Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afkeer van walvisjacht neemt toe op IJsland, Björk leidt het verzet

  •  
05-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1125 keer bekeken
  •  
walvisjacht

Een meerderheid van de inwoners van IJsland wil af van de walvisvangst. Uit een opiniepeiling blijkt dat inmiddels 51 procent van de bevolking tegen de jacht is. Dat is 9 procentpunt meer dan vier jaar geleden, meldt persbureau AFP. Ondertussen neemt het aantal voorstanders af: van 32 procent vier jaar geleden naar 29 procent nu.

Recent leidde een video van een walvis die vijf uur lang werd opgejaagd en duidelijk veel pijn leed, tot grote afschuw onder de bevolking. Zaterdag vindt er in Reykjavik een demonstratie plaats tegen de walvisvangst. De bekende zanger Björk is betrokken bij de organisatie.

De anti-walvisjachtactivisten lijken de wind in de zeilen te hebben. IJsland, dat eeuwenlang sterk afhankelijk was van de visserij, heeft inmiddels een gediversifieerde economie. Daardoor brokkelt de steun voor de jacht op waslvissen af. Met name de belangen van de toeristensector staan haaks op die van de walvisjagers.

Vorig jaar maakte de minister van Visserij bekend dat IJsland in 2024 zal stoppen met het verlenen van vergunningen voor de walvisjacht. Een formeel besluit daarover laat echter nog altijd op zich wachten. Wereldwijd zijn er nog maar drie landen die op walvissen jagen: IJsland, Noorwegen en Japan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.