Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afdelingsuitje

  •  
28-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oldboys
'Met de vrouwonvriendelijke kanten van de cultuur aan de universiteit kan ik me echter niet verzoenen'
Hoewel ik na een vijftienjarig verblijf in de Verenigde Staten alweer bijna tien jaar werkzaam ben aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is er een aantal dingen waaraan ik maar moeilijk kan wennen. Het jaarlijkse afdelingsuitje is er daar één van. En net voor de aanvang van het academische jaar moest ik er weer aan geloven.
Waar we in de Verenigde Staten afdelingsuitjes buiten werktijd organiseerden, word ik aan de Radboud geacht mijn kostbare werktijd op te offeren en dat terwijl er twee deadlines in mijn nek hijgen. Waar we in de Verenigde Staten in alle politieke correctheid eindeloos bezig waren om een gender-neutraal uitje te organiseren, werden de Radboud economen dit jaar getrakteerd op een uitdagend geklede, wulps dansende dame.
Vrouwonvriendelijke kanten Met het opofferen van mijn werktijd heb ik mij inmiddels verzoend. Als Angelsaksisch geschoolde econoom was ik gericht op ‘harde’ korte-termijn efficiëntie. In de Rijnlandse context heb ik geleerd dat ‘softe’ factoren als Nederlandse gezelligheid de lange-termijn efficiëntie ten goede komen. Met als gevolg dat het nog een lastige klus wordt die twee deadlines te halen, maar dat ik me daar met des te meer energie en plezier voor inzet.
Met de vrouwonvriendelijke kanten van de cultuur aan de universiteit kan ik me echter niet verzoenen. Zo vind ik het onbegrijpelijk dat de universiteit een wandelclub mannelijke hoogleraren tolereert. En dat terwijl de Radboud in verhouding het grootste aantal vrouwelijke hoogleraren — te weten 20,6 procent — heeft van alle Nederlandse universiteiten.
Mannencultuur Toch is dat percentage nog niet genoeg. Je hebt een kritische massa van 35 procent nodig om de dominantie van de mannencultuur te doorbreken. Daarbij helpt het ook niet dat de universiteit met ingang van het nieuwe academische jaar geen enkele vrouwelijke decaan kent en dat het college van bestuur uit louter mannen bestaat.
Diversiteit is een bewezen succesfactor. Als de Radboud Universiteit zich dat echt ter harte zou nemen, zou ik voortaan met veel plezier deelnemen aan het jaarlijkse afdelingsuitje.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Voxweb
cc-foto: Chris Blanar

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Absentereo
Absentereo28 aug. 2013 - 15:37

Ik snap dat je niet op de wulpse danser zit te wachten bij een onder werktijd georganiseerde sociale gelegenheid. Ik heb ook eens mee gemaakt dat men tijdens een team uitje enthousiast een club op de wallen binnenliep. Ik heb toen maar de trein naar huis genomen. Samen met een andere mannelijke collega die daar geen trek in had. Als het seksueel getint is hoort het gewoon niet op het werk zo simpel is het. Je verplicht collegae ook niet om een coffeeshop in te lopen. Ik zou me echter niet druk maken over de wandelclub. Waarom zouden mannelijke collegae elkanders gezelschap niet op mogen zoeken waar vergelijkbare vrouwenclubs neem ik aan ook volledig geaccepteerd zijn?

lembeck
lembeck28 aug. 2013 - 15:37

Aardig stukje, Han. Maar jij bent als man nooit echt onderwerp kunnen zijn van discriminatie van vrouwen. Je bent veranderd in je stukjes hier. Helaas denk ik, niet helemaal ten goede soms. Je kunt hierover luchtig doen, maar het feit blijft dat in 2013 in ons land vrouwen nog overal achtergesteld worden.

Kilted
Kilted28 aug. 2013 - 15:37

Eigenlijk doet het verhaal over het halen van deadlines me denken aan een opmerking van Willem v Hanegem die zei dat hij zijn gebrek aan sneheid compenseerde door eerder te vertrekken. En dat is hier ook zo. Die deadlines komen zelden uit de lucht vallen. Dus kan je ook de conclusie trekken dat als in de problemen komt, je eerder had moeten beginnen.

rbakels
rbakels28 aug. 2013 - 15:37

Aan het eind van mijn carrière ging ik terug naar de universiteit, o een tweede doctoraal te halen, en te promoveren. Ja, dat is allemaal gelukt. Maar ik was verbijsterd over de keiharde, corrupte cultuur aan universiteiten. Nee, ik ben geen vrouw, maar kreeg wel als 50+er te maken met glasharde pesterijen en discriminatie op grond van mijn leeftijd. Gelukkig kan ik heel zelfstandig werken en heb ik een bijna ziekelijk doorzettingsvermogen, dus die dokterstitel kreeg ik wel. Ik weet niet of het doorslaggevend is, maar in elk geval zijn de huidige bezuinigingen op het (hoger) onderwijs uitermate schadelijk voor de sfeer aan universiteiten. Iedereen vecht voor geld. Als econoom zou u ook een bijdrage kunnen leveren aan de discussie over de rol van universiteiten. Wat mij betreft stoten de universiteiten die enorme "lesfabrieken" af: dat kan beter aan de markt worden overgelaten. En een slimme student moet ook niet meer verplicht zijn die lessen af te nemen. In de VS zijn de tentamens makkelijk, maar word je keihard aangepakt op werkgroepen, hier is het precies andersom, maar dat kan ook niet anders want de meeste docenten zijn zelf maar net afgestudeerd en moeten naast hun promotieonderzoek tegen hun zin les geven. En die wetenschapsinstituten moeten ook af van de "valorisatie", een uitvinding van VVD-ers die niets van wetenschap begrijpen. Een universiteit moet zich juist concentreren op niet-valoriseerbare wetenschap. Weer marktfalen! Fundamentele wetenschap is onmisbaar, maar geen private investeerder wil investeren in kennis die misschien pas over een eeuw waarde heeft, en dan zo verspreid dat de externaliteiten onmogelijk te internaliseren zijn. Nederlandloopt echt erg achter met de emancipatie. De huidige president van IBM Corporation is een vrouw! Als een vrouw president van Shell, Philips, Unilever of AKZO zou worden zouden de aandeelhouders een rolberoerte krijgen!

vanessa2
vanessa228 aug. 2013 - 15:37

Een universiteit is per definitie een plek voor individuen. Als mevr Sent daar pleit voor gelijke rechten voor een ieder kan ik er nog in meegaan, maar zichzelf in een groep (vrouwen) plaatsen en jammeren over hun positie is onzin. Je bent individu en hebt gelijke rechten. Dat houdt kortweg in dat als je de beste bent je een plek krijgt, wie of wat je ook bent. Je mag dus wel jammeren als een uitstekende vrouw gepasseerd wordt door een gelijke of mindere man, maar in 'groepen', 'sexe', 'ras', 'leeftijd', 'nationaliteit', of welke tribaliteit dan ook denken en jammeren dat er te weinig zijn, is reactionaire onzin. Dat neemt niet weg dat welke vrouwonvriendelijke uiting, ook op een universiteit, bestreden moet worden. Wat betreft een dansende wulpse dame echter, mag je je afvragen of dat onder vrouwonvriendelijkheid valt, of de bovenstaanden reactie onder zure post-protestantse benepenheid.

techneutje2
techneutje228 aug. 2013 - 15:37

Een wandelclubje voor de heren en een 'a tea party' voor de dames, what is the problem?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst128 aug. 2013 - 15:37

Wat ook heel leuk is (en lekker in de buurt) is een dag wandelen in het Reichswald. Daarna zwaar op zijn Duits tafelen in Kleef. Was die danseres overigens goed? Mocht haar optreden misschien gerekend worden tot de burlesque die tegenwoordig in opkomst is en waar ik voor de onwetenden hier een klein voorbeeld laat zien. Het is Lady Jack http://www.youtube.com/watch?v=dYBvO8-33PM Nu zult U - na dit gezien te hebben - gaarne willen toegeven, dat zulke optredens erg passen bij feestelijkheden van een katholieke universiteit, als de kat tenminste van huis is. Denk niet dat ik uit vooroordeel spreek, ik heb op de Sint Jozefschool gezeten en het Sint Franciscus College. Was het trouwens wel echt een d a m e die daar danste? Wij lezen tenslotte in een decadente eeuw. Naar aanleiding van de bij dit opiniestuk geplaatste foto wil ik graag nog een literatuuradvies geven. Lees van Rubem Fonseca Do Meio do Mundo Prostituto Só Amores Guardei ao Meu Charuto, in het Nederlands niet onaardig vertaald als "In mijn door lust verdorven leven heb ik slechts mijn liefde voor de sigaar behouden". Hier een recensie: http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2505228/2000/02/26/Bekentenissen-van-een-sigarenroker.dhtml En die deadline, voor de energie is het noodzakelijk nu en dan achterover te leunen, naar de muziek te luisteren en vast te stellen dat weinig dingen belangrijk genoeg zijn om je wezenlijk druk over te maken.

1 Reactie
roher
roher28 aug. 2013 - 15:37

We moeten ten alle tijden voorkomen dat er eelt op ze ziel gekweekt wordt, Han, want dat proef ik uit het sigarenverhaal. Misschien kan je het beeld bij jezelf oproepen van Bromsnor die meen ik ook wel eens een sigaar rookte. Als hij dan de naam Swieber voorbij hoorde komen, begon hij zich in zijn rook te verslikken, te hoesten en te proesten. Wat natuurlijk aangeeft dat hij zich pas goed aan zijn sigaar kon laven als hij met ongewisse toestanden had afgerekend. Het proesten stond ahw. voor hoop. Want zeg nou zelf, je gaat toch niet met dames van je werk naar dit soort gelegenheden. Zelfs Swiep zou dat niet doen!