Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Afgeluisterde gesprekken duizenden Nederlanders in handen Australisch bedrijf

  •  
30-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Work - 29

© cc-foto: David Chow

Illegale opnamen van telefoon- en chatgesprekken van duizenden Nederlanders zijn in handen van een Australisch bedrijf. Dat onthult de Volkskrant. De krant heeft contact met een Nederlandse oud-medewerker van het bedrijf die de diefstal van privé-commmunicatie in 2011 bij toeval ontdekte:
"In de korte fragmenten hoorde ze Nederlanders met elkaar bellen en chatten. Opvallend vaak ging het om taxichauffeurs in de regio Den Haag. In een van die fragmenten herkende ze de stem van haar ex-vriend die bij zijn nieuwe vriendin een voicemail insprak. Het was een bericht van een paar weken daarvoor. De ex-vriend belde via Vodafone en heeft nooit toestemming gegeven voor het delen van zijn communicatie. Hij bevestigt de gang van zaken.De Volkskrant"
Het bewuste bedrijf, Appen, maakt software voor het omzetten van spraak naar tekst. Het is onbekend hoe het bedrijf de hand heeft weten te leggen op de opnames die stammen uit 201o en 2011 maar volgens deskundigen is het waarschijnlijk dat het gaat om het werk van een spionagedienst.
"Telecomexpert René Pluijmers van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau denkt aan een veiligheidsdienst. ‘De Britse dienst GCHQ tapt tientallen glasvezelkabels die ook uit Nederland komen en heeft sinds 1981 ervaring met spraakherkenning. Zij hebben een belang om gesprekken en data geautomatiseerd te identificeren. Aan Appen kunnen ze getapte gesprekken geven om de software te verbeteren die dit kan.’De Volkskrant"
Appen maakt software waarmee het volgens eigen zeggen mogelijk is niet alleen te herkennen wat iemand zegt maar ook hoe de persoon zich voelt:
“Emoties, meningen en houdingen worden zeer verschillend uitgedrukt in verschillende culturen. Wij bieden de middelen die u nodig heeft om systemen te bouwen die cultureel gevoelig en meertalig zijn voor een breed scala onderwerpen.”
appen
cc-foto: David Chow

Meer over:

privacy, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Minoes2
Minoes25 okt. 2016 - 8:04

Ik vind het een schande en de Nederlandse autoriteit zou daartegen moeten optreden. Waarom doen ze dat niet? Onze privacy wordt steeds meer uitgehold en daarmee onze vrijheid.

insignia
insignia2 okt. 2016 - 8:40

Dus een Australisch bedrijf heeft de beschikking over Nederlandse afgetapte telefoongesprekken met als doel de software van dat bedrijf beter te maken. Onze privacy beschermer zou daar toch achteraan moeten gaan en de gespreksdata plus de software laten confisceren door de rechter aldaar?

Andy Capp
Andy Capp1 okt. 2016 - 10:30

4 reacties. Ter vergelijking: Kinderombudsman: Zwarte Piet schendt rechten kinderen - 333 reacties. De lezers van JOOP vinden de rechten van onze kinderen duidelijk veel belangrijker en dat valt natuurlijk zeer te prijzen.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman1 okt. 2016 - 21:10

Reden te meer om ze niet al te serieus te nemen...

johannes dree
johannes dree1 okt. 2016 - 5:54

Privacy?wiens privacy?welke privacy?hoezo privacy? Ik ga er van uit dat er een onderzoek komt naar het illegaal tappen....

L.Brusselman
L.Brusselman30 sep. 2016 - 14:18

Och vertrouw die Australiers net zo zeer als een Israelisch bedrijf dat onze gegevens beheert.

Jan de Kort
Jan de Kort30 sep. 2016 - 10:05

Gelukkig hebben de meeste van ons he-le-maal niets te verbergen...

Juppé🎗
Juppé🎗30 sep. 2016 - 7:31

Nou als daar de gesprekken van mijn schoonzus bij zitten heb ik erg met dat bedrijf te doen....