Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afghanen lopen vredesmars naar Kaboel

  •  
11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lopers
Slachtoffers van de jarenlange oorlog staan op en eisen vrede van de regering
Een groepje Afghanen grijpt de islamitische vastenmaand aan om de strijdende partijen in hun land tot vrede te brengen. De traditionele wapenstilstand in deze periode mag wat hen betreft eindeloos duren. Om aandacht te vragen voor dat streven liepen aanvankelijk negen mensen vanuit de zuidelijke provincie Helmand naar de hoofdstad Kaboel, zo’n zevenhonderd kilometer verderop. Uiteindelijk moet een boodschap van vrede worden afgeleverd bij de regering in de hoofdstad.
Hoewel de wandelaars op veel bijval kunnen rekenen en de groep inmiddels is uitbreid tot zo’n vijftig deelnemers, is de tocht niet zonder gevaar; de Taliban en Islamitische Staat hebben de strijd recentelijk opgevoerd. Bermbommen zijn daarom de grootste zorg onderweg.
Wanhoop Voor zover bekend is het de eerste keer dat een dergelijke vredesmars in Afghanistan plaats vindt, wat de wanhoop illustreert onder de bevolking. Tegen persbureau AFP zegt Sardar Mohammed Sarwari , een van de wandelaars: ‘Er is geen veilige plek meer hier. Ik kan vermoord worden als ik thuis blijf of als ik naar mijn winkel ga, dus heb ik besloten dat het veel beter is dan maar te sterven voor vrede zodat de volgende generatie van mijn familie wel van vrede kan genieten.’ Een andere deelnemer, Abdullah Malik Hamdard, is al even vastberaden: ‘iedereen denkt dat iedereen snel zal sterven. Daarom zie ik geen andere optie dan me aan te sluiten bij de vredesmars.’
Meedoen aan de ramadan en de hele dag lopen kost veel energie. Daarom krijgt de groep buiten de tijden van vasten overal eten en drinken aangeboden. Ook Afghaanse legereenheden en strijders van de Taliban zouden de groep inmiddels prijzen. De groep draagt blauwe bandana’s en sjerpen met daarop de test ‘wij willen vrede.’ In onderstaande video is te zien hoe de vredesmars wordt onthaald in de provincie Ghazni:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.