Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AfD'ers verstoren rondleiding door concentratiekamp Sachsenhausen

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
35813739016_42370244fb_k

© cc-foto: steve_l https://flic.kr/p/WyJLSU

Een groep bezoekers die vanuit de ultra-rechtse Duitse partij AfD een rondleiding kregen door het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen nabij Berlijn hebben zich ernstig misdragen. Duitse media melden dat er antisemitische opmerkingen werden gemaakt, de gidsen beschuldigd werden van leugens en de misdaden van de nazi’s werden vergoelijkt.
De AfD’ers, ook wel ‘bezorgde burgers’ genoemd door sommige media , bezochten het kamp in het kader van een gesubsidieerd uitje waarbij kiezers kennis kunnen nemen van het werk van parlementsleden in Berlijn. Sachsenhausen werd in 1936 gebouwd op last van nazi-leider Heinrich Himmler. Tienduizenden gevangenen kwamen er om het leven, onder hen de 21-jarige Nederlandse schrijfster en verzetstrijdster Reina Prinsen Geerligs. Ook politici als Koos Vorrink en Henk Gortzak werden er gevangen gehouden.
Een woordvoerder van de stichting die het oorlogsmonument beheert zegt dat sommige van de AfD bezoekers de nazi-misdaden trachtten te rechtvaardigen door te wijzen op het gedrag van de geallieerden die Duitsland bevrijdden uit de greep van Hitler. Ze vroegen zich ook hardop af of de gaskamers wel echt bestaan hadden, bagatelliseerden de doden in het kamp en maakten denigrerende opmerkingen tegen de gidsen. Het ontkennen van feiten, aanhangen van ‘alternatieve’ waarheden en belasteren van critici zijn methodes die behoren tot het standaardrepertoire van rechtsextremisten.
Josef Schuster, voorzitter van de Joodse Centrale Raad in Duitsland, noemde het gedrag bitter maar zei niet verrast te zijn. Rechtsextremistische ‘bezorgde burgers’ hebben eerder bijvoorbeeld een Kristallnacht-herdenking verstoord. Hij stelt dat de AfD alle middelen gebruikt om electorale winst te behalen, zelfs het besmeuren van nazi-slachtoffers. Monumenten uit de Tweede Wereldoorlog krijgen in Duitsland steeds vaker te maken met agressieve of provocerende bezoekers.
AfD-leider Alice Weidel, vertegenwoordiger van het kiesdistrict waar de AfD’ers vandaan kwamen, laat via een woordvoerder ‘verrast’ te zijn door het incident. Ze was zelf niet bij de rondleiding, die vorige maand plaatsvond, aanwezig. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.
Geert Wilders is een zelfverklaard supporter van de AfD.
cc-foto: steve_l
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

De Vries3
De Vries31 sep. 2018 - 18:37

Geert zit altijd in de spagaat als zijn anti-moslim vrienden ook antisemitisch worden. Dus je moet Geert eens vragen waarom de PVV vrienden vaak antisemieten zijn?

Henri Zwols
Henri Zwols1 sep. 2018 - 9:13

> Ze vroegen zich ook hardop af of de gaskamers wel echt bestaan hadden "Meneer, kijk rond, wij staan momenteel in de gaskamer."

2 Reacties
De Vries3
De Vries31 sep. 2018 - 18:38

Sachsenhausen had geen gaskamers.

Henri Zwols
Henri Zwols1 sep. 2018 - 23:16

@De Vries Zou u zo vriendelijk willen zijn Wikipedia aan te passen? Ik was van mening dat Sachsenhausen wel een gaskamer had omdat ik dat daar gelezen had: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausen_(concentratiekamp) Ik ben er zelf nooit geweest.

Break on through
Break on through1 sep. 2018 - 8:42

Hoe Figuren van de AfD hun eigen denkbeelden rechtbreien. Extreem rechts verliest gelukkig steeds meer terrein....

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend1 sep. 2018 - 10:21

@Break on through Was het maar waar dat extreem-rechts steeds meer terrein verliest. De AfD is door nazi's geannexeerd en heeft zelfs succes met onverbloemde nazi-shit Hier een link waar dit uitgelegd en aangetoond wordt: https://www.nu.nl/weekend/5441075/in-duitse-chemnitz-marcheren-neonazis-naast-bezorgde-burgers.html

OlavM
OlavM31 aug. 2018 - 22:42

Zum Kotzen dat dit tegenwoordig mogelijk blijkt.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen31 aug. 2018 - 21:53

Ik verbaas me er over dat ons dit verbaast. Ga eens met een VMBO klas uit Amsterdam West een concentratiekamp bezoeken. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat je verbijsterd bent over de reacties van de kinderen. Hier laat ik het liever bij.

Leo Patat
Leo Patat31 aug. 2018 - 18:43

Schandalig natuurlijk. Net als de veelvuldige anti-semitische gebeurtenissen in Nederland. Of andere landen. Kijk maar eens hoe veel moeite onlangs de sociaal-democraat Corbyn in het VK moest doen om de schijn op te houden.

4 Reacties
BakkerGerard
BakkerGerard31 aug. 2018 - 19:04

Inderdaad schandalig. Maar het antisemitisme neemt gelukkig wereldwijd af. Je verwart antisemitisme met anti-Israëlisme. Tegenstanders van Corbyn lukt het aardig om hem op die manier in de verdachte hoek te zetten. Deze al dan niet bewust gecreëerde verwarring zorgt er voor dat het nog bestaande antisemitisme moeilijker aan te pakken wordt en nog steeds bestaat, zoals uit bovenstaand artikel blijkt. Dus stoppen om kritiek op het beleid van Israël aan te merken als antisemtisme; houdt de discussie zuiver.

Paul250371
Paul25037131 aug. 2018 - 20:28

Corbyn heeft gelijk. AFD zijn nazi's

Appi Mohamud
Appi Mohamud1 sep. 2018 - 7:45

Mischien het je het gemist maar dat is waarom Corbyn anti-Semitic word genomes. https://www.aljazeera.com/investigations/thelobby/

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 sep. 2018 - 18:32

Leo, Er is een andere Joop artikel over Corbyn. Daarin kun je lezen hoe mensen die zeggen dat Corbyn geen antisemiet is argumenten gebruiken en mensen die zoals jij gaan zitten wrijven maar geen argumenten gebruiken. HM stelde ergens dat day wrijven eigenlijk gelijk te stellen is aan antisemitisme omdat je net als bij antisemitisme gebuik maakt van laster en smaad die ongebaseerd is. Daar kan ik het wel mee eens zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 aug. 2018 - 17:28

In één woord, schanddaad.

Poezenmens
Poezenmens31 aug. 2018 - 15:45

Mag de muur tussen oost en west weer terug?