Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Afschuw over koopzondag in België, lockdown start maandag

  •  
01-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50466485952_6dca44930f_k

© cc-foto: Russ Allison Loar https://flic.kr/p/2jTxW3L

De gouverneur van de provincie Antwerpen is onthutst over de koopzondag in de ook bij Nederlanders zeer populaire havenstad. Ze noemt het doorgaan van de maandelijkse openstelling van winkels “cynisch en onbegrijpelijk”. Maandag gaat België vanwege de uit de pan rijzende besmettingen met het coronavirus in lockdown. Winkels die niet-essentiële spullen verkopen moeten zes weken lang de deuren gesloten houden. “Het is vandaag Allerheiligen, de dag waarop we de doden eren. Dan is het vreemd om een koopzondag te organiseren in volle pandemie en wanneer het virus zeer sterk circuleert. Als je dan met velen gaat shoppen, ben je er zeker van dat dit gaat leiden tot nieuwe besmettingen,” verklaart de gouverneur tegenover VRT Nieuws. De gouverneur verzucht: “Ik kan maar enkel hopen dat het heel slecht weer wordt, dat het straks heel hard en lang begint te regenen zodanig dat mensen hun plannen bijstellen.”
Zaterdag was het ook al erg druk in de Belgische winkelstraten. Bart de Wever, nationalistische burgemeester van Antwerpen, richtte zich via het twitterkanaal van zijn partij tot de bevolking met een dringende oproep zich aan de regels te houden. De Wever heeft de koopzondag niet verboden.
De intensivist Walter Verbrugghe van Antwerps academisch ziekenhuis probeert het winkelpubliek duidelijk te maken wat de mogelijke consequenties zijn.
Ook de bekende viroloog Marc Van Ramst slaat alarm:
Ook in andere steden zijn de winkels geopend. De besmettingen die nu via de koopzondag worden opgedaan zullen over twee weken leiden tot overbelasting van de ziekenhuizen, waarschuwen medici.
Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke liet bij VTM NIEUWS zijn afkeuring blijken over de winkeldrukte “Zet 100 mensen samen en je mag zeker zijn dat er mensen tussen zitten die besmet zijn. Zelfs al hebben ze geen ziektesymptomen: ze zijn gevaarlijk voor anderen. Sommigen zullen namelijk wél heel ziek worden en in het ziekenhuis of op intensieve zorg terechtkomen als ze besmet worden.”
De minister wees er op dat de winkels dicht gaan maar dat online bestellen een goed alternatief is.
Een posting van een verpleegkundige met een boodschap voor het winkelend publiek gaat viraal:
Geniet allemaal van jullie koopzondag Wij doen hier nog wel even verder Tot over een week of 2 dan kan je ineens laten weten wat je gekocht hebt. #Stayhomeforus #flattenthecurveagain
Tegenover de VRT verklaart ze:
"“Gisteren zag ik de beelden in het nieuws van mensen die in rijen aan winkels stonden aan te schuiven. Ik vind het redelijk egoïstisch als mensen dat doen en in rijen aan bijvoorbeeld de IKEA staan. Dat zijn toch geen essentiële zaken? Omdat ze weten dat de winkels gaan sluiten, staan ze daar. Toen ik ook nog eens hoorde dat vandaag koopzondagen zouden plaatsvinden, was ik erg gefrustreerd omdat ik wist dat we vandaag net dezelfde beelden zouden zien.”"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

jandebakker
jandebakker2 nov. 2020 - 9:26

Het probleem van een koopzondag snap ik niet helemaal. Als je winkels juist langer opengooit lijkt het mij dat het rustiger wordt op de winkelvloer omdat klanten beter over de dag(en) verspreid kunnen worden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard1 nov. 2020 - 16:45

Zoals ik al vaker beweer: woekeren dat virus. Lock down maakt meer kapot dan je lief is.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter1 nov. 2020 - 18:42

Je beweert maar een eind aan, zeg even erbij hoe je de 60 plus + zwakkeren wil beschermen , miljoenen mensen zijn dat .

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 nov. 2020 - 22:14

Beweer er dan ook even bij hoeveel mensen er na het einde van dat woekeren besmet zijn en hoeveel doden er dan zijn gevallen. Anders is het nogal een loze bewering.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard3 nov. 2020 - 17:48

Dan zijn er heel wat doden gevallen, dat klopt. Het is ook oorlog en bij oorlog moet je net als in het veldlazaret keuzes maken wie geholpen wordt en wie niet. De schade van de maatregelen nu in sociale, psychische en economische zin is vele malen groter als de levensjaren van (meest) ouderen die we proberen te beschermen. Hoe denk je dat de levensjarenverkorting van alle gezonde mensen wiens bedrijf failliet gaat of wie zijn baan verliest zal zijn? Lees de volkskrant vandaag met het artikel van Ira Helsloot (prof aan de Radboud universiteit over de gevolgen van de huidige maatregelen). We kunnen niet iedereen beschermen. Van leven ga je dood. Kijk naar Zweden; Virus heeft gewoekerd en nu nauwelijks een 2e golf.

Zwerfstein
Zwerfstein1 nov. 2020 - 13:16

Bijna iedereen op straat heeft wel een mondkapje, dat is toch iets. Je kunt moeilijk verwachten dat iedereen de komende maanden maar alvast in z'n graf gaat liggen, alhoewel overheden dat best zouden willen.

LBNB
LBNB1 nov. 2020 - 13:10

Ach je ondersteunt de ondernemers er wel mee, ik begrijp het wel.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber1 nov. 2020 - 16:41

Dat was het natuurlijk. Laten we even allemaal gezellig ondernemers gaan steunen...LOL

LBNB
LBNB1 nov. 2020 - 17:19

Nou dat is wel het voordeel van deze situatie. En net of op straat lopen en door winkels slenteren nu zoveel besmettingen oplevert. Zo lang hangen mensen niet in deze winkels

Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 12:42

In België is nu de verkoop van speelgoed en ook aan tuinmeubilair & kerstartikelen aan banden gelegd. Althans als in Martine goed heb begrepen. Want de begeerte is natuurlijk heel groot, maar de redelijkhied en het midden zijn echt beter.

Richard58
Richard581 nov. 2020 - 12:26

Rellen en obstructie overal in Europa en daarbuiten. Mensen willen het niet snappen dus dit wordt een heel zware winter en veel zieken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 nov. 2020 - 11:57

Er is nu eenmaal een percentage van de mensen vreselijk dom. Dat is niet zo erg ware het niet dat die ook de hoogste posten bekleden.