Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afval brengt licht in sloppenwijken

  •  
15-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
SolarBottle.jpg
Filipijnse sloppenwijkbewoners hebben beter te eten door duurzame lamp
Groeien er nou paddenstoelen op de daken van de sloppenwijken in Manilla? Nee, het zijn plastic flessen omgetoverd tot duurzame lichtbundels. De ‘Liter licht’ is gemaakt van een plastic fles met daarin water gemengd met bleek dat door een gat in het dak gehangen kan worden. Het gemengde goedje reflecteert zonlicht zo goed dat het een hele kamer kan verlichten.
Filipijnse gezinnen besparen door de duurzame lamp een energierekening van zo’n 18 dollar per maand waardoor ze in staat zijn beter te eten. “Het zorgt voor een hele verandering”, zegt Manuel Pilande, één van de initiatiefnemers van het project. Zelfs kleine ondernemers gebruiken de lichtbundels. “Mensen kunnen nu een kilo extra rijst kopen van het geld wat ze anders zouden uitgeven aan hun energierekening en zelfs een visje bij hun maaltijd hebben.”
Het is geen nieuwe uitvinding. In Brazilië en het Midden-Oosten wordt deze oude techniek al lang gebruikt. Ook op de Filipijnen schieten de geïmproviseerde luchtbundel, die uit de daken. Meer dan 10.000 exemplaren ‘Liter licht’ hangen inmiddels in de daken van een sloppenwijk in Manilla en in de provincie Laguna. De lampen kunnen wel zo’n vijf jaar werken omdat het bleek in het water de vorming van algen tegengaat. De ‘peertjes’ bereiken een lichtsterkte van zo’n 55 tot 60 watt.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

hannogroen
hannogroen15 jul. 2011 - 8:29

Design op zijn best! In het Westen hebben we trouwens onze eigen variant: http://www.architectlines.com/lighting/ross-lovegrove-designs-a-sun-tunnel-for-your-home.html

Ineses
Ineses15 jul. 2011 - 8:29

Het klonk al te mooi om waar te zijn. Als je het artikel in de Vancouver Sun leest, blijkt dat het alleen overdag werkt. Ze besparen geen 18 dollar, maar de totale energierekening is 18 dollar. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor iemand in een donker huisje wel zoveel bespaart dat ze een kilo rijst extra kunnen kopen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj15 jul. 2011 - 8:29

http://www.moviesthatmatterfestival.nl/programma/film/449 Prachtige zeer indrukwekkende film over afval in Brazilie.

Apropos
Apropos15 jul. 2011 - 8:29

En gewoon het water koken voor gebruik?

JoopSchouten
JoopSchouten15 jul. 2011 - 8:29

Jemig, wat een slim idee zeg ! (Maar die bleek hè?)

1 Reactie
Berthold2
Berthold215 jul. 2011 - 8:29

Zonder bleekmidddel werkt het ook, na een paar dagen wordt het wel een beetje groenig in de kamer. 'Groen Licht voor Groen Linksers', een mooie leuze voor GL'ers die energie willen besparen en zich tevens verzetten tegen de chemische industrie die chloor fabriceert. En allemaal naar de zolder verhuizen natuurlijk. Morgen beginnen met de Cola-flesseninzamelingsactie. Gratis tip. Vul de flessen met jonge jenever, dat kostelijke goedje voorkomt ook algvorming.

Joeri2
Joeri215 jul. 2011 - 8:29

Waarom niet een plastic dak?

1 Reactie
hannogroen
hannogroen15 jul. 2011 - 8:29

Ga jij als het 30+ graden is maar eens in een hok met een transparant dak zitten, dan kom je er wel achter..

Sonia2
Sonia215 jul. 2011 - 8:29

Wat fijn voor die mensen. Laten we ze nog maar wat meer afval bezorgen!

1 Reactie
Gerald2
Gerald215 jul. 2011 - 8:29

We zouden ook onze afval wat beter kunnen benutten!