Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afscheid nemen van Vernederland

  •  
29-11-2023
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
3398 keer bekeken
  •  
ANP-484960891

De normalisering van rechts-extremistisch gedachtegoed dendert door.

De PVV boekte een monsterzege. Nooit eerder was de overwinning van een partij gestoeld op xenofobie zo groot. Of de PVV zal regeren is nog maar de vraag. Maar één ding is zeker: met de verkiezingsoverwinning van de PVV bereikt Nederland een volgende fase in de normalisering van racisme en islamofobie. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Sinds de verkiezingen wordt volop gereflecteerd. Zo ook bij de talkshow Khalid & Sophie, de dag na Wilders’ overwinning. Wat zich in die uitzending naar het einde toe voordeed, is voor mij veelzeggend waarom de PVV’s winst niet verrassend is. 

Het begon met het persoonlijke verhaal van de presentator Khalid Kasem:

“Ik moet je eerlijk zeggen. Ik zat gisteren naar die uitslagenavond te kijken. Om negen uur waren mijn kinderen nog wakker (…). Dan zit ik op de bank en vragen ze mij ‘Ja papa, op het schoolplein hadden ze erover dat als die meneer daar, met dat witte haar de grootste wordt, dan moeten we weg uit Nederland’. En dan zeg ik tegen hem ‘maak je niet zo druk’. Maar dan denk ik wel ‘Ja wacht even, dat is ook hoe dat op dit moment gevoeld wordt in Nederland’. En dat moeten we niet wegschuiven denk ik”.

Waarop een tafelgast, de publicist Özcan Akyol, reageerde:

“Je hebt gelijk, het is verschrikkelijk dat iemand die extreemrechts is, radicaalrechts, hoe je het ook wil noemen… dat die de grootste is geworden. Je kan de oorzaak zoeken bij hem, bij wat hij doet, wat hij zegt. Maar je kan ook aan zelfonderzoek doen. Wat hebben wij laten liggen, dus mensen die zich progressief of links noemen? Wat hebben mensen in de media laten liggen? Wat hebben mensen in de politiek laten liggen? Waardoor deze stemming zo groot kan worden dat het zelfs ontaardt in 37 zetels voor een partij die wij tot voor kort extreemrechts noemden en nu niet meer zo hardop dat durven te zeggen”.

Jeroen Pauw, een andere tafelgast die minimaal dertien jaar dagelijks een praatprogramma presenteerde bij de NPO over politiek en actualiteit, zei daarop:

“Kijk, je hebt een Kamervoorzitter Martin Bosma. Die is plaatsvervangend Kamervoorzitter. Die doet het volgens vriend en vijand ontzettend goed. Is PVV’er. Die kan neutraal en objectief zo’n Kamer leiden. Wilders zegt ‘Ik kan de premier worden’. Ik denk dat hij dat ook wel kan. Die man die kan…met dat schaduw en al dat andere wat allemaal opzij moet worden geschoven…kan die vast wel neutraal doen. Maar, gelooft de andere kant hem? Dat is natuurlijk de vraag. Geloof jij, je kinderen of wie dan ook van ‘Dit is de premier van ons allemaal’? (…) En ik zie jou dan, en ik zie je er toch een beetje persoonlijk in zitten…en dan denk ik wat gaat er dan in dat hoofd van jou om?"

Wat daar gezegd werd hield me bezig. Misschien wel meer dan Wilders’ overwinning. Pauws woorden over Wilders’ premierschap en zijn ‘geloof jij’-vraag aan mensen van ‘de andere kant’ roept veel vragen op. Waar is dat blinde vertrouwen in Wilders’ premierschap op gebaseerd? Vanwaar de behoefte om Wilders neer te zetten als ‘neutraal’? Aan welke kant schaart Pauw zichzelf, aangezien hij het heeft over ‘de andere kant’? En hoezo is de vraag die hij opwerpt een relevante vraag? Een vraag die volgt na een persoonlijk verhaal. Waar is zijn inlevingsvermogen? Of stelde hij een retorische vraag? Hij dwong in ieder geval een antwoord af.

Zorgelijke monsterlijke overwinning
De monsterlijke overwinning van de PVV is om verschillende redenen zorgelijk. Een op de vier koos voor een partij met anti-rechtstatelijke, racistische en islamofobe standpunten; een partij die ‘Nederlanders weer op 1’ plaatst en de ‘ander’ discrimineert, met het verbod op en/of afkeer van: ‘islam’, ‘islamisering’, ‘islamitische scholen’, ‘islamitische hoofddoekjes’, ‘korans’, ‘moskeeën’, ‘mensen uit niet-westerse, islamitische landen’, ‘relaties met islamitische landen’, verandering van de Zwarte Piet-traditie, ‘excuses voor het slavernijverleden’, ‘haat tegen helden uit onze geschiedenis’, de ‘Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme’, ‘diversiteitsgeneuzel’ en ‘diversiteitspropaganda’.

Een partij die profiteert van het afbreukbeleid van afgelopen kabinetten. De scheuren en de schaarste op de arbeidsmarkt, woningmarkt, zorg, bestaanszekerheid, opvanglocaties en ga zo maar door, creëerden de ideale situatie om de schuld toe te kunnen schuiven in de schoenen van migranten. Deze zondebokpolitiek wakkert lange tijd het sentiment aan van ‘ze pakken onze huizen, wijken, banen en bestaansmiddelen af’. Een op de vier koos voor een partij zonder leden. Een partij waarvan een niet te verwaarlozen deel beschuldigd is van geweld, bedreiging of belediging. Een partij die in aanloop naar de verkiezingen om electoraal gewin zich ‘milder’ zou hebben opgesteld, maar eigenlijk nooit stopte met anti-rechtstatelijke, racistische en islamofobe ideeën, getuige de verkiezingsoproep van de fractievoorzitter van PVV Den Haag op het platform X (voorheen Twitter) op 29 oktober 2023:

‘NEDERLAND. UIT. ALLEMAAL! Den Haag de-islamiseren i.p.v. de haat faciliteren. Huis voor huis, straat voor straat, wijk voor wijk #DenHaag weer vrij maken van deze geïmporteerde haatideologie. Keuze is simpel: aanpassen of wegwezen! 22 november is D-Day’.

Wit privilege
Het gemak waarmee Pauw zich uit tegen de achtergrond van PVV’s verwerpelijke ideeën, getuigt van wit privilege. Een ‘neutraal’ premier zien in Wilders, is niks anders dan een bevoorrechte positie. Een positie van waaruit je vrij nuchter een zogenaamd onschuldige vraag stelt, zonder enig inlevingsvermogen in de vernedering die schuilgaat achter twee decennia van openlijk, luidkeels, herhalend pleidooi voor discriminatie op grond van (islamitische) achtergrond. Bij kwesties rond racisme zijn de Pauws onder ons geneigd om een rationele, evenwichtige benadering te hanteren. Retorische vaardigheden, en er niet al te ‘persoonlijk’ in zitten helpen daarbij. In een poging om de eigen positie te verhullen, stellen ze vooral onschuldige, verkennende vragen. En eigenlijk onthullen ze soms onbedoeld hun zelfingenomenheid. Hun witte, machtige positie schenkt ze de mogelijkheid om zich ‘neutraal’ op te stellen en in emotionele zin te onttrekken aan racisme. Maar tegelijkertijd – terwijl racisme hen minder aangaat – oefenen ze (soms zelfs onopgemerkt) dankzij hun dominante positie invloed uit op anderen. Zo is de acceptatie van Wilders’ premierschap een kwestie van ‘over je schaduw heen stappen’.

Een veel interessantere vraag is de vraag die Akyol opwierp: ‘Wat hebben mensen die zich progressief of links noemen [en] mensen in de media laten liggen […] waardoor [het] ontaardt in 37 zetels voor een partij die wij tot voor kort extreemrechts noemden en nu niet meer zo hardop dat durven te zeggen’. Pauws nuchtere houding is denk ik exemplarisch voor wat is blijven liggen en hoe extreme standpunten langzaam maar zeker salonfähig werden. Dat de Pauws onder ons zich kunnen voorstellen dat Wilders er voor álle Nederlanders zal zijn, is tot daaraan toe. Maar om nou van iemand die zich door Wilders decennialang tot op de bot vernederd voelt te denken dat die Wilders als zijn premier zal omarmen, gaat echt een brug te ver. Dat privilege is niet weggelegd voor mensen die leiden onder Wilders’ islamofobe en racistische uitingen. En die vraag je niet of ze even over de diepe schaduw van racisme en moslimvernedering heen willen springen. Wilders wordt misschien de premier van Vernederland, maar niet mijn premier.

‘Ik las dat zich onder de Wilders-stemmers ook mensen met een migratieachtergrond en moslims bevinden?’. Ongetwijfeld. Maar om te doen alsof dat er ‘heel veel’ zijn, zoals Wilders deed, the day after, is een doorzichtige poging tot het witwassen van zijn racisme. Het misbruik van (islamitische) mensen van kleur voor eigen politiek gewin bereikt daarmee een next level. Nog even en moslims zijn verantwoordelijk voor de 37 PVV-zetels. Dat is racistisch én sadistisch. Bovendien maakt de mogelijke PVV-stem van (islamitische) mensen van kleur zijn racistische en islamofobische standpunten niet minder verwerpelijk.

Gelukkig hebben we de grondwet, toch…?
Het opvallende aan de nuchtere, redelijke benadering van deze desastreuze verkiezingsuitslag is ook de verenging tot rechtstatelijke onmogelijkheden: ‘Denk je nu echt dat het hem lukt om vrijheden van minderheden, en moslims in het bijzonder, te beperken?’.

Rechtstatelijk bezien wordt dat lastig misschien, althans voor op de korte termijn. Dankzij de grondwet. Die biedt Godzijdank enige bescherming. Alleen zal alledaags en institutioneel (islamofobisch) racisme zich nu nóg meer manifesteren in de buurt, op de school, de woningmarkt en de arbeidsmarkt. En… zijn we nú al het toeslagenschandaal vergeten? De beginselen van de rechtstaat werden geschonden en boden onvoldoende bescherming, weet u nog? En nog altijd is de immense schade niet hersteld. Deze misdadige ellende voltrok zich bínnen de huidige kaders. En bovendien is dit grijpen naar de grondwet een laatste toevluchtsoord in het drijfzand waarin we ons maatschappelijk bevinden.

Dat we ons in ons denken en handelen in dat stadium bevinden, zou alarmerend moeten zijn. We leven al te lang op de sluimerfunctie van onze wekker. En hou het geruststellende idee van ‘de soep wordt niet zo heet gegeten’ en dat het allemaal wel zal meevallen, voor jezelf. Dit is de slaapmelodie van de afgelopen twintig jaar. Veel te lang hebben we onszelf in slaap gesust dat het maar om incidenten gaat. En konden en wilden we niet inzien dat racisme en islamofobie steeds structurelere vormen aannam. We waren naïef om te denken dat de ruk naar (extreem)rechts iets tijdelijks was. De normalisering van rechts-extremistisch gedachtegoed dendert door. Onder het mom van geruststelling kopt de spreekbuis van PVV, De Telegraaf: ‘Geert Wilders gaat niemand deporteren’. De krant, gelezen door honderdduizenden, werpt eigenlijk een rookgordijn op. Zolang niemand wordt gedeporteerd valt het allemaal wel mee met Wilders’ extreme standpunten, lijkt het. Daarnaast is dit ‘denk niet aan deporteren’ – in lijn met ‘denk niet aan de roze olifant’ – een uitnodiging om te spelen met de gedachte van deportatie; een verwerpelijke stap richting verdere normalisering.

Belangrijk dat het ‘redelijke midden’ écht redelijk wordt
Naast Wilders’ overwinning, maak ik me nog meer zorgen om wat ‘de andere kant’ zal doen, en vooral wat het ‘redelijke midden’ zal doen. Het ‘midden’ dat vatbaar lijkt te zijn voor racistische en islamofobe denkbeelden en zich reeds decennia laat meesleuren in het diepe ravijn van xenofobie. Vreemd genoeg schuilt daarin ook mijn hoop. Mijn hoop is gericht op die drie op de vier. De redelijkheid van het ‘redelijke midden’ is cruciaal. Als mensen in belangrijke posities meer lef tonen en maatschappelijke instellingen hun taak om de rechtstaat te verdedigen nog serieuzer nemen, dan geloof ik erin dat het tij gekeerd kan worden. Dit is niet in enkele jaren gebeurd en is iets van de lange adem. Maar ik hoop dat ik mijn kinderen over 10 à 12 jaar kan meegeven dat het historische dieptepunt van 2023 een voorbode was voor de hoogtepunten die daarop volgden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

wil driessen
wil driessen30 nov. 2023 - 13:20

We moeten ervan uitgaan dat Wilders hetzelfde wil gaan doen als zijn vrienden Orban, Trump en Putin: Door manipulatie macht naar zich toe trekken. Hij zal de het onwelgevallige deel van de pers monddood proberen te maken (NPO wordt niet meer gefinancierd), de rechtelijke macht aantasten, onder ander andere door internationale verdragen op te zeggen. Wilders probeert de broze democratie die we in Nederland hebben om zeep te helpen. Het is zaak dat zo veel mogelijk organisaties zich verenigen om de democratie in Nederland te beschermen.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 dec. 2023 - 10:41

Met een kwart stemmen en een eerste kamer en geen leden? Zelfs al zou ie het willen. Echt niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2023 - 13:13

Het voelt echt niet als een privilege om blank te zijn. Ik heb er echt buikpijn van. Ik denk dat het daar ook niet zoveel mee te maken heeft. Overigens is Wilders ook niet blank, heeft ook een vrouw met buitenlandse roots, de leider van de VVD niet en heeft Omtzigt een vrouw met buitenlandse roots.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa30 nov. 2023 - 10:56

Pauws nuchtere houding is denk ik exemplarisch voor wat is blijven liggen en hoe extreme standpunten langzaam maar zeker salonfähig werden. Het heeft niet zoveel zin om er heel emotioneel op te reageren. De vraag is meer, wat nu? Met je emoties versla je Wilders niet. Je moet strategisch nadenken

Frits Jansen
Frits Jansen30 nov. 2023 - 8:54

De bescherming van de Grondwet is maar beperkt. Politici beloven weliswaar zich aan e Grondwet te houden, maar als ze dat niet doen gebeurt er niets: denk aan het vermeende zorgfraudeprobleem. Omtzigt heeft scherp gezien dat we een constitutioneel Hof nodig hebben zoals veel landen te hebben, maar dat zal voor Nederland te laat komen. De Hoge Raad wil de constitutionele toetsing er wel bij doen, maar beseft niet dat dit een andee tak van sport is. Daarom hebben ze in Duitsland het constitutionele Bundesverfassungsgericht naast het BGH, de "Duitse Hoge Raad". Ze hebben in Duitsland ook een bureau genaamd Verfassungsschutz (vertaling: grondwetbescherming) dat waakt of er krachten optreden die de naleving van de grondwet ondermijnen. De Nederlandse grondwet moet ook dringend gemoderniseerd worden. Die stamt in hoofdzaak nog steeds uit 1848, toen politici nog "nette mensen" waren. De huidige generatie politici heeft een tegenmacht nodig. Nee, rechters nemen geen politieke beslissingen, dat wordt zorgvuldig vermeden door het Duitse systeem. Politieke vragen sturen ze terug naar het Parlement, maar ze toetsen de politieke antwoorden wel aan de grondwet.

JongMHF
JongMHF30 nov. 2023 - 8:21

Een heldere beschouwing die duidelijk maakt hoe wit privilege in alle haarvaten van de samenleving het beeld bepaalt. De reacties blinken weer uit in het bewijzen dat deze analyse volkomen terecht is. De (extreem) rechtse menagerie met pauwen kakelen als kippen zonder kop de uitgekauwde slogans na zonder zich een moment te realiseren hoe plat ze eigenlijk wel niet zijn. Juist in die eeuwige treurzang ontbreken de essentiële punten. De ongrondwettelijkheid van vele voorstellen uit het PVV programma. De vernietiging van de rechtstatelijkheid. De onuitvoerbaarheid doordat internationale verdragen dat verhinderen. Uiteindelijk het voorhouden van een onbereikbare worst om de kiezers te laten geloven dat hun opgefokte wensen rechtvaardig zijn. De reacties laten zien hoe racisme, xenofobie en het ontbreken kennis van de grondwet velen belemmeren om de gevaren die zichtbaar zijn te zien, laat staan te erkennen. Want eigenbelang schijnt te moeten prevaleren. Zeg dan eerlijk dat je PVV stemt. Je zal maar gekleurd zijn. Je zal maar moslim zijn. Je zal maar afwijken van wat de 'gewone' Nederlander denkt te zijn. Berg je maar. Het zal heel, heel en heel koud en guur worden. Dankzij deze pauwen.

1 Reactie
PGS
PGS30 nov. 2023 - 18:46

"Je zal maar afwijken van wat de 'gewone' Nederlander denkt te zijn." Inderdaad. Menig persoon met rechtse ideeen weten precies hoe dat voelt hier op Joop.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 nov. 2023 - 4:16

Pauw zei helemaal niet dat Wilders neutraal is. Maar dat Wilders technocratisch gezien de baan wel aan zou kunnen zonder al te gek te doen. Zijn vraag is nu net of dat wel voldoende zou zijn voor hoe mensen zich zouden voelen gezien. Gezien wat Wilders is geweest. Precies wat je zegt voor velen is kan ie net voor hun zijn. (Ofschoon dat ook zo is bij andere Eerste Ministers. Dat gaat over min of meer volgens mij). Verder mag je best zeggen dat ze maf rechts zijn, maar ze hebben nu wel 37 zetels, dus zouden mischien kunnen meedoen. Het punt van Akyol was ook dat Links niet meer zo links is geweest maar veel domeinen hebben verlaten en dat het land al jaren steeds meer vrije markt en geliberalisteert is en dat daardoor de PVV als sociaal kan pronken of op zijn minst als huidige plek voor de zwerm duiven die van niet-regerings partij naar niet-regerings partij vliegen om te protesteren tegen dat liberale midden van VVD naar GL. Wat betreft de limieten van macht. Nederland is een complexe democratie, niet de alleenheerselrij van vreemde fantasie. Wilders heeft maar een kwart van de zetels in de tweede kamer, heeft weining ervaring of personeel, kan niet zonder de stemmen van andere partijen, man niet zonder het goeddunken van de eerste kamer en al de partijen daat, nog voordat het ooit door een rechtbank gestest zal worden. Dat is wat word bedoelt in de praktijk met 'de grondwet'.

Frits Jansen
Frits Jansen30 nov. 2023 - 1:36

Özcan Akyol snapt er niets van. Wilders is een leerling van Bolkestein, een man wiens doctrine is dat alles mag - en moet dat tot meer stemmen leidt. Wilders heeft dat geperfectioneerd tot een perfecte angstmachine: we worden overspoeld door moslims en dat zijn vreselijke mensen. Wat hebben fatsoenlijke politici dan laten liggen? Moet je demagogie bestrijden met demagogie of met fatsoen? Ik denk wel dat de fatsoenlijke politici al te fatsoenlijk waren. Keurige doctorandussen maar geen straatvechters. de mensen die dat combineren zijn zeldzaam. Ik denk aan wijlen Jan Schaefer van de PvdA, met prachtige oneliners als "in gelul kun je niet wonen".

1 Reactie
PGS
PGS30 nov. 2023 - 18:49

Er zijn heel wat mensen die in de binnensteden wonen die zich niet gehoord en gezien voelen door de politici. Het aankaarten van problemen door bepaalde bevolkingsgroepen worden steevast afgedaan als rascime. Mensen worden monddood gemaakt. Problemen niet aangepakt. En uiteindelijk heeft de PVV nu 37 zetels. En dan maar beweren dat Özcan Akyol er niets van snapt.

Mathijsco
Mathijsco29 nov. 2023 - 16:51

De stem op Wilders adresseren bij 'racisme' is verleidelijk, maar niet de realiteit. Ik wijs in dat verband even op de landslide van BBB bij de prov staten. Nationalisme is natuurlijk ook niet iets typisch Nederlands. Ik wijs in dat verband even op Trump in de US, de Emiraten en Erdogan in Turkije. Om maar eens wat te noemen.. Ik deel de analyse van Akyol: (..) 'waar hebben we het laten liggen'. En dan kom ik politiek gezien al heel snel uit bij de steun van partijen als GroenLinks en PvdA aan Rutte en zijn horror-regime van de afgelopen 13 jaar. Niet alleen de kamer werd buitengesloten met een dichtgetimmerd coalitie-beleid: ook een groot deel van de kiezers werd vernederd, buitengesloten, en moest haar bek houden. Boeren? 'oprotten, u bent overbodig'. In een van de grootste agrarische economieën ter wereld! Ik begrijp uw pijn: woede en frustratie uit zich niet vaak genuanceerd. Zo ook niet deze uitslag. Ik geloof niet dat de gemiddelde Nederlander racistisch is.

5 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen30 nov. 2023 - 1:53

Van Wilders is bekend dat hij niets heeft met buitenlandse politiek. Heel populistisch maakt hij mensen bang met het idee dat ze armoede lijden omdat geld naar het buitenland gaat. Ik denk dat het te simpel is om de persoon van Mark Rutte te verketteren. Hij was de exponent van een breed levend idee dat de overheid kleiner moest. Minder ambtenaren, minder knellende regels! Zo bewees hij proefondervindelijk dat op sommige gebieden de regie van de overheid niet kan worden gemist. Economen kennen al lang de "tragedy of the commons", maar ik geloof dat Rutte nooit één econoom raadpleegde. Ik ben ook geen econoom maar herken de problemen waar de economieboekjes voor waarschuwen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 nov. 2023 - 8:19

D66 en progressief links zijn ook nationalistisch, alleen zien zij Europa als land en niet Nederland. Dus om dit op niet-links af te schuiven is simpelweg incorrect.

BrotherV
BrotherV30 nov. 2023 - 8:50

U verhult dat al die tijd de PVV de grootste gedoger van VVD beleid was.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2023 - 9:18

@ Mathijsco Jij schrijft: En dan kom ik politiek gezien al heel snel uit bij de steun van partijen als GroenLinks en PvdA aan Rutte en zijn horror-regime van de afgelopen 13 jaar. Dat is dom. Want de PvdA heeft meegewerkt aan maar 1 van de 4 Rutte kabinetten. Net zoveel als de PVV dus. Dus je kan nooit uitkomen bij de PvdA en GL op basis van deze denkwijze. En: ook een groot deel van de kiezers werd vernederd, buitengesloten, en moest haar bek houden. Kiezers zijn nooit buitengesloten. Kan ook niet met vrije verkiezingen. En: Ik geloof niet dat de gemiddelde Nederlander racistisch is. Dat is dan nergens op gebaseerd. De gemiddelde PVV-kiezer is sowieso racistisch want anders stem je niet op een racistische partij. Dat jij dat niet gelooft komt omdat je dit liever wil ontkennen.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2023 - 14:53

@ IkHebAltijdOngelijk Jij schrijft: D66 en progressief links zijn ook nationalistisch, alleen zien zij Europa als land en niet Nederland. Als extreem rechtse mensen gaan definiëren wat progressieve mensen denken komt er altijd iets ontzettend doms uit. Dat laat deze tekst zien. Niemand ziet Europa als land. Wel als gemeenschap of federatie van landen. Het hele belang van het begrip land wordt minder waarde gehecht zeker in relatie tot de fascistische en nationalistische opvattingen waarin land/cultuur/volk/identiteit/cultuur sterk samenhangende zaken zijn. Voorstanders van een sterker Europa zien zichzelf meer als wereldburger dan inwoner van een specifiek land en Europa meer als gemeenschap. Dit soort teksten laat zien dat extreem rechts niet anders kan doen dan de eigen dogmatische opvattingen kopiëren op die van politieke tegenstanders. Dan krijg je altijd onzin.

VeganHarrie
VeganHarrie29 nov. 2023 - 16:43

37 zetels van de 150, Wilders krijgt echt niet in alles zijn zin.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 nov. 2023 - 8:20

"Wilders krijgt echt niet in alles zijn zin." Maar dat geldt toch voor alle partijen in de huidige Tweede Kamer?

AntonieZv
AntonieZv29 nov. 2023 - 16:10

Maar beste columnist, Je besteed totaal geen aandacht aan de zaken die PVV-aanhangers aankaarten. Door deze mensen alleen maar te “bestrijden” danwel te negeren, zal je niet verder komen, maar wel verder van huis raken. Wij vinden het heel normaal dat Japanners de Japanse cultuur willen behouden in hun land, en de Thai de Thaise cultuur en de Grieken de Griekse cultuur en de Chilenen de Chileense cultuur. Alleen de Nederlanders zouden dat dan niet mogen? Daarom stemmen er ook allochtonen op de PVV. Dat zijn mensen die ook de Nederlandse cultuur in Nederland willen behouden. En dan heb je nog zaken zoals kernenergie, de soevereiniteit van Nederland dus EU-zaken, sociale aspecten, zeer hoge klimaatuitgaven enzovoort. Die mensen blijven wegzetten als racistisch en haatdragend zal averechts werken.

2 Reacties
hgroen2
hgroen229 nov. 2023 - 18:19

Je doet voorkomen alsof de nederlandse cultuur opgeofferd wordt. Onzin natuurlijk en komt uit de populistische mouw van Wilders cs waar jij met open ogen intrapt. Inmiddels is vastgesteld [zie art Joop] dat helemaal er grote toeloop van allochtonen was richting Wilders. Totaal niet. Dus ook doorgeprikt Wat heeft kernenergie met racisme en discriminatie te maken? Soevereiniteit van NL is niet in het geding. Quatsch weer van Wilders. Sociale aspecten? regelen we zelf. Klimaatuitgaven: absolute noodzaak. Doen we het niet zijn de kosten later veel hoger en effecten desastreus. maar ook dit alles heeft niets te maken met racisme en discriminatie. Het zijn goedkope excuses van van pvv' ers om hun stem te rechtvaardigen die ze aan een fascist gegeven hebben. Los van het feit of je racistisch bent. Je faciliteert het wel door op wilders te stemmen. En dat is al kwalijk genoeg. Misschien nog erger.

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2023 - 19:33

@ AntonieZv Jij schrijft: Daarom stemmen er ook allochtonen op de PVV. Dat zijn mensen die ook de Nederlandse cultuur in Nederland willen behouden. De PVV staat voor de meest perverse achterlijke aspecten van de Nederlands cultuur. Gerard Jolink, de slavernij, de politionele acties en racisme en uitbuiting. Dat is de Nederlandse cultuur volgens de PVV. Anderen denken weer aan Marsman, Nescio, Rembrand en De Groot. Er is niet 1 Nederlandse cultuur er zijn talloze varianten afhankelijk van wie je het vraagt en van welke culturele groep iemand deel uit maakt. Er is dus geen enkele reden de PVV cultuur te bewaren. Het is zeker niet erg waardevol en er zijn genoeg alternatieven.

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2023 - 15:56

Het redelijke midden, dus NSC, BBB en de VVD, schuiven gewoon bij Wilders aan. De redelijke PvdA/GL doet dat duidelijk niet. Maar het redelijke midden is verdeeld. En het is ook maar de vraag hoe redelijk dat midden is. Want bij de VVD en BBB zijn forse vraagtekens op zijn plaats. NSC is nog een open vraag. Omtzigt is meer van de procedures dan van de inhoud. Kortom de schrijver ziet het volgens mij wel goed. Maar hij is nog iets te optimistisch.