Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afrika? Neuh, Oekraïne!

  •  
30-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aids300_01.jpg
[Video] Oekraïne heeft de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld ... Regering ontkent
Eén op de honderd mensen in Oekraïne is besmet met hiv. Het land heeft samen met Rusland de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld. En de regering? Die ontkent. Van iedereen die behandeling nodig heeft krijgt slechts 23 procent ook daadwerkelijk medicatie. Om de Oekraïense overheid te dwingen in 2013 iedereen die daar recht op heeft te behandelen, is het aidsfonds een petitie gestart. Teken ook!
Bij hiv en aids denken de meeste mensen aan Afrika. Dat Oekraïne samen met Rusland de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld heeft, is maar weinig bekend. Oekraïne heeft zelfs het hoogste hiv-cijfer van Europa. Een op de honderd mensen is er geïnfecteerd. Het gaat om ruim 350.000 mensen met hiv. De jaarlijkse hiv-diagnoses in Oekraïne zijn meer dan verdubbeld sinds 2001. Dit terwijl vrijwel overal ter wereld de hiv- en aidscijfers stabiliseren of afnemen. Het merendeel van de geïnfecteerden is jonger dan 30 jaar. Zo’n 45% van de nieuwe infecties in Oekraïne betreft vrouwen. Waarnemers zeggen dat een gegeneraliseerde epidemie, zoals we die van Afrikaanse landen kennen, nabij is. Inmiddels zijn zo’n 24.000 mensen in Oekraïne mensen aan aids overleden.
Helaas speelt de Oekraïense overheid een grote rol in de aanwassende epidemie: zij investeert nauwelijks in voorlichting en preventie, waardoor de onwetendheid over hiv groot is. Daarnaast worden groepen die in Oekraïne veel risico lopen op hiv, achtergesteld. Denk aan drugsgebruikers, gevangenen, sekswerkers en homomannen. Hun mensenrechten worden stelselmatig geschonden. Het gevolg is dat zij niet goed bereikt worden met voorlichting en preventie. Daardoor neemt het aantal infecties binnen deze groepen hand over hand toe.
UNAIDS en de WHO schatten dat momenteel 120.000 mensen met hiv behandeling met hiv-remmers nodig hebben. De Oekraïense overheid had vorig jaar toegezegd rond het EK voetbal in ieder geval 43.711 mensen op behandeling te zetten. De streefdatum van het EK wordt echter niet gehaald: de aanbestedingen voor hiv-medicatie zijn nog maar onlangs door het ministerie van Gezondheid aangekondigd. Het duurt dus nog minstens een half jaar voordat deze groep mensen behandeld wordt. Activisten in Oekraïne voeren druk uit op de regering om vaart te maken en willen dat er vanaf 2013 geen onnodige vertragingen meer ontstaan.
Bron: Aidsfonds

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.