Joop

Agent sloeg te hard in op vrouw in Rotterdams uitgaansgebied

  •  
03-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-06-01 om 18.10.43
De Rotterdamse politieagent die begin juni een vrouw vol in het gezicht stompte , heeft gepast, maar niet proportioneel gehandeld. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb geantwoord op vragen van DENK-raadslid Stephan van Baarle.
Vorige maand verschenen er videobeelden online waarop te zien was hoe de vrouw door de agent werd neergeslagen. De vrouw had zich eerder die avond met haar vriend ernstig misdragen in een uitgaansgelegenheid. Toen de agenten bezig waren met de aanhouding van de man, besprong de vrouw een van de agenten terwijl zij hen uitschold. De vrouw kreeg daarop eerst een duw en viel op de grond. Nadat zij opnieuw een van de agenten belaagde, stompte hij haar tweemaal vol in het gezicht.
Van Baarle wilde van het gemeentebestuur weten of het geweld proportioneel was en of er sprake zou zijn van vervolging. Aboutaleb liet daarop weten dat de agent in deze situatie wel fysiek geweld had mogen gebruiken, maar dat de manier waarop dit gebeurt is buitenproportioneel was. RTV Rijnmond meldt dat de politie een gesprek met de agent aangaat.
In de vorige Joop Café-podcast spraken Francisco van Jole en Pascal Vanenburg over politiegeweld in Nederland en de plannen van de Tweede Kamer om dat minder streng aan te pakken. Beluister de podcast hier terug.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie6 jul. 2018 - 10:28

Altijd het zelfde gezeur, agenten moeten in een paar seconden bedenken hoe jij moet reageren . De politie krijgt veel ellende over zich heen . Politie agenten krijgen een psychische evaluatie of ze wel geschikt zijn voor hun werk . Ze krijgen een uitvoerige training voor de-escaleren en om te gaan met agressie Verder krijgen ze een zeer goede training zelf verdediging Politie agenten krijgen een zeer adequate training in crowd control . Dus dat gezeur over politie agenten krijgen veel gezeik moet maar eens afgelopen zijn . De agent in kwestie , zijn reactie was gewoon buitensporig , klaar. Agenten kunnen zich niet verbergen achter allerlei smoesjes. Zij worden getraind, zij zijn geschikt verklaard en zij zijn gewoon verantwoordelijk voor hun acties. Je kan niet eens normaal een aangifte doen , zonder van het kastje naar de muur gezonden te worden. En dit hele geneuzel over politie is je vriend moet ook maar eens afgelopen zijn. Agenten zijn gezag en autoriteit en niet je beste vriend .

Mike Leeuw ♌
Mike Leeuw ♌5 jul. 2018 - 7:04

Hoe moet nu een agent in een paar seconde bedenken hoe hij moet reageren? Terwijl de beste stuurmannen alle tijd van de wereld hebben om te kunnen oordelen hoe te handelen. Zij valt hem aan, en hij wend het gevaar af door haar een stomp te geven. Wat kon hij doen? Zich zelf bloot laten stellen aan het mogelijk geweld dat de vrouw tegen hem zou gebruiken? Wat ik er van leer, is dat ik niet in zo'n situatie op een agent moet afstormen. Ik oordeel, agent heeft goed gehandeld. Voor de lezer, de orde handhaver heeft monopoly op geweld, dus wees verstandig en luister naar de aanwijzingen.

quatsch
quatsch5 jul. 2018 - 1:20

Als hij haar op de mond had gekust, dan zat hij nu gevangen. Meppen bleek dus achtetaf toch de verstandigste keuze te zijn geweest.

Satya
Satya4 jul. 2018 - 19:43

De politie krijgt veel te veel ellende over zich heen van uitgaanspubliek. Ik drink niet en dronken mensen zouden zichzelf eens terug moeten zien. Misschien was dat ka***er de druppel, wie weet had hij net te horen gekregen dat er bij hem in de familie zo'n geval was vastgesteld. Het slaan was misschien wat te maar wie weet was het de zoveelste die avond. Ik zou zeggen weg met alcohol, verschrikkelijk hard drug, ik heb liever blowers, je hebt er niks aan maar over het algemeen een stuk minder last. Nogmaals mensen zouden zichzelf terug moeten zien, deze vrouw ook weer.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 jul. 2018 - 15:30

Ik zie het probleem niet. Een paar oorzaken liggen eraan ten grondslag en dat ze dan uiteindelijk een paar klappen krijgt, tsja. Dat het een vrouw betreft, is niet van belang, niet eens noemenswaardig. Is het dat wel dan moet je alles benoemen (zwarte, hindoe, pool, etc)

Pieter Zwaan
Pieter Zwaan4 jul. 2018 - 14:28

Hulpverleners van ambulance,brandweer en politie worden continu lastiggevallen door volslagen bezopen en doorgesnoven personen.Het lijkt me een heel lastige functie. In deze situatie moet de agent ingrijpen en beslissen hoe in een oogwenk,alles wordt gefilmd en in alle rust nog eens bestudeerd na het incident en dan natuurlijk commentaar.Ik denk dat Aboutaleb wel gelijk heeft maar ook met wijsheid achteraf.Het is zo simpel,val alle soorten van hulpverleners en wetshandhavers niet lastig.En val ze niet af.

Mr.Green
Mr.Green4 jul. 2018 - 11:26

Dus in het vrije westen waar de vrouw de meeste rechten heeft ten aanziende van de rest van de wereld worden vrouwen erger onderdrukt dan in islamitische landen? Meen je dit nou echt?

FairTrade
FairTrade4 jul. 2018 - 11:09

Ik kan zowel de reacties van de mensen die de agent verdedigen als die van jou (Go Udvis) niet begrijpen. De reactie van de agent zou ook verkeerd geweest zijn als het een man was geweest, maar wordt nog eens versterkt doordat een mannelijke agent een gemiddelde vrouw makkelijk kan overmeesteren door simpelweg haar polsen te grijpen en haar te boeien. Een agent mag geweld toepassen indien nodig maar heeft geen recht op wraak of afstraffen. Zoals in de beelden te zien is, wordt de duur van het incident verlengd en geëscaleerd doordat de vrouw na de klappen weer opnieuw opstaat en nogmaals de agent slaat die haar daarop op zijn beurt ook weer slaat. Bij elke onnodige klap wordt het risico op letsel verhoogd. Er zijn mensen overleden door simpele vuistslagen. Omstanders bemoeiden zich ook nog eens ermee doordat ze verontwaardigd zijn door het excessief geweld van de agent. Om vanwege dit voorval te spreken over 'de ware aard van de westerling' is discriminerend en elementen van 'het westen' onderdrukken, intimideren en manipuleren inderdaad maar dat geldt ook voor de andere drie 'windstreken'.

Joop den Uil
Joop den Uil4 jul. 2018 - 11:02

wat heeft een politieke partij als Denk er nou mee te maken ? daar zet ik mijn vraagtekens bij

FairTrade
FairTrade4 jul. 2018 - 10:45

@ Madbako Inderdaad, een behoorlijk schofterige opmerking. DENK is een klotepartij die ik eigenlijk niet wil verdedigen maar het is ook hen vrij om een mening over iets te hebben, wat in dit geval ook nog eens een gerechtvaardigde mening is. Juist door dit soort racistische opmerkingen zoeken allochtonen hun toevlucht bij DENK. Zelfs dit voorval van een autochtone vrouw die zich misdraagt en een autochtone agent die daarop buitenproportioneel reageert, wordt misbruikt om allochtonen in een kwaad daglicht te stellen. Dat allochtonen een negatief beeld hebben van de politie komt meer door etnisch profileren dan doordat allochtonen criminelen zouden zijn die vaak in aanraking komen met politie. Slechts een paar procent van allochtonen is namelijk crimineel terwijl vrijwel alle allochtonen negatief zijn over dit soort politie-excessen. Deze agent is getraind in het overmeesteren van mensen en heeft niet voor niets handboeien. Het gedrag van de vrouw is strafbaar (ze slaat een agent na gevallen te zijn door een duw) en is reden om haar te arresteren. De agent heeft gehandeld als een straatvechter in plaats van een agent die een verdachte neutraliseert/overmeestert (polsen vastpakken), in de boeien slaat en meeneemt naar het politiebureau. Als de vrouw voorkomt voor de rechtbank, dán wordt ze gestraft. Niet door de agent die ter plekke lijfstraffen uitdeelt.

michellekepen
michellekepen4 jul. 2018 - 9:34

@Go Udvis: "Het lijkt er nu op dat de ware aard van de westerling naar buiten komt en blijkt de westerling zelf een grote onderdrukker te zijn die intimideert, manipuleert en vrouwen onderdrukt" Sommige schrijfsels behoeven geen reactie. Woordelijk herhalen is genoeg.

richarrd
richarrd4 jul. 2018 - 9:34

Karel den Beukelaar Dat heb ik inderdaad gelezen en inderdaad is er een enorme hoeveelheid mensen die het bijvoorbeeld gelijkheid noemen dat een vrouw met een volle vuist in het gezicht geslagen wordt terwijl de vrouw in kwestie met een vlakke hand probeert te slaan. Mr.Green Een agent die een vrouw met volle vuist in het gezicht slaat en door een grote menigte wordt aangemoedigd op sociale media. Het is volkomen abnormaal om een mens met een volle vuist in het gezicht te slaan, in wat voor situatie dan ook, vooral als je weet hoeveel mensen na zo'n klap onherstelbaar beschadigd raken (hersenbeschadiging, coma, verlamming etc.). Het is levensgevaarlijk om iemand zo vol in het gezicht te slaan. De politie zou eigenlijk degene moeten zijn die mensen oppakt die andere mensen zo in het gezicht slaan. Ruud VanBerge De ware aard van de westerling komt naar boven omdat deze en masse de politieagent steunt en niet schijnt in te zien dat het niet normaal is om een ander mens met volle vuist in het gezicht te slaan. De vrouw slaat met de vingers of vlakke hand, dat normaal gesproken alleen een rode wang tot gevolg heeft. Een vuistslag vol in het gezicht van iemand zoals de agent toepast kan iemand voor het leven tekenen. Edwin De partij DENK die valt het blijkbaar wel op dat de vrouw abnormaal hard in het gezicht geslagen wordt.

Tsjernodebiel
Tsjernodebiel4 jul. 2018 - 9:02

Meneer agent heeft gewoon gelijk, moet ze maar luisteren.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann5 jul. 2018 - 5:21

Natuurlijk, de agent had haar dood moeten schieten, hoeft ie zijn handen ook geen pijn te doen. De politie mag niet alles. Inzet van geweld is toegestaan binnen de voorschriften van de geweldsinstructie. Deze agent overschreed zijn bevoegdheden.

Hemk
Hemk4 jul. 2018 - 9:00

@Edwin Waren die mensen ook voor limbo's (dichtste bij een gebergte dat we hebben) onderdrukken en westerlijk belgie bezetten.

Edwin8
Edwin84 jul. 2018 - 8:35

"Mensen die uit een oorspronkelijk uit een ander land komen met een andere culturele achtergrond zoals moslims zijn de enige die verontwaardigd zijn en vragen stellen. " Ik zat toevallig gisteren nog Marokko op 1 te kijken. Men vond juist politie en justitie in NL veel te slap. Ze opteren liever voor het Marokkaanse regime. Veel strenger optreden en harder straffen zodat men zich wel bedenkt om in de fout te gaan. (iets wat overigens niet werkt)

Edwin8
Edwin84 jul. 2018 - 8:23

Als vrouwen mannen slaan, kan ze inderdaad ook gewoon een stoot terug verwachten. Dat jij ervoor kiest om jezelf in elkaar te laten slaan door een vrouw moet je geheel zelf weten.

Verwijdert
Verwijdert4 jul. 2018 - 8:15

"Het mishandelen van vrouwen wordt gelijkheid genoemd tussen man en vrouw, en het uitschelden van vrouwen op een seksistische manier wordt vrijheid van meningsuiting genoemd. " Die vrouw gaat helemaal los op die politie agent. En die behandelt haar op precies dezelfde manier als hij een man zou behandelen. Hoe komt dan hier de ware aard van westerlingen naar boven en hoe blijkt hieruit dan dat de westerling die grote onderdrukker is die intimideert, manipuleert en vrouwen onderdrukt? Lijkt me een beetje een overdreven reactie op deze situatie.

Mr.Green
Mr.Green4 jul. 2018 - 8:03

1 agent die een paar harde klappen uitdeelt en de ware aard van de westerling komt naar boven? Ben je aan het testen hoeveel drogredenen je in één alinea kan proppen ofzo?

Karel den Beukelaar
Karel den Beukelaar4 jul. 2018 - 8:00

@Go Udvis Blijkbaar heeft u https://joop.bnnvara.nl/nieuws/video-vrouw-wordt-arrestatie-gezicht-gestompt-agent niet gelezen. Dit voorval gelijktrekken met het mishandelen van vrouwen, de ware aard van de westerling en dergelijke doet mij eerder denken aan het schrijfsel van een internettrol.

Hiltermann
Hiltermann4 jul. 2018 - 7:40

Een agent misdraagt zich, mishandelt een vrouw en wordt niet vervolgd? Dan is die speciale rechtbank waar agenten kunnen rekenen op een voorkeursbehandeling helemaal niet nodig. Die voorkeursbehandeling is er nu al. De enige sanctie die deze agent te wachten staat is een gesprek met de korpsleiding. Een overduidelijke voorkeursbehandeling. Politie mensen zijn getraind of behoren getraind te zijn in het hanteren van geweld. Daar hoort ook bij dat hen geleerd wordt te incasseren en daar met gepaste middelen op te reageren. Kennelijk faalt hier de opleiding van deze agent.

4 Reacties
Edwin8
Edwin84 jul. 2018 - 8:51

Wellicht keek men verder dan de onderbuik. De vrouw, en haar vriend waren die avond al eerder agressief naar horeca personeel en uitsmijters. Daarom werden ze ook gearresteerd. De vrouw viel de politie aan terwijl ze haar vriend in de boeien probeerden te slaan. Oftewel, ze gaven zelf al aanleiding tot hardhandig optreden van de politie. Ik snap dat dat voor veel mensen moeilijk te bevatten is, en men liever de onderbuik laat leeglopen over politie geweld. Aboutaleb doet ook een uitspraak die hij beter aan een rechter kan overlaten.

Karel den Beukelaar
Karel den Beukelaar4 jul. 2018 - 9:14

@Hilterman: ''Een agent misdraagt zich, mishandelt een vrouw en wordt niet vervolgd?'' De agent heeft eerst de vrouw, die in het cafe met haar vriend al de portier had mishandeld, weggeduwd toen ze met fysiek geweld de agent bejegende (proportioneel). Dat bleek niet voldoende te zijn want de vrouw stond op en wilde de agent nogmaals al scheldend aanvliegen. Toen heeft ze twee klappen gekregen. Tja, of dat nou excessief is weet ik niet. Het zou in mijn opinie wel excessief zijn geweest als zij op de grond zou liggen en dat ze dan nog geschopt zou worden, maar dat is niet gebeurd. Ik ben geen agent maar ik denk dat als ik de agent zou zijn geweest hetzelfde zou hebben gehandeld. Een vriend van mij is ambulancemedewerker en heeft ook helaas soms te maken met dit soort randdebielen die hem willen aanvallen terwijl hij zelf probeert om de situatie te laten normaliseren. Wat betreft de voorkeursbehandeling: Als ik tijdens mijn werk continu niet enigszins zou worden beschermd door mijn leidinggevenden als ik een keer een foutje zou maken in een opgewonden situatie, dan zou ik, net als nagenoeg alle werknemers, snel een andere baan zoeken.

JanBakker2
JanBakker24 jul. 2018 - 17:17

En in bepaalde gevallen mag politie gepast geweld gebruiken. Mevrouw misdroeg zich en dat is zacht uitgedrukt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2018 - 5:21

Hiltermann Ik ben het met je eens. Een verplichte cursus in de vrije tijd, zou op z'n minst gevraagd kunnen worden Ze zijn er a. om zoveel mogelijk te de-escaleren en B. om proportioneel 'geweld' te gebruiken. Dat woord proportioneel wordt zo steeds een beetje verder opgerekt.

madbako
madbako4 jul. 2018 - 7:29

Op deze manier wordt de achterban gepleased die overmatig in aanraking komt met de politie, Los van het feit dat jij weet of de achterban overmatig met de politie in aanmerking komt. Is je bijdrage behoorlijk schofterig. Wat er op zou kunnen duiden dat je gewoon een schofterige ploert bent.

Meta  Foor
Meta Foor4 jul. 2018 - 6:59

beperkt excessief geweld, zeer zware taakstraffen tot 20 uur, 1 euro onder balkennorm, niet eens met buitensporig gegraai EP, zo kan ik doorgaan met eufemismen even in de pers en daarna nooit meer ervan horen... lees maar na van jaar geleden, alles, (alles) loopt in deze maatschappij met een sisser af, tenzij uiteraard je rond of beneden minimuminkomen zit ... haha

Rdetje
Rdetje4 jul. 2018 - 6:23

Beetje vreemde verklaring van Aboutaleb. Als het gebruikte geweld buiten proportioneel is, hoe kan het dan gepast zijn?

4 Reacties
madbako
madbako4 jul. 2018 - 7:26

Waar staat dat het gepast was? Lees wat er staat. Er staat dat dat er fysiek geweld gebruikt mag worden. En in dit geval was het geweld niet proportioneel.

Geleen
Geleen4 jul. 2018 - 7:39

Rdetje: Iemand duwt u en u duwt terug. De reactie is proportioneel en gepast binnen de situatie. Iemand duwt u en u slaat hem met een honkbalknuppel of vuist van de wereld is een buiten proportionele reactie en dus niet gepast. Logisch???

Rdetje
Rdetje4 jul. 2018 - 12:01

@ Madbako 1e alinea, 1e zin. "De Rotterdamse politieagent die begin juni een vrouw vol in het gezicht stompte, heeft gepast, maar niet proportioneel gehandeld. " @ Geleen Precies wat ik zeg.

Ozon
Ozon4 jul. 2018 - 23:02

Rdetje, Zie de tekst bij Rijnmond: “ In zijn antwoord zegt Aboutaleb dinsdag dat fysiek geweld in deze situatie passend was, maar de mate daarvan niet proportioneel.“ Ik vermoed dat hij bedoelt dat de agent haar wel een klap mocht geven, maar niet in het gezicht. Of, indien wel in het gezicht, niet met vuist.

JStokx
JStokx3 jul. 2018 - 21:09

Omdat het een vrouw is zeker? Seksisme.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r4 jul. 2018 - 13:09

Emancipatie: gelijke rechten betekent ook gelijk incasseren Maakt mij niet uit of je man of vrouw bent. Als je een agent in functie aanvalt, dan vind ik het niet erg dat je een paar klappen krijgt.