Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Agent betrokken bij de dood van zwarte Freddie Gray vrijgesproken

  •  
18-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1117 keer bekeken
  •  
17124915817_57dce5a504_k
Bij de aanhouding van de 25-jarige Freddie Gray in Baltimore in 2015 ging veel mis. Zo werd hij bijvoorbeeld aangehouden voor bezit van een stiletto. Maar wat bleek? Hij had een legaal zakmes bij zich. In het politiebusje waarin hij werd afgevoerd werden niet alleen zijn handen geboeid, maar ook zijn voeten geketend. Wanneer ook de voeten van een arrestant worden geketend, is het gebruik van een veiligheidsgordel verplicht. Dit om te voorkomen dat een arrestant in het busje heen en weer wordt geslingerd – al dan niet door opzettelijk wild rijgedrag van de chauffeur. Die veiligheidsgordel werd bij de arrestatie van Gray genegeerd. Het gevolg: de Afro-Amerikaanse man werd tijdens de rit zo hard heen en weer geslingerd, dat hij daarbij gewond raakte en het bewustzijn verloor. Een week later overleed hij aan de in het busje opgelopen verwondingen.
Na zijn dood werd het onrustig in Baltimore. Een groot deel van de zwarte gemeenschap wijt zijn dood aan racisme bij de politie. Betogingen tegen geweld door de politie tegen zwarte Amerikanen liepen uiteindelijk uit op rellen.
Luitenant Brian Rice, de hoogste officier betrokken bij de dood van Gray, is maandag door de rechter vrijgesproken. Rice had opdracht gegeven tot het ketenen van de voeten Gray. Het is een grote tegenslag voor de aanklagers, die hadden gehoopt dat met een veroordeling de toon voor nationale hervorming bij de politie gezet zou worden. Rice is niet schuldig gevonden aan onvrijwillige doodslag, roekeloos gedrag en wangedrag. Het is de vierde rechtszaak in verband met Gray waarin het aanklagers niet gelukt is de rechter en de jury te overtuigen. Ook de rechtszaak tegen Caesar Goodson, de chauffeur van het busje, verloren de aanklagers.
cc-foto: Scottlum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.