Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afghanen hebben niets meer te verliezen

  •  
12-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
(210718) -- KUNDUZ, July 18, 2021 -- Afghan security force members take part in a military operation against Taliban mil
Ze zijn terecht gekomen in een openlucht gevangenis
Nu de Taliban steeds meer gebieden heroveren, is de oorlog in Afghanistan geïntensiveerd. Er wordt veel gezegd en geschreven over het land. Maar wie heeft ècht nog oog voor het leed van de Afghanen?
kunduz
Afghaanse burgers zitten als ratten in de val. Ze zijn terecht gekomen in een openlucht gevangenis – waar de Afghaanse overheid tegen te Taliban vecht – en het perspectief lijkt weinig hoopvol. Machteloos kijk ik toe welke kant dit uitgaat.
Ik zie ontheemde Afghaanse vluchtelingen in de hete zon zitten. Ze zijn bang en hebben honger. Ik vrees voor hun leven. Maar ik realiseer me, terwijl ik deze onmacht beschrijf, dat de meeste Afghanen niets meer te verliezen hebben.
Enkel een mensenleven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

dirk den boer
dirk den boer12 aug. 2021 - 22:06

Afghanistan grenst aan China, ik zag al Chinese leiders samen met de taliban op de foto in mijn krant. Van de Chinezen is bekend dat ze niet zo moeilijk doen over good or bad or ultra bad government, maar dat ze wel interesse hebben in hun grondstoffen en landbouwgrond ( opium?). Zal hun politiek van onderdrukking en culturele annihilatie op de broedermoslims Oeigoeren die Taliban nog afschrikken? Of zullen ze andere kaart trekken, zo'n machtige bondgenoot is natuurlijk niet te versmaden, na hun slechte ervaringen met zowel de Russen als de Amerikanen.

6 Reacties
dirk den boer
dirk den boer13 aug. 2021 - 9:48

Afghanistan is natuurlijk ook een echt onland, ik zie wel eens fotos in de krant, alleen maar kale ruige bergmassieven , geen bomen, dalen met een stroompje of beekje waar dan opium naast geteeld word en wat fruitbomen. In elk dal, stel ik me voor, een warlord die al of niet met de warlord in volgende dal samen optrekt tegen de beschaving. Je zal daar maar geboren zijn, als man heeft het toch nog enige romantiek misschien, maar als vrouw? Mag je wel naar school, zoals de jongens (wat leren die daar anders dan koranteksten opdreunen?)? Het houden van duiven op je balkon is verboden door de heren (te seculier), er staat nog net geen steniging op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 15:15

Wat ik aan landschap gezien heb op fotos vind ik juist erg mooi. Maar ik houd van bergen. Deze pure natuur zit vol mineralen waaronder talk. De Taliban verdient miljoenen aan de export van talk via Pakistan. Rotterdam schijnt een belangrijke doorvoerhaven te zijn. Dan schijnt er ook veel lithium & kobalt in de bodem te zitten. Daar is in China ongetwijfeld belangstelling voor. Niet dat de arme sloebers daar beter van zullen worden ben ik bang en sociaal-cultureel keren de jaren 90 weer terug neem ik aan. Toen werd zelfs in Kabul weer gestenigd. Overspelige vrouwen uiteraard, geen duivenhouders.

dirk den boer
dirk den boer13 aug. 2021 - 15:34

Overspelige getrouwde vrouwen steniging inderdaad, Danielle, maar sex voor het huwelijk betekent 100 zweepslagen in het openbaar, volgens de sharia dan, wel apart hoe jij in die barre, levenloze silhouetten van kale rotsen en boomloze ravijnen nog iets moois kunt zien, ik krijg het er juist erg benauwd van, hier kan niets goeds uit voortkomen, denk ik dan. En wat een enorm verschil met de nette straat en de keurig aangeharkte plantsoenen hier voor mijn huis, wat ik wel besef, puur toeval waar je geboren bent.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 19:31

Corsica dat ik diverse malen heb bewandeld is boven ook vriijwel kaal. Mijn lievelingslandschap is rots met sneeuw en ijs, maar ik houd ook van bloemrijke weilanden. Van bossen minder maar die zijn wel geschikt om lelijke bouwsels aan het oog te onttrekken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 20:25

Buitengewoon interessant interview uit 2020 in het VPRO programma Bureau Buitenland met een Amerikaanse die praktiseerde in Afghanistan: https://www.nporadio1.nl/nieuws/buitenland/3c59c234-b12c-4ff2-8b03-ab594ecab0c7/hoe-een-amerikaanse-vrouw-vecht-voor-een-rechtvaardiger-afghanistan

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 20:26

Amerikaanse advocaat

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2021 - 13:21

Momenteel vluchten Afghanen intern voor de oorlogshandelingen van de Taliban en een deel probeert de grens te passeren oa. naar Iran. Sinds begin 2021 waren dat er al bijna een half miljoen. Er is geen reden te bedenken waarom die allemaal permanent naar Europa zouden moeten verhuizen. Er valt wel te vrezen dat progressieve Afghanen vooral de vrouwen onder hen voor vervolging hebben te vrezen. Zij waren ook al geruime tijd doelwit van aanslagen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2021 - 17:09

Stories from female journalists https://www.theguardian.com/global-development/series/women-report-afghanistan

JohnVKR
JohnVKR13 aug. 2021 - 7:18

"Er is geen reden te bedenken waarom die allemaal permanent naar Europa zouden moeten verhuizen." Daarom wonen er ook zo'n 4 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan en Iran en maar zo'n 50.000 in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 9:18

Ja en?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 9:43

Vooral de maatschappelijke bovenlaag bereikte zo te lezen Europa. Win-win natuurlijk. https://decorrespondent.nl/2826/dit-is-het-nederland-van-44-000-afghanen/475317125712-6199981d

Cageman2
Cageman212 aug. 2021 - 12:09

Alsof de burgers geen invloed op de uitkomst hadden de afgelopen 20 jaar? Probleem is dat een aanzienlijk deel de taiban steunt, en een grote minderheid het niet genoeg uitmaakt om zich tegen de taliban te verzetten. Het regeringsleger. Veel groter, zwaar bevoorraad door de Navo…bestaat uit voormalige burgers die zich blijkbaar vooral voor het salaris hadden aangemeld…want het blinkt vooral uit in het weg en overlopen….

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 aug. 2021 - 12:58

Ik zou zelf denken - eerst de klootzakken het land uit en dan zien we wel verder de 'regering' is een door en door corrupte zichzelf verreikende boel

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 aug. 2021 - 12:06

Dat krijg je nu als je een land vrede en democratie wil gaan brengen met drones en pantserhowitzers .

DaanOuwens
DaanOuwens12 aug. 2021 - 10:24

Volgens de laatste artikelen die ik het gelezen over Afghanistan heeft het regeringsleger 300.000 man en de Taliban 85.000. De regio's waard e Taliban de macht hebben overgenomen zijn zonder zware gevechten ingenomen. En politie en leger lijken meestal te vertrekken. Een deel van de bevolking steunt de Taliban, die inmiddels al een aantal mensen hebben vermoord die zich ingezet hebben voor meer progressieve zaken zoals onderwijs aan meisjes of hebben samengewerkt met buitenlandse militairen. Bovendien wordt in een groot deel van het land opium verbouwd waarvan de lokale economie is afhankelijk is. Bovendien zijn er nog een groot aantal lokale krijgsheren die lang niet altijd loyaal zijn aan de landelijke overheid of de Taliban. Als dat beeld nou de werkelijkheid is. Dan zie ik toch weinig reden om aan te nemen dat 40 miljoen Afghanen allemaal zouden moeten vluchten of dat zij onderdrukt zouden worden. Ik zie eerder een hopeloos verdeeld land waar men meer behoefte heeft aan gezond verstand dan aan buitenlandse soldaten of asiel in West-Europa.

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2021 - 13:36

De enorme corruptie en het gebrek aan loyaliteit was altijd al een zwak punt. Het opleiden van de politie was daardoor ook bij voorbaat gedoemd te mislukken.

dirk den boer
dirk den boer13 aug. 2021 - 15:47

Chris Klep hierover in de NRC: het onnozele idee alleen al om te denken dat je daar mensen kunt gaan opleiden tot een soort wijkagent, zoals wij die hier in ons veilige landje hebben. Wat is er toch aan de hand met NL? We wisten zo goed alles, wat er speelde, hoe je moest optreden, in koloniale tijden, OK, maar wel met 80% moslims als onderdaan vh koninkrijk. En hadden een professor Snouck die gepokt en gemazeld was en de mensen door en door kende (en zelf ook min of meer arabier was, getrouwd met een javaanse, besneden, de hele ratteplan....). We sluiten ons meer en meer vd grote wereld af lijkt het wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 18:05

De moslims in mijn naaste familie zijn seculier. Daar valt niet veel van te leren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 19:36

De BBC meldt ook dat er veel "spooksoldaten"zijn. Met niet-bestaande soldaten kon geld worden verdiend door de commandant. Daarbij, zodra de wel bestaande hun uniform uittrekken kunnen ze zo weer terug.

dirk den boer
dirk den boer13 aug. 2021 - 20:38

Kan dat wel, Danielle, seculiere moslim zijn? Dan ben ik seculiere katholiek, of, misschien acurater, ooit katholieke seculier nou.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 21:39

Uitschrijven is niet mogelijk meen ik me te herinneren.

DaanOuwens
DaanOuwens14 aug. 2021 - 7:30

@ dirk den boer Jij schrijft: We wisten zo goed alles, wat er speelde, hoe je moest optreden, in koloniale tijden, OK, maar wel met 80% moslims als onderdaan vh koninkrijk. Ja de methodes van Van Heutsz werkten zelfs nog tijdens de politionele acties. Geweld tegen de bevolking en onderdrukking. Een soort taliban eigenlijk. Dus jij bedoelt eigenlijk dat het zinnig is als westerse landen willen ingrijpen tegen verdrukking en geweld tegen burgers dat de oplossing is om geweld te gebruiken tegen burgers en hen te onderdrukken. Jouw middel is hetzelfde als de kwaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 aug. 2021 - 10:00

Christiaan Snouck Hurgronje? Een groot geleerde, arabist & islamkenner. Niet zonder verstandige ideeen maar ook een zeer problematische man, niet alleen vanwege zijn inbreng in de Atjeh oorlog. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/25/een-geleerde-spion-in-de-tropen-a4037274

dirk den boer
dirk den boer14 aug. 2021 - 10:43

@ Daan en Danielle: over die Snouck zijn de laatste 5 jr weer 2 grote werken verschenen, het laatste woord over deze man is nog niet gesproken. Velen kennen hem alleen als de secondant van van Heutsz, dat is och echt fout, hij tikte die rouwdouwer zelfs vaak op de vingers, hij wilde de moslims in hun eer , waarde en eigen cultuur laten (stuurde zijn eigen kinderen naar de koranschool), en wist vrij goed hoe je met diverse culturen moest omspringen, moest verder zien te komen in bepaald verband, was hij er nog maar om te vertellen wat die Taliban nou zo dwars zit om steeds maar weer zo op te dringen, doet iemand daar trouwens nu nog wel moeite voor? Wat ik boven zei had meer uitleg nodig, kolonialisme is niet goed te praten, als hedeendaagse praktijk, maar vergeet niet dat de nederlanders daar eeuwen in betrekkelijke vrede met de mensen en vorsten (de sultan van Solo had een nederlandse orkestmeester gamelan in dienst, lees ik net in de Tuinen van Buitenzorg) daar geleefd hebben, dankzij hun interesse in talen , culturen, religie, landbeheer en de locale adat. Dat dat niet ging op basis van gelijkwaardigheid is waar, maar dat idee (eerst US, later hele wereld)is pas van veel later datum, zelfs later dan mijn vroege jeugd.

DaanOuwens
DaanOuwens15 aug. 2021 - 15:53

@ dirk den boer Jij schrijft; Dat dat niet ging op basis van gelijkwaardigheid is waar, Dan was het dus fout. Toen en nu. En je schreef hiervoor: We wisten zo goed alles, wat er speelde, hoe je moest optreden, in koloniale tijden, OK, maar wel met 80% moslims als onderdaan vh koninkrijk. Kortom die gelijkwaardigheid was toen en ook nu voor jou niet van belang. Onderdrukking is voor jou blijkbaar een prima oplossing. Aan Snouck hebben we dus niets.

dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 11:55

Jouw (en andere natuurlijk) ideeen van gelijkwaardigheid heb je te danken aan mensen als Snouck , die in hun latere jaren (ver voor jou dus) pleitten voor zelfbestuur in de Indische Archipel,tegen (het toen algemene) racisme en voor uitgebreid onderwijs voor iedereen. Hij zorgde er ook voor dat het koloniale gerechtshof een Javaan werd opgenomen, die de Sharia enige rechtsgeldigheid gaf. Kortom, hij was zijn tijd ver vooruit, terwijl jij gewoon in de tijdsgeest bent blijven steken (ikzelf ben ook niet erg origineel misschien, daarom houd ik van reageren op blogs).

dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 20:50

Nog een overeenkomst met Atjeh gevonden: vandaag bij Tan ene Weis (Afghaanse NLer) die uitlegt waarom het moeilijk vechten is met de Taliban: ze mengen zich gewoon steeds met de gewone bevolking, en nemen even makkelijk de wapens weer op, je weet niet wie en waar, precies zoals in Atjeh dus, en Snouck wist daar ook iets op, spioneren, de taal spreken, informatie inwinnen, waar zitten de boosdoeners precies (Westerling had ook met zulke situaties te maken in Celebes, maar die maakte het al te bont en wreed natuurlijk, efficient maar tegen alle Geneve accoorden in).

Paul250371
Paul25037112 aug. 2021 - 9:05

Ze hebben liever dat ze daar allemaal afgemaakt worden of weer geknecht worden door de Taliban dan dat er 1 het waagt hier asiel aan te vragen. Goedbedoelde column maar het is water naar de zee dragen zolang rechts (mbv links) de dienst uitmaakt.

Rick Hofland
Rick Hofland12 aug. 2021 - 7:51

De Taliban zijn ook Afghanen, als de meerderheid in dat land deze groepering niet pruimt zou je denken dat ze ook niet do groot kunnen worden. Tenzij het een extreem agressieve groep betreft a la ISIS waar gewone burgers niets tegenin kunnen brengen. Wat mij betreft is het trouwens wel altijd opmerkelijk dat er nagenoeg geen protesten vanuit de Moslim gemeenschap in het Westen zijn tegen deze extreem gewelddadige fanatici die hun broeder en zuster Moslims het leven zuur maken. Is dat uit naïviteit waarbij gedacht wordt dat de Taliban en ISIS ook Moslims zijn en kritiek daarop niet hoort, of is er bij veel progressieve Moslims grote angst dat de armen van deze bijzonder gevaarlijke en nietsontziende groeperingen ook individuele Moslims in het Westen kunnen raken?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2021 - 14:48

Vooralsnog was dat laatste meer iets voor Iran.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles12 aug. 2021 - 7:12

Pink Floyd heeft het een halve eeuw al genadeloos beschreven: “Forward he cried from the rear and the front rank died”. Oftewel, de generaals maken het wel even uit en de rest van het leger moet maar als kanonnenvoer dienen om over de burgers maar te zwijgen. Dat arme Afghanistan wordt in ramp tempo teruggevoerd naar de duistere middeleeuwen en de meest basale mensenrechten worden met voeten getreden. Maar volgens de Taliban zelf is dit de wil van Allah en zo moet het geschieden want het staat allemaal in een heilig boek…

Bouwman2
Bouwman212 aug. 2021 - 7:11

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het llcht. In Nederland staanin het volkslied dat Van der Horst precies bij Nederland vindt passen dat het op het lijf is geschreven de woorden: de trannie verdrijven en onder het rijkskwapen staat ik zal handhaven. Je kent de grap over de jongen die tegen de mesije zei: wat heerlijk om met je vanavond naar de film te gaan, maar als het regent kom ik nauurlijkk niet. Dat is Nederland ten vboeten uit. Een heerlijk land maar wel een weinig hypocriet. Ik was nooit erg eporteerd om wat de Sowjets niet konden over te doen. Maar nu dat toch gebeurde moet je wel de consequenties aanvaarden. Betrwourbaarheid, wordt niet getoond door weg te lopen, maar door aan te pakken.

Markzelluf
Markzelluf12 aug. 2021 - 7:02

Ik ben benieuwd welke Jooplezer zijn of haar kinderen naar Afghanistan toe wil sturen om daar de zaak op te lossen. Het lijkt me levensgevaarlijk en onbegonnen werk. Benoem eerst wat de echte oorzaak van die oorlog is en doe daar wat aan.

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot12 aug. 2021 - 7:56

Heel raak. Er zitten hier een hele hoop toetsenbord krijgers die vanaf het veilige toetsenbord wel even andermans kinderen naar een ver land willen inschepen.

dirk den boer
dirk den boer13 aug. 2021 - 20:43

Is het wel een oorlog daar, Mark? Ik krijg de indruk dat die Taliban overal gewoon al wandelend (met wapens en mortieren over de schouder, dat nog wel) de steden binnenkomen en kennelijk bezetten. Ik zie weinig fronten waar gevochten wordt , kapotgeschoten moskeeen of huizenblokken, laat staan veldslagen met kanongebulder en kruitdampen.