Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Agnes Jongerius wil burgemeester Utrecht opvolgen'

  •  
20-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
agnes300.jpg
Oud-FNV-voorzitter wil Aleid Wolfsen opvolgen en solliciteert volgens ingewijden naar functie
Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft zich in de Utrechtse strijd om het burgemeesterschap geworpen. Dat meldt het AD. Jongerius wil de huidige burgemeester Aleid Wolfsen, die eind dit jaar vertrekt, opvolgen en heeft gesolliciteerd naar de post, aldus de krant op basis van ingewijden.
Jongerius is op dit moment nog onderzoekster bij de Universiteit Utrecht en toezichthouder bij PostNL. Ingewijden melden aan het AD dat Jongerius met vertrouwelingen heeft gesproken over haar kansen en een strategie zou hebben besproken. Ook zou ze haar motivatie al hebben overgebracht aan commissaris van de koning Willibrord van Beek. Het is aan hem om aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad advies uit te brengen.
De laatste twee burgemeesters van Utrecht hadden net als Jongerius een PvdA-achtergrond. Dat kan in haar nadeel werken.
Jongerius weigerde commentaar te leveren tegenover NRC Handelsblad.
Ik heb geen zin in dit gesprek. Ik ga er helemaal niets over zeggen.”
De oud-FNV-voorzitter woont al sinds haar studententijd in Utrecht. Een andere veelgenoemde kandidaat voor de Utrechtse burgemeesterspost is Jan van Zanen. Hij was eerder wethouder in Utrecht en zou daar een goede indruk achtergelaten hebben.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

boswachter2
boswachter220 sep. 2013 - 6:34

Nederland in zware crisis maar het baantjes uitdelen onder de politici gaat gewoon door. Verguist als vakbondsbestuurder maar wel goed als burgemeester?

Petertje2
Petertje220 sep. 2013 - 6:34

Ik word zo moe van die PvdA-baantjesmachine.... Het wordt echt tijd voor een grote revolutie.

Klapschaats2
Klapschaats220 sep. 2013 - 6:34

Boeiender dan de formule 1 en de wedstrijden van Feijenoord en Ajax samen, en het mooiste is nog dat je je er niet voor hoeft te abonneren. Gewoon het nieuws volgen en je licht blauw van het lachen. Jongerius waar kennen we die ook al weer van? Ooit een belovend vakbondsbestuurder. Ooit een zelfbenoemd kandidaat voor een deelraad in Rotterdam. En als dat allemaal niet lukt, waar ga je dan je pijlen op richten? Op Utrecht! Daar heeft een zo mogelijk gelijk zwakke bestuurder het toch onvoorstelbaar lang volgehouden. Moeilijk kan het dus niet zijn, een soort van betaalde stage op weg naar het grotere werk. Volgens 'Politiek en Parlement' houdt mevrouw Jongerius zich nu als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht bezig met de vraag hoe de burger beter betrokken kan worden bij Europa. Volgens mij hebben we juist daar enorme behoefte aan, zo enorm dat mijn advies is: eerst dit onderzoek afronden, mag een jaar of 10 duren, en dan adviezen invoeren. Als de verzamelde Utrechters ook maar een greintje eigenwaarde hebben dan halen ze nu per direct de virtuele stadsbrug op.

clipper1
clipper120 sep. 2013 - 6:34

Baantjesjagers. Wanneer ontdekt men in de politiek nou eens dat niet een bekend politicus of ander bekend figuur zo'n stad moet runnen, maar een goed beroepsburgemeester. Ik durf te stellen dat Burgemeesters van steden zoals Gouda, Haarlem, Goes, Assen etc of dorpclusters waar dan ook, betere Burgemeesters zijn dan die baantjesjagers in grotere steden zoals Eindhoven, Den Haag, Rotterdam of Utrecht.

GingerTed
GingerTed20 sep. 2013 - 6:34

OK, Utrecht ontlast. Nu kan de Vrede van Utrecht breder gevierd worden. Maar wie moet nu vrezen Aleid op haar dak te krijgen?

basOoms
basOoms20 sep. 2013 - 6:34

Na de werknemers verraden te hebben met AOW leeftijdverhoging wil ze nu dus Utrecht om zeep helpen.

YrsaYrsa
YrsaYrsa20 sep. 2013 - 6:34

Jongerius? dat is toch die mevrouw die de mening van de FNV leden over pensioen links heeft laten liggen en akkoord is gegaan met de regering? FNV bijna uit elkaar gevaal. Ik wens Utrecht veel sterkte!

Nadiana
Nadiana20 sep. 2013 - 6:34

"Ik heb geen zin in dit gesprek. Ik ga er helemaal niets over zeggen." Wat een fenomenaal begin van de campagne, mevrouw Jongerius. Top.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 sep. 2013 - 6:34

Arme inwoners van Utrecht. Ik voel met jullie mee... Ik hoop voor jullie dat het met een sisser afloopt. Ik kan me de dag nog herinneren dat ik hoorde dat Terpstra niet naar Leiden kwam, die opluchting gun ik jullie ook!

Jantje68
Jantje6820 sep. 2013 - 6:34

Waarom vraagt niemand zich af wie hier wederom uit de verttrouwnscommissie heft gelekt? Waar is justitie en het OM?

eeweew
eeweew20 sep. 2013 - 6:34

Kan een VVDer burgermeester van Utrecht worden, dat gaat toch nooit werken?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 sep. 2013 - 6:34

Ik weet niet of je het weet maar van 1970 tot 2000 waren er VVD-burgemeesters! Vos, Opstelten, Vonhoff en nog een adelijk figuur begin jaren zeventig. Opstelten werd in Utrecht als een buitengewoon goede burgemeester gezien. Zou je niet zeggen nu.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2013 - 6:34

Pfft, die heeft toch helemaal geen draagvlak.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 sep. 2013 - 6:34

Ik denk het wel. Utrecht is een linkse stad. Een aanpakker als Jongerius maakt goede kans. Ze ligt erg goed bij vrouwen ook.

RobGeurtsen
RobGeurtsen20 sep. 2013 - 6:34

Goede kandidaat, toch?

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn20 sep. 2013 - 6:34

Vind ik ook.

politiekistuig
politiekistuig20 sep. 2013 - 6:34

Hier moet je niet boos om worden, dat bestuurlijke wereldje werkt al 200 jaar hetzelfde. Ageren heeft geen zin. Maar de geschiedenis gaat zich gewoon weer herhalen ,net als met Kok . Eerst staan te brullen op een zeepkist dat het klootzakken zijn ,en later ook gewoon lekker aanschuiven. Je kan het ook anders bekijken .de PvdA'ers worden op latere leeftijd wijzer,"if you can't beat them ,join them"

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn20 sep. 2013 - 6:34

Laat me raden. U heeft liever een vrouw als Fleur Agema als burgemeester van Utrecht.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2013 - 6:34

@reinaert de vos Onno hoes doet het prima?! Is een grapje zeker..

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 sep. 2013 - 6:34

Nou kom maar dan.