Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afgeluisterde gesprekken duizenden Nederlanders in handen Australisch bedrijf

  •  
30-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Work - 29

© cc-foto: David Chow

Illegale opnamen van telefoon- en chatgesprekken van duizenden Nederlanders zijn in handen van een Australisch bedrijf. Dat onthult de Volkskrant. De krant heeft contact met een Nederlandse oud-medewerker van het bedrijf die de diefstal van privé-commmunicatie in 2011 bij toeval ontdekte:
"In de korte fragmenten hoorde ze Nederlanders met elkaar bellen en chatten. Opvallend vaak ging het om taxichauffeurs in de regio Den Haag. In een van die fragmenten herkende ze de stem van haar ex-vriend die bij zijn nieuwe vriendin een voicemail insprak. Het was een bericht van een paar weken daarvoor. De ex-vriend belde via Vodafone en heeft nooit toestemming gegeven voor het delen van zijn communicatie. Hij bevestigt de gang van zaken.De Volkskrant"
Het bewuste bedrijf, Appen, maakt software voor het omzetten van spraak naar tekst. Het is onbekend hoe het bedrijf de hand heeft weten te leggen op de opnames die stammen uit 201o en 2011 maar volgens deskundigen is het waarschijnlijk dat het gaat om het werk van een spionagedienst.
"Telecomexpert René Pluijmers van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau denkt aan een veiligheidsdienst. ‘De Britse dienst GCHQ tapt tientallen glasvezelkabels die ook uit Nederland komen en heeft sinds 1981 ervaring met spraakherkenning. Zij hebben een belang om gesprekken en data geautomatiseerd te identificeren. Aan Appen kunnen ze getapte gesprekken geven om de software te verbeteren die dit kan.’De Volkskrant"
Appen maakt software waarmee het volgens eigen zeggen mogelijk is niet alleen te herkennen wat iemand zegt maar ook hoe de persoon zich voelt:
“Emoties, meningen en houdingen worden zeer verschillend uitgedrukt in verschillende culturen. Wij bieden de middelen die u nodig heeft om systemen te bouwen die cultureel gevoelig en meertalig zijn voor een breed scala onderwerpen.”
appen
cc-foto: David Chow

Meer over:

privacy, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.