© 2018-07-13 15:33:30 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Afschaffing gaat volgens de laatste berichten zeker 2miljard euro kosten. Maar omdat Rutte niet op de blote bips geslagen wil worden door Shell en Unilever gaat het gewoon door. De burger past links- of rechtsom wel bij. En stemt de volgende keer gewoon weer VVD, de masochist.
Politieagenten behouden lijkt me een belangrijker doel voor Rutte. De stad Berlijn wil wegens dreigend tekort aan agenten ( o.a. door vergrijzing) 3.000 agenten in het buitenland agenten werven. Gezien de veel betere sociale voorzieningen in Duitsland waaronder ca. 200 euro kinderbijslag per maand en per kind en het gratis worden van kinderdagverblijven lijkt me dat Rutte heel wat beters met dat geld voor de dividendbelastingafschaffing kan doen. Ook zijn de huren en de prijzen van koopwoningen er structureel lager. Straks ook nog een lagere BTW voor o.a medicijnenen voedingsmiddelen. Geen wonder dat er dicht over de grens o.a.bij Nordhorn een hele Nederlandse kolonie aan het ontstaan is. Veel AOW en pensioen gaat dus niet in Nederland uitgegeven worden.
Waarom staan we de macht af aan de politiek? Schaf de politieke partijen af en start met burgerplatforms.
Politieke partijen zouden die burgerplatforms moeten zijn. Als ze hadden gemoderniseerd en de hedendaagse techniek hadden gebruikt om meer betrokkenheid van hun leden (of kiezers) te krijgen dan stonden we er redelijk voor. Het feit dat ze dat niet hebben gedaan is mijns inziens heel bewust gebeurd, omdat ze de 'danikkannietmeeralleenmetmijnvriendenbeslissen'-bui al zagen hangen. En de mensen die geloofden (of nig steeds geloven) in het mantra: 'ga in ieder geval stemmen' en daarom gingen stemmen zijn een deel van het probleem. Niet stemmen als je niet in het systeem gelooft of het systeem niet langer vertrouwt.
Het is maar de vraag of deze belastingverlaging een duur cadeautje is voor het bedrijfsleven. De economische wetenschap is er in ieder geval niet eensgezind over. Feit is wel dat Europa veel moeite heeft om te kunnen concurreren met de rest van de wereld. Veel groeimarkten worden niet geplaagd door hoge eisen aan het milieu, hoge eisen aan werknemersrechten, en grote verzorgingsstaten die grotendeels gefinancierd worden door de economie. De rest van de wereld is veel neoliberaler dan Europa. In die context is het niet raar dat Europese lidstaten wat terrein terug proberen te veroveren op de internationale markt. Nog steeds verschuift veel kapitaal van het westen naar het oosten en tegenwoordig ook naar Afrika. Dat is gezien de relatieve armoede buiten Europa op zich best goed, maar we zijn gekke henkie als we ons uit de markt blijven prijzen door veel te hoge belastingen en te veel regels in Europa. Dan blijft er zeker geen welvaart over om fatsoenlijke uitkeringen te kunnen blijven financieren. Overigens weer erg laag van de oppositie om te vallen over de dividendbelasting. Als ze een beetje bij de les zijn dan mopperen ze niet op Den Haag maar op Brussel. Je kunt de volgende beurskrach van mijlen ver zien aankomen. Als straks de euro en wat landen weer overeind gehouden moeten worden, dan heeft niemand het meer over die dividendbelasting die nog geen procent van de begroting beslaat, maar over de vraag waarom er nog steeds geen dak op de EU is gezet.
Sam, op het gebied van economische wetenschap kan ik je niet helpen. Wel met het feit dat je onze vaderlandse politiek naar Brussel wil verschuiven. Dat gaat niet gebeuren. Zelfs met een zachte "g" is deze belastingverlaging onze zaak, want is het niet zo dat Nederland voor bedrijven aantrekkelijker moet worden? Nu laat ik je vertellen, dat zijn we al. Met de infrastructuur en positie in de wereld uitermate schikt, niet te vergeten vele bekwame werkers. Echter die werkers worden nu genaaid door een regering, (neoliberaler zijn er niet hoor) die de kosten van de samenleving eenzijdig naar de bewoners verschuift terwijl het zakenleven uit de wind gehouden wordt en nu heeft de regering zelfs de brutaliteit de bewoners extra te belasten voor douceurtjes aan de zakenwereld. Alsof we in Rusland jaten '90 leven.
@Sam, 16 augustus 2018 at 20:59, “De economische wetenschap is er in ieder geval niet eensgezind over.“ “In die context is het niet raar dat Europese lidstaten wat terrein terug proberen te veroveren op de internationale markt.” Wat jij “niet raar” noemt, is het gevolg van de praktijk van de huidige economische wetenschap. De economische wetenschap zelf is tegenwoordig natuurlijk wel raar, met al die vormen van extremisme in deze economie: overal, altijd, alles maximaal of minimaal (“maximaal, het nieuwe normaal”) 1). We moesten toch extremisme en radicaliteit bestrijden. Dat gaat natuurlijk niet lukken als een fundamentele invloedrijke wetenschap en hoogopgeleiden het slechte voorbeeld geven. Wetenschap als extremisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Bijvoorbeeld: minimale kosten, minimale duur, maximale opbrengst, maximale winst, maximaal rendement.
Ik zie me belangstelling uit naar de reactie van Rutte op dit nieuws!
De belastingbetalers samen zullen moeten zorgen voor de dekking van de uitgaven van de staat. Er wordt gediscusieerd alsof deze afschaffing een uitgave betreft maar wie betaald er voor dat ik niet mijn volledige inkomsten af moet dragen aan de belastingdienst maar een percentage onder de 50? Het is geen uitgave maar een herverdeling van de inkomsten of een bezuiniging op de staat zijn uitgaven. De minima betaald dit in elk geval niet, ook al is dat waar je waarschijnlijk op doelt met die bekende weg. Dit alles laat onverlet dat ook ik vind dat in het volledige verdelingsvraagstuk de minima te kort gedaan wirdt. En dat er meer geld die richting uit mag en moet gaan. Maar doen alsof deze minima de mindere opbrengsten uit de dividendbelasting moet ophoesten is niet waar en vervuilt de discussie alleen maar. Bij iedere belasting is een optimum. Meer (of uberhaupt) innen werkt contraproductief. Bij een belastingdruk vam 95% ga ik niet meer werken en wellicht verdwijnen een deel van de werkgevers die we zo hard nodig hebben voor banen (en daarmee belastinginkomsten). Ik weet het optimum niet, maar weet wel dat bij verkeerde keuzes juist de minima de gebeten hond is. Wat je wil, en wat ik ook wil is dat de minima een groter deel van de totale koek krijgt. Daar zijn argumenten voor. Heb het daar over, want dit komt over als 'wat je daar als overheid niet wilt pakken betaal ik (of kan ik me niet toeeigenen). En dat is de verkeerde insteek.
Ik wil alleen maar zeggen dat ik die Liberale kapitalistenkliek van die multinationals zo vreselijk spuugzat ben met hun VVD en andere aansluiters in dit kabinet daarbij!
Maar Rutte wil die dividendbelasting kwijt, en hij alleen, Rutte alleen heeft het laatste woord. Rutte wil ook 2 miljoen Nederlanders kwijt. Had hij even aan Blok overgelaten. Die kon dat nl goed verwoorden. Waarom kan ' democratisch Nederland' dit walgelijke fenomeen Rutte niet wegsturen?
Ik mis in alle discussies de uitspraak van het Europese hof dat dividendbelasting discriminerend is. Zie https://fd.nl/economie-politiek/1259228/forse-strop-dreigt-voor-schatkist-na-arrest-europees-hof Zou gaan om 225 miljoen die buitenlandse beleggingsfondsen per jaar zouden kunnen terugvragen en een claim van 1,7 miljard over eerdere jaren.
Ben benieuwd of die uitspraak stand houdt. De motivering van het arrest lijkt me interessant. Nederland is niet het enige land dat deze bronbelasting kent. België kent hem ook.
Ik vind de hetze tegen deze maatregel toch een beetje raar. Ik ben het er niet mee eens omdat ik vind dat die € 2 miljard beter besteed kan worden in NL, maar stellen dat dit een voordeel voor Shell of de aandeelhouders is, is onzin. Het is vooral een voordeel voor de overheden waar de aandeelhouders van Shell wonen of gevestigd zijn. De meeste aandeelhouders betalen namelijk in eigen land gewoon (meer) belasting over de uitgekeerde dividenden. Shell ziet er ook niks van terug. https://www.somo.nl/nl/afschaffing-van-de-dividendbelasting-wie-wint-er-nou/ Kennelijk houdt socialisme op bij de landsgrens?
Wel goed om via je link de gedegen analyse van Bas Jacobs ook even te lezen.
Helemaal juist, een reden te meer om de dividendbelasting niet af te schaffen. Nederland spekt de kas van de landen waar de houders van aandelen belastingplichtig zijn. Dat maakt de druk die Shell en Unilever uitoefenen op de politiek des te merkwaardiger. Deze multinationals hebben geen enkel voordeel bij de afschaffing van de dividendbelasting.
Hoezo, "kennelijk houdt socialisme op bij de landsgrens? Ik citeer: "Nederland wordt zo nog aantrekkelijker voor dividendstromen naar belastingparadijzen waar geen verrekening of vrijstelling mogelijk is. Nederland heeft de grootste inwaartse investeringsstromen van de wereld. Deze investeringen zijn vooral geconcentreerd in de omvangrijke brievenbussector en genereren buitensporig hoge dividendstromen die buiten de dividendbelasting vallen. Door het afschaffen van de dividendbelasting versterkt Nederland haar positie als belastingparadijs."
Het overgrote deel van de in Nederland niet betaalde dividendbelasting vloeit in de staatskas van andere landen. Dat geldt alleen niet voor institutionele beleggers die gevestigd zijn in belastingparadijzen. Als je daar iets aan zou willen doen dan zou je kunnen denken aan een systeem waarbij alleen die aandeelhouders vrijgesteld zijn van dividendbelasting die kunnen aantonen dat de dividendbetalingen in eigen land belast zijn. Dat doen we met loon ook. Als je iets aan het 'belastingparadijsschap' van Nederland wilt doen, dan moet je zorgen dat winst hier zwaarder belast wordt. In dat geval is er geen (of minder) incentive om winst in Nederland te laten vallen en wordt er dus ook geen dividend vanuit Nederland over die winst uitgekeerd. Ook in dat geval is Nederland die € 2 miljard kwijt. U kunt er lang over kletsen wat u wilt, maar dat de oppositie met deze discussie aan de haal gaat heeft weinig tot niets met idealen te maken. Men ziet een kans om het kabinet dwars te zitten. Daarbij wordt ingespeeld op het sentiment en de kiezer die daarbij voor een belangrijk deel voorzien wordt van onjuiste informatie. Nogmaals, ik zie die € 2 miljard liever in de Nederlandse staatskas vloeien. Maar dat we deze discussie überhaupt hebben, is een gevolg van het feit dat Nederland op sommige punten een belastingparadijs is. Daarom zijn er zoveel hoofdkantoren in Nederland, wordt er op papier zoveel winst in Nederland gegenereerd en wordt er dus vanuit Nederland zoveel dividendbelasting uitgekeerd. Het is toch op zijn minst cynisch te noemen dat de zogenaamd linkse oppositie nu opeens te hoop loopt tegen het feit dat het Kabinet 1 van de (vele) voordeeltjes die wij hebben bij het belastingparadijsschap van Nederland af dreigt te schaffen. Dus ja, socialisme stopt kennelijk bij de landsgrenzen. PS Overigens is het de vraag of deze discussie zich niet vanzelf oplost door de belastingplannen van Trump. Als Amerikaanse bedrijven met een in Nederland gevestigd (Europees) hoofdkantoor ervoor kiezen om in de VS belasting te betalen, dan betalen ze nog maar 10% volgens mij. Het is dan de vraag waar de dividenden worden betaald. Voer voor fiscalisten.
En ondertussen moeten onze agenten, onderwijzers en verzorgenden bedelen om een fatsoenlijke CAO...
Ik denk dat je op de plek moet gaan duwen waar het het meest zeer doet. Dus op de wond die mede veroorzaakt is door D66, CDA en Christeunie. Waarom gaat die 2 miljard naar die dividend belasting toe? Waarom niet naar de zorg, onderwijs, sociale zekerheid, defensie of veiligheid? Of naar het MKB? De druk op die partijen en hun leiders moeten tot in het extreme worden opgevoerd. De VVD zal er wel mee weg komen, maar vooral Segers, Buma en ook Pechtold mogen wel eens goed uitleggen waarom ze hier mee akkoord gaan en er geen geld is voor het verlagen van het eigen risico.
En wie gaan die 600 miljoen ophoesten? Eigenlijk een vraag naar de bekende weg, Merel!☹️
Die 600 miljoen mogen alle belastingplichtigen ophoesten net als de rest van de 1,4 miljard die weg gegeven wordt.
!!Het afschaffen van de belasting op de winstuitkering van ondernemingen aan hun aandeelhouders stond in geen enkel verkiezingsprogramma!! Zo stond er wel meer niet in verkiezingsprogramma`s Iedereen van het gas af bijvoorbeeld.
Dat is normaal, omdat het regeringsprogramma altijd het resultaat is van coalitieonderhandelingen. Een verkiezingsprogramma zou eigenlijk meer ideologisch zijn, en nooit concrete zaken mogen beloven, tenzij je er een breekpunt van zou maken.
@TomMeijer 16 augustus 2018 at 18:05 Vergelijkbaar of niet ,het stond in geen enkel verkiezingsprogramma. Zaken die kiezers kosten zet men dus liever niet in programma`s om achteraf het alsnog te bekonkelen.
Nonvaleurs en charlatans. Code rood
Het is duidelijk dat de PM, onze lachende liberaal, het belang van de Shell boven het belang van het land stelt. In elk democratisch en beschaafd land wordt de PM dan afgezet door de volksvertegenwoordiging. De kans dat dat nu gaat gebeuren is nihil. Van de liberalen, de VVD en D66, hoeven wij zoals gebruikelijk niets te verwachten. Het CDA loopt aan de leiband van Buma, dus die rechtse club valt ook af. Blijft over de 4e partner in dit onzalige kabinet. De hamvraag wordt: wat gaat Segers doen? Waarschijnlijk zal de redenatie wel worden dat in het belang van het land deze stabiele regering wordt voortgezet en dat ze er niet voor zijn, maar dat het toch maar moet. Dus de dividendbelasting wordt afgeschaft en de NLer raakt nog meer vervreemd van de politiek. En dat laatste zou enorm terecht zijn. Zie hier hoe de politiek zelf de voedingsbodem creeert voor de extremen onder ons.
Onze ' volksvertegenwoordiging' ? Wie zijn dat nog? Onze meeklappers-en stemmers...deze sinds 8 jaar Rutte en co zouden per direct moeten worden afgezet.
Nederlandse kiezers accepteren nu al ruim 20 jaar de ingeslopen praktijk van coalities die hun volksvertegenwoordigers verplichten ongezien voor plannen te stemmen die in het regeerakkoord staan. Feitelijk kan het parlement naar huis omdat er geen tegengas meer kan komen uit de tweede kamer. Bij de dividendbelasting is het wachten op kamerleden van VVD, CDA, D66 en CU die hun rug rechthouden en tegen het wetsvoorstel voor afschaffing stemmen. Het wordt tijd dat de formulering "zonder last of ruggespraak " weer inhoud krijgt.
En zo begint het nieuwe parlementair jaar interessant. Ook de affaire Stef Blok staat nog op de agenda. .
Klopt, Johannn -- de enig juiste figuur van handelen is: 1. Stef Blok oneervol wegjagen; 2. Het kabinet subiet naar huis sturen; 3. Rechtsvervolging instellen tegen alle leden van Rutte-III, wegens ongeoorloofde experimenten op de eigen bevolking, en misdaden tegen de menselijkheid. Het zal dit worden, of een heuse revolutie van onderaf.
Cliff, Laten we 1, 2, en 3, maar overslaan en direct ter zake komen, stel ik voor. .
Johann Heb je deze al gelezen? Ik behoef aan de kop al niet veel meer toe te voegen. Dat is de andere kant van de medaille. https://www.destentor.nl/binnenland/om-haar-uitkering-te-houden-moet-oer-hollandse-ingrid-bewijzen-dat-ze-nederlands-spreekt~a896bd1c/
Cliff Revolutie in dit land kan je niet serieus menen. We hebben hier maar één revolutie gehad, die van 1794 (maar dat had weinig weg van wat we bij een revolutie denken). Ik zie het nu echt niet gebeuren. De Nederlanders zijn een tamelijk vadsig volkje dat dit allemaal geen donder interesseert. Helaas.
@Cliff Clavin ---------------------------------- Jij bent wel erg aan het doorslaan de laatste tijd.
@ Eric Donkaew - nee hoor. Ik hoef alleen maar even geestelijk van buitenaf naar de levensgevaarlijke en sociaal-criminele idioten te kijken die ons tiranniseren, en dan trek ik mijn conclusies. Wij leven in 'het nieuwe normaal', en dat is nu precies volkomen abnormaal, geschift, en het bevat een enorm hoge dosis psychopathologie, in allerlei varianten. Nederland onder Rutte is een surrealistische horror-film geworden, één grote griezelige 'corporation', die omwille van het winstgejag frequent grote groepen burgers 'boventallig' verklaart.*) In klare taal: al die mensen mogen verrekken, als Nederland Inc. maar soepel blijft draaien. *) 'boventallig' is een eufemisme dat door monsters verzonnen is. Het betekent: overbodig, ongewenst, en rijp voor de sloop.
@Cliff Clavin 16 augustus 2018 at 15:45 !!Het zal dit worden, of een heuse revolutie van onderaf!! De kans is nihil, hoewel de warmte wel zijn tol begint te eisen bij diverse lieden in serieusheid.
'Nederland onder Rutte is een surrealistische horror-film geworden' Bij een surrealistische horror-film heb ik toch wat anders voor ogen dan een schattig stinkend rijk landje waar men zich druk maakt over dierenambulances en boer zoekt vrouw.
@Cliff Clavin: ‘boventallig’ ------------------------ Ik kan eigenlijk best heel goed meekomen in jouw beschrijving van het woord boventallig. Zowel de letterlijke als de figuurlijke betekenis ervan. Ik heb het in beide betekenissen ondervonden (al werk ik inmiddels op dit moment wel weer). Het is onlosmakelijk verbonden met het ook door mij verfoeide neoliberalisme, waarbij een mens inderdaad niet meer gezien wordt als een mens, maar alleen als een kostenpost. Die ellende komt uit de VS en in iets mindere mate het VK. Daarom ben ik ook zo tegen globalisering en vóór bijvoorbeeld de Brexit (waar jij dan weer tegen bent). Maar jij maakt er een te heftig en te psychopatisch verhaal van en dat maakt het meteen minder sterk en geloofwaardig.
@ Eric Donkaew (08:53u) - veel dank voor je welwillende reactie (en dat meen ik). Ja, ik druk me krachtig uit. Het zijn regelmatig beeldspraken, stijlvormen; maar anderzijds geldt ook dit: de voorbije jaren was ik rechtstreeks betrokken bij wat Saskia Sassen noemt: de uitgestotenen van de samenleving. Mensen die nog wel zorgpremie betalen, maar die echt niet meer adequaat geholpen worden. En in hun situatie geldt: stilstand is achteruitgang, hun situatie en toekomstperspectieven worden daarom met de dag minder rooskleurig. Ik zie de herverdeling van geld van beneden naar boven, in de praktijk van het leven. Voor zovelen, ook zij die met passende begeleiding een wending ten goede zouden kunnen verwerkelijken, is het bestaan in het neoliberale Nederland de hel op aarde geworden. Vandaar mijn heel krachtige en ondubbelzinnige opstelling.
@EricDonkaew, 16 augustus 2018 at 19:04, “@Cliff Clavin: Jij bent wel erg aan het doorslaan de laatste tijd.” @EricDonkaew, 17 augustus 2018 at 08:53, “@Cliff Clavin: Maar jij maakt er een te heftig en te psychopatisch verhaal van en dat maakt het meteen minder sterk en geloofwaardig.” Mijn commentaar. De neoliberale economie, deze wetenschap, is doorgeslagen. Daar kan Cliff niets aan doen. Hij kan alleen de boodschapper zijn van het slechte nieuws. De neoliberale economie, deze wetenschap, is narcistisch en psychopatisch. Daar kan Cliff niets aan doen. Hij kan alleen de boodschapper zijn van het slechte nieuws. De neoliberale economie, deze wetenschap, is extreem en totalitair. Extreem, vanwege wetenschappelijke en wiskundige principes van optimalisering als extremisme. Totalitair, vanwege alle domeinen van het leven als bedrijf met maximaal rendement. Deze twee classificaties hebben te maken met de vorige twee punten. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Johann Sorry ben beetje laat met reageren; Bij mij doet hij het gewoon!
Ik zie niets in het afschaffen van dividendbelasting waarvan het voordeel grotendeels bij naburige overheden terechtkomt. Maar de stelling dat elke extra Euro nu ten koste van het huidige budget gaat, lijkt me niet correct. Als er door gestegen winsten meer dividend uitgekeerd wordt dan verwacht, zal er ook meer vennootschapsbelasting opgehaald worden. Een belasting meevaller dus. Ik neem aan dat Financien hier ook rekening mee gehouden heeft. Feit blijft natuurlijk wel dat die extra 500-600m anders in de staatskas zou vloeien. Van mij mag er een streep doorheen.
De nieuwe verkiezingen... alvast half december in de agenda zetten ?
Ik heb de indruk dat er zich een net aan het sluiten is om een verzameling grote en kleine politieke schurken en leugenaars, gauwdieven en fantasten, en hun serviele dienaars die zich ophouden in 'de andere drie coalitiepartijen' - als Segers & co. dit allemaal opnieuw lijdzaam over zich heen laten gaan, dan weten we met wie we te maken hebben, inzake het ondersteunen van het criminele beleid dat ons land teistert. Nederland: narco-staat en bananenrepubliek. Ik sla Nambia veel hoger aan, als ik erover nadenk.
Cliff, Corruptie blijft corruptie, ook als het een mooiere naam wordt gegeven. .
Shell is lekker bezig. Tegenwoordig geven ze ook al ons belastinggeld uit. .
Natuurlijk laten Seegers & co het over zich heen gaan: 'een man een man een woord een woord'. Coalitiediscipline is heilig wat er ook gebeurt en wat het ook kost. Ondertussen gaan verkiezingsbeloften verloren in concessies die 'nu eenmaal gesloten moeten worden'. En zo wordt de kiezer keer op keer in de maling genomen.
Namibië zou best wel eens positief af kunnen steken bij Nederland. Heeft Namibië ministers die zich een bonnetje van 2,8 miljoen ineens niet meer kunnen herinneren, heeft Namibië ook ministers van justitie die dement zijn, heeft Namibië een MP die privé ideeën doordrukt om vriendjes een plezier te doen. Heeft Namibië ook politieke partijen die een criminele voorzitter hebben. Heeft Namibië ook een minister van BuZa die beweert dat hij bij Putin over de vloer komt terwijl hij nog nooit in Rusland is geweest. Zo maar wat vragen waar ik graag antwoorden op zou krijgen van de regering in Namibië voor het land nog erger beledigd wordt.
Hilterman Nambia was Afrikaans land dat Trump noemde/verzon in één . Het bestaat niet. https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/09/21/how-namibia-responded-to-trump-inventing-a-country-called-nambia/?noredirect=on&utm_term=.3e78143c3b31 Zowaar enige humoristische subtiliteit van CC. Overigens is Namibië een prachtig land, maar dat idealiseren ten opzichte van Nederland doet toch wel erg te kort aan het feit dat een groot deel van de bevolking arm is, naar Nederlandse maatstaven erg arm. Inderdaad lijkt er vanuit de overheid veel aan gelegen om daaraan veel te doen. Maar als die doelstelling in 2030 al gehaald worden dan ligt het welvaart niveau nog steeds ver, ver onder dat van Nederland. Er spreekt een grote, neerbuigende verwendheid uit de verzuchtingen dat het in Namibië allemaal zoveel beter zou zijn. Om over de andere landen die Trump mogelijk bedoeld zou kunnen hebben, Gambia of Zambia nog maar te zwijgen.
Tja, je kunt ook die twee miljard verdelen over 20 miljoen burgers en dan kom je precies uit op die duizend euro waarvan Rutte zei dat die voor jou bedoeld was. Je kreeg die niet, want het Nederlandse spreekwoord zegt niet voor niets al te goed is buurmans gek. Maar die gemiste duizend euro hoef je ook niet te betálen, wees maar niet bang. Daarmee wordt werkgelegenheid aangeschaft en naarmate die groeit komt er ook meer belastinggeld in de gezamenlijke pot. En dan blijft de belastingdruk keurig op zijn plek.Die is wel hoog, maar voor sommigen toch een stuk hoger dan voor anderen. En dat bevordert dan weer de gelijkheid waar iedereen gelukkig van wordt. Meer dan van dat permanent roepen slachtoffers eerst. Wat het streven naar meer gelijkheid belemmert zijn niet de verschillen in inkomen, maar in vermogen dat overerfbaar is.Want er zijn wel mensen die gratis geld krijgen. Nou daar gaat het hier dus nooit over, want iedereen denkt dat die suikeroom echt bestaat. Di land gaat nog eerder dan aan boerenverstand aan wilde goklust ten onder. Voor je nu gaat zeggen dat je alleen maar verstandig gokt nog dit. Heel héél soms pakt het gokken ook gunstig uit. Gelukkig toeval dat Rutte dat ondankbare karwei voor ons wil opknappen. Stel je toch eens voor dat mevrouw Rita Verdonk dat had moeten doen. Dat zou pas echt heel verschrikkelijk zijn geweest.
Tja, als je over winst vennootschapsbelasting moet betalen, of dividend onbelast kunt uitkeren, dan maak je het natuurlijk wel heel aantrekkelijk om winst te verplaatsen naar dividenduitkeringen. En dan groeit de economie en dus de winstgevendheid ook nog eens, het moet niet gekker worden...
Je kunt geen winst verplaatsen naar dividenduitkeringen. Dividend wordt uitgekeerd uit de winst (waar dus al vennootschapsbelasting over betaald is of wordt) en is dus geen aftrekpost op de vennootschapsbelasting.
@Don, je betaalt als bedrijf EERST vennootschapsbelasting (VPB) en van de resterende winst wordt meestal een deel als dividend uitgekeerd. Je kunt niet kiezen om dividend uit te keren voordat je VPB afdraagt.
"dan maak je het natuurlijk wel heel aantrekkelijk om winst te verplaatsen naar dividenduitkeringen" Als je daar niet eerst vennootschapsbelasting over wilt betalen, zul je dat dividend uit verlies moeten betalen. Ongeïnformeerde kletspraat dus.
De wijze waarop de eventuele afschaffing van de dividendbelasting tot stand komt is een regelrecht minachting van ons democratisch systeem. Politici die zich laten voorstaan op bescherming van onze democratie kunnen onmogelijk met deze gang van zaken akkoord gaan. Het geheel schuurt aan tegen dictatoriaal gedrag.
@ Henk Witte - goed gesproken. Dat dit gedrag inmiddels gewoon wordt gevonden, en klakkeloos geaccepteerd, dat bewijst dat onze democratie zwaar gedegenereerd is. Dat zoveel kiezer het allemaal best vinden zegt bijzonder veel over de algemene ontwikkeling en de kritische vermogens van diezelfde kiezers (en over hun totale onverschilligheid ten aanzien van iedereen in ons land die lijdt onder het neoliberale wanbeleid). En ja - dat extra halve miljard per jaar (of nog veel meer), bij welke groepen kwetsbaren gaan ze dat weer stelen? Of gaan ze de GGZ nog verder decimeren (opheffen van alle bedden in deze sector, tentenkampen voor mensen met depressie)? Of grijpt Rutte de gelegenheid aan om het vakantiegeld voor uitkeringsgerechtigden te schrappen, en de bijstand met 20% te verlagen? Ik acht dat tuig inmiddels tot alles in staat.
De VVD een Volkspartij? (kapitalisten) De VVD voor Vrijheid? (Zij zijn in strijd met de PVV en FvD wie nationalisme-kampioen wordt; grenzen dicht) De VVD voor Democratie? (minachting voor democratie)
Wie zijn die politici dan die zich nog enig democratisch vermogen eigen zijn? Ik ken ze niet meer. Allemaal één pot nat toch? Meelachen met Rutte, beetje voor de schijn debatjes voeren, waarbij de uitslag al bij voorbaat vast staat, zelfs bij hoofdelijke stemming. Meelachen met Rutte, dat is onze democratie, een premier die slechts het innercircle bedient. Zijn VVD vriendjes bedient. En zijn 15 miljoen inwoners en dan minus ik de Blokjes uitsprakenmensen. Van de 17 miljoen worden er 2 miljoen, gepleuropt, gekort, weggebonjourd, gediscrimineerd, bewalst door ene Rutte, die ieder jaar weer 2 maanden tijdens reces zijn Blokjes, vertrouwelingen, zijn VVD maatjes de hand boven het hoofd houdt. En zoals @ Cliff Clavin zegt ergens hieronder, het broeit in deze ' samenleving'. Vanuit onderop moet iets gebeuren!
Erger Henk, ze zijn er in wezen al mee akkoord gegaan. Dat heet progressief heden ten dagen.
In perspectief: dus iets minder dan de helft van wat we jaarlijks uitgeven aan ontwikkelingshulp (4,5 miljard).
U bedoelt dat 2 miljard wel meevalt? Of zit het anders en bedoelt U te zeggen dat 4,5 miljard voor ontwikkelingshulp veel te veel is.
Het bagatelliseren van het gegraai van de rijken en tegelijkertijd het afzeiken van ontwikkelingshulp is symptomatisch voor de PVVD-aanhang.
@TomMeijer 16 augustus 2018 at 14:17 Dat het 2 miljard is,is niet zeker.Dus het kan nog wel meer meevallen. En 4,5 miljard ,tja daar zijn de meningen over verdeeld.
Die jaarlijkse 4,5 miljard ontwikkelingshulp is uiteraard veel te laag. We halen de norm van 0,7% niet na alle bezuinigingen in voorgaande kabinetten Rutte met VVD, CDA en PvdA en gedoogsteun van PVV, GL en CU. PvdA Ploumen bestond het zelfs om onder haar bewind alvast poen uit het budget voor 2018/9 uit te geven aan bestedingen in Nederland zelf voor de opvang van asielzoekers. En dan hebben we het nog maar niet over alle andere vormen van gebonden ontwikkelingshulp die niet besteed wordt aan hulp aan de allerarmsten in de wereld. Maar aan subsidie op leuke studierapporten inclusief reisjes, levering van producten/diensten door Nederlandse bedrijven e.d. https://nos.nl/artikel/2029150-nederland-zakt-verder-onder-norm-ontwikkelingshulp.html
Ik bedoel te zeggen dat we aan die 4,5 miljard helemaal niks overhouden. Aan die 1,5-2 miljard misschien nog werkgelegenheid.
Ach wat is nou 2.000.000.000, een kleinigheidje toch.
Ja. Dat lossen we gewoon op door op het minimumloon van arbeidsongeschikten te korten. Door de vergoeding GGZ-zorg alleen uit te betalen als men bereid is te genezen.
De hoogte van het bedrag dat het afschaffen van de dividendbelasting de schatkist kost, is bijzaak. Het gaat om het principe. - Niet aangetoond dat afschaffen meer werk, dan wel de komst van allerlei hoofdkantoren oplevert; - stond in geen enkel verkiezingsprogramma en werd tijdens aanloop naar verkiezingen nooit geopperd; - welke rol Zalm mogelijk gespeeld heeft, blijft ongewis; - onbegrijpelijk dat alle vier de formerende partijen akkoord zijn gegaan; - twee miljard op jaarbasis, en maar klagen over de Zorg, gebrek aan agenten, de aanstaande Wajongmaatregelen, etc. - zo kunnen we nog wel even doorgaan. Rest de vraag wie ons land nu vooral/mede bestuurt, de volksvertegenwoordigers of de top van het bedrijfsleven. Stof te over, morgen tijdens de ministerraad, om te bespreken: Blok, Van Haga, dividendbelasting, ...,.. Rutte zal na afloop weer vrolijk en zorgeloos de pers te woord staan. Hoe hangt de vlag erbij binnen de CU en D66?
Het is goed om er nog bij te vermelden dat het om een bedrag PER JAAR gaat.
je moet Rutte (en in bijzonder de progressieve coalitievriend D66) wel toegeven dat hij door de strategische zet van dividendvrijstelling wel voor elkaar heeft dat de brain- en hoofdkantoren van alle multinationals niet naar Londen zijn verhuisd. Dat noem ik visie … jammer dat dit zijn (en van D66) laatste regeertermijn wordt.
Rutte heeft geen visie. Heeft ie zelf gezegd en hij zal dat wel het beste weten. Hoewel, zelfkennis, Rutte?
Je laat Rutte schrikken, hem betichten van visie is een van de ergste dingen die hem kunnen overkomen. Die 2 miljard leveren maximaal 200 arbeidsplaatsen op. Dat is 10 miljoen per arbeidsplaats. Niet eenmalig, nee ieder jaar weer. Wanneer de tweede kamer deze onzin accepteert kan het parlement met langdurig reces. Allemaal naar het UWV wegens opheffing van de democratie in Nederland.
Op basis van de uitlatingen van de coalitiepartners een persoonlijk cadeautje van de minister-president aan aandeelhouders. Terecht natuurlijk want het betreft hier een groep die het slecht hebben. Zo'n beetje de enige groep die zelfs als ze slapen rijker worden.
Ik herinner mij een liedje uit mijn jeugd, vooral gezongen op bruiloften en partijen. "Wie zal dat betalen, wie heeft zoveel geld etc..." Ons kabinet heeft het antwoord al klaar vrees ik, dat moeten die lui die toch niet protesteren kunnen opbrengen in de vorm van hogere BTW.
Wijzend naar Rutte zou Wiegel hebben gezegd: Sinterklaas bestaat, en daar zit ie!
Dat komt omdat er een jaar geleden werd gerekend met de inkomsten aan dividendbelasting op dat moment. Echter in dat jaar is de economie enorm gegroeid en gaan bedrijven veel hogere dividenden uitkeren. Is dat nu slecht nieuws of goed nieuws? Ik denk, goed nieuws.
' Echter in dat jaar is de economie enorm gegroeid en gaan bedrijven veel hogere dividenden uitkeren.' 'Is dat nu slecht nieuws of goed nieuws? Ik denk, goed nieuws.' Ja, Haya, dat is heel goed nieuws voor de armlastige dividendtrekkers. En geeft weer een enorme 'boost' aan het verbreden van de enorme kloof tussen arm en rijk. Dus: goed nieuws. Toch?
Beste WillemdeGroot, de meeste mensen in ons land hebben voordeel bij een groeiende economie, dus het is voor de meeste mensen goed nieuws. En sommigen profiteren meer dan anderen. Ik kan daarmee leven.
Economie floreert, maar de lonen stijgen niet (bron: CPB). Inderdaad, als jij bij die sommigen hoort gaat het best wel goed en dan kan jij daar best mee leven. De meesten van ons horen bij de anderen en die zien dat toch niet zo.
Payab: 'En sommigen profiteren meer dan anderen. Ik kan daarmee leven.' Wellicht ligt hier een van de verschillen tussen wat in de politiek, gemakzuchtig, ik weet het, links en rechts wordt geduid. Die 'sommigen', dat zijn dan degenen die het materieel al zoveel beter hebben dan 'anderen'. Dat heet ongelijkheid. Dus moet ik concluderen dat jij de (soms bijzonder schrijnende) ongelijkheid normaal vindt, in ieder geval 'om mee te kunnen leven'?