Joop

Afgelopen 24 uur meer dan tienduizend nieuwe coronabesmettingen

  •  
10-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rutte en De Jonge geven persconferentie over besmettingscijfers

© DEN HAAG - Demissionair coronaminister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een extra ingelaste persconferentie. Het kabinet maakt zich zorgen over de forse toename van

In 24 uur tijd zijn er 10.345 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds Kerst vorig jaar waren dat er niet meer zoveel. Het is ook de eerste keer sinds 25 december dat het aantal nieuwe besmettingen boven de tienduizend uitkomt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de nieuwe cijfers zaterdagmiddag bekend. Ten opzichte van exact een week geleden is het aantal nieuwe besmettingen negen keer zo hoog.
Vrijdagavond kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge nieuwe maatregelen aan als gevolg van de rap stijgende coronacijfers. Zo moet de horeca weer om middernacht dicht en komen er strengere regels voor evenementen. De demissionaire bewindslieden vonden niet dat ze te snel hebben gehandeld door de lockdown op te heffen terwijl een groot deel van de bevolking niet of slechts deels gevaccineerd is. ‘De keuze voor versoepelen was logisch’, aldus De Jonge.
De Kamer komt woensdag alweer terug van het reces dat vrijdag inging voor een debat over het coronavirus. Dat staat gepland voor voor 13.00 uur. Dan zal gesproken worden over de schrikbarend snelle stijging van het aantal coronabesmettingen van de afgelopen week en de manier waarop het demissionaire kabinet het coronabeleid voert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Jan Jansen2
Jan Jansen212 jul. 2021 - 1:28

Een stelletje gesjeesde managers met kekke schoenen en een hippe muts kunnen geen land leiden. Leuke achterkamerdealtjes sluiten met grote bedrijven is wat anders dan een bevolking door een pandemie loodsen. Benieuwd hoe hoog de VVD in de volgende peilingen staat.

Ewout Pool
Ewout Pool11 jul. 2021 - 21:12

Onze regering is kneuzig, net zo kneuzig als die van onze buurlanden.. afgelopen of volgende week. Hou dit zo.. Liever een regering die te snel versoepeld dan een regering die in staat is een Lockdown te lang te handhaven

The Apple
The Apple11 jul. 2021 - 17:10

Het grappige is dat ik mijn echtgenote tot op de dag nauwkeurig heb voorspeld wanneer het aantal besmettingen weer zou oplopen tot ca 10.000. Zo zie je maar weer dat met een beetje geluk iedereen wel eens een keertje gelijk kan hebben.

1 Reactie
JanB2
JanB211 jul. 2021 - 20:02

Zo’n voorspelling is inderdaad mogelijk. De parameters van een exponentiële functie aanpassen aan de data en je hebt in dit stadium van de uitbreiding van de besmetting een bruikbaar model.

Uitgekleed
Uitgekleed11 jul. 2021 - 15:15

Het is ondenkbaar dat de hoogste functionarissen in het land die tot taak hebben een dodelijk virus buiten de deur te houden zich denken te kunnen verdedigen met, we wisten het niet. Op die post kan nooit een geldige reden zijn dat men het niet wist. Het virus sloeg overal toe en als men het niet weet dan moet alles in het werk gesteld worden om het zo goed mogelijk te weten te komen. Alleen dan is het oordeel nog aan de minderen en niet aan de verantwoordelijken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 jul. 2021 - 11:15

Dit was te verwachten. Rutte voelde de druk van horeca en opkomende volkswoede en zette alle ramen ineens open. Nu het iets te veel tocht begint het klagen weer. Zelfs van degenen die vonden dat er al veel eerder een einde had moeten komen aan de maatregelen. Het is nooit goed, wat je ook doet. Het is een beetje als schieten met je ogen dicht en anderen je vertellen waar de roos hangt. Ik had die 'journalist' van HVN een prullenbak over zijn hoofd getrokken.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 jul. 2021 - 15:47

ach kom zeg, je kunt rustig versoepelen en niet ineens volledig uit je dak gaan met volle discotheken en meerdaagse festivals voor duizenden mensen Rutte dóet het gewoon nooit goed dát is het probleem.

Marinus C.
Marinus C.11 jul. 2021 - 16:05

"Regeren is afschuiven op de bevolking." U bent zeker ook een van die mensen die niet op Rutte heeft gestemt, maar wel bij de fanclub hoort? hashtag oprutte

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 jul. 2021 - 16:38

Ik ben in ieder geval niet iemand die Rutte de schuld van alles geeft. Je hebt mensen die om een sterke man roepen en mensen die alleen zichzelf horen. Ik behoor tot de derde groep.

Juistem2
Juistem211 jul. 2021 - 11:02

Hoe kan je nou zo veel besmettingen hebben en zo weinig mensen met klachten? Van de week zakt het ineens weer in omdat mensen minder testen voor toegang. En over een maand of twee laait het weer op want dan komen alle kloothommels weer terug van hun vakantie adres met 160 nieuwe varianten. Maar dat boeit mensen niet die een uitkering / vast inkomen / pensioen hebben. Zij kunnen lekker blijven wijzen naar de “jongeren” en hun “onverantwoorde” gedrag. Los gooien die hele hap, en we zien wel wat er gebeurd. Wij hier kunnen niet nog een jaar op deze manier overleven, we zijn moe en failliet.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr11 jul. 2021 - 14:34

Burgwood, Hoe kan je nou zo veel besmettingen hebben en zo weinig mensen met klachten? Goede vraag. Een mogelijk antwoord is wellicht het rijtje van drie criteria waarop wordt geacteerd door GGD en RIVM te weten koorts, snotteren en hoesten. Geen enkele klacht gebaseerd op verontrustende reacties van het immuunsysteem. Wie weet hebben mensen klachten, die massaal worden genegeerd door de overbelaste huisartspraktijken?

HappyBuddha
HappyBuddha11 jul. 2021 - 15:22

Breek de dijken maar door, dan zien we wel wat er gebeurd..zoiets?

Break on through
Break on through11 jul. 2021 - 9:14

Als je 95% nodig bent en je hebt maar 40 dan zit er weinig anders op dan dat je alles weer dicht gooit en mondkapjes verplicht stelt. 1,5 mtr in onvoldoende, al was het maar omdat mensen daar nonchalant in worden of negeren. Overgrote gedeelte van de bevolking is nog ongevaccineerd en dan kun je er er dus op wachten dat de ziekenhuizen over een tijdje weer volstromen. Misschien wel sneller dan voorheen omdat het allemaal veel besmettelijker is.... Overigens, het virus maar een beetje voort laten woekeren onder gevaccineerden heeft als je het mij vraagt ook zo z´n risico´s. Wat nou als een mutant uiteindelijk dwars door de vaccinatie heen breekt en ook die mensen toch doodziek worden?

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 9:49

Break on through Ik heb al eerder een link geplaatst hierover, zal hem nog een keer plaatsen. Dit sluit mooi aan op wat jij zegt. https://www.ed.nl/binnenland/expert-maakt-gehakt-van-aannames-rivm-over-deltavariant-volstrekt-onderschat~ac6d5ec5/

LHTJ
LHTJ11 jul. 2021 - 10:28

[Overgrote gedeelte van de bevolking is nog ongevaccineerd] We hebben circa 13,2 miljoen mensen boven de 18. 6,7 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd dat zijn (los van Janssen-vaccin) 13,4 miljoen prikken.. Er zijn circa 17,6 miljoen prikken gezet, dat betekent dat circa 4,2 miljoen de 1ste prik heeft gehad. Dus circa 2,3 mensen van +18 hebben nog geen prik gehad. Dat zijn mensen die weigeren (eigen schuld, dikke bult als ze ziek worden) of jongeren (die een zeer geringe kans hebben op een ernstig verloop) . Kortom, je stelling klopt niet.

LHTJ
LHTJ11 jul. 2021 - 10:29

2,3 mensen = 2,3 miljoen mensen uiteraard

Gerygrr
Gerygrr11 jul. 2021 - 11:36

LHTJ De bevolking beperken tot degenen boven 18? Dezelfde fout maakten OMT en kabinet sinds het begin van de crisis. Virusmutaties hebben vrij kunnen rondgaan onder kinderen. De hele bevolking van dik 17 miljoen moet uiteraard geteld worden met steeds hogere percentages benodigde immuniteit!

Break on through
Break on through11 jul. 2021 - 15:06

Minoes&tuin, dank voor het linkje. Is best interessant. Als professionals ook al hun bedenkingen hebben. Allemaal de schuilkelder in en over een jaar er weer uit lijkt me. Keep on thinking! :) 40% van onze bevolking is nog maar volledig gevaccineerd LHTJ, een volledige vaccinatie die je op zn minst nodig bent tegen de delta variant. De rest loopt dus vergroot risico. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vaccinatiegraad-van-95-procent-nodig-om-delta-variant-te-stoppen Over twee weken zul je zien hoe het op de IC´s is en daarna komen de long covids in beeld.....

erikbos
erikbos11 jul. 2021 - 16:18

@Break on through "de rest loopt dus vergroot risico" Maar dat vergroot riscio is voor mensen onder de dertig helemaal niet zo groot. De bulk heeft een keelpijntje of merkt niks. Ook mensen met nog maar een vaccinatie zijn al goed beschermd tegen een ziekenhuisopname. En iedereen die wil heeft al een eerste vaccinatie gehad. "Over twee weken zul je zien hoe het op de IC´s" Daarvoor hoe je alleen maar naar Engeland te kijken waar ze een aantal weken op ons voorlopen met de delta variant. En daar is slechts een beperkte stijging in het aantal opnames en dan voornamelijk 30+ die zich niet heeft laten vaccineren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jul. 2021 - 5:20

erikbos Je bericht is alweer achterhaald. Engeland heeft minder besmettingen per 100.000 inwoners dan Nederland!

LHTJ
LHTJ12 jul. 2021 - 11:02

minoes: Nou dat is dan helemaal goed nieuws.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 9:13

"Het gaat goed", zegt de dokter, "het andere been moet er ook af".

Kuifje3
Kuifje311 jul. 2021 - 7:55

Om iets zinnigs over deze cijfers te kunnen zeggen zou ik toch graag willen zien waarop ze gebaseerd zijn. Ik lees van critici dat het komt doordat er ook meer getest wordt. Is dat zo? Publicatie van het totale aantal testen en dan onderverdeeld in diverse categorieën zoals evenementen, sportwedstrijden, horeca, scholen, reguliere testen bij klachten, enzovoorts zou veel scepsis weg kunnen nemen. In mijn eigen omgeving zie ik geen stijging, maar dat zegt ook niet alles.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 8:52

Daarom staan er ook percentages bij. Dat maakt het iets meer genuanceerd.

Jozias2
Jozias211 jul. 2021 - 9:07

Op het Corona dashboard zie je het aantal testen en dat is inderdaad enorm toegenomen. Dat kan vanwege klachten maar daarnaast vooral door testen voor toegang waarbij alleen de positieve testen werden doorgegeven aan de ggd. Ook zie je de leeftijdscategorieën die positief getest zijn: een enorme toename onder niet gevaccineerde en niet kwetsbare jongeren. Geen noemenswaardige toename onder 40+

nikita72
nikita7211 jul. 2021 - 9:59

Kuifje (en Bobby), "testen voor toegang" begon zo'n twee weken geleden. Dus er wordt al 2 weken extra getest. De laatste stijging komt toch echt doordat er meer besmettingen zijn.

Jozias2
Jozias211 jul. 2021 - 13:25

@peinzer Elke stijging komt per

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 5:09

Het gaat goed zo!

EenMening
EenMening10 jul. 2021 - 23:29

De cijfers van gisteren laten, ondanks de zeer snelle stijging van het aantal besmettingen, nog geen grote veranderingen zien: - Ziekenhuisopnames: +3 - IC-opnames: -4 - Sterfte: 1 Maar de vraag is of dat zo blijft. De delta-variant is erg besmettlijk, het is daarom zaak om de basiscoronamaatregelen te handhaven. De gisteren door het kabinet genomen maatregelen zijn op zich goed maar de vraag dit of het voldoende is. Het is zaak om zo snel mogelijk zoveel moelijk mensen in te enten. Als we in het huidige tempo doorgaan, is rond 1 september 90% van de bevolking van 12 jaar en ouder gevaccineerd.

4 Reacties
Bastet2
Bastet211 jul. 2021 - 8:40

Ziekenhuisopname en IC-opnames lopen altijd een paar weken achter. Maar het is helemaal niet de vraag of dat zo blijft, een blik over de Noordzee geeft een vrij aardige indicatie van wat ons te wachten staat. Ze lopen daar een paar weken op ons voor, maar de patronen zijn identiek. Zo jammer dat we daar maar niet van willen leren. Maar in de fantasiewereld van onze premier gedraagt het virus zich in Nederland natuurlijk heel anders dan in het VK. (Waar de aanstaande grote opening van 19 juli mij voorlopig ook vooral vragen om ellende lijkt. Premier Johnson doet qua stupiditeit niet onder voor die van ons...)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 9:17

Een mening Je weet evengoed als ik, dat in alle gevallen die aantallen pas later gaan stijgen. Daar kun je dus nog niets zinnigs over zeggen. Mensen kunnen evengoed nog behoorlijk ziek worden en velen zullen voor lange tijd niet kunnen werken. Wat denk jij dat dat met bijvoorbeeld de economie maar ook met de maatschappij zal doen?

EenMening
EenMening11 jul. 2021 - 12:13

@Minoes Ik schreef: "De delta-variant is erg besmettelijk, het is daarom zaak om de basiscoronamaatregelen te handhaven. De gisteren door het kabinet genomen maatregelen zijn op zich goed maar de vraag dit of het voldoende is."

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 16:52

Een mening Excuses!

Bouwman2
Bouwman210 jul. 2021 - 21:03

Toen ik vanmiddag naar de Tour keek, wat ik als fan van Thomas Voecklerr natuurlijk doen ook al is ie gestopt viel vielen me twee dinge op, het ene is natuurlijk de prestatie van Bauke,en het andere dat er in de buurt van Saint Louis iemand langs de kant van de weg een touw had laten spannen waar de wielerfans achter moesten blijven zodat ze niet juichend en zwaaiend op het parcours terecht zouden komen. . En tot mijn verbazing gebeirde dat ook, de mensen daar gedroegen zich gedisciplineerd en aanvaardden het gezag van degene die het touw gespannen had. Het waren naar ik aanneem allemaal Fransen, want Nederlanders zouden zoiets nooit hebben "gepikt". Voila, daar heb je het probleem van het gezag in Nederland: aftredend.

2 Reacties
Jozias2
Jozias211 jul. 2021 - 9:09

Dan kijkt Bouwman zeker nooit naar een beklimming in de tour waar ook de Fransen levensgevaarlijke capriolen uit halen langs de kant.

Marinus C.
Marinus C.11 jul. 2021 - 16:16

Het probleem met het gezag in NL is dat het de schuld voor het eigen falen probeert af te schuiven op alles en iedereen, waardoor er weinig tot geen vermogen en ruimte overblijft om te leren van fouten. Dat soort gezag kan beter plaats maken voor mensen die wel begrijpen wat regeren inhoudt. Verder zou je van mensen als Bouwman verwachten dat ze veel begrip zouden hebben voor mensen die schijt hebben aan het grotere goed en landsbelang en zo. Als er een soort mensen is die habitueel over dat soort dingen heen schijt zijn het VVD-ers en aanverwanten.

Phantom3
Phantom310 jul. 2021 - 17:47

Terechte vraag van HvN.

Greendutch
Greendutch10 jul. 2021 - 16:53

ook ik zou niet versoepeld hebben, tenminste niet zo veel niet zo snel maar ik zou niet in de schoenen van de Jonge willen staan. journalisten moeten kritische vragen stellen maar het is makkelijk om vanaf de zijkant iets te roepen en bovendien : iemand die niet in dienst is kun je niet ontslaan + er zijn al een paar ministers weg + hoe kun je dan -in demissionaire staat- een andere / nieuwe minister aanstellen die IN dienst is , missionair, tussen allemaal demissionaire collegae???

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje311 jul. 2021 - 7:58

@Green: de ene versoepeling is de andere niet. Diverse bedrijfstakken staan verder op omvallen en hadden de versoepelingen knetterhard nodig. Scholen en de reisbranche hadden voor mij best nog op slot gemogen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 9:25

Ze hebben een stap zowat in het geheel overgeslagen. Ze zijn niet alleen veel sneller gegaan maar ook onder andere voorwaarden dan het OMT had aanbevolen. Dat doen ze overigens nu nog steeds. De avondsluiting bijvoorbeeld, daar is het advies nu om 22.00 uur sluiten. De politiek beslist om 24.00 uur. Ook m.b.t. testen voor toegang, was er eerder een ander advies gegeven. Denk aan de tijd die de test oud mocht zijn en dat het maar voor een gelegenheid mocht gelden. Aanbeveling OMT was 24 uur van tevoren, kabinet maakte er 40 uur van. Het was dus ook niet bedoeld om de hele avond van het een naar het ander te gaan, maar geldig voor een locatie. Kabinet liet dat weg.

nikita72
nikita7211 jul. 2021 - 10:01

Kuifje, We zien nu inderdaad welke sectoren de overheid belangrijk vindt: cafés en festivals mochten weer open, met het risico dat straks de scholen weer dicht moeten. (en ziekenhuizen niet de normale ziekenzorg meer leveren).

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 jul. 2021 - 16:28

Uitermate sneu dat iemand van notabene HvN de vraag der vragen stelt, op dit moment, en niemand van het gevestigde journalistieke gilde. Of vind bijv. de VK nog steeds dat we niet moeten zeuren en gewoon het beleid noeten accepteren en volgen?

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2021 - 21:15

Er zijn maar een paar journalisten die hun werk gedaan hebben in deze crisis. Kustaw Bessems is een van de heel weinigen. En zelfs hij heeft zich af en toe ingehouden met kritiek vertelde hij in een podcast. De Nederlandse journalisten hebben van zichzelf het idee dat ze onafhankelijk en kritisch zijn terwijl ze in werkelijkheid zeer volgzaam en gedwee zijn. Eigenlijk is dit effectiever dan de gelijkgeschakelde pers in een dictatuur want in een dictatuur weten mensen dat de pers niet te vertrouwen is. Hier hebben veel mensen toch een soort idee dat de macht kritisch gevolgd wordt.

Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2021 - 21:20

Hetzelfde zag je trouwen met de Irak-oorlog. Elke keer als het erom spant dan laat de media het afweten.

Eric Minnens
Eric Minnens10 jul. 2021 - 23:30

@Mark Huijsman "Elke keer als het erom spant dan laat de media het afweten." Helemaal mee eens. Op één puntje na dan: de media is meervoud. Dus even iets anders... Jij lijkt me toch iemand die een goede schoolopleiding gehad heeft. Waarom volg jij dan toch diezelfde media waarop jij zo'n kritiek hebt in hun verenkelvoudigings-verdwazing m.b.t. woorden als media, data, visa? Ik geef toe, het vasthouden aan data etc. als meervoud is vechten tegen de bierkaai, maar waarom 'vecht' jij niet mee, heb je je blijkbaar al overgegeven, ben je aan de verkeerde kant van de streep beland... Het kost niks hoor, die strijd, je hoeft het voortaan alleen maar juist te doen: "Elke keer als het erom spant dan laten de media het afweten." ????

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2021 - 7:08

@Eric Minnens Ik zal proberen er aan te denken!

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2021 - 8:08

Grappig, voor mij zijn data nog steeds meervoud. Altijd geweest, misschien omdat ik zoveel aan data-analyse heb gedaan.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2021 - 9:02

@Danielle "misschien omdat ik zoveel aan data-analyse heb gedaan" Oké, jij wel, maar het vreemde is juist ook dat behalve journalisten ook veel data-analysten, bijv. in de ICT-wereld, data tot enkelvoud hebben gereduceerd.

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 jul. 2021 - 16:16

Eric, je hebt gelijk.. Data hebben we overgenomen uit het Amerikaans. In Nederland zou je over gegevens praten. Ja als je hat over het meervoud van datum hebt, maar ik gebruik altijd meerdere datums.

adriek
adriek10 jul. 2021 - 16:21

Maar het beleid was er toch steeds op gericht het aantal ziekenhuis (en vooral IC) opnamen te beperken? In november zaten we ook op tienduizend positieve testen per dag en was er nog niet zo veel nodig omdat er nog geen duizend(!) mensen op IC lagen. Nu is de IC vrijwel leeg (wat corona betreft) en de regering schiet in een dubbele kramp. Ik begin bijna de wappies te geloven. Wat zou het toch fijn zijn als er consistent beleid, met stappenplannen enzo gevoerd zou worden. Hoe moeilijk is het om drie weken geleden aan te kondigen: de remmen gaan eraf, maar als het aantal besmettingen boven de 5000 per dag komt moeten jullie weer thuis zijn voor de zon ondergaat... Waarom hebben jullie toch allemaal op Mark Rutte gestemd? Wat is het dan dat hij zo goed doet? Voor de Syverts onder ons zorgen? Maar er zijn toch geen 2.5 miljoen Sywerts?

1 Reactie
Phantom3
Phantom310 jul. 2021 - 17:45

Rutte en co verzinnen altijd wel een redenom angst te zaaien.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jul. 2021 - 16:00

Eigenlijk vind ik het stuk van Breedveld wel heel goed . https://www.frontaalnaakt.nl/archives/jullie-hebben-het-allemaal-verkloot.html

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2021 - 21:01

Eens met Breedveld dat het kabinet het verkloot heeft en dat de journalisten het verkloot hebben. Vanaf het begin van de crisis tot aan nu. Zijn kritiek op ‘de brave burgers’ vind ik slap. Natuurlijk hebben (constant) allerlei mensen zich onverantwoord gedragen. Maar het punt is dat het kabinetsbeleid dat keer op keer uitlokt. Zie De Jonge’s opmerking over ‘dansen met Janssen’. Zie het krankzinnige gedraai met de mondkapjes. In landen met een duidelijk en daadkrachtig beleid zoals Australië en Nieuw-Zeeland zie je dat mensen weinig moeite hebben met de gedragsregels.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 9:35

Mark Huysman Ik zit te wachten op een nummer van Rutte en Kaag; "Het is weer voorbij die mooie zomer"

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart10 jul. 2021 - 15:43

Het was een verkeerd populistisch besluit om te versoepelen. Er zijn veel jongeren die zich laten inenten. We hadden nog even een maandje moeten wachten. Ziet men niet wat er buiten de landsgrenzen gebeurd? Leven we hier op een andere planeet? Waarom zijn die gure nachtclubs zo belangrijk? Stagneert de omzet in harddrugs? Deze regering mag van mij nog een keer opstappen. Graag weer nieuwe verkiezingen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jul. 2021 - 17:55

[Waarom zijn die gure nachtclubs zo belangrijk? ] Niet alleen die, ook grote festivals en dergelijke - en dat zijn dus vaak GROTE ondernemers . Bij de VVD is het motto hoe kleiner je bent hoe harder we je pakken en hoe groter je bent hoe meer we voor je doen. Dus zo onbegrijpelijk is dat niet> tel daarbij ook populariteit op , jongeren zijn tegenwoordig nogal van het massaal dingen doen . Daarmee scoor je dus bij die groep. Het is uiteraard heel dom korte termijn denken maar dat is een wezenskenmerk van beleidsmakers in deze tijd .

Sonic2
Sonic211 jul. 2021 - 5:18

Het testen voor toegang was een grote fout. En het heropenen van de nachtclubs en kroegen ook. Dat had beter uitgesteld kunnen worden nadat veel mensen hun 2e prik hebben gehad. Voor de rest oneens met je. Heel veel mensen hier willen tot in de eeuwigheid met een pakket aan maatregelen zitten, maar op een gegeven moment waren de cijfers laag en dan wilt iedereen terecht weer terug naar normaal. De Corona maatregelen zijn enorm heftig en hebben een grote impact. Dus als het een beetje mogelijk is dan worden die maatregelen opgeheven. Dat heet proportionaliteit. Daarin is het eerder ook fout gegaan, omdat die lockdown vooral aan het einde van de winter en begin voorjaar volstrekt als vanzelfsprekend werd verlengd. Een lockdown is niet vanzelfsprekend. En als de vaccins er genoeg voor zorgen dat er mensen uit ziekenhuizen worden weg gehouden dan gaat de samenleving open. Laat het even op je inwerken. Jij hebt het over versoepelen. In feite is het een verbod op evenement organisatoren om te werken. Het is een werk beperking voor mensen in de horeca. Het is ingrepen in vrijheden. En dat is te zeker te vergoeilijken als de gezondheid centraal staat. Als we levens kunnen redden. Als we onze zorg overeind willen houden. Helemaal mee eens. Maar je kunt niet elke keer de samenleving stil zetten. Zoals een aantal mensen hier schijnen te willen. Veel te veel heeft de nadruk gelegen op alles wat niet kan. Wat tot een enorme uitbarsting aan feestgedruis in de afgelopen weken heeft geleid. Alsof het koeien waren die na een lange winter voor het eerste de wei in mochten. Het is stoer om naar het onverantwoord versoepelen te leiden. Het is natuurlijk oorzaak en gevolg. Had in Maart die terrassen al volop open gegooid. Had mensen weg gehouden uit parken. Had mensen naar een restaurant laten gaan. En je had ook veel minder die explosie gehad die je nu had, want mensen waren gewend geraakt aan weer geleidelijk plezier te kunnen hebben. De schuld van mensen die alleen maar met het virus bezig zijn en nooit breder kunnen denken. Die zijn schuldig

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 jul. 2021 - 10:28

@sonic ik ben van mening dat men had moeten doorpakken - al bij de eerste keer - wachten tot je op nul zit en dan pas de boel open - en geen vliegverkeer naar en van enge landen maar dat schijnt een heilige koe te zijn net als vakantie

Joop den Uil
Joop den Uil10 jul. 2021 - 14:23

De Jonge valt niets te verwijten; het was de EK en alleen omdat NL met X-benen balde zijn het momenteel geen 20.000 besmettingen. We kunnen De Boer daarvoor wel een Rood Kruisje geven.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jul. 2021 - 15:43

ach nee...natuurlijk niet als je iedereen vrolijk overelkaar heen laat zweten in de disco - wat kan er mis gaan?

adriek
adriek10 jul. 2021 - 16:23

De Jonge (en Rutte) valt te verwijten dat hij niet regeert maar slechts reageert. Van onze Leiders verwacht ik beter. Anderhalf jaar na het uitbreken van de pandemie is gebrek aan ervaring geen excuus meer.

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 jul. 2021 - 16:29

@Joop Daar zou je zo maar eens helemaal gelijk in kunnen hebben.

JasDon
JasDon10 jul. 2021 - 14:20

Als je naar de leeftijden kijkt, zie je dat de leeftijdsgroep 10-29 het slecht doet. Voornamelijk omdat ze nog niet gevaccineerd zijn (of zich willen laten vaccineren). Het is ook goed dat je het effect van vaccinaties nu zo goed terug ziet, want ondanks onheilspellende berichten is het duidelijk dat ook de deltavariant niet bijzonder problematisch is voor gevaccineerden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2021 - 16:21

?

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr10 jul. 2021 - 14:09

Niemand weet wat er gaande is. De regering volgt de adviezen van het RIVM en wordt verweten een zwak beleid te voeren. Omdat niemand het weet waarom volgt de regering dan de adviezen van het RIVM? Het RIVM weet het dus kennelijk ook niet. Het RIVM blijft buiten schot. Elk land heeft een eigen beleid omdat niemand weet wat er gaande is. Er zal ongetwijfeld (of juist geen) informatie worden uitgewisseld terwijl niemand weet wat er gaande is. De weersverwachting geeft meer duidelijkheid dan de vele artikelen, meningen en (semi) wetenschappelijke artikelen. Niemand weet wat er gaande is.

5 Reacties
ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 14:39

´´Niemand weet wat er gaande is´´ Laten we de testuitslag afwachten. Pas dan weten we zeker dat het niet gewoon CDA leden betreft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2021 - 16:22

Ze volgen echt niet alle adviezen van het RIVM, ook nu weer niet!

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 9:08

Ze volgden niet de adviezen van het RIVM. o.a. niet over hoe oud de test mocht zijn, 40 versus 24 uur en het 2 weken wachten na een volledige vaccinatie niet. Ook het totaal opengooien was geen idee van het RIVM. Evenals dat de test geldig moest zijn voor maar een evenement en niet voor meerdere locaties heb ik begrepen.

Gerygrr
Gerygrr11 jul. 2021 - 11:58

Niemand weet wat er gaande is. Interessante uitspraak in het licht van een implosie van een politiek systeem. De kabinetten Rutte hebben de marktwerking zijn gang laten gaan. Structureel bezuinigen op personeel, dus uitvoering. De ministers beheren ministeries, waar ze zelf niet op afgestudeerd hebben. De ministeries worden geleid door topambtenaren, die eveneens niet hebben gestudeerd op relevante studierichtingen. Het bezuinigen stond voorop. De boodschap naar de wereld is arrogant: wij hebben het beste …… systeem van de hele wereld. Er wordt niets onderzocht, gecontroleerd of gehandhaafd wat aan de basis had moeten staan van het beleid. Het bleef bij voornemens en verwijten naar de burger gecombineerd met een volkomen misplaatste onderschatting door deskundigen van dit nieuwe virus. Wij kunnen leren van het buitenland. Daar was de informatie te vinden, bij Fauci, van Ranst, Levi. Ons eigen Red Team, dat vanaf het begin anders adviseerde. Het RIVM functioneerde niet, omdat de baas arts infectieziekten is. Geen viroloog, microbioloog of immunoloog!

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 16:57

Grijsje63 Er waren al zoveel signalen uit o.a. Israel, en Engeland. Maar blijkbaar moeten ze hier het wiel ook nog eens uitvinden.