Joop

Afvalligenpesten

  •  
08-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De rooms-katholieke kerk beschouwt zichzelf ongetwijfeld als de Goede Herder, maar haar methoden doen eerder denken aan die van de Spaanse Inquisitie
Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid namens de SGP, valt de eer te beurt het eerste nieuwe woord van 2013 te hebben bedacht, namelijk ‘christenpesten’.
In het dagblad Trouw van 2 januari hekelde hij het ijveren van D66 voor de voltooiing van de scheiding tussen kerk en staat. D66 pleitte bij monde van parlementariër Gerard Schouw er immers onlangs voor dat kerken niet langer mogen neuzen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), om zo te kunnen zien waar hun verhuisde en verdwaalde schaapjes uithangen. Volgens Schouw schendt de koppeling tussen kerk en GBA het recht op privacy. Aan kerkleden wordt namelijk niet gevraagd of ze als kerklid geregistreerd staan in de GBA. Dit gebeurt gewoon.
Bisschop ziet dit natuurlijk anders. Op 7 januari zei hij tegen mij op de EO-radio , dat D66 vanuit een seculiere ideologie en met een geheim programma actie voert om alle christelijke invloed uit het openbare leven te bannen. Dit zou niets anders zijn dan christenpesten. Het bezwaar van D66 dat de privacy wordt geschonden wuift Bisschop weg. Mensen kunnen gewoon aangeven dat ze niet langer als kerklid in de GBA geregistreerd willen staan.
Spaanse Inquisitie Bisschop heeft ongelijk. Allereerst is het vreemd dat je ergens geregistreerd wordt als zijnde kerklid, terwijl je hier helemaal niet om hebt gevraagd. Het is daarom alleen al principieel fout, dat mensen als kerklid in de GBA staan.
Ten tweede weten veel mensen niet dat ze in de GBA staan. Als de kerk verhuisde leden weer probeert te benaderen, zeggen ze er natuurlijk niet bij dat ze het nieuwe adres weten dankzij de GBA.
Ten slotte, en dat is het hoofdbezwaar, maakt de rooms-katholieke kerk mensen die zich willen uitschrijven uit de kerk het godsonmogelijk. Je moet je ongeveer zo’n zeven keer uitschrijven en dan pas ben je geen lid meer. Tot die tijd blijft de kerk je benaderen met uitnodigingen, hierbij geholpen door de informatie uit het GBA. De Rooms-katholieke Kerk beschouwt zichzelf ongetwijfeld als de Goede Herder, maar haar methoden doen eerder denken aan die van de Spaanse Inquisitie.
Ontdopen Sinds kort is er een nieuwe website online, www.ontdopen.nl , die mensen helpt om zich te kunnen uitschrijven uit de rooms-katholieke kerk. Men schrijft:
deze website maakt het katholieken gemakkelijk zich (grotendeels) uit te schrijven uit de Katholieke Kerk”
Een garantie van 100% geeft de website dus niet. Niettemin was deze website voor de uiterst conservatieve pastoor Harm Schilder aanleiding voor een vergeldingsactie. Hij plakt de foto’s van alle mensen die zich in zijn parochie hebben uitgeschreven als lid op de deur van zijn kerk, zodat iedereen weet wie ze zijn.
Deze schandpaal is natuurlijk een schandaal. Niet alleen schendt Schilder de privacy van mensen door ongevraagd hun foto’s op een deur te plakken, maar ook is het heel vernederend omdat de bedoeling is dat deze afgedwaalde schaapjes als ‘zondaars’ en criminelen tentoongesteld worden, die weer op het rechte pad moeten worden gebracht.
In Engelse tabloids worden verdachten van een ernstig misdrijf vaak met foto, naam en toenaam in de krant gezet, niet alleen omdat ze dan misschien sneller worden opgepakt maar ook en vooral om ze te vernederen. Pastoor Schilder doet precies hetzelfde.
Zal de bisschop van Den Bosch deze overijverige zeloot tot de orde roepen? En wat vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop eigenlijk van dit afvalligenpesten?
Volg Ewout Klei ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 jan. 2013 - 11:00

"" Mensen kunnen gewoon aangeven dat ze niet langer als kerklid in de GBA geregistreerd willen staan." Ik hoorde Klei op de radio zeggen dat hij dit niet wist. Behalve een gebrekkige voorbereiding van de kant van D66 om de scheiding tussen kerk en staat compleet te maken illustreert dit ook duidelijk dat hij tegen windmolens vecht. Dat privacyprobleem bestaat niet. Door het woord 'inquisitie' in de mond te nemen maakt Klei zich schuldig aan wat grappenmaker Maassen gisteravond een 'provokatieve overdrijving' noemt. Ook al laat je de silastip weghalen, klokkenluiders als pastoor Schilder zullen zich blijven inzetten dat je niet naar de hel gaat maar om dat nou met de Spaanse inquisitie te vergelijken...

Patrick Faas
Patrick Faas8 jan. 2013 - 11:00

Sleep pastor Schilder voor het gerecht vanwege privacyschending en als hij zich daar verdedigt door te stellen dat hij zijn dorpsgenoten wilde beschermen tegen eeuwige marteling in de hel, stuur hem dan naar een psychiater, zodat ook de arme man ook zelf verlost kan worden van zijn angsten.

TVDL030
TVDL0308 jan. 2013 - 11:00

Ik kan geen glas water meer inschenken tegenwoordig of er ontstaat wel een storm in. Het houdt iig figuren als Bart Schut en Ewout Klei van de straat. ;) Tuurlijk, de pastoor is lomp en jaagt mensen vooral weg ipv dat hij ze redt. Enzo. Maar kom op zeg. Als je een abonnement opzegt op het een of het ander word je vaak ook nagebeld. Dat is op zich niet zo'n misdaad. Die foto's in het voorportaal (hoe mooi symbolisch!) wel. Dat slaat nergens op. Maar volgens veel reacties is het ook al not done als de kerk interesse toont in mensen die vertrekken. We slaan weer lekker door met z'n allen.

JandeBoer2
JandeBoer28 jan. 2013 - 11:00

Hier iets meer over deze methode, toegelicht door pastoor Schilder zelf: http://www.emmausparochie.nl/weblogschilder En ik maar denken dat het niet erger kon dan Verhagen....

HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 jan. 2013 - 11:00

Pastoor Schilder maakt zich schuldig aan iets wat mijnheer de deken in mijn stad, toen je er nog vijf parochies had in plaats van dat de enige overgebleven parochie zich nu over vier gemeentes uitstrekt, wat mijnheer de deken vroeger "overdrijving" noemde. In zijn tijd hadden ze een goede oplossing voor geestelijken die overdreven. Men stuurde ze naar Rome om daar te studeren. Overigens heb ik uit die tijd niet één maar twee eeuwigdurende merktekens op mijn ziel gekregen, wat dat uitschrijven reduceert tot menselijk gemorrrel in de marge. Dat zijn het eeuwigdurend merkteken van het H. Doopsel en het eeuwigdurend merkteken van het H. Vormsel.

2 Reacties
trujac
trujac8 jan. 2013 - 11:00

" Overigens heb ik uit die tijd niet één maar twee eeuwigdurende merktekens op mijn ziel gekregen, wat dat uitschrijven reduceert tot menselijk gemorrrel in de marge. Dat zijn het eeuwigdurend merkteken van het H. Doopsel en het eeuwigdurend merkteken van het H. Vormsel. " En daarmee heb je je ziel aan de duivel, in dit geval vermomt als Schildersezel, verkocht

jelius
jelius8 jan. 2013 - 11:00

Eén troost, nog nooit is de ziel aangetoond.

BasVV
BasVV8 jan. 2013 - 11:00

Het zou ook kunnen dat de pastoor het echt meent. Hij vindt het verschrikkelijk dat die mensen zich uitgeschreven hebben en hoopt oprecht dat mensen voor hen bidden.

1 Reactie
jelius
jelius8 jan. 2013 - 11:00

Natuurlijk meent hij het echt, dat is het probleem.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2013 - 11:00

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
jelius
jelius8 jan. 2013 - 11:00

Je kennis van de Koran is al even groot als van de economische effecten van de euro.

Tom Meijer
Tom Meijer8 jan. 2013 - 11:00

"Wie gelooft dat een opperwezen de Aarde in zes dagen geschapen heeft en wie evolutie ontkent, die is weinig rationeel." Geloof is nooit rationeel. En alle godsdiensten grossieren in onzin, niet alleen de islam.

lembeck
lembeck8 jan. 2013 - 11:00

http://dry.sailingissues.com/uitschrijven-kerk.html Hier kan je je laten uitschrijven. Hoef je niet bij die rare kwast langs. En de kopie van je paspoort moet je dus niet geven. Je mag het eventueel even laten zien, maar de kopie ervan schijnt zelfs verboden te zijn door de wet. Ik vind het erg vreemd dat kerkelijke instanties toegang hebben tot de Gemeentelijke Basis Administratie. We zijn immers een zogeheten seculier land? Dus acuut stoppen hiermee. Zieltjes winnen doe je nu eenmaal niet op deze manier. Bij die pastoor lopen de mensen volgens mij gillend van ellende de kerk uit. En gelijk hebben ze.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 jan. 2013 - 11:00

Lollig die 1% kerkbezoek ten opzichte van de 4.166.000 vermeende gelovigen. Vraag me af hoe deze pedofiele homo-haters club het een en ander verklaren. Wel even een bladwijzer gemaakt leerzaam zo'n statistiekje.

JandeBoer2
JandeBoer28 jan. 2013 - 11:00

Krijg nou wat: pastoor Schilder stemt PVV: http://www.youtube.com/watch?v=UqDJ-UKUKII Past wel goed bij elkaar.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten8 jan. 2013 - 11:00

Deze Herder leidt dus Bruine Schapen.

Patrick Faas
Patrick Faas8 jan. 2013 - 11:00

Jan de Boer, dank u voor deze link. Inderdaad zeg, die pastoor Schilder is een nazi! Waarom hebben Pauw en Witteman dat niet opgemerkt? Dat pastores openlijk de nazipartij steunen vind ik, ondanks alle andere schandalen, toch nog schokkend. In het verleden werd aan NSB’ers de communie geweigerd, dus pastoor Schilder had onmiddellijk uit zijn ambt gezet moeten worden toen hij reclame ging maken voor de PVV. In het openbaar doet Ratzinger alsof hij het nazisme verfoeit. Dat moet ook wel, want hij heeft zich schuldig gemaakt aan de zwaarste zonde denkbaar. Wij blijven allemaal heiligen in vergelijk met paus Ratzinger. Maar als Ratzinger werkelijk spijt zou hebben van zijn lafheid en zijn foute keuzes, zou hij nu niet toestaan dat zijn priesters dezelfde fout maken, door naastenliefde in te ruilen voor naastenhaat. Ik begrijp niet hoe pastoor Schilder doof kan zijn voor wat Wilders zegt over religie. De meeste beschuldigingen die Wilders uit richting islam zijn namelijk eerder van toepassing op het katholicisme dan op islam. Hoe kun je de Koran willen verbieden en niet het Oude Testament? Kan iemand dat uitleggen? Wilders is fel tegen de gelijke rechten, die vastgelegd zijn in onze grondwet. Van een nazi mag men dat verwachten, maar de katholieken in ons land hebben de meeste baat gehad bij die gelijke rechten. Als we ze afschaffen, krijgen we misschien wel die burgeroorlog waar Wilders zo op hoopt, maar van de katholieke Kerk hier zal niet veel overblijven. Door het nazisme te steunen, werkt pastoor Schilder aan zijn eigen ondergang. We moeten ons niet verlagen tot het niveau van gespuis als pastoor Schilder, maar als zieltjes redden een deugd is, zouden we zijn parochianen toch moeten waarschuwen, misschien in hun eigen taal: Geen nazi zal binnentreden in het Koninkrijk der Hemelen. Met pastor Schilder gaat u linea recta naar de hel.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 jan. 2013 - 11:00

Mooi dat je de bron hebt gevonden! Ik zag het wel op allerlei plaatsen genoemd, maar zag nergens zijn eigen uitspraak. Volgens dit artikel in Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1114211/2010/06/09/rsquo-Het-geloof-beantwoordt-alle-vragen-rsquo.dhtml (waar trouwens ook wordt genoemd dat hij PVV stemt) is hij ook voor gezinnen met 4 tot 6 kinderen. Ik ben trouwens erg benieuwd of PVV-aanhangers, als ze horen van zijn stemgedrag, het opeens eigenlijk wel een goed idee vinden, dat ophangen van foto's ;-)

Sternenstaub
Sternenstaub8 jan. 2013 - 11:00

Een staaltje disproportionele morele verontwaardiging, noem het morele hysterie. Er zijn erger dingen, maar vooral, belangrijker dingen, en hier worden dingen hineininterpretiert die wellicht niet in de bedoeling liggen van betreffende pastoor. Men richte zijn kritische pijlen beter op de bijgelovigen van de rechtse kerk die andersdenkenden, -zijnden en -levenden dagelijks aan de schandpalen en kruizen van hun krankzinnige misvattingen en vooroordelen nagelen.

1 Reactie
Octagon
Octagon8 jan. 2013 - 11:00

Het doet er nogmaals geen reet tote wat de goede bedoelingen van deze pastoor zijn. Feit is dat hij mensen te kakken zet voor de parochie, en deze mensen hebben daar zeker niet om gevraagd. Gelovigen met hun goede bedoelingen, je hebt er weinig aan.