Joop

Afghanen lopen vredesmars naar Kaboel

  •    •  
11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lopers
Slachtoffers van de jarenlange oorlog staan op en eisen vrede van de regering
Een groepje Afghanen grijpt de islamitische vastenmaand aan om de strijdende partijen in hun land tot vrede te brengen. De traditionele wapenstilstand in deze periode mag wat hen betreft eindeloos duren. Om aandacht te vragen voor dat streven liepen aanvankelijk negen mensen vanuit de zuidelijke provincie Helmand naar de hoofdstad Kaboel, zo’n zevenhonderd kilometer verderop. Uiteindelijk moet een boodschap van vrede worden afgeleverd bij de regering in de hoofdstad.
Hoewel de wandelaars op veel bijval kunnen rekenen en de groep inmiddels is uitbreid tot zo’n vijftig deelnemers, is de tocht niet zonder gevaar; de Taliban en Islamitische Staat hebben de strijd recentelijk opgevoerd. Bermbommen zijn daarom de grootste zorg onderweg.
Wanhoop Voor zover bekend is het de eerste keer dat een dergelijke vredesmars in Afghanistan plaats vindt, wat de wanhoop illustreert onder de bevolking. Tegen persbureau AFP zegt Sardar Mohammed Sarwari , een van de wandelaars: ‘Er is geen veilige plek meer hier. Ik kan vermoord worden als ik thuis blijf of als ik naar mijn winkel ga, dus heb ik besloten dat het veel beter is dan maar te sterven voor vrede zodat de volgende generatie van mijn familie wel van vrede kan genieten.’ Een andere deelnemer, Abdullah Malik Hamdard, is al even vastberaden: ‘iedereen denkt dat iedereen snel zal sterven. Daarom zie ik geen andere optie dan me aan te sluiten bij de vredesmars.’
Meedoen aan de ramadan en de hele dag lopen kost veel energie. Daarom krijgt de groep buiten de tijden van vasten overal eten en drinken aangeboden. Ook Afghaanse legereenheden en strijders van de Taliban zouden de groep inmiddels prijzen. De groep draagt blauwe bandana’s en sjerpen met daarop de test ‘wij willen vrede.’ In onderstaande video is te zien hoe de vredesmars wordt onthaald in de provincie Ghazni:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Goed Idee
Goed Idee12 jun. 2018 - 8:13

Bereid je leven te geven ten behoeve van je naasten. Dat is heel wat anders dan jezelf opblazen om zoveel mogelijk naasten -die je als Allah's en je eigen vijanden ziet- te doden. Dat "doden" van de ongelovige slaat op het "doden" van de ongelovige die je zelf nog bent door een gelovige te worden. Dan is de ongelovige die je daarvoor was er niet meer. Maar wie gelooft dat Allah -God- zo barmhartig is en hem of haar zo lief heeft -zo graag wil dat ook hij of zij net zo gelukkig met zichzelf is als Hij dat is met Zichzelf- dat Hij daarvoor nu in deze wereld verschijnt vermomd als iedereen? Diegenen die dat nog niet geloven worden de"ongelovigen" genoemd. Want die geloven nog niet dat Allah daarom terecht de "Barmhartige" wordt genoemd in 113 van de 114 Soera's in de Koran en "Liefde" in de Bijbel.

Karingin
Karingin11 jun. 2018 - 18:44

Hoe wanhopig moet je zijn om door het niet eens zo spreekwoordelijke mijnenveld te gaan lopen zeg. Triest. Maar misschien levert het wat op, wie weet.

Satya
Satya11 jun. 2018 - 13:59

Volgens mij zijn dit toch echt moslims. Ik hoor toch geregeld mensen schreeuwen dat de islam alleen maar geweld en oorlog wil. Zou het soms iets te maken hebben met eenzijdig informatie zoeken? Tuurlijk ze zijn net zo extreem als de extremisten onder de moslims, salafisten staan ook voor niks anders dan hun mening open.