Joop

Afval? Weg ermee!

  •  
10-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Afval scheiden wordt me helaas niet altijd even makkelijk gemaakt
Wel eens je vuilnisbak omgekieperd om te kijken wat je weggooit? Ik wel, maar het was een typisch één-keer-en-nooit-weer geval. Wat een hoop rotzooi! Per jaar gooien we per persoon bijna 550 kilo weg waarvan we zo’n 50 kilo zouden kunnen besparen. Een simpel voorbeeld: alleen al het weigeren van plastic tasjes levert drie kilo besparing op.
Ik let inmiddels heel bewust op mijn afval. Naast een flessenrek en vuilnisbak heb ik ook een aantal witte bakken voor gescheiden afval. Dat afval scheiden wordt me helaas niet altijd even makkelijk gemaakt. Waarom moet ik sommige verpakkingen (van speelgoed bijvoorbeeld) eerst chirurgisch ontleden om het gescheiden te kunnen weggooien? Waarom kunnen de machines die ons gescheiden plastic sorteren het zwarte plastic niet herkennen? Waarom mag een plastic tandenborstel niet in de plastic zak en de verpakking ervan wel?
Ergens begrijp ik de mensen wel die vinden dat verwerkingsbedrijven dat afval maar achteraf moeten scheiden. Maar bronscheiding maakt me wél bewust van wat ik in huis haal én dus ook van wat ik niet in huis hoef te halen. Oké, dat levert soms lastige situaties op: leg twee hongerige kleuters in de supermarkt maar eens uit dat die kleurige paaseitjes er niet inkomen vanwege al dat aluminium. Maar uiteindelijk heeft het vooral voordelen. Voor het milieu, want hoe minder je aan afval in huis haalt, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden. En voor je portemonnee, want met minder verpakking ben je vaak goedkoper uit. En ook niet onbelangrijk: minder afval scheelt weer een discussie over wie de vuilniszak moet verschonen.
Deze column verscheen ook in De Telegraaf

Meer over:

opinie, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JAWEH
JAWEH10 apr. 2012 - 12:14

Traditioneel plastic verbieden en bioplastic verplichten zou al een goede eerste stap zijn. Ook ik sta wel eens verbaasd te staren na de enorme hoeveelheid afval, die voornamelijk uit verpakkingsmateriaal bestaat.

[verwijderd]
[verwijderd]10 apr. 2012 - 12:14

Afval bestaat niet, want is natuurkundig, chemisch en biologisch gezien een grondstofbron voor herbruikbare grondstoffen, brandstoffen en energie. Scheiden aan de bron is niet nodig en is alleen een politiek argument om de burger een beetje milieubewuster te maken. Niet alleen niet nodig, zelfs onwenselijk. Waarom meerdere verschillende logistieke systemen opzetten terwijl een enkele voldoende is. Indien de politiek en met name de afvalbranche innovatief zouden ondernemen kan huishoudelijk afval nu al voor 99% recycled worden op een rendabele manier. Burgers kunnen dan betaald worden voor de inhoud van de kliko. Maar ja er wordt in het huidige inefficiënte systeem, een beetje scheiden en de rest verbranden met gebruik van energie hergebruik, door te veel partijen nog steeds te veel verdiend. De burger betaalt wel.

1 Reactie
adriek
adriek10 apr. 2012 - 12:14

99% recyclen? Je zou wel willen. Het grootste deel van wat wij recyclen noemen is feiteliji 'downcyclen', dat wil zeggen hergebruik in laagwaardiger producten. Wit papier wordt krantenpapier of keukenrol, voedingsverpakkingen worden bermpaaltjes enzovoorts. Lees Cradle To Cradle: Remaking The Way We Make Things Michael Braungart & Michael Braungart er op na en ontdek dat we nog een lange weg te gaan hebben.