Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Jongens, ik ga jullie missen

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8105418920_5c0ea3169b_k
Lieve lezers en reageerders, wat hebben we een hoop met elkaar meegemaakt
Dit is hem dan, mijn allerlaatste “dienst” als redacteur voor Joop. Dienst tussen aanhalingstekens omdat werken voor Joop een soort tweede natuur voor me is geworden. Na bijna acht jaar kun je wel zeggen dat Joop en ik een beetje met elkaar vergroeid zijn. Ik werd ermee wakker en ging ermee naar bed. In figuurlijke zin, anders zou het een beetje incestueus zijn. Joop voelt namelijk als mijn kindje, mijn eerstgeborene. Maar zoals dat gaat met kinderen: ze groeien op, worden ouder, zelfstandiger en uiteindelijk is afscheid nemen dan onvermijdelijk.
Toen ik bij Joop kwam werken bestond de website nog niet zo lang, een half jaar ongeveer. Ik kwam terecht op een redactie waar een viertal redacteuren de site met passie en gedrevenheid runden. Een viertal dat bovendien alles over alles leek te weten omdat ze zo ontzettend bovenop het nieuws zaten. Als je me destijds had verteld dat ook ik aangestoken zou worden door dat nieuwsvirus en de drang om alle uithoeken van het internet uit te pluizen, dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. De politiek (verslaan) was immers mijn ambitie, maar het nieuws en de medialogica wonnen uiteindelijk mijn hart. Die liefde is er nog steeds, maar de ambitie om meer te doen dan me bezighouden met het dagelijkse nieuws kriebelde zo, dat ik besloten heb er geen dikke lagen vaseline meer overheen te smeren, maar eraan toe te geven. En dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Bij mijn laatste “dienst”. Heel ver weg ga ik niet: na een korte vakantie begin ik als eindredacteur voor NPO Radio 1 (BNNVARA). Ik ben dus praktisch om de hoek, maar echt zien zullen jullie me voorlopig niet.
Lieve lezers en reageerders,
Wat hebben we een hoop met elkaar meegemaakt. Van discussies die op het scherp van de snede werden gevoerd, denk alleen al aan Zwarte Piet – met hier en daar een snijwondje als gevolg -, tot het presidentschap van Donald Trump. Ja, daar ben ik nog steeds niet overheen en ik vrees ook dat dat voorlopig niet zal gebeuren. Met mijn opiniestukken heb ik geprobeerd jullie een inkijkje te geven in mijn wereld en in de noodzaak om die wereld eerlijker te maken. Niet alleen voor de rijke, witte, 1 procent, maar voor ons allemaal. Dat klinkt misschien als iets dat Hans Spekman gezegd zou kunnen hebben, maar dat maakt het niet minder waar.
Politiek gezien waren het bizarre tijden. Ik zou eigenlijk bijzonder willen zeggen, maar dat is toch te positief. Van de Brexit, tot IS, van Rusland tot Berlusconi van de Arabische lente die een winter bleek te zijn, tot de PiS-partij. Tussen al het gemor en alle veranderingen door was er één constante factor: de teringzooi in Israël en Palestina. Aan de andere kant was er ook een andere constante factor. De hoop, de vurige wens en de daadwerkelijke acties om de wereld ten goede te keren. Ik hoop dat ik met Joop daar mijn steentje aan heb bijgedragen. Of het nu gaat om het #MeToo-debat, of het radicale idee dat vrouwen gelijkwaardig zouden moeten zijn. Nu klinkt het misschien alsof ik Joop in mijn eentje tot zulk grote hoogtes heb gebracht, maar dat is natuurlijk niet waar. Zonder een constante stroom van inspiratie, informatie en een kritische noot van mijn lieve collega’s was het nooit gelukt.
Neem nu Joyce. Er is geen vrouw die zo gevat, grappig en ad rem is als zij. Amy Schumer is er niets bij. Met een bak Amerikakennis bovendien waar menig Amerikacorrespondent nog een puntje aan kan zuigen. Van Joyce leerde ik te relativeren – ‘je hoeft heus geen marathon te lopen omdat je een snickers hebt gegeten’ – en wat liever voor mezelf te zijn. De combinatie tussen het moederschap en carrièrevrouw is geen makkelijke, dat toegeven is het halve werk.
Of Clarice. Ik ontmoette haar op een boekpresentatie en was direct geïntrigeerd door haar energie en verhalen. ‘Ik wil een documentaire maken over mijn familiegeschiedenis’, zei ze. Inmiddels is de documentaire in ontwikkeling, zit ze in Liberia om aan haar boek te werken. Clarice grapt graag dat ze later als ze groot is net als ik wil zijn, maar let’s be honest. De wereld heeft Clarice nodig, precies zoals ze is en niet anders: een grote inspiratie. (Also, Clarice, als je dit leest: mijn antwoord is ja. Nu we niet meer samen hoeven te werken wil ik graag je buitenvrouw zijn).
En dan is er natuurlijk nog Pascal. Hij zal wel opgelucht zijn dat hij in ieder geval niet meer het risico loopt dat ik ‘group hug’ roep om te zien hoe ongemakkelijk hij zich erdoor voelt. Je hoeft Pascals naam maar te noemen en de twitteraars onder ons weten dat samenwerken met hem zeker geen straf is. Met zijn scherpe pen kan hij fileren en harten doen smelten tegelijkertijd.
En last but not least, Francisco. Baas en beste vriend. Wat heb ik enorm veel van hem geleerd. Bijvoorbeeld om altijd kritisch te blijven, naar alles en iedereen – inclusief je eigen denken. Uren – zo niet maanden – hebben we gediscussieerd over thema’s variërend van ‘wit of blank’ tot de vraag of de hoofddoek onderdrukkend is. Vaak totdat de één ‘let’s agree to disagree’ riep, of de ander mokkend tot inkeer kwam. Francisco overspoelt me geregeld met linkjes van boeken, films, exposities of documentaires die je gezien móet hebben, waardoor ik altijd het gevoel heb achter te lopen. Tot ik natuurlijk besef dat hij bijna twee keer zo oud is als ik, dus dat het allemaal wel meevalt. Het is dankzij Francisco’s vertrouwen en de ruimte die hij me binnen Joop heeft geboden dat ik de stap naar NPO Radio 1 nu durf te nemen. En laten we eerlijk zijn: nu ik zijn baas word, móet hij wel naar me luisteren, ook als hij daar geen zin in heeft.
Jongens, ik ga jullie missen.

Meer over:

opinie, joop, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 mrt. 2018 - 21:48

Hasna, ik hoop dat je een rolmodel mag wezen voor allochtone vrouwen, dat het soms lukt jezelf te verwezenlijken, misschien met vallen en opstaan maar geef jezelf niet zomaar gewonnen.

Auke2
Auke25 mrt. 2018 - 6:39

Hasna, ik neem aan dat je met 'jongens' ook meisjes bedoeld... En natuurlijk alles wat daar tussenin zit en net buiten valt. Succes met je loopbaan.

Poezenmens
Poezenmens3 mrt. 2018 - 23:04

Veel succes in je nieuwe baan bij de radio, Hasna. Groet van een trouwe Radio 1 luisteraar.

Haastig
Haastig3 mrt. 2018 - 21:28

Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Hopelijk schrijf je hier nog eens van je genuanceerde opinies als “gast” (of baas ;-)). Veel plezier & succes!

vakman2
vakman23 mrt. 2018 - 15:37

Thx voor alles!

bob b.
bob b.3 mrt. 2018 - 14:43

Hasna, bedankt voor al je bijdragen aan Joop. Voor mij is Joop een van de leukste plekken om met elkaar van gedachten te wisselen. Meestal getriggerd door een scherp geformuleerd artikel als aftrap en de daarop vaak niet minder gepeperde reacties. Er is ruimte voor hoor en wederhoor en dat was een prima manier voor het vormen van je eigen mening. Daarin is Joop goed geslaagd. Mission accomplished. Het ga je goed.

Bernie2
Bernie23 mrt. 2018 - 13:52

Begrijpelijke volgende carrièremove Hasna. Ik heb vaak van je bijdragen genoten en zal ze missen. Heel veel succes in je volgende baan. Cheers.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*3 mrt. 2018 - 13:39

Dag mevrouw Hasna El Maroundi, Heel veel succes en bedankt! Beste Joop.BnnVara.NL, jullie ook bedankt, namelijk zijn jullie blijkbaar de enige website in Nederland met een echt *geweten*, met name richting de hele Nederlandse samenleving en alle inwoners van dit land ongeacht zijn of haar huidskleur, religie of afkomst. Bijna de hele Nederlandse media, van links tot rechts, draait op dit moment blijkbaar vooral met de waan van de dag mee maar jullie zeker niet. Een voorbeeld, bijna de helft van Nederland beoordeeld vandaag wel de niet kosher Whatsapp activiteiten van het nummer 2 van het FvD in Amsterdam maar wat betreft Thierry Baudet zelf is hij blijkbaar in veel gevallen nog altijd met fluwelen handschoenen behandeld, toch een schande, na zijn talloze zeer discriminerende uitspraken tot nu toe. Een fijne dag!.

Ver Bazing
Ver Bazing3 mrt. 2018 - 13:17

Beste Hasna, dank voor je gewaardeerde bijdrage aan het reilen en zeilen van "Joop". We hebben er allemaal -van bolrond tot flinterdun, van vuurrood tot rozerood en van "links" tot "rechts" van kunnen profiteren. Veel succes gewenst in je nieuwe job. Blijf ook daar een rolmodel voor je 'zusters' met een migrantenachtergrond die staan te springen om aan onze Nl-se samenleving bij te dragen met behoud van hun -cultureel bepaalde- eigenwaarde. In mijn eigen woorden: "Vaya con Dios"!

Joop Schouten
Joop Schouten3 mrt. 2018 - 12:35

Bedankt voor je schrijven Hasna.

geronimo3
geronimo33 mrt. 2018 - 9:39

Hasna, De Rotterdamse hardloper, wenst jou alle geluk toe bij jouw volgende baan, bedankt nogmaals dat je mij weer terug op de site hielp, en soms lekker lopen,vanmiddag ga ik weer na een weekje even rust, wel jammer dat je niet meer meedoet bij de podcast van van Jole, es la vida, het ga je goed verder!!!

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams3 mrt. 2018 - 9:34

Veel geluk in je nieuwe baan, klinkt goed!

Klaas Punt
Klaas Punt3 mrt. 2018 - 2:32

Hasna, ik was het vaak niet met je eens en vind je vaak te fel. Maar ik wens je het allerbeste.

OlavM
OlavM3 mrt. 2018 - 1:17

Hasna, Dank voor je vele waardevolle en inspirerende bijdragen op Joop! En veel succes met je nieuwe job bij NPO 1! [.....het radicale idee dat vrouwen gelijkwaardig zouden moeten zijn.] :) Nou, je mag wat mij betreft nog veel meer radicale ideeën erop nahouden! :)

Lopez
Lopez2 mrt. 2018 - 23:47

Dag beste Hasna, Je hebt veel betekend voor Joop, dank daarvoor, en veel sterkte 'om de hoek'. Het ga je goed! En Francisco en collega's: Keep up the good work!

doron
doron2 mrt. 2018 - 21:40

Hasna, NPO Radio 1. Dat is nu niet een platform om een midden verhaal te vertellen. Toch zeg ik van harte, gefeliciteerd.

Gerry Damen
Gerry Damen2 mrt. 2018 - 20:53

Maar je kunt ook in je nieuwe baan toch wel eens hier en daar een column schrijven?

Eric Minnens
Eric Minnens2 mrt. 2018 - 20:23

Nu je een glazen plafonnetje hebt doorbroken en bewijst dat kwaliteit bij uitzondering niet alleen in de vorm van een penis komt, laat je je hopelijk wel 'als een man' betalen, Hasna? Het ga je goed!

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens2 mrt. 2018 - 21:56

'bij uitzondering' geeft het omgekeerde aan van wat ik bedoel. Moet zijn 'zeker'!

EricDonkaew
EricDonkaew2 mrt. 2018 - 20:01

En laten we eerlijk zijn: nu ik zijn baas word, móet hij wel naar me luisteren, ook als hij daar geen zin in heeft. ----------------------------------- Een vilein trapje-na. Je bent in ieder geval eerlijk en daar hou ik wel van.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat2 mrt. 2018 - 19:58

Veel succes in je nieuwe baan Hasna! Bedankt voor je bijdrages op Joop.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mrt. 2018 - 19:42

Je ziet je wordt vanzelf carrierevrouw, van onderdaan tot bovenaan. Ik wens je alle goeds in je nieuwe baan en je gezin. Maak er iets moois van, er valt daar nog wel het een en ander te verbeteren, laat het dus een uitdaging zijn. We komen je vast nog weleens ergens tegen!

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin3 mrt. 2018 - 13:18

Hasna, ik sluit me graag aan bij Minoes! - het ga je goed.

Rara5
Rara52 mrt. 2018 - 19:23

“Jongens, ik ga jullie missen” Grappig dat juist een feminist zich enkel bedankt richting de mannen en niet naar alle lezers.

7 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens2 mrt. 2018 - 20:36

Sorry, maar 'jongens' dat zijn alle lezers. Vergelijk het met het Engelse 'guys'. Vergelijk het ook met de neiging om van beroepen alleen de mannelijke variant te melden: Gevraagd: timmerman (m/v). 'Jongens (m/v)' is dan weer wat overdreven. Misschien is het juist wel heel feministisch om alleen 'Jongens' te roepen, geen onderscheid immers.

Rara5
Rara52 mrt. 2018 - 22:29

Heel feministisch inderdaad. Maar het blijft apart om voor de aanduiding van de groep te kiezen voor een evident mannelijk woord als je strijd om vrouwen meer naar boven te krijgen Daarnaast betekent jongens ook gewoon “jongens” als tegenovergestelde van meisjes. Als de de NS elke rit begint met “goede reis jongens”, zullen ze er niet mee wegkomen met “ja, maar zie het als Guys”

jantje
jantje2 mrt. 2018 - 23:41

@Rara, ik vind het niet raar dat Hasna het over 'jongens' heeft. Bij ons in Groningen zeggen wij dat ook, in meidengroepen;breiclubjes enz. het is hier echt een algemeen woord.. Ter vergelijk maar niet verkeerd bedoeld, tegen vrouwelijke dieren zeggen wij ook - hij- .. Hasna, ik wens je heel veel succes in je nieuwe functie.

MomentInFocus2
MomentInFocus23 mrt. 2018 - 0:17

Jongens hoeft helemaal geen geslachtsaanduiding te zijn, eerder dat je het tegen jonge mensen hebt. 'Jongens' wordt vaak tegen een groep vrouwen of meisjes en gemengde groepen gebruikt en opvallend meest nog door vrouwen. Wat ik gekker vind dat oudere mannen soms met 'jongen' worden aangesproken in plaats van meneer. Je zegt ook niet tegen oude dame meid of meisje.

koffieleut2
koffieleut23 mrt. 2018 - 7:14

eric, Tuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mrt. 2018 - 11:25

Volgens de textbooks die we bij de studie Engels gebruiken is "Hey Guys "niet de manier om een gemengd publiek aan te spreken. Bij het schrijven van (academische) teksten dient ook "gender-bias" in het taalgebruik achterwege te blijven. Veel lost zich vanzelf op trouwens. Er zijn maar weinig mensen die tegenwoordig nog weten dat Nederlandse woorden op -aar of -er eindigend masculien zijn. Iemand die denkt dat de dokter een man is heeft het tegenwoordig gewoonlijk mis. In de Engelse taal is "gender" al bijna verdwenen, in het Nederlands gaat het dezelfde kant op, het is ook geen groot verlies dat mensen inmiddels "wier" door "wiens" vervangen. Als suffix is -man zo afgesleten dat het ook weinig mannelijke connotaties meer heeft. Er is geen goede reden om voor vrouwen die het beroep van timmerman uitoefenen een speciaal woord te bedenken. Verpleegkundige m/v daarentegen is niet-gekunsteld. PS: Een docent in de sociale faculteit sprak zijn studenten eens aan met "goede middag dames". Hij mocht dat bij het bestuur komen uitleggen!

Eric Minnens
Eric Minnens3 mrt. 2018 - 16:31

@danielle In het Handwoordenboek E-N van Van Dale, staat bij betekenis 0.2 dat guy op zowel jongens als meisjes kan slaan. Al is de hoofdbetekenis natuurlijk 0.1 vent, kerel. Over wiens en wier ben ik het met je eens, taalverandering is niet tegen te houden, al zal ik tot mijn laatste snik in voorkomende gevallen wier gebruiken. Maar dat is niet veel meer dan een persoonlijke gril.

Joop den Uil
Joop den Uil2 mrt. 2018 - 18:10

veel tranen de laatste tijd...