Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afgedankte kleding uit Europa belandt op vuilnisbelt in Chileense woestijn

  •  
09-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1719 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Dat fast food desastreus is voor het welzijn is algemeen bekend maar de equivalent ervan in de mode, de zogeheten fast fashion, is ook kwalijk. Fast fashion, de methode van grote modeketens om burgers steeds nieuwe, goedkope kleding te laten aanschaffen, gaat gepaard met een hoge prijs voor de leefbaarheid van de planeet. Dat de productie milieuvervuiling oplevert was al bekend maar ook het afdanken bedreigt de natuur. In de Atacama woestijn in Chili, een bijna duizend kilometer lang gebied, ontstaan illegale vuilnisbelten gevuld met afgedankte kleding uit Europa en de VS. De mode-artikelen, van lingerie tot skischoenen, worden per schip naar Chili vervoerd om in Zuid-Amerika verkocht te worden als tweedehandskleding. Maar bijna 40.000 ton is inmiddels op de vuilstort terechtgekomen. France 24 toont hoe vluchtelingen uit Venezuela er rondscharrelen in de hoop wat bruikbaars te vinden. Een baby kruipt ondertussen door het vuil.
Het duurt zo’n 200 jaar voordat de van kunststof gemaakte kleding is afgebroken en dat proces gaat gepaard met verontreiniging van het grondwater. Lokale pioniers trachten de kleding te recyclen om de milieuvervuiling tegen te gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

jantje
jantje10 nov. 2021 - 14:36

Bij ons gaat er veel kleding naar de kringloopwinkels. Die in Veendam heeft een eigen wasserij en mensen die het ook strijken. Alles komt schoon en netjes in de winkel te hangen. En ja, ik was de eerste die haar trouwjurk doneerde. Sindsdien is er een afdelinkje bij gekomen met kleren voor deze dag.

2 Reacties
FredD2
FredD211 nov. 2021 - 5:26

Wat denkt u wat er gebeurd met kleding wat niet verkocht kan worden door de krinloopwinkels? Of kleding wat niet geschikt is voor goede doelen nadat dit gedoneerd is?

jantje
jantje11 nov. 2021 - 10:04

@FredD, dat ga ik eens vragen aan de mensen die bij deze kringloopwinkel werken...

JoepJos
JoepJos10 nov. 2021 - 14:35

Hoogstwaarschijnijk is er een bedrijf die met dik geld betaald is om deze rotzooi af te voeren. In plaats van dit te doen, heeft het bedrijf er voor gekozen dit illegaal in Chili te dumpen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2021 - 13:47

Tegenwoordig drie keer wassen en weg is je kleding Vroeger liep ik jaren in dezelfde kleren - en het is niet een een kwestie van prijs al spant primark wel de kroon in rotzooi Als nu die vrouwen het perse niet willen - kleren die jaren meegaan - kunnen ze dan niet voor mensen zoals ik die dat wel willen kleren produceren? Ik krijg zelfs de indruk dat ze er moeite voor doen om ze extra verslijtbaar te maken.

Stechelwald
Stechelwald10 nov. 2021 - 11:46

"de methode van grote modeketens om burgers steeds nieuwe, goedkope kleding te laten aanschaffen" En weer wordt er alles aan gedaan om de verantwoordelijkheid van de consument weg te nemen. Schuld wordt weer bij het bedrijfsleven gelegd, of bij Chilie die die zooi importeert. Er wordt alleen dat geproduceerd dat mensen willen kopen. Als mensen kwaliteitskleding willen kopen, wordt DAT geproduceerd. Maakt die bedrijven echt niet uit; 1 Dure trui van 100 euro, of 5 van 20 - ze verdienen er toch wel aan. Modeketens produceren dat wat ze MOGEN produceren (die verantwoordelijkheid ligt bij de regering) en KUNNEN verkopen (die verantwoordelijkheid ligt bij de consument). Het wijzen naar bedrijven die slechts aan de vraag voldoen, wat ook de functie is van een bedrijf, is een excuus creëren om zelf niets te hoeven doen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2021 - 13:50

Alle kleren donderen tegenwoordig uitelkaar bij het minste zuchtje wind - de prijs doet er niet toe - ach je hebt vast wel een paar bedrijven die voor slijtvast gaan en produceren waarschijnlijk voornamelijk voor arbeiders met zware beroepen Gewone kleding is gewoon zwaar klote geworden

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2021 - 14:24

[ Het wijzen naar bedrijven die slechts aan de vraag voldoen, ] Zo onschuldig zijn ze niet hoor: "Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan 1,2 miljoen onverkochte kledingstukken vernietigd". https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/komt-er-een-verbod-op-het-vernietigen-van-kleding [ die slechts aan de vraag voldoen ] Oh, en dan is alles geoorloofd? Veel Amerikaanse bedrijven weigeren mee te werken aan executies, door bv geen medicijnen te leveren. Van consumenten kun je sowieso niks verwachten, die laten zich elk jaar weer opnieuw gek maken door de nieuwste mode, gepromoot door diezelfde bedrijven.

NN2
NN210 nov. 2021 - 11:25

Daar heeft die 'extreem rechtse' president van de Filippijnen een uitstekende oplossing voor: return to sender.

Joopinie
Joopinie9 nov. 2021 - 18:04

Ik doe zeer zelden een miskoop. Maar ik heb zo eens een paar spijkerbroeken die niet pasten (te klein) in een paar tasjes verpakt en in de kledingbak gedaan. Ik ging er van uit dat die broeken lokaal goed terecht kwamen. Zo zou het moeten in ieder geval.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers9 nov. 2021 - 21:35

Veel van het spul die in de kledingsbak gaat is niet meer te gebruiken. Deels omdat het flut is en deels omdat er alleen maar een markt is voor een deel. Dus ontzettend veel is al vuilnis zodra het inde kledingsbak beland.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2021 - 14:27

Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest wordt grotendeels gerecycled, onder meer tot isolatie- en vulmateriaal. Bovendien zijn van steeds meer vezels nieuwe kleren te maken, al gebeurt dit nog maar heel weinig.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2021 - 14:32

Bovenstaand de officiële uitleg. Kringloopwinkels in Chili waren er blijkbaar niet. Nu nog hopen dat versleten kleding wel degelijk gerecycled wordt. Overigens is het dumpen van kleding in de wat armere wereld vaak funest voor de lokale kledingindustrie, die kunnen niet concurreren tegen wat wij weggooien.

Eid
Eid9 nov. 2021 - 17:00

Dan moet Chili zorgen dat het het land niet meer binnenkomt, of een business maken van recyclen. Heel simpel.

3 Reacties
LaBou
LaBou 10 nov. 2021 - 7:35

Ik zou zeggen: ga dat regelen. Heel simpel.

adriek
adriek10 nov. 2021 - 10:53

Geld heeft er vast niets mee te maken. Geld dat bij de verantwoordelijken en 'de handel' terechtkomt. De rotzooi komt bij het gepeupel.

NN2
NN210 nov. 2021 - 11:25

Daar heeft die 'extreem rechtse' president van de Filippijnen een uitstekende oplossing voor: return to sender.