Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Afrikaner-leider Terre'Blanche gedood

  •  
03-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eugene-Terre_Blanc_300px.jpg
Einde van de man die symbool stond voor het apartheidsdenken in Zuid-Afrika
Eugène Terre’Blanche, de leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging in Zuid-Afrika, is vermoord op zijn boerderij in het noorden van het land. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media zaterdag.
Persbureau SAPA meldt dat de politie twee medewerkers van Terre’Blanche heeft opgepakt, aldus Het Parool. Zij zouden geen salaris hebben gekregen. Volgens AWB-kopstuk André Visagie is Terre’Blanche doodgeslagen met pijpen, stokken en hakmessen.
Terre’Blanche was politieman en boer voordat hij in 1994 leider van de AWB werd. De in 1973 opgerichte beweging probeerde in 1994 de democratische verkiezingen, die het einde van de apartheid markeerden, te verstoren.
Lees ook : De comeback van een Afrikaanse neo-nazi (Rianne Spit)

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

Deze fanatieke voorstander van de apartheid was tijdens onderhandelingen over de afschaffig ervan tot vervelens toe in het nieuws. In mijn omgeving gruwde iedereen van hem, maar het mediageweld om hem verstomde, hij ging ook een aantal jaar de bak in voor openlijke geweldpleging. Ik heb begrepen dat hij zijn extremistische ideeën over segregatie uiteindelijk wat heeft laten varen dankzij zij het hervinden van de Here. De manier waarop hij is vermoord, is gruwelijk, in zijn slaap en om een geldkwestie, kan het vulgairder? Eigenlijk klinkt het als een slecht plot van een B-film. De wereld zal beslist niet slechter af zijn zonder hem, maar het is een beestachtige gebeurtenis en de jonge mannen die dit hebben gedaan (het ziet ernaaruit met voorbedachten rade), hadden misschien eerst eens moeten nadenken wat voor gevolgen dit heeft op henzelf en hun familie in de eerste plaats, en op mogelijke repercussies van de vast nog bestaande aanhang van Terre Blanche anderzijds. Geen wonder dat de president tot kalmte maant.

SirCharles
SirCharles3 apr. 2010 - 22:29

De moord valt niet te vergoelijken doch kan er geen traan omlaten. Aan de andere kant beter zo dan dat de beide medewerkers met een bomgordel om zich in een metrostation tot ontploffing laten brengen.

ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

Ik heb zojuist op Radio1 de Nederlandse hoofdredacteur van een Zuid-Afrikaanse krant horen vertellen dat geen enkel onderzoek heeft uitgewezen dat het hier om een racistische moord zou gaan, en over een verkracht blank meisje, zoals ik hier net las, in dit verband heeft hij niet gerept. Het bewuste lied is een oud strijdlied en het is de AWB, de beweging van TB, die het verband heeft gelegd tussen dat lied en de moord, concreet zijn daar helemaal geen aanwijzingen voor. Volgens deze redacteur had Terre'Blanche nog slechts enkele honderden aanhangers omdat de meeste zich na de eerste democratische verkiezingen al van hem hadden afgewend. Dus iedereen die hier een racistische moord van wil maken, is gevaarlijk bezig. Er hoeft maar één gek te zijn, aldus de redacteur, en de vlam slaat in de pan.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2010 - 22:29

Waarom hebben wij nooit het Internatioanle Gerechtshof in Den Haag iets over deze man horen zeggen? Ach, Mostafa! Ok, sorry.

3 Reacties
geejeehaa
geejeehaa3 apr. 2010 - 22:29

Omdat deze man in Zuid-Afrika weinig tot geen invloed had? Omdat Zuid-Afrika haar eigen Verzoeningscommissie had om in het reine te komen met de geschiedenis van apartheid?

harryo2
harryo23 apr. 2010 - 22:29

Het Internationaal Gerechtshof buigt zich uitsluitend over rechtsgeschillen tussen staten. Daarom, Mostafa, hebben wij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag nooit iets over Eugène Terre'Blanche horen zeggen!

ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

Ik denk dat je het Internationaal gerechtshof en Internationaal Strafhof door elkaar haalt, @Mostafa, beide bevinden zich in Den Haag. Het ICJ houdt zich met conflicten tussen staten bezig en het Strafhof met mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Juridisch gezien kon Terre'Blanche daarvan niet beschuldigd worden.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2010 - 22:29

Slecht nieuws Wanneer men een draak het hoofd afhakt komen er 3 voor in de plaats We hebben dat gezien bij de moord op Fortuyn Afgezien daarvan mijn persoonlijke overtuiging is dat moord ten aller tijde barbaars is.

2 Reacties
barq1
barq13 apr. 2010 - 22:29

En passant Pim Fortuyn even als figuurlijke draak neerzetten getuigt te allen tijde van onwetendheid.

ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

Daarin zou je weleens helemaal gelijk kunnen krijgen, @R. Angstig.

Samanya
Samanya3 apr. 2010 - 22:29

Louis Theroux heeft een ontluisterende documentaire gemaakt over de AWB voor de BBC. Ik kan me nog goed herinneren hoe kwaad de leider werd toen er kritische vragen gesteld werden, en hoe dapper Theroux standhield. http://www.youtube.com/watch?v=JPbExwBJiwY

2 Reacties
Farah2
Farah23 apr. 2010 - 22:29

Hah, wat een triest mannetje. En maar zichzelf overschreeuwen, en maar aan zijn eigen denkbeelden vasthouden terwijl hij ook inziet dat hij niet gelijk heeft. Triest blijft toch wel het beste woord voor hem.

ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

Ben een grote fan van Louis Theroux, zijn kracht zit hem erin dat hij ogenschijnlijk op een naïeve manier zijn vragen stelt, waarmee hij de indruk geeft zijn gesprekspartners volstrekt serieus te nemen en daarom ook tot de kern weet door te dringen. Hij blijft altijd beleefd. Dankzij zijn aanpak krijgt hij overal toegang. De serie die hij in Amerika maakte over extremistische politieke en religieuze groeperingen vond ik dan ook geniaal.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2010 - 22:29

Dat werd tijd.

3 Reacties
Hersenschraper
Hersenschraper3 apr. 2010 - 22:29

Wat wil je daarmee zeggen? Nu de rest nog a la Zimbabwe...?

WilliamP
WilliamP3 apr. 2010 - 22:29

Dat is pas echt een walgelijke reactie, bah, daarmee heb je je voor de rest van je leven op deze site volledig gediskwalificeerd. Moord is nooit te rechtvaardigen.

objectivist
objectivist3 apr. 2010 - 22:29

Je bent dus geen haar beter, zie ik. Moord blijft moord. Of zit jij nog in de linkse hoek van 'wij weten wat goed is?' Ja he.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2010 - 22:29

Moord is nooit te rechtvaardigen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas23 apr. 2010 - 22:29

Stauffenberg? Wat vind je daarvan?

skinnyvinnie
skinnyvinnie3 apr. 2010 - 22:29

Als boer moest hij toch weten dat je oogst wat je zaait.

1 Reactie
harryo2
harryo23 apr. 2010 - 22:29

En dat van datgene je zaait je een veelvoud kunt oogsten...

ADD105
ADD1053 apr. 2010 - 22:29

Ik verbaas mij er een beetje over dat eigenlijk alle reacties lijken te gaan over de moord zelf, maar eigenlijk niet over de gevolgen en de betekenis hiervan. Het gaat niet goed in Zuid-Afrika. De ANC is ernstig verdeeld, de haat jegens de boeren (de blanke) is aan het toenemen. Tevens zal dit mogelijk de radicale racisten weer doen escaleren en aan zetten tot vergelding. De man is niet enkel is zijn slaap vermoord, nee, hij is afgeslacht. Daarbij is er ook al dat hele verhaal van de leider van een grote jongere stroming met heel veel steun, die publiekelijk een strijdlied zong dat oproept tot het doden van de boeren. De eenheid is zo goed als verdwenen in Zuid-Afrika en meer en meer minderheden en etnische groepen komen tegenover elkaar te staan. Een goede vriend van mij is Afrikaner en hij maakt zich zorgen over de toenemende spanning.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

"Ik verbaas mij er een beetje over dat eigenlijk alle reacties lijken te gaan over de moord zelf..." Dat dacht ik niet, zie o.a. mijn reactie van 12.24

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2010 - 22:29

Moord blijft moord. Maar zeggen jullie dat ook tegen de nabestaanden van de vermoorden door de vermoorde? Heb jullie ooit je mond open gedaan toen het witte neo-nazi-gespuis de ene zwarte na de andere in een naamloos gat gooiden, na ze eerst uitgebreid gemarteld te hebben? Of op onverklaarbare manier lieten verdwijnen of wegkwijnen in een rottige gevangenis. Zo zijn er nog steeds vrouwen, net als in Argentinië die hun kind of man zoeken. Omdat ze jaren na dato nog niet weten wat er met hun zoon of man gebeurd is. En dan maar ach en wee roepen en mij bijna van de site afblaffen. Waf! Waf! Eén vraag: Als de moordaanslag op Hitler was gelukt, haddden jullie dan ook zo hard geroepen van moord is moord? En al die anderen die mij telkens voor moralist en weet ik wat nog meer uitmaken als ik opkom voor mensen die het slechter en minder hebben en zich vaak niet zelf kunnen verdedigen, en zelf nu het hardst een oordeel over mij vellen en "moralist" roepen? Waar zit het verschil tussen het ene moralisme en het andere? Getuigt dat niet op z'n minst van enige hypocrisie? Bah! Moralisten! Hij was gewoon een terrorist. Maar tja... geen moslim maar een verre neef van de Nederlanders. Hij en wij delen dezelfde voorvaderen. En dan ineens is een terrorist geen terrorist meer.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2010 - 22:29

Wedden: als ik hier zeg dat Bin Laden dood moet, komen reageerders hier om mij te feliciteren en een compliment te geven voor mijn nobele mening. Natuurlijk als Bin Laden dood gaat ben ik tevreden, want ik hou van vrede en rechtvaardigheid en mensenrechten. Maar het gaat over de hypocrisie die mensen zomaar kunnen verzinnen.

Samanya
Samanya3 apr. 2010 - 22:29

. Franke, jammer dat u niet onderaan reageert, daar was precies deze discussie al in volle gang. Moord is altijd verkeerd, dat kan niemand tegenspreken. Uw tegenstanders, die waarschijnlijk nog een eitje met u te pellen hadden uit vorige discussies, gebruiken dat nu als stok om mee te slaan, zonder in te gaan op uw argumenten of te proberen uw gevoel te begrijpen. Daar wint u het niet van. Ik haalde net ook even de mislukte moordaanslag op Hitler aan. Niet te vergelijken, maar was die moord gerechtvaardigd geweest? 'Moord mag nooit' klopt in de regel, in de uitzondering begrijp ik precies wat u bedoelt. Maar u bent afgeweken van de regel, en dat is ingewikkeld, dus nu mag u 'nooit meer meedoen' van William P.

WilliamP
WilliamP3 apr. 2010 - 22:29

Moord blijft moord, daarmee verlaag je jezelf dus tot dat niveau. Is niet moralistisch, heeft te maken met het feit dat wij gekozen hebben voor een normale rechtspraak om dat we anders vervallen tot anarchie. De vergelijkingen met Hitler e.d. lopen derhalve ook mank, omdat dit achteraf redeneren is. Hitler had gewoon veroordeeld moeten worden voor zijn daden, toentertijd was daarop de doodstraf gevolgd. In Nederland hebben we deze om heersende moraliteit inmiddels afgeschaft. Het sympathiseren met de beulen van deze man, zorgt ervoor dat je jezelf daarmee op een lijn zet. Ik vel hier verder geen waardeoordeel over, dat doe jezelf, door enerzijds te prediken dat je zo 'goed' bent voor je medemens, maar ondertussen blij bent dat iemand anders gedood is. Weet je hoe je dat ook wel noemt:... hypocriet.

ReneeO
ReneeO3 apr. 2010 - 22:29

Mostafa heeft gelijk als hij zegt dat hele volksstammen zullen juichen als Osama Bin Ladens lijk aan den volke zal worden getoond, ooit... als hij nog leeft. Net zoals er heel veel mensen juichten toen men aan het sollen was met Che Guevara's lijk. De vraag is of dat onze manier zou moeten zijn om genoegdoening te krijgen voor daden van anderen met wie men het hartgrondig oneens is. Daar zet ik, zonder enige vorm van moralisme, mijn vraagtekens bij, hoezeer ik een persoon met de ideeën en daden van Terre'Blanche ook veracht. In dit geval is de man bovendien om geld vermoord, niet om zijn ideeën. Het had dus iedere andere willekeurige - slechte - werkgever geweest hebben kunnen zijn.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2010 - 22:29

Saddam ook werd vermoord en van zijn koffers dollars, goude zwaarden en water kranen en goude stoelen bestolen, op basis van leugens. Toen Saddam(72 werd als boef opgehangen dacht ik ook: ohhh! wat erg! daarna moest ik ook denken wie hij was,een gewoon moordenaar en vrouwen verkrachter. Met die man is Zuid Afrika, heb je ook dubbele gevoelens bij: de ene kant, ja! moest het zo? er is recht en wet en niemand mag eigen rechter spelen, ook als het om monsters gaat, aan de andere kant denk je ook aan de nu aan zijn slachtoffers die nu een feest aan het bouwen zijn.

Jeffry2
Jeffry23 apr. 2010 - 22:29

Een Hollander!

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos3 apr. 2010 - 22:29

Dez man heeft na 1994 nog 16 jaar ongestoord kunnen rondlopen in Zuid Afrika. Merkwaardig.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 apr. 2010 - 22:29

Je bedoeld ongetwijfeld 'gestoord kunnen rondlopen'. : )