Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

UEFA onderzoekt regenboogband aanvoerder Duitsland

  •  
20-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
manuelneuer

© Germany's goalkeeper Manuel Neuer celebrates with fans after the Euro 2020 soccer championship group F match between Portugal and Germany in Munich, Saturday, June 19, 2021. (AP Photo/Matthia

Update: De UEFA stelt een onderzoek in naar de aanvoerdersband van de Duitse keeper Manuel Neuer. Met de regenboogband die Neuer draagt uit solidariteit met de LHBTI-gemeenschap, zou de speler mogelijk de reglementen van de Europese voetbalbond hebben overtreden. Volgens de regels zijn ‘politieke’ uitingen niet toegestaan.
Dezelfde UEFA twitterde in 2019 nog trots te zijn dat het EK een toernooi voor iedereen zou worden. De UEFA voorzag die tweet van een regenboogvlag.
De UEFA is ook een onderzoek gestart naar misdragingen van Hongaarse supporters. Die zouden racistische en anti-homospreekkoren hebben ingezet. Ook zouden Hongaarse fans de Hitlergroet hebben gebracht.
Eerder: Duitsland vierde zaterdagavond een wonderschone EK-overwinning op Portugal (4-2), maar Uwe Junge deed daar niet aan mee. De afgevaardigde van de rechts-radicale AfD in Rheinland-Pfalz wond zich op Twitter op over de aanvoerdersband in regenboogkleuren van keeper Manuel Neuer.
Junge sprak van een ‘flikkerarmband’ en legde een verband met de plannen om het stadion in München voor de wedstrijd tegen Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. Duitse fans en de gemeenteraad van de Zuid-Duitse stad willen zo hun solidariteit tonen met de Hongaarse LHBTI-gemeenschap.
“Het enige wat er nog aan ontbreekt is het knielen”, sneert Junge. Verscheidene nationale elftallen gaan voor de wedstrijd op een knie zitten om te protesteren tegen racisme. “Zo verlies je steeds meer fans”, meent Junge, die jarenlang luitenant in het Duitse leger was en om die reden een Karremans-achtige snor heeft.
Afgaande op de reacties op de tweet van Junge heeft hij zelf aanmerkelijk minder aanhangers dan die Mannschaft. “Uw zoon heeft reservedienst in dezelfde eenheid als ik”, schrijft een Twitteraar. “Ik kan alleen maar hopen dat hij zich als officier en als mens net zo voor u schaamt als ik.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (98)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 jun. 2021 - 8:57

Ok, je mag dus een lullig armbandje dragen. Een statement zou het zijn om niet meer tegen Hongarije en in Budapest te spelen, maar dat zal wel te ver gaan.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 8:50

Door dit als een politieke uiting te bestempelen geef je het signaal af dat de opvattingen van bijv. Orban/SGP/FvD/Le Pen etc. over homoseksualiteit gewone acceptabele meningen zijn. Dat zou schandalig zijn.

2 Reacties
MG1968
MG196821 jun. 2021 - 9:45

Nou precies! Maar blijkbaar vind hier menigeen het acceptabele meningen. Waar met nadruk niet tegen uitgesproken mag worden daar waar daadwerkelijk aankomt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 jun. 2021 - 7:29

Hoezo? Politiek tegen onderdrukking is toch prima? Tot revolutie toe, zou ik zeggen. Anders kom je nooit van tirannen af.

Joop Schouten
Joop Schouten21 jun. 2021 - 8:42

Griezelige man....

harmmeijer
harmmeijer21 jun. 2021 - 8:18

Wunderbar!

Bouwman2
Bouwman221 jun. 2021 - 7:22

Zo lang er geen spelers te vinden zijn die met hun mannelijke partner op het voetbalgala verschijnen is het gebaar van de doelman toch een beetje voor de Bühne.

10 Reacties
harmmeijer
harmmeijer21 jun. 2021 - 7:55

@ Bouwman U heeft er geen snars van begrepen. Dit dragen van de regenboogband is waar het protest over gaat. Over intolerantie, ook in de voetbalwereld. Zodra een voetballer bekend dat hij homoseksueel is, kan hij z’n carrière inde voetballerij vergeten. Zij doen dit dus niet. Uit angst. Een normaal leven kan hij, door pesterijen en erger, vergeten. Heeft u wel eens naar VI op tv gekeken? Schijnbaar niet, anders zou u niet zo’n reactie schrijven.

harmmeijer
harmmeijer21 jun. 2021 - 8:09

voetballer bekenT

MG1968
MG196821 jun. 2021 - 8:29

Hoezo? Mag die band van de keeper dan niet (ook) gericht zijn op de eigen voetbalwereld?

vdbemt
vdbemt21 jun. 2021 - 8:36

Integendeel. Als ten aanzien van de hele wereld de keeper van een groot voetballand het opneemt voor LHBTI, zal dat die voetbalspelers stimuleren zichzelf vrij te uiten.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 8:52

@Bouwman Wat dacht je, laat ik weer eens iets verschrikkelijk doms zeggen?

DaanOuwens
DaanOuwens21 jun. 2021 - 8:56

@ Bouwman Jij schrijft: Zo lang er geen spelers te vinden zijn die met hun mannelijke partner op het voetbalgala verschijnen ... Volgens jou is het dus de schuld van homofiele voetballers en niet van de mensen met homohaat. Dat is de manier om van het slachtoffer dader te maken. Neuer wijst mensen zoals jij erop dat spelers de vrijheid zouden moeten ervaren met hun mannelijke partner het gala te bezoeken. Die vrijheid voelen ze nu blijkbaar niet.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 jun. 2021 - 8:58

Als je als homo van 18 nog voetbalt in Nederland ben je in de kast gebleven of heb je een olifantenhuid.

Zakenpief
Zakenpief21 jun. 2021 - 9:11

@Bouwman, Waarom? Je hoeft toch niet zelf homoseksueel te zijn om tegen homohaat te zijn?

henk-alexander
henk-alexander21 jun. 2021 - 10:40

Bouwman heeft in zekere zin gelijk. Bijvoorbeeld vrouwenvoetballers zijn veel minder terughoudend. https://queerbio.com/wiki/index.php/Lesbian_Football/Soccer_Players

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 12:50

@henk-alexander Bouwman heeft dus niet gelijk. Het is precies het tegenovergestelde, dat je dit niet snapt.

VaderTijd
VaderTijd21 jun. 2021 - 7:00

Strakke actie van Neuer, De Uefa is altijd een achterhoedeclub geweest bij alle mogelijke veranderingen. Of het nu spelregels of gedragsregels zijn: de Bobo's lopen altijd lekker veilig(!) achteraan!

Freddy2
Freddy221 jun. 2021 - 5:25

Het is natuurlijk goed dit te onderzoeken, doen ze dat niet, dan blijven er wappies schreeuwen dat het een political statement is en als ze het hebben onderzocht en het akkoord hebben bevonden, dan is de discussie klaar. (Er vanuitgaand dat er natuurlijk wel een akkoord bevonden wordt.)

Audiomind
Audiomind20 jun. 2021 - 22:57

Bij een man als Junge moet ik altijd denken aan de film american beauty.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jun. 2021 - 22:40

In de voetbalwereld draait het in de basis om geld. Bij de bonden en in het profvoetbal. Uitzondering daar gelaten zijn ze beiden hypocriet. Of je nu een statement maakt tegen racisme, homofobie, of niet. Geld staat op 1, geld staat op 2, geld staat op 3, en principes konen ergens rond de 100 aan bod. Of eerder als het niet schadelijk is voor de eigen portemonnee

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jun. 2021 - 21:46

Wat is de vrije markt toch mooi. Natuurlijk is politiek bedrijven voor gelijke basis rechten politiek. Wel is het zo dat dat niet zou moeten hoeven. Maar regeringen dezer dagen hebben hun verantwoordelijkheid verkocht. Die willen niet meer de standaarden voor sociale gemeenschap behouden, maar juist minder regulering en nationale zelfbeschikking. Ieder voor zich in plaats van allen samen. Datzelfde zie je nu weer met de EU. Landen kunnen minder vrij worden en dat verspreid zich. Verdeeldheid is prima voor kapitaal, maar drukt de rechten van de burgers.

Poeha2
Poeha220 jun. 2021 - 21:42

Overigens is de band inmiddels goedgekeurd. Niks hypocriet dus. https://www.nu.nl/ek-voetbal/6140718/uefa-keurt-na-onderzoek-aanvoerdersband-neuer-in-regenboogkleuren-goed.html

2 Reacties
MG1968
MG196821 jun. 2021 - 8:10

Jij wel dus. Vanuit je eerste reactie Poeha 20 juni 2021 at 22:00 zou jij juist het het goedkeuren van de band als hypocriet moeten typeren terwijl je dat nou doet bij het tegendeel.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jun. 2021 - 8:59

@ Poeha Jij schrijft: Niks hypocriet dus. Eerder schreef je: Prima dat de uefa dit doet. Het toernooi moet niet gebruikt worden voor statements. Dat maakt jou heel hypocriet.

Thuiszitter
Thuiszitter20 jun. 2021 - 20:45

Ach de UEFA , die neem ik niet serieus .

MG1968
MG196820 jun. 2021 - 20:20

Ondanks wat ze altijd zelf altijd roepen blijkt het rechts op deze site helemaal niets te hebben met het recht van meningsvrijheid en het daaraan gerelateerde demonstratie recht. Maar dat wisten we natuurlijk al. Die vrijheid mag en kan natuurlijk niet bestaan als het tegen de speeltjes van datzelfde rechts gericht is. Zoals homohaat.

Poeha2
Poeha220 jun. 2021 - 20:00

Prima dat de uefa dit doet. Het toernooi moet niet gebruikt worden voor statements. Iedereen staat achter neuers statement. Maar mag je ook een statement maken als je ergens tegen bent? Mag je een statement tegen vliegen maken, tegen Shell? Mag je een statement maken voor vleesvervangers, voor opname van meer vluchtelingen etc. Daar is het toernooi niet voor bedoeld en ook moet je dan weer bepalen wat wel en niet mag. Daarnaast; Een wedstrijd duurt 90 minuten, dan blijven er nog 22,5u over om statements te maken.

12 Reacties
Sonic2
Sonic220 jun. 2021 - 20:12

Het standpunt van Neuer is een prima standpunt. Of je nu als vrouw op vrouwen valt of als man op mannen. Of je bent transgender. Iedereen moet dat toch zelf weten? En dat er landen zijn die daar wat bekrompen in zijn. Hun probleem. Orban zijn Hongarije is ons voorland als we niet eens eindelijk stelling gaan nemen tegen al dat ultra rechtse tuig. Dat er nog verraders zijn die het ook maar enigszins voor dat land en de daarbij behorende autocraat opnemen is een zeer grote schande. Heel erg beschamend. Inderdaad liever geen politieke statements. Dat statement van Neuer is prima. Opkomen voor Hongarije is nog niet zo erg als opkomen voor Nazi Duitsland of Videla. Maar heel veel scheelt het niet. Lekker weg blijven uit dat foute PVV land. Had ook prima gekund.

Jozias2
Jozias220 jun. 2021 - 20:26

@Sonic Volgens mij is de vraag in deze niet: Ben je het inhoudelijk eens met het betreffende statement? Maar: Is een sportwedstrijd een geschikte tijd en en plaats om zo'n statement te maken? Als het antwoord op de tweede vraag ja is dan mag Neuer inderdaad zijn statement maken. Maar dan mag een ander ook een jou onwelgevallig statement maken. Bijvoorbeeld dat het voor de toekomst van de soort ongewenst is dat homoseksualiteit toeneemt. Of dat het huwelijk mis voorbehouden aan man en vrouw. Als het antwoord op de tweede vraag Nee is. Dan kan de het statement van Neuer nog zo goed zijn. Het is niet gepast.

Zapata
Zapata20 jun. 2021 - 22:43

Maar het is helemaal geen statement. Volgens mij is het heel normaal dat mensen van elkaar houden. Vrouwen houden van mannen, vrouwen houden van vrouwen, mannen houden van mannen, mannen houden van vrouwen en dat alles door elkaar met alle tinten en rassen. Mooi toch al die liefde? Dat is toch geen statement? Hij hoeft toch helemaal niemand te overtuigen dat liefde tussen mensen iets heel normaals is. Of vindt jij dat niet normaal Poeha?

Dehnus
Dehnus21 jun. 2021 - 7:12

Dan ook de nationale vlaggen weg, want ook dat is een politieke uiting. En zo kan je wel even doorgaan natuurlijk. Altijd makkelijk, alles wat jou niet aanstaat is een politieke uiting.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 8:57

@Zapata Inderdaad, het is helemaal geen politiek statement. Het idee dat het wel een politiek statement is zou schandalig zijn. Daarmee maak je discriminatie van homo's een acceptabel gedachtegoed.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jun. 2021 - 9:10

"Maar dan mag een ander ook een jou onwelgevallig statement maken." Niet ver genoeg geredeneerd. Er is een verschil tussen voor basis mensenrechten opkomen en ophitsen tot volkerenmoord, bijvoorbeeld. En er is ook een verschil tussen iets wat stoort en wat niet stoort. Wwn bandje dragen is iets anders dan verf op je tegenstanders gooien.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 11:59

@Jozias "Bijvoorbeeld dat het voor de toekomst van de soort ongewenst is dat homoseksualiteit toeneemt" Het zou niet goed zijn voor de soort als er een cursus 'hoe wordt ik homo' wordt gegeven? Is dat een beetje wat je met je opmerking bedoeld?

Sonic2
Sonic221 jun. 2021 - 13:22

@ Jozias Ik splits het in twee delen uiteen. Ten eerste is sport een verre van ideaal platform om politieke statements te maken. Dus als je het aan mij vraagt. Liever niet. En eigenlijk vind ik dat je het moet scheiden. Als je naar de realiteit kijkt dan is de media werkelijkheid een andere en ook de politieke werkelijkheid. En je ontkomt er haast niet aan dat sport en politiek met elkaar vermengen. Ten tweede is het prima als een standpunt of statement mij onwelgevallig is. Dus de Hongaren mogen ook een statement maken. Alleen Poeha( waar ik op reageerde) doet net alsof het twee volledig gelijkwaardige statements zijn. En dat kan ik hem of haar ook niet kwalijk nemen, want dat is wat je de afgelopen 20 jaar is geleerd. Een PVV kiezer is net zo iets als een PvdA of SP kiezer. Een statement van onbeschoft rechts is gelijkwaardig en moet even veel gehoord worden als een statement van links of het midden. Ik vind het standpunt wat Neuer maakt een uitstekend standpunt. En alles wat uit Hongarije komt is de natte droom van de PVV. Ook zeer foute statements mogen. Als u dat bedoeld.

Jozias2
Jozias221 jun. 2021 - 13:51

@norseman Nee, ik bedoel dat iemand in theorie van mening zou kunnen zijn dat homoseksualiteit indruist tegen de natuur en in massale vorm de voortplanting en daarmee het voortbestaan van de soort zou kunnen betekenen. Dat is niet mijn mening maar het is wel iets waar je oprecht over van mening zou kunnen verschillen.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 14:11

@Jozias Er zijn mensen met die opvatting inderdaad, en we zouden er alles aan moeten doen om te voorkomen dat dit een acceptabele opvatting is. De religieuze opvatting over homoseksualiteit is net zo dom en verwerpelijk als de racistische opvatting over rassen.

Jozias2
Jozias221 jun. 2021 - 18:25

@norseman Dat ben ik inhoudelijk met je eens. Maar als je wel protesten toe laat van voorstanders en niet van tegenstanders. Wie gaat dan met een universeel kompas bepalen wat goed of fout is?

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 20:28

Jozias Hetzelfde universele kompas dat zegt dat bijvoorbeeld willekeurig iemand in elkaar slaan fout is, of dat verkrachting fout is. Mensen discrimineren vanwege hun geaardheid is absurd.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd20 jun. 2021 - 19:53

Ben van mening dat alle voetballers in ons land in het vervolg altijd met een gekleurde armband dienen te spelen.

Satya
Satya20 jun. 2021 - 19:46

Noam Chomsky zei in de volgende podcast, terecht, dat Europa inmiddels racistischer is als Amerika. Het is in Nederland niet anders, jezelf zijn is als Afrikaanse niet meer toegestaan. Nergens in de wereld waar ik ben geweest, behalve in streng religieuze landen of waar een ideologie heerst wordt verwacht dat je je zo aanpast als in Europa. Europa jaagt mensen de dood in, onder drang van rechtse ideologie. De Middellandse Zee is een schande. Nu gaat het al zover dat je tegen racisme of homohaat uitspreken politiek is! I'm listening to The Origins Podcast with Lawrence Krauss | Current Events: Noam Chomsky on Refugees & Border Policies on Podbean, check it out! https://www.podbean.com/ea/dir-7usaq-eac35c8

6 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot21 jun. 2021 - 4:55

Satya, je moet de UEFA niet verwarren met "Europa". En de uitspraken van Noam Chomsky mag je best met een korreltje zout noemen, die noemt het opschorten van de onderhandelingen met Turkije mbt toetreding tot de EU (oa vanwege schendingen van mensenrechten) 'racisme'.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 jun. 2021 - 6:48

Hoezo kan een Afrikaan zichzelf niet zijn? Kan je dit met voorbeelden staven? Volgens mij is Nederland een land met vrijheid voor godsdienst, kan je doen en laten wat je wil, maar oh oh wat zijn we racistisch.

Dehnus
Dehnus21 jun. 2021 - 7:21

En gelijk schieten de witte Henken in de verdediging hierboven. Kijk eens hoe Sylvana Simons in de pers behandelt word en vergelijk dat met vrouwenmepper en amateur pooier Dion Graus. Dan heb je het antwoord al op je vraag en dat Satya gewoon gelijk heeft.

Satya
Satya21 jun. 2021 - 10:17

G. de Vol Kijk naar de rol die integratie in het publieke debat speelt. Als ik met mijn moeder in Afrikaanse kleding op straat loop en Swahili spreek krijg je vanzelf de opmerking we wonen in Nederland. Rutger In Amerika zijn gebieden die Spaans talig zijn. Amerika duwt mensen niet terug de zee in. Amerika is niet op geloof van mensen die niet op jezelf lijken gefixeerd over het algemeen. De handelsmuren van Europa zijn ontworpen om anderen uit te zuigen, racisme speelt daar denk ik wel een rol in, je moet laag over de ander denken om zulk beleid te voeren. Bidet Wie is we? Ik denk dat ik vaak genoeg nuance heb aangebracht, waar jij zelf op hebt gereageerd om te weten dat ik niet de complete bevolking bedoel. Stik niet in je emoties terwijl je schrijft. Ik heb het over dat deel dat pvv of fvd stemt. Waar als ik met ouderen Nederlanders spreek dat tuig gewoon bijna het land werd uitgejaagd vroeger het nu in de kamer zit. Dehnus de oprechte vragen kan ik waarderen, ik hoop dat G de vol er eens over nadenkt. Bidet is hilarisch, zo bevestigend.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2021 - 10:41

@G. de Vol. Aan wie stel je deze vraag? Aan de Afrikaanse? Of aan hen die de Afrikaanse niet zichzelf laten zijn?

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 12:13

@Satya Een bekende Nederlandse uitdrukking is 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg". En het zijn vaak de domme figuren die denken uit te kunnen maken wat we als normaal moeten zien.

ZonderNaam2
ZonderNaam220 jun. 2021 - 19:46

Ik denk dat het uiterst trieste 'bottlegate' al duidelijk genoeg gemaakt heeft waar het bij de UEFA alleen maar om gaat.

Sarajlija
Sarajlija20 jun. 2021 - 18:46

UEFA is een misdadige corrupte machtige organisatie met nutteloze mannen die geilen op nog meer geld en macht. Zij moesten de wedstrijd Denemarken-Finland staken maar nee spelers moesten onder dwang door spelen. Sinds wanneer is regenboogband een politieke uiting. Zij kennen niet eens het verschil tussen politiek en mensenrechten daar bij UEFA. Afschaffen deze te dure onzin. Corrupte Platini mag terug komen dat is geen probleem maar dat wel. Om te kotsen.

4 Reacties
Satya
Satya20 jun. 2021 - 20:02

Volledig eens met jou.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd20 jun. 2021 - 20:26

Geweldige post!

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jun. 2021 - 20:48

[Zij kennen niet eens het verschil tussen politiek en mensenrechten] Precies! En daar voeg ik aan toe: niemand heeft waar of wanneer dan ook het recht om mensenrechten te negeren. Ook of juist een sportorganisatie niet.

MG1968
MG196821 jun. 2021 - 8:25

"niemand heeft waar of wanneer dan ook het recht om mensenrechten te negeren" En daar zit natuurlijk de crux. Als je mensenrechten onderschrijft dan bepaald dat het handelen. Ook als het (financieel) pijn doet. Doe je dat niet dan onderschrijf je ze niet. Natuurlijk is het in belang van een ieder om te zien dat met ook een dogmatische westerse benadering weinig resultaat te behalen is en dat ieder veranderingsproces er ééntje is van de weg van de geleidelijkheid (ik ga er van uit dat revolutie en oorlog als middel wordt afgezen). En dan is het zaak om de ondergrens te bepalen. Actief meewerken aan mensenrechtenschending lijkt me zo'n ondergrens. Diensten en producten afnemen waarbij dit het geval is ook. Maar blijkbaar vinden velen hier dat enkel het simpele protesteren tegen mensenrechtenschendingen nog niet door de ondergrens heen zakt. Dat zelfs het simpele protesteren niet in alle gevallen toegestaan moet worden om te ageren tegen misstanden. En dan, dan kan het niet anders zijn dat de misstand helemaal niet als misstand wordt gezien. Zoals ik al eerder schreef. Er mag niet, met nadruk niet geprotesteerd worden tegen datgene wat (een bepaald deel van) rechts ergens wel ziet zitten, ja zelfs in zekere zin jaloers op is dat elders de populistische agenda wel de vrije ruimte krijgt. Er mag niet, met nadruk niet geprotesteerd worden door de zelfverklaarde aanhangers van het vrije woord als het die zelfverklaarde aanhangers niet past. Wat natuurlijk een patroon is. De misstanden in b.v. myanmar gebruikt Joap niet b.v. niet om te protesteren tegen die misstanden maar als instrument van afleiding en als 'reden' om vluchtelingen uit landen waar iedereen het over eens is dat er niet te leven valt (dus vlucht logisch) de toegang alhier te ontzeggen. De gevolgen van rechtser beleid dan afgelopen decennia (wat al niet links was maar in elk geval nog linkse kenmerken kende) worden steeds duidelijker. En niet alleen op het gebied van het klimaat.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jun. 2021 - 18:32

De bond wil nagaan of de reglementen zijn overtreden. Wat is daar hypocriet aan?

1 Reactie
Satya
Satya20 jun. 2021 - 19:48

Wat is er politiek aan je tegen racisme of homohaat uitspreken? Het is triest dat rechts het al zo ver heeft weten te krijgen dat het als politiek wordt gezien.

Zapata
Zapata20 jun. 2021 - 18:26

Die Junge is toch een karikatuur uit het Wilhelm tijdperk. Wedden dat hij een poster van Hindenburg boven zijn bed heeft hangen.

vdbemt
vdbemt20 jun. 2021 - 18:26

Hoe kan een oproep tot erkenning van ieder individu, naar diens eigen aard, een oproep tot gelijke rechten en behandeling, nu politiek zijn? Juist het weerhouden daarvan is politiek. En bepaald geen zuivere.

15 Reacties
MG1968
MG196820 jun. 2021 - 18:30

Exact. Alleen degene die willen discrimineren en daar rechtvaardiheidsgronden bij construeren kunnen tot de conclusie komen dat universele mensenrechten politiek zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jun. 2021 - 18:43

Emancipatiekwesties zijn toch altijd omstreden dus politiek van aard. U geeft het zelf aan.

Satya
Satya20 jun. 2021 - 18:46

Exact.

Sam V
Sam V20 jun. 2021 - 19:02

@vdbemt Misschien omdat een meerderheid van de mensheid homoseksualiteit niet normaal vindt. Daarmee is de armband politiek. Wie bepaalt wat de juiste normen en waarden zijn?

korheiden2
korheiden220 jun. 2021 - 19:03

@vdbemt : Je hebt gelijk. Dit heeft niets met politiek te maken.

Jozias2
Jozias220 jun. 2021 - 19:04

@vd bemt Als het ‘weerhouden van’ politiek is. Is dan ‘het streven naar’ niet ook politiek? Welliwaar het andere spectrum maar toch.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jun. 2021 - 19:06

Emancipatiekwesties zijn toch altijd omstreden, dus politiek van aard. U geeft het zelf aan.

MG1968
MG196820 jun. 2021 - 20:28

@frans Voetbal zelf is ook omstreden en daarmee politiek. O nee, ik maak een fout, voetbal was oorlog. Maja oorlog is omstreden dus ook politiek. Niettemin, omstreden maakt op zich zelf nog niet politiek. Het niet mogen uitspreken tegen mensenrechtenschendingen: dat is politiek.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 jun. 2021 - 6:12

'omdat een meerderheid van de mensheid homoseksualiteit niet normaal vindt.' Onder welke steen leef jij?

vdbemt
vdbemt21 jun. 2021 - 8:39

@FransAkkermans. Ik vind dat MG1968 het fantastisch heeft verwoord. Lees dat.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2021 - 8:43

Sam V. "Wie bepaalt wat de juiste normen en waarden zijn?" Die vraag stellen bij de gelijkheid (van vrijheid en rechten) van mensen, betekent dat je vindt dat ongelijkheid ook zou moeten kunnen. En per definitie discrimineert.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2021 - 8:51

@Jozias "Als het ‘weerhouden van’ (stap 2) politiek is. Is dan ‘het streven naar’ (stap 1) niet ook politiek?" NEE. Het wordt pas politiek op het moment dat het 'streven naar' weerhouden wordt. Stap 2 is politiek. stap 2 maakt het wel moeilijker, maar verandert stap 1 niet in aard.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 12:03

@Akkermans "Emancipatiekwesties zijn toch altijd omstreden dus politiek van aard" Alleen bij mensen die er achterlijke, middeleeuwse opvattingen op na houden.

Sam V
Sam V21 jun. 2021 - 17:19

@ vdbemt Ik zeg niet anders. Ik zeg dat heel veel mensen daadwerkelijk vinden dat er ongelijkheid mag / moet zijn. Zelfs in wetten verankerd. Daarmee is het statement politiek naar hen toe. Niet zo moeilijk toch? Dat weet u ook, maar ik begrijp dat het soms moeilijk is voor mensen om boven de emotie van de inhoud uit te stijgen en te zien wat er daadwerkelijk staat.

Norsemen
Norsemen22 jun. 2021 - 10:07

@Sam V Op die manier kun je alles een politiek statement noemen. De discussie of ongelijkheid wel of niet toelaatbaar is, is een een ethische.

Piet Helmons
Piet Helmons20 jun. 2021 - 17:43

Ben benieuwd of die voetballers volgend jaar in Quatar ook zo tegen racisme zullen zijn. Vermoed dat ze dan toch gewoon hun zakken gaan vullen daar.

Knertel
Knertel20 jun. 2021 - 17:10

"Kein keloel, fussball spielen" Echter, ruimte voor een stil protest/uiting van solidariteit moet er zijn. En als haatsnorren als die Jungle hun gif spuwen, dan weet je dat je goed zit!

Klein zonnetje
Klein zonnetje20 jun. 2021 - 15:44

Hoeveel (openlijk) homofiele voetballers zijn er eigenlijk actief op het EK? Zou mooi zijn als de voetbalwereld eerst naar zichzelf keek ipv zich druk te maken over Hongarije. (verder absurde opmerkingen van deze bromsnor)

4 Reacties
Karingin
Karingin20 jun. 2021 - 17:11

Ja want een vastgeroeste machocultuur is precíes hetzelfde als pure homohaat, het is ook bij wet verboden om als voetballer uit de kast te komen

Klein zonnetje
Klein zonnetje20 jun. 2021 - 18:08

@Karingin, is toch apart dat een vastgeroeste machocultuur (voetbal) zich uitspreekt tegen een vastgeroeste machocultuur (Hongarije)

MG1968
MG196820 jun. 2021 - 20:39

‘De voetbalwereld’ Het betreft hier een individuele uiting van een speler die je moet opblazen alsof het die gehele wereld was die protesteerde om je punt te maken. Ik heb nieuws voor je: als dat zo was ageerde de uefa niet want deel van die wereld en was het Hongaars voetbal waarschijnlijk door orban al Lang in de ban gedaan.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jun. 2021 - 6:09

[Karingin, is toch apart dat een vastgeroeste machocultuur (voetbal) zich uitspreekt tegen een vastgeroeste machocultuur (Hongarije)] Nee dat is goed, niet apart. Zoals Karinging al schrijft is er een verschil tussen een vastgeroeste machocultuur en pure openlijke homohaat. Daarnaast: als er vanuit de vastgeroeste machocultuur kritiek kom komt op de pure homohaat dan zal dat ook binnen de vastgeroeste machocultuur mensen aan het denken kunnen zetten en tot verandering leiden.

Norsemen
Norsemen20 jun. 2021 - 15:30

Dit zijn de soort figuren die tegen de ‘kniel actie’ zijn. Goed voor sommige hier Joop om te beseffen wie hun medestanders zijn.

Gwendoline2
Gwendoline220 jun. 2021 - 14:33

Het wordt tijd dat sporters zich wat minder met politiek gaan bemoeien. Daarvoor staan ze niet op het veld.

12 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot20 jun. 2021 - 15:23

Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen.

Norsemen
Norsemen20 jun. 2021 - 15:32

Is een probleem met racisme en homohaat hebben politiek dan?

Gwendoline2
Gwendoline220 jun. 2021 - 15:57

Joe Speedboot - Voor alles is er een tijd en een plaats. Ik vind het sportveld hiervoor niet de juiste plek Norsemen - Het uiting geven hieraan is zeker politiek

adriek
adriek20 jun. 2021 - 16:39

Integendeel. Sporters zouden best wat meer maatschappelijke bertrokkenheid mogen tonen. Lekker in Dubai gaan voetballen in Qatar en doen alsof je neus bloedt? Ik vind dat niet kunnen.

Karingin
Karingin20 jun. 2021 - 17:08

Dus als Verwendoline op haar werk wordt uitgemaakt voor lelijke hoer, dan klaagt ze daar ook niet over, want daar zit ze er tenslotte niet voor. Nix mis met al dat supportersvolk dat spelers voor apen en homo's uitmaakt, en dus ook niet met klootzakjes die verkrachtingsfantasieën en/of de maagdencultus cultiveren. Is gewoon onze cultuur

MG1968
MG196820 jun. 2021 - 18:20

@Gwendoline Alleen als je mensenrechten als niet universeel ziet, kun je ze als politiek zien. Jou opstelling heeft als automatische consequentie dat je jezelf meer rechten toekent dan een ander mens of ze niet als mens ziet.

Satya
Satya20 jun. 2021 - 18:23

Wat is er politiek aan tegen racisme of homohaat zijn? Dat is gewoon een mening. Best triest dat jij van zoiets politiek maakt.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 jun. 2021 - 19:01

@Joe Speedboat en Karingin: fijn dat jullie antwoord op elkaar geven. Ik mag nare zaken van een collega vinden maar inderdaad mag ik dat lekker privé uiten. Verder wordt er opgetreden tegen bepaalde spreekkoren, die mening uit je ook maar lekker thuis.

Khalid3
Khalid320 jun. 2021 - 19:12

Gwendoline@@ Opkomen voor gelijke rechten van de mens hoort niet alleen onderdeel te zijn van politiek maar ook van sport. Sporters hebben een voorbeeldfunctie en maatschappelijke verantwoording. Ze worden tegenwoordig vaak gezien als rolmodel. Solidariteit tonen met onderdrukte mensen zie ik niet als politiek statement maar als een vorm van hulp bieden. Hoe kan je mensen die hulp nodig hebben aan hun lot overlaten? Als iemand in gevaar is dan ben je ook verplicht hulp te bieden. Sporters kunnen mensen in beweging brengen met hun meningsuiting waardoor politiek onder druk gezet kan worden voor gelijke rechten. Er zijn landen waar homoseksualiteit bestraft wordt met gevangenisstraf of met de doodstraf. In Hongarije en Polen worden homorechten beperkt door conservatieven. Je kan tegenwoordig niet als sportman/vrouw miljoenen verdienen en staan toekijken hoe mensen onderdrukt worden vanwege het geloof, ras, geslacht of geaardheid.

Norsemen
Norsemen20 jun. 2021 - 19:14

Je uiten is politiek, ook al is het onderwerp waarover het gaat niet politiek?

Norsemen
Norsemen20 jun. 2021 - 19:15

@Gwendoline De koning zou dus ook niets over racisme mogen zeggen in zijn rol als koning?

Piet Helmons
Piet Helmons21 jun. 2021 - 5:42

@eirda: wanneer je er geen verstand van heb moet je niet willen reageren. Er wordt in Dubai niet gevoetbald. Dat is in Quatar en dat is een ander land dan Dubai. In Dubai vindt je trouwens ook hetzelfde als in Quatar: mensen uit andere Aziatische landen die er als slaven en racistisch worden behandeld.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd20 jun. 2021 - 14:12

Karremans had tenminste nog wel enig fatsoen, dat kun je van deze bromsnor niet zeggen. Zou trouwens willen voorstellen om ook een groene armband in te voeren om aandacht te vragen voor het klimaat.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt21 jun. 2021 - 10:50

Dat laatste is best een goed idee. En die zou je dan vooral kunnen gaan dragen op een congres van de PVV, FvD, VVD of CDA. Of als je bij Shell of Tata Steel werkt. Of op Schiphol rondloopt. Of in het verkeer, als fietser, of bestuurder van een electrische auto (maar dat zie je dan niet).

MG1968
MG196821 jun. 2021 - 11:15

@vdbemt. Laat je niet in de luren leggen. Als de keeper een groen armband had gedragen om aandacht te vragen voor het klimaat had Joap hier willen voorstellen een regenboogarmband in te voeren om aandacht te vragen met betrekking tot homohaat. Joap wil vooral door kunnen blijven gaan zonder dat iemand ook maar opkomt tegen welk onrecht dan ook want hij weet dat zijn onrechtmatig verkregen voordeel niet in stand blijft als er ook maar iets veranderd.

Norsemen
Norsemen21 jun. 2021 - 12:55

Joap wordt waarschijnlijk ook boos op de collectant van het KWF omdat diegene niet ook tegelijkertijd voor de nier stichting collecteert.