© cc-foto: Rod Waddington https://flic.kr/p/KEw9gA
Terwijl in Europa miljarden worden afgefakkeld voor de luxueuze ' energietransitie' maakt dit voorbeeld duidelijk dat elders op de wereld voor veel minder geld een veel grotere vooruitgang op milieugebied is te halen. Maar ja, milieutransitie is een businessmodel, het daadwerkelijke milieu-effect is van secundair belang.
Dit is toch gewoon aan de Afrikaanse landen. Stoppen met importeren van die zooi. De handel daar aan banden leggen. Maar zoals alles bijna, is dit een kwestie van vraag en aanbod. Neem de vraag weg en het aanbod verdwijnt. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft uitgezocht dat 80 procent van de huidige export niet langer welkom is in de vijftien Afrikaanse landen die eisen gaan stellen aan geïmporteerde voertuigen. Als alle Afrikaanse landen die zelfde eisen gaan stellen verdwijnt dit probleem als sneeuw voor de zon en dat in Afrika.
''Maar zoals alles bijna, is dit een kwestie van vraag en aanbod. Neem de vraag weg en het aanbod verdwijnt.'' Ik riep het zelfde, en vervolgens begon ene Karingin (?) me te vragen of alles wel goed met mij was?
@MaxMax 27 oktober 2020 at 13:28 ”Maar zoals alles bijna, is dit een kwestie van vraag en aanbod. Neem de vraag weg en het aanbod verdwijnt.” Handelaren en producenten zijn over het algemeen erg goed in het creëren van vraag. Dit om die vraag te kunnen honoreren. Het laten verdwijnen van vraag door niets aan te bieden is trouwens economisch onverantwoord.
Dat gaan wij hier niet voor ze 'regelen', dat is koloniaal old school. Zetten ze zelf maar wetgeving in werking. Maar weet wat het probleem ook is: Afrikanen willen graag oude auto's liefst bv oude Peugeot 504 diesel's omdat die nog makkelijk te repareren zijn, en met die moderne auto's en software lukt dat niet. Dus die lokale graragietjes met hun simpele appratuur die moeten dus eerst maar eens opgepimt worden + opleiding.
Onderdelen voor de 504 zijn bijna niet meer te krijgen in die Afrikaanse landen. Misschien moeten ze eens naar een ander merk gaan uitzien. We hebben nog genoeg rotzooi staan.
Export? Eerder import vanuit de andere kant Buitenlanders kopen de ouwe meuk hier op om daar te gebruiken, het is niet (of zelden zo voor zover ik weet) dat Nederlanders hun ouwe rochelbak in Afrika proberen te verkopen. Als je dit soort export wilt voorkomen moet je een statiegeld systeem en of een opkoop systeem binnen de EU op gaan zetten.
@#mordicant 27 oktober 2020 at 08:42 Export? Eerder import vanuit de andere kant Dus export aan de andere kant. Klopt als een bus
Dit is schandalig lol. De verkoper is niet schuldig, maar de koper. Iemand die een wapen koopt komt er toch ook niet mee weg door te stellen dat hij er niets aan kon doen, en louter de verkoper schuldig is?
Is het inderdaad geen institutioneel racisme dat wij als wijze Europeanen de Afrikanen moeten behoeden voor de import van auto wrakken? Uit het stuk blijkt dat sommige landen prima in staat zijn zelf hun regels te stellen. Overigens volledig mee eens dat het van de zotte is dat onze afdankertjes gestript van waardevolle onderdelen daar het milieu nog mogen vervuilen.
@Marcel Rozeboom 27 oktober 2020 at 07:12 Dit is schandalig lol. De verkoper is niet schuldig, maar de koper. Stop met fabriceren. Probleem ook opgelost
Hebben de heren Marx en Engels daar in 1847 niet een mooi experiment mee gestart met het communistisch manifest? Is niet echt een succes gebleken.
Waar ik me eigenlijk meer zorgen om maak, zijn de brandstofproducten die naar de Afrikaanse landen worden geëxporteerd. Zo zijn er Afrikaanse landen (bijvoorbeeld Nigeria) die op zich zelf olie winnen met relatief weinig onzuiverheden. Deze olie wordt verscheept naar Europa (waaronder Nederland), waar deze wordt geraffineerd conform Europese normen voor brandstof. Onzuivere brandstofproducten worden echter geëxporteerd naar landen die geen of haast geen nationale normen stellen aan onzuiverheden (waaronder ook olieproducerende landen) waar deze onzuivere brandstof uiteindelijk wordt gebruikt. (1) https://www.theguardian.com/global-development/2020/jul/01/petrol-sold-to-nigeria-from-europe-dirtier-than-black-market-bush-fuel
Ik weet niet of Tsjaad zo zeer een handig voorbeeld is. Het land ligt niet aan de zee/oceaan, kent geen spoorwegen en heeft in totaal zo'n 260km aan verharde wegen (1), terwijl het qua oppervlakte ongeveer 30x zo groot als Nederland is. Brandstof (benzine) is slechts in beperkte mate te verkrijgen en het land is 1 van de armste landen in Africa (en de wereld). Ik vermoed dat het best duur is om een auto naar Tsjaad te transporteren, te onderhouden en überhaupt in gebruik te hebben. (1) https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_in_Chad
Prima om die export of import proberen te stoppen ondanks een groeiende vraag, maar je kunt natuurlijk ook proberen de grootste veroorzakers van vervuiling in Afrikaanse landen aan te pakken. En die oorzaak kan verschillen per land. Gemene deler: verbranden van biomassa (houtvuur); kolencentrales; industrie (Nigeria: olie); stof stormen. En zeer grote bevolkingsgroei. Bijkomend probleem: er wordt niet systematisch gemeten, wat niet bijdraagt aan gepaste oplossingen: meten is weten! https://www.unicef.org/reports/silent-suffocation-in-africa-air-pollution-2019
@Rutger Groot 26 oktober 2020 at 21:55 Prima om die export of import proberen te stoppen ondanks een groeiende vraag, maar je kunt natuurlijk ook proberen de grootste veroorzakers van vervuiling in Afrikaanse landen aan te pakken. Beide kan niet?
Als we nu eens bezit afschaffen, en alle producten alleen nog maar gehuurd konden worden, dan kunnen al dit soort problemen makkelijk aangepakt worden. Er is vast een of andere internationale instelling die op dit idee kan komen...
Bezit maakt mensen minder afhankelijk van de overheid. Dat is een goede zaak want een te sterke overheid is een bedreiging voor de vrijheid. Voor veel mensen is een eigen huis hun belangrijkste bezit. Een eigen huis biedt de mogelijkheid om vermogen op te bouwen terwijl je erin woont en je hypotheek afbetaalt. Je kunt het later als (extra) pensioenvoorziening gebruiken of aan je kinderen nalaten. Zoals bekend is een florerende en sterke middenklasse een onmisbaar voorwaarde voor een goed functionerende democratie. Bezit van bedrijven, huizen en land is de basis voor een sterke middenklasse.
@Schouten 26 oktober 2020 at 20:42 Als we nu eens bezit afschaffen, en alle producten alleen nog maar gehuurd konden worden, dan kunnen al dit soort problemen makkelijk aangepakt worden. Als we ons even tot die auto's beperken, dan kan en wordt dat al gedaan. Private Lease. En naast auto's zijn er al tal van andere artikelen waarbij dat kan. Denk aan koelkasten, wasmachines etc. De vraag is alleen of jij er bereidt toe bent daarvoor te betalen. Want in verhouding is dat natuurlijk duurder
Wacht even, dus Europa moet exportregels opstellen om de Afrikaanse landen te beschermen tegen zichzelf omdat ze die de import toestaan? Wat ontzettend neerbuigend en belerend weer. Mooi staaltje nieuw kolonialisme: “luister naar ons, wij weten wat goed voor u is.”.
inderdaad, hier mooi weer spelen met nieuwe trucks en auto's maar ondertussen de vervuilers wel verhandelen. Maar hier zijn we groen hoor en o zo goed bezig. Zo houdt men elkaar mooi voor de gek. zorg dan als overheid voor een opkoop regeling zodat het oude materiaal vernietigd kan worden.
Belachelijke reactie, het ontgaat je blijkbaar dat ze op dezelfde aarde wonen als wij. Bovendien is het gewoon afvaldump wat er gebeurt. Ja, nou je 't zegt, inderdaad een nieuwe vorm van kolonialisme, maar blijkbaar vind jij dat wel prima...
@SamV Er is in Afrika een enorme vraag naar tweede hands auto's. Er zijn ook Nederlandse bedrijven die auto's exporteren naar Afrika, zoals Africa Cars Export in Rotterdam. Het is vaak voordeliger als je je auto aan dit soort bedrijven verkoopt dan aan een particulier omdat je de rest BPM terugkrijgt. Ik ben wel met je eens dat de Afrikaanse landen zelf paal en perk moeten stellen aan de import van oude meuk.
@ Karingin Volgens mij weten de Afrikanen donders goed dat we allemaal op dezelfde aarde wonen. Zij merken maar al te goed de keerzijde van consumptie. Daar kunnen ze zelf wat aan doen en wel de import aan banden leggen. Dat u het prima vindt dat wij export naar hen aan banden moeten leggen, geeft het beeld dat u daadwerkelijk vindt dat wij ze moeten helpen de juiste keuzes te maken. Dat riekt naar “racism of low expectations”. Daar pas ik voor.
Moest er vorig jaar in Paraguay wel om lachen. In verschillende taxi's gezeten met een compleet vernietigd dashboard. Bleken afgedankte auto's uit Japan te zijn die werden verkocht aan Chili. Daar werd provosorisch de binnenkant omgebouwd en het stuur van rechts naar links gezet (japan rijdt links, Chili rechts). Zodra de Chilenen er echt mee klaar waren dan ging het krot naar Paraguay. Veilig en schoon is het natuurlijk zeker niet. Airbags zullen vast ook niet meer werken. Is het echter niet zo dat door het verbieden auto's minder toegankelijk worden?
Nog maar een paar jaar geleden was Polen ver genoeg. We komen er wel!
De export van oude auto's is er al sinds jaar en dag en nog langer. De afgedankte Audi's, Volkswagens en andere Duitse auto's gaan naar Oost-Europa. De afgedanke Renaults, Peugeots, Citrioens en andere Franse Auto's gaan net als Japanse 4x4's naar Afrika. Overigens: Bijna 25% van het Nederlandse wagenpark bestaat om BPM-technische redenen uit gebruikte importwagens.