Bij ons gaat er veel kleding naar de kringloopwinkels. Die in Veendam heeft een eigen wasserij en mensen die het ook strijken. Alles komt schoon en netjes in de winkel te hangen. En ja, ik was de eerste die haar trouwjurk doneerde. Sindsdien is er een afdelinkje bij gekomen met kleren voor deze dag.
Hoogstwaarschijnijk is er een bedrijf die met dik geld betaald is om deze rotzooi af te voeren. In plaats van dit te doen, heeft het bedrijf er voor gekozen dit illegaal in Chili te dumpen.
Tegenwoordig drie keer wassen en weg is je kleding Vroeger liep ik jaren in dezelfde kleren - en het is niet een een kwestie van prijs al spant primark wel de kroon in rotzooi Als nu die vrouwen het perse niet willen - kleren die jaren meegaan - kunnen ze dan niet voor mensen zoals ik die dat wel willen kleren produceren? Ik krijg zelfs de indruk dat ze er moeite voor doen om ze extra verslijtbaar te maken.
"de methode van grote modeketens om burgers steeds nieuwe, goedkope kleding te laten aanschaffen" En weer wordt er alles aan gedaan om de verantwoordelijkheid van de consument weg te nemen. Schuld wordt weer bij het bedrijfsleven gelegd, of bij Chilie die die zooi importeert. Er wordt alleen dat geproduceerd dat mensen willen kopen. Als mensen kwaliteitskleding willen kopen, wordt DAT geproduceerd. Maakt die bedrijven echt niet uit; 1 Dure trui van 100 euro, of 5 van 20 - ze verdienen er toch wel aan. Modeketens produceren dat wat ze MOGEN produceren (die verantwoordelijkheid ligt bij de regering) en KUNNEN verkopen (die verantwoordelijkheid ligt bij de consument). Het wijzen naar bedrijven die slechts aan de vraag voldoen, wat ook de functie is van een bedrijf, is een excuus creëren om zelf niets te hoeven doen.
Alle kleren donderen tegenwoordig uitelkaar bij het minste zuchtje wind - de prijs doet er niet toe - ach je hebt vast wel een paar bedrijven die voor slijtvast gaan en produceren waarschijnlijk voornamelijk voor arbeiders met zware beroepen Gewone kleding is gewoon zwaar klote geworden
[ Het wijzen naar bedrijven die slechts aan de vraag voldoen, ] Zo onschuldig zijn ze niet hoor: "Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan 1,2 miljoen onverkochte kledingstukken vernietigd". https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/komt-er-een-verbod-op-het-vernietigen-van-kleding [ die slechts aan de vraag voldoen ] Oh, en dan is alles geoorloofd? Veel Amerikaanse bedrijven weigeren mee te werken aan executies, door bv geen medicijnen te leveren. Van consumenten kun je sowieso niks verwachten, die laten zich elk jaar weer opnieuw gek maken door de nieuwste mode, gepromoot door diezelfde bedrijven.
Daar heeft die 'extreem rechtse' president van de Filippijnen een uitstekende oplossing voor: return to sender.
Ik doe zeer zelden een miskoop. Maar ik heb zo eens een paar spijkerbroeken die niet pasten (te klein) in een paar tasjes verpakt en in de kledingbak gedaan. Ik ging er van uit dat die broeken lokaal goed terecht kwamen. Zo zou het moeten in ieder geval.
Veel van het spul die in de kledingsbak gaat is niet meer te gebruiken. Deels omdat het flut is en deels omdat er alleen maar een markt is voor een deel. Dus ontzettend veel is al vuilnis zodra het inde kledingsbak beland.
Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest wordt grotendeels gerecycled, onder meer tot isolatie- en vulmateriaal. Bovendien zijn van steeds meer vezels nieuwe kleren te maken, al gebeurt dit nog maar heel weinig.
Bovenstaand de officiële uitleg. Kringloopwinkels in Chili waren er blijkbaar niet. Nu nog hopen dat versleten kleding wel degelijk gerecycled wordt. Overigens is het dumpen van kleding in de wat armere wereld vaak funest voor de lokale kledingindustrie, die kunnen niet concurreren tegen wat wij weggooien.
Dan moet Chili zorgen dat het het land niet meer binnenkomt, of een business maken van recyclen. Heel simpel.