Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Agema moet aan de bak: huisartsen mogen nu gemiddeld 10 uur per week als vrijwilliger werken in eigen praktijk

  •  
03-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117501 keer bekeken
  •  
agema

De toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft recent de tarieven voor huisartsen voor 2025 bekendgemaakt. Een weinig transparant document waarin de indruk wordt gewekt dat het financieel nog niet zo slecht gaat met de huisartsen. Ondanks anders luidende berichten over enorme schaarste aan huisartsen en een dreigend faillissement van huisartsenaanbieder Co-Med. waardoor 50.000 patiënten zonder huisarts zitten.

Dit kosten- en opbrengstenonderzoek is in 2022 uitgevoerd en de resultaten vormen de basis voor de nieuwe huisartsentarieven vanaf 2025. De belangrijkste verandering is dat het norminkomen voor de huisarts zelf is berekend aan de hand van een werkweek  van 36 uur. Terwijl in het onderzoek de feitelijke werkweek ruim 46 uur was. Ruim 10 uur per week onbetaald vrijwilligerswerk verrichten om de huisartsenzorg voor patiënten nog enigszins op de been te houden wordt inmiddels anno 2024 kennelijk als heel normaal beschouwd. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is dan ook zeer begrijpelijk fel tegenstander van deze nieuwe tarieven.

PVV-minister Fleur Agema kan direct aan de bak om dit weinig transparante onderzoek en daaropvolgende tariefstructuur van de toezichthouder NZa in de prullenbak te gooien. Als eerste daad van een broodnodige nieuwe aanpak van ons steeds meer wegzakkend zorgstelsel. Met niet meer houdbare wettelijke uitgangspunten van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.

De blijvende schaarste aan geld voor de overheidsuitgaven zal de komende jaren heel veel ingrijpende aanpassingen vergen in veel sectoren van de samenleving. Daar valt economisch gewoon niet aan te ontkomen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Ann E
Ann E
4 jul. 2024 - 12:32
Laat Fleur Agema ajb!!!! eerst iets doen aan de nijpende en (levens -) gevaarlijke situaties voor de werkers in de Jeugdzorg Plus Hoeveel doden ten gevolge van dit werk moeten er nog gaan vallen. Je hoort deze groep niet omdat hun hart ligt bij deze zeer kwetsbare jongeren waar zij voor zorgen
Mientje85
Mientje85
4 jul. 2024 - 11:11
Overwerk gewoon vergoeden volgens rechtspositie van ambtenaren. Lost heel veel problemen op.
Dracae
Dracae
4 jul. 2024 - 5:44
Heel veel gereken in de reacties, maar eigenlijk doen die cijfers er niet zo veel toe. Het enige cijfer dat er echt toe doet is het toenemende tekort aan huisartsen. Dit betekent dus dat het beroep aantrekkelijker moet worden of dat we afbrokkeling, afbraak van onze standaard van zorg moeten accepteren. In de practijk is dat laatste wat met beroepen de zorg, het onderwijs, de defensie en op nog veel meer essentiële plekken dus al jaren gebeurt. Afbraak!
1 Reactie
Adriek
Adriek25 jul. 2024 - 15:55
En blijkbaar accepteren we het want de kiezers bewegen alleen maar verder naar rechts. Money makes the world go round.
Marja1957
Marja1957
3 jul. 2024 - 22:13
Absurd, praktijk is geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Verplichte dienst bij huisartsenpost. Administratieve taken/ personeelszaken. Ik denk dat mij huisarts 70/80 uur in de week maakt. Toen mijn moeder overleed, kwam ze om 19.30 uur even kijken hoe het met mij ging. Toen ik na een longaanval naar de revalidatie ging, was zij er 's avonds. Huisarts zijn is niet alleen een beroep, het is ook een roeping. Ik ben heel blij met de huisarts.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2024 - 6:07
Ook iemand met een roeping kan niet dag en nacht beschikbaar zijn.
Adriek
Adriek25 jul. 2024 - 16:03
Met vijf dagen van 8 tot 17 zijn 45 uren gevuld. Gaan we uit van 10 uur per dag voor slapen/douchen/eten/aankleden en andere persoonlijke zorg: 70 uur. Dan zijn er nog 53 uur over om die 30 tot 40 extra uren in te vullen. Ik denk dat uw 70 tot 80 uur overdreven zijn en de tien extra uren die in het artikel staan dichter bij de werkelijkheid zijn. (Dat is nog wel steeds een probleem overigens.)
Markzelluf
Markzelluf
3 jul. 2024 - 11:55
Zonder dat Kerstholt bedragen noemt, is het een nikszeggend stukkie. Dan doe ik het maar: de normatieve arbeidscomponent van praktijkhoudende huisartsen is in 2023 ongeveer € 180 duizend euro. Zie:https://www.lhv.nl/nieuws/nza-publiceert-herijking-normatieve-arbeidskostencomponent-nac/#:~:text=Stijging%20arbeidskostencomponent,inkomen%20van%20een%20praktijkhoudend%20huisarts. Een normpraktijk heeft 2000 patiënten per huisarts, maar het gemiddelde aantal per huisarts is in werkelijkheid veel hoger. Het inkomen van de huisarts stijgt daardoor flink mee. Zie: https://www.zorgvisie.nl/blog/huisartsenzorg-kan-ook-anders/ Er zijn huisartsen die jaarlijks 3 ton en meer verdienen. Prima hoor, dat Kerstholt Agema meteen aan het werk wil zetten en de eerste dag al sommeert wat voorgangers - Hedy d' Ancona, Els Borst, Ernst Kuipers, om er maar een paar te noemen - de afgelopen decennia hebben laten lopen. Maar zou er iemand serieus genomen worden als die onmogelijke eisen stelt?
3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr3 jul. 2024 - 13:31
Hogere inkomsten door meer patiënten in de praktijk? Maar dan zijn er toch ook hogere kosten voor de inhuur van meer assistenten aan de telefoon en praktijkondersteuners?
Markzelluf
Markzelluf3 jul. 2024 - 14:57
Maar de inkomsten stijgen harder dan de kosten. Lees het artikel uit Zorgvisie maar
Kaassema
Kaassema3 jul. 2024 - 15:44
Je reactie is heel kort door de bocht. Allereerst het artikel op ZorgVisie: Dat is van Martien Bouwmans, die zijn carriëre heeft gemaakt als adviseur van Zorgverzekeraars Nederland. Dit maakt hem niet slecht, maar dit maakt hem wel zeer gekleurd - zijn visie wordt niet erg gedeeld door huisartsen. Wat betreft de NZa: ze rekenen als volgt. In Praktijk 1 werkt de praktijkhouder 18 uur - dus 0,5 FTE. In Praktijk 2 werkt de praktijkhouder 70 uur - dus 1,0 FTE, aldus de NZa. Totaal 1,5 FTE van 36 uur, dus gemiddeld 0,75 FTE oftewel 27 uur. Dat het echte gemiddelde 44 uur is in dit voorbeeld wordt genegeerd. In de methode van de NZa kom je dus op héél veel praktijkhouders met 1,0, en een aantal kleiner dan 1,0, maar nooit hoger. Via dezelfde rekentruuk zegt de NZa daarom dat een gemiddelde praktijkhouder 218.000 brutowinst per FTE behaalt. Logisch, als je zo telt dat er maar gemiddeld 1,5 FTE per praktijk aan huisarts werkt. Dat in de realiteit nog maar 7% solist is, en de overige 93% dus minstens met zijn 2en in de praktijk werkt, en dat die volgens dezelfde NZa-rapportage gemiddeld per persoon 46 uur werken, valt daar totaal niet mee te rijmen. Iedereen met een afgeronde basisschool snapt dat je dan niet op 1,5 FTE uit zou moeten komen, maar boven de 2,0. Als je de winst deelt door 1,5 in plaats van 2+, lijkt het altijd prachtig. En die norm: die is letterlijk berekend door het aantal Nederlanders te delen door het aantal praktijkhouders. Dus exact het gemiddeld aantal patiënten
DaanOuwens
DaanOuwens
3 jul. 2024 - 11:28
Een zelfstandig ondernemer werkt nooit 36 uur. Kennelijk is in de berekening van de NZa uitgegaan van 36 uur om tot een inkomensberekening te kunnen komen. Dat artsen zelf vaak meer uren maken en zelfs 46 gemiddeld is logisch. Een AIO werkt vaak nog veel meer uren. Wat Kerstholt hier doet is een stukje tekst uit de context halen en er een flauwekul interpretatie aanhangen. Overigens is het verstandig om de eigen praktijken af te bouwen en als huisartsen de werkzaamheden onder te brengen in een Hoed die prima een maatschap kan zijn. Dat helpt de balans tussen werk en privé beter in te richten, de werkbelasting in de hand te houden en betere afspraken te maken met de verzekeraar. Er zijn nog zat zaken te verbeteren en problemen op te lossen, maar dit tekstje helpt daar niet bij.
8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2024 - 11:37
De a.s. jonge artsen zijn steeds vaker vrouw en niet in staat of bereid tot 46 uur werk. De ambitie onder basisartsen om zich tot huisarts te laten opleiden laat ook te wensen over.
Kaassema
Kaassema3 jul. 2024 - 16:16
Het wordt een beetje scheef neergezet, maar wat er nu mis gaat is dat praktijkhouders definitief verdwijnen via deze route. Het aantal praktijkhouders is dalende. Als je voorheen met een duo een praktijk draaide, en elk 46 uur maakte (36 uur zorg, 10 uur management), telde dat dus als 2,0 FTE met de rekenmethode van de NZa. Nu is 1 maat gestopt, met pensioen, en er is geen opvolger. De overgebleven maat huurt voor de 36 uur zorg dan maar een waarnemer in, en krijgt de 10 uur management er zelf bij. Dus nu draait de overgebleven praktijkhouder 56 uur. En telt de NZa nog maar 1,0 FTE om te vergoeden, en 36 uur waarnemer. Als de praktijkhouder nu nog een collega wilt vinden om sámen de praktijk mee te draaien, moet hij iemand vinden die dus genoegen neemt met 36 uur waarneemvergoeding, maar daar 46 uur voor wilt werken. Dit gebeurd natuurlijk niet. Sterker nog, het aantal praktijkhouders daalt hierdoor verder. En dus dalen de betaalmogelijkheden voor het ooit bijtrekken van praktijkhouders nog verder. En zo gaat de neerwaartse spiraal door - naar de bodem. Het voorbeeld is versimpeld, maar dit is wel in de kern heel precies wat nu gebeurd.
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2024 - 18:13
Dank voor de update.
DaanOuwens
DaanOuwens3 jul. 2024 - 18:25
@ Kaassema Jij schrijft: Als je voorheen met een duo een praktijk draaide, en elk 46 uur maakte (36 uur zorg, 10 uur management) En die 10 uur management wordt vastgelegd met tijdschrijven en op declaratiebasis vergoed door de zorgverzekeraar? En het aantal gewerkte uren zorg ook? Wat ik zie is dat jij bezig bent met een rekenkundige werkelijkheid.
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2024 - 6:04
[ Een AIO werkt vaak nog veel meer uren. ] Het merendeel zou ook graag minder werken.
DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2024 - 7:56
@ DanielleDefoe Ik heb eigenlijk nooit kunnen begrijpen waarom die hele specialisatie op deze manier georganiseerd is. Het is roofbouw op jonge mensen met een nogal beperkt rendement.
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2024 - 12:39
DaanOuwens De huisartsopleiding bestaat pas zo'n 50 jaar. Het zal wel te maken gehad hebben met de invoering van de twee-fasen structuur in het hoger onderwijs die overigens ook niet volgens plan verliep. Het netto resultaat was vooral een inkorting van de zg " eerste fase" die tot bezuining had moeten leiden.
Kaassema
Kaassema4 jul. 2024 - 17:52
@DaanOuwens Die getallen zijn uit de mouw geschud om een makkelijk voorbeeld te geven. Waar ik mee bezig ben is mijn werkelijkheid: ik ben huisarts. Afgelopen maandag telde mijn werkdag 15 uur (7u van huis 19u thuis, in de auto nog wat kunnen bellen, thuis hapje eten, 20-23u achterstallig werk zoals E-consulten, brieven, administratief), dinsdag 14 uur, woensdag 12 uur. Alle 3 de dagen - geen woord gelogen - bestond mijn lunch uit wat bij elkaar rapen en in de auto naar huisbezoek opeten. Vandaag was relaxter, 12-18u, nu ff relaxen, uurtje sport, en dan van 21 tot 22.30 nog wat nawerk. Heb ik mijn eerste 48,5u er al op zitten. Morgen zal wel weer lang worden, nu maar hopen dat ik in het weekend weinig bij te werken heb. Maar m'n mailbox puilt nog uit, dus zal wel weer niets worden. Gelukkig geen dienst deze week. Het mijn passie. Maar als er zo wordt omgegaan met je passie als de NZa doet, en je het vak waar je ziel en zaligheid aan geeft de grond ingedraaid ziet worden door een cijfermatige fictie van de NZa - dan doet dat wat met je.
adriek
adriek
3 jul. 2024 - 9:11
De huisartsen maar gewoon privatiseren, dan regelt de markt het allemaal perfect en zijn over vijf jaar alle problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Toch?
7 Reacties
DouweDabbert
DouweDabbert3 jul. 2024 - 9:32
Dat werkte destijds met tandartsen ook zo goed. De prijzen gingen echt naar beneden, toch?
PversusNP
PversusNP3 jul. 2024 - 9:34
Huisartsen zijn in de historie van Nederland (sinds de tijd van Willem van Oranje tenminste) altijd particulier geweest en nooit ambtenaren. Sterker nog. Ze waren tijdens de middeleeuwen een beroep zonder gilde. Dat is ook de reden waarom Joden dit beroep konden uitoefenen want Joden konden geen lid van (meeste) gildes worden.
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2024 - 11:12
Het is duidelijk dat hoe de zelfstandige huisarts werkte tot zo'n 40 jaar geleden totaal is vergeten. Jonge artsen hebben vaak geen zin meer in een praktijk. Misschien dat drastische verhoging van de tarieven nog een oplossing biedt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2024 - 11:18
Een grote groep basisartsen specialiseert zich niet (dus ook niet tot huisarts) en een deel verlaat de zorg zelfs definitief.
DaanOuwens
DaanOuwens3 jul. 2024 - 11:33
@ DanielleDefoe Dat basisartsen zich niet specialiseren is al heel lang zo. Veel mensen gaan na afronding van de studie wat anders doen omdat ze merken dat het beroep hen veel minder aanspreekt dan ze als schoolverlater dachten. Ik ben er tallozen in geheel andere functies tegen gekomen. Vaak in een prima baan. Maar ik denk ook dat het hele specialisatie circus en de houding van de beroepsverenigingen onderdeel van het probleem zijn. Die maken het beroepsrendement erg laag. (Beroepsrendement is het percentage gediplomeerden dat daadwerkelijk tot beroepsbeoefening over gaat). Dat speelt in veel andere zorg gerelateerde opleidingen ook.
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2024 - 11:44
DaanOuwens Mijn ex werkte een tijdlang als waarnemer wat een hoop toestanden scheelde en liet zich vervolgens omscholen tot bedrijfsarts. Hij studeerde af voor de herstructurering. Dat die voor afhakers zorgt kan ik me ook wel voorstellen maar het huisartsenvak is erg veranderd. Mede door de vergrijzing kregen ze er ook gevolgen van maatschappelijke problemen bij.
Adriek
Adriek25 jul. 2024 - 16:07
De tandartsen die ik ken rijden auto's waar ik alleen maar van kan dromen. Blijkbaar zijn zij er in elk geval beter van geworden.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
3 jul. 2024 - 9:11
[Daar valt economisch gewoon niet aan te ontkomen.] Onzin, stop de rijken geld te geven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor