig vallen bij abortusklinieken? In hun ogen redden zij daar onschuldige babylevens mee. Waarom zou je dan niet vervelend mogen doen tegen demonstraten of eigen rechter spelen tegen mensen die blokkeren? Nee, beter als we dit aan de democratische rechtstaat overlaten. Dan zal wel die rechtstaat lief moeten zijn voor demonstraties (essentieel voor een democratie) maar hard moeten optreden tegen blokkades en andere treiterijen.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2023 - 9:12

@VrijeNick In principe zijn we het geloof ik eens. De kwestie rond blokkades als demonstratiemiddel wordt in bijgaande link navenant genuanceerd besproken. https://www.charlotteslaw.nl/hoe-mag-demonstratierecht-beperkt-worden/ Wat mijn punt eigenlijk is, is dat je aan de reactie op deze blokkade, en op het gepleegde geweld door de 'agressieve man', kunt aflezen hoe de reaguurder in het leven staat, de (extreem-) linker- of aan de (extreem-) rechterkant. Links zal het middel van de blokkade in het licht van het klimaatdoel prima de luxe vinden. In tegenstelling tot rechts natuurlijk, die veel meer waarde toekent aan het middel van agressie om het belang (doel) van persoonlijke vrijheid op te eisen. Vandaar mijn opmerking: "En wat doel en middelen betreft: het is maar net aan welke kant je staat". (Ik vermoed dat jij zo'n beetje rechts van het midden loopt, waar ik mij -ook niet altijd, maar in dit geval wel- aan de uiterste linkerkant ophoud.)

itsme3
itsme319 mei 2023 - 17:39

Just stop oil? Dat zijn toch die kunstterroristen? Hoe zou het nu kunnen dat mensen kwaad worden op dit soort types?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 20:46

Kunstterroristen. Is dat een nieuw woord in het rechtse vocabulaire?

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 17:16

Tja, je weet niet wat zo'n man drijft. Gefrustreerd, op weg naar een begrafenis, ruzie met zijn vrouw? Dit soort dingen is denk ik onvermijdelijk bij eender welk protest.

2 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick19 mei 2023 - 19:41

Nee, bij een protest ga je massaal ergens naar toe om je mening te uiten. Overlast is een bijproduct dat niet het doel en mogelijk zelfs ongewenst. Bij een blokkade doe je het om die overlast.

oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 20:47

Deze reactie is verwijderd

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 17:00

Ga lekker op de stoep protesteren.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier19 mei 2023 - 20:49

Deze reactie is verwijderd

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 17:00

Deze reactie is verwijderd

BartP2
BartP219 mei 2023 - 16:53

Ik kan mij de frustratie van de man ook voorstellen.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 mei 2023 - 7:50

Bent u nu geweld aan het goedpraten?

Grozny
Grozny20 mei 2023 - 8:58

nee alfred. hij geeft een beetje context, aangezien het artikel wel extreem geframed wordt in het voordeel van de activisten/terroristen.