Iedere dag een gezond weetje! Vandaag over een onderzoek naar de relatie tussen afvallen en light frisdranken, gefinancierd door de frisdrankenbranche
In het wetenschappelijk tijdschrift Obesity staat deze week een artikel over de invloed van cola light, en andere frisdranken met minder energie erin, op de pogingen van mensen om af te vallen. De uitkomst van het onderzoek is dat dieetdrankjes de pogingen om af te vallen niet hinderen. Nee zeggen de onderzoekers, het doet het zelfs beter dan water. Daar willen we natuurlijk de details van weten.
Dit is de eerste klinische trial op dit gebied. Er deden 303 mensen aan mee en het duurde 12 weken. De proefpersonen werden gelijkelijk verdeeld over twee groepen. De ene groep mocht kiezen uit diet frisdrank, thee of water met een smaakje. In de andere groep mocht alleen water gedronken worden. Alle deelnemers deden aan het zelfde afvalprogramma mee. Na 12 weken waren de mensen in de groep van de thee, water met een smaakje of dieetdrankjes 44 procent meer afgevallen dan de mensen die alleen water dronken naast het afvalprogramma. Ook zeiden ze minder honger te hebben.
De onderzoekers kregen voor het onderzoek financiële steun zonder enige beperking van de ABA (American Beverages Association), oftewel de Amerikaanse drankenorganisatie. De ABA was verder niet betrokken bij het onderzoek, de analyse van de gegevens of bij het schrijven van het eindverslag. Alles leuk en goed, maar het is natuurlijk wel de natte droom van elke onderzoeker.
Wat zou er tegen dit onderzoek zijn? Niets toch zeker, het is helemaal wetenschappelijk gedaan. Nou, ten eerste is gewichtsverlies na 3 maanden volkomen oninteressant bij de aanpak van overgewicht. Het gaat er om of er ook verschil is na een jaar. Dat risico hebben de onderzoekers niet genomen, want het zit hem niet in die frisdrank of water, het gaat erom dat mensen blijvend anders gaan eten en meer bewegen. Daar draagt frisdrank niet aan bij en water ook niet. En is het niet gek om een groep te creëren van mensen die of thee of water met een smaakje of frisdrank drinken. Welke van die drankjes heeft nu uiteindelijk het grootste effect gehad? Minder hongergevoel? Het zegt me niets want het onderzoek is niet placebo gecontroleerd en dus is een gevoel een gevoel en niet meer maar ook niet minder dan dat.
Het meest opvallende is nog wel de conclusie die de onderzoekers in de media presenteren: “Dieetdrankjes spelen een belangrijke rol in een totale aanpak van bestrijding van overgewicht.” Dat hebben ze dan niet in het artikel in Obesity geschreven, maar ze zeggen het wel in de media. Zou er een relatie zijn met die onbeperkte financiering? Ik kan er niets over zeggen, maar zulke manieren van financiële steun leiden toch wel eens tot een zeker vooringenomenheid in het oordeel van onderzoekers.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht